FvD-school verder zonder FvD

De Renaissanceschool van Thierry Baudet, ooit groots aangekondigd, heeft inmiddels een doorstart gemaakt zonder enige betrokkenheid van Forum voor Democratie. Zeven leerlingen krijgen dit schooljaar les in een kantoorpand op een bedrijventerrein in het pittoreske Almere. Baudet had het plan om scholen op te richten die niet alleen 'klassiek' en 'deugdelijk' onderwijs zouden bieden, maar die ook zouden afzien van onderwerpen als 'klimaathysterie', 'coronapaniek', negatieve verhalen over 'de witte man', genderkwesties en vroegtijdige seksuele voorlichting.

Het doel was om minstens vijf van zulke scholen door het hele land op te zetten, maar de interesse in rechtsradicaal complotonderwijs bleek toch minder groot dan gehoopt. Zonder rijksfinanciering kwam er uiteindelijk slechts één particuliere FvD-school in Almere van de grond, die na twee jaar alweer de deuren sloot. Afgelopen zomer werd bekend dat de toenmalige zeventien leerlingen op zoek moesten naar een andere school. Tien van hen vonden een plek elders, maar voor de overige zeven bleek dat niet het geval.

Bestuurslid Sandra Antonovic legt uit: "De zeven kinderen werden op andere scholen geweigerd vanwege hun leerachterstanden of andere problemen, of omdat ze al te lang niet op een reguliere school hadden gezeten." Antonovic zelf vond wel een nieuwe school voor haar eigen kind in hun woonplaats Lelystad, namelijk de vrijeschool.

Voor deze zeven kinderen richtten hun ouders, samen met een voormalige leerkracht van de Renaissanceschool, een nieuwe school op: Futurum. De lessen worden nu gegeven in een kantoorgebouw op bedrijventerrein Markerkant, een minder idyllische locatie vergeleken met het scoutinggebouw in het Vroege Vogelbos, waar de school oorspronkelijk was gevestigd.

De lessen bij Futurum worden verzorgd door één gepensioneerde leerkracht, Anja Kuiters. Zij besloot vrijwillig les te geven, omdat ze het niet kon verdragen dat de zeven leerlingen anders thuis zouden komen te zitten.

Een woordvoerder van de Onderwijsinspectie bevestigt dat nieuwe particuliere scholen zich binnen een maand moeten registreren bij DUO. Daarna wordt gecontroleerd of de school aan de wettelijke eisen voldoet. Een van de vereisten is dat er minimaal één bevoegde docent aanwezig moet zijn. Indien de school niet erkend wordt, zullen de leerlingen alsnog naar een andere school moeten.

Antonovic benadrukt dat Futurum zich keurig zal aanmelden bij DUO, maar geeft aan dat er geen ambitie is om te groeien. "Over twee jaar zijn onze leerlingen klaar voor de middelbare school, en dan houdt Futurum op te bestaan." Tot die tijd is er nog plaats voor twee of drie extra leerlingen die nergens anders terechtkunnen.

Financieel staat de school er belabberd voor. Om de financiën te ondersteunen, werd in juni een oproep geplaatst op crowdfundingplatform GoFundMe. Voor de komende twee jaar zou minimaal 59 duizend euro nodig zijn. Tot nu toe zijn er negen donaties binnengekomen, met een totaalbedrag van slechts 345 euro. Ook Forum voor Democratie wil niet meer helpen. Antonovic, die zelf fractieassistent is van de FvD-fractie in Lelystad, vertelt: "We hebben de schoolboeken mogen overnemen, maar daar is het bij gebleven."