'Doodgeschoten Braziliaan deed niets verkeerd'

intoxicated en SCH hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsDe vorige maand door de Londense politie doodgeschoten Braziliaan Jean Charles de Menezes droeg ten tijde van de gebeurtenis gťťn dikke jas en versnelde enkel zijn pas om de metro te halen. Dat meldt de Britse zender ITV, die zich baseert op uitgelekte documenten. De politie beweerde indertijd dat De Menezes een dikke winterjas droeg en het op een lopen zette. Men vermoedde met een terrorist van doen te hebben. Later bleek dat hij volkomen onschuldig was.

Een getuige, die in het uitgelekte rapport wordt geciteerd, zegt onder meer dat De Menezes niet achtervolgd werd, zoals de politie steeds heeft gemeld. Hij zat gewoon in de metro, na het Londense metrostation Stockwell op zijn gemak binnen te zijn binnengewandeld en een krant te hebben gepakt. Toen hij in de metro had plaatsgenomen werd hij gegrepen door een politiesurveillant en vervolgens door een ander van dichtbij door het hoofd geschoten.

De positie van de Londense politiechef Ian Blair is door deze onthullingen onder druk komen te staan. De familie van de gedode Braziliaan wil een onafhankelijk onderzoek naar het incident. De klachtencommissie van de politie, die de dood van De Menezes momenteel onderzoekt, wilde niet reageren. De commissie zei ook niets te weten over de herkomst van de verklaringen die ITV citeerde.