Scholen hebben computers zat

OnderwijsEen op de zeven leerlingen in het voortgezet onderwijs heeft op school de beschikking over een computer. Daarmee is computerdichtheid net zo groot als in het basisonderwijs. Dat heeft Stichting Kennisnet Ict op School dinsdag gemeld.

De laatste vier jaren is op de basisscholen het gemiddeld aantal leerlingen per computer stabiel. Volgens de stichting is het punt van verzadiging in computerapparatuur zo ongeveer bereikt.

De trend is dat scholen minder investeren in toename van het aantal computers en de aandacht meer uit gaat naar kwaliteitsverbetering van de beschikbare ict-voorzieningen, aldus de stichting.

Als het om computerdichtheid gaat, neemt Nederland internationaal een middenpositie in, vergelijkbaar met BelgiŽ en ItaliŽ. Landen met de grootste beschikbaarheid van computervoorzieningen voor leerlingen zijn Verenigde Staten, Engeland, AustraliŽ, Zuid-Korea, Hongarije, Nieuw-Zeeland, Oostenrijk en Canada. Zij hadden al in 2003 voor tenminste elke vijf leerlingen een computer.

Thuis heeft ruim 95 procent van de leerlingen in Nederland een computer. Binnen Europa hebben Nederlandse huishoudens het vaakste computers en internettoegang. Ook is de beschikbaarheid van breedbandinternet in Nederlandse huishoudens (62 procent) aanmerkelijk groter dan in de rest van Europa.