Ruzie over batterijen in ruimtestation ISS

Slushpuppy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Russen en Amerikanen hebben ruzie over vier eenvoudige batterijen. De Russen namen deze mee naar het ruimtestation ISS zonder dat ze uitgebreid getest waren. De Amerikaanse collega's van ruimtevaartorganisatie NASA is nu furieus.

De batterijen werden al tijden in het ruimtestation gebruikt. Maar de uiterst voorzichtige Amerikanen wilden toch dat de nieuwe batterijen getest zouden worden. Ze konden giftig zijn en er bestond een kans dat ze zouden exploderen. De Russen hielden zich doof en namen de batterijen toch mee. Er gebeurde niets met de batterijen.

Het mentaliteitsverschil op ruimtevaartgebied is daarmee duidelijk naar voren gekomen. "De filosofie verschilt", legt het voormalig hoofd van het veiligheidspanel van NASA Shirley McCarthy uit. "In het Amerikaanse ruimtevaartprogramma moet je bewijzen dat zaken veilig zijn. Bij de Russen moet je daarentegen aantonen dat iets onveilig is."

En daar komt voor de Amerikanen nog het ongeluk met het ruimteveer Columbia in februari dit jaar bij. De NASA scherpte de veiligheidsvoorschriften nog verder aan. Dit tot grote ergernis van de Russen, die al jaren geen dodelijke ruimte-ongelukken meer hebben meegemaakt.

En een nieuw conflict dient zich alweer aan. Beide ruimtevaartlanden discussiëren er nu over of de momenteel in het ISS verblijvende astronaut Michael Foale en kosmonaut Aleksandr Kaleri toestemming moeten krijgen om een ruimtewandeling te maken. De Amerikanen willen ruimtewandelingen alleen toestaan als er een derde persoon in het station blijft om de boel in de gaten te houden. Voor de Russen is een ruimtewandeling met een tweemansbezetting van het ISS daarentegen geen enkel probleem. Op het ruimtestation Mir werden dergelijke operaties wel vaker uitgevoerd.

Een positief effect van de batterijen-affaire is dat klachten over het volgen van de veiligheidsvoorschriften veel sneller bij de leiding van de beide agentschappen terecht komen. Daarbij wordt er nu beter gezocht naar manieren om beter samen te werken door uitwisselingsprojecten.