Soevereinen hebben nu ook een eigen schooltje

In navolging van FvD hebben nu ook de zogenoemde soevereinen een eigen school opgericht: de Earth Experience School. Dit om het reguliere onderwijs te vermijden. De oprichting van de school heeft tot grote zorgen geleid bij het Ministerie van Onderwijs. De school is niet erkend door de overheid en opereert buiten de leerplichtwet, wat leidt tot spanningen en vragen over de controle en het toezicht op de leerplicht.

De Earth Experience School presenteert zichzelf op een idealistische manier op hun website. De school omschrijft haar missie met teksten als:  “De kinderen zijn het zaadje, we geven ze water, zon en liefde en zij gaan bloeien.” Er wordt geen vast curriculum gevolgd en de leerlingen mogen zelf bepalen wat ze leren. Volgens de website ontmoeten leerlingen en docenten elkaar digitaal en worden er excursies door heel Europa georganiseerd. De school heeft echter geen fysieke locatie en de officiële vestigingsplaats is ‘Wonderland’, een stuk grond op een industriegebied bij Coevorden dat door de oprichters wordt gezien als een vrijstaat.

Volgens het ministerie van Onderwijs is de Earth Experience School nauw verbonden met de soevereinenbeweging, een groep mensen die zich wil losmaken van de Nederlandse overheid en haar regels. Zij betalen geen belastingen, erkennen de staat niet en willen hun kinderen niet naar reguliere scholen sturen. Dit maakt de Earth Experience School een aantrekkelijk alternatief voor hen, waardoor er begin 2024 ongeveer 65 leerlingen ingeschreven stonden.

De overheid erkent de school niet, wat betekent dat de kinderen geen officieel onderwijs volgen. De leerplichtwet wordt op deze manier omzeild, wat de nodige hoofdbrekens veroorzaakt bij ambtenaren en leerplichtambtenaren. Deze ambtenaren hebben geprobeerd contact op te nemen met de ouders, maar werden geconfronteerd met bedreigingen en intimidaties. Hierdoor worden de pogingen om de kinderen naar erkend onderwijs te krijgen bemoeilijkt.

Het ministerie overwoog juridische stappen tegen de school, vergelijkbaar met een recente zaak tegen een zelfbenoemd jurist die soevereinen hielp bij het ontwijken van belastingen. Ambtenaren vrezen echter dat een juridische procedure juist zou leiden tot een nog verdere vervreemding van de soevereinen van de staat. Daarom is besloten om brieven te sturen naar de ouders waarin wordt benadrukt dat ze de leerplichtwet overtreden en een proces-verbaal riskeren.

Deze aanpak bleek effectief. Volgens Erma van Dijk, hoofd van de school en mediator, hebben bijna alle ouders hun kinderen uitgeschreven na ontvangst van de brieven. Slechts een klein aantal leerlingen, zo'n twaalf, blijft ingeschreven, voornamelijk kinderen uit het buitenland. De Earth Experience School is hierdoor op een laag pitje gezet.