Een boerenleven

De grootste winst haalt de moderne boer uit de opbrengst van wat groenten gekweekt in zijn serre opbrengen, tomaten en aardbeien. Elke overige boer hier in de Kempen probeert zoveel mogelijk mais te kweken. Mais die fijngemalen en daarna opgeslagen wordt en onder een plastiek zeil bedekt met oude autobanden belandt om de winter te doorstaan. Een kunst onder de boeren, want eens er zich schimmel vormt onder het zeil is de fijngemalen oogst voor de vuilbak.  Deze fijngemalen mais dient om de Vlaamse veestapel van voedsel te voorzien doorheen de winterse maanden. Honderdduizenden koeien en miljoenen varkens worden jaarlijks in ons klein Vlaanderen geslacht om ons van preparé en gehakt te voorzien, met een filet puurtje en een entrecootje on the side, en zonder deze mais zou dit niet mogelijk zijn.

Alle lompe en idiote boeren die wij ons voor ogen houden, want dat zijn ze niet, houden zich schuil achter de vooropgestelde regels die onze geliefde politiek hen voorschotelt. Jaren aan een stuk heeft de politiek de gemiddelde landbouwer wijsgemaakt dat als ze hun grond gebruiken om voeding te produceren voor hun varkens en koeien, ze dan de grootste winst uit hun landgoed zouden halen. Met als gevolg dat onze landbouwgrond decennia aan een stuk gebruikt is geweest om mais te kweken, niet om cornflakes en popcorn te maken, maar om ons slachtvlees bestaande uit varkens en koeien in de winter van voedsel te voorzien.

Waar worden de mensen juist ziek van? Van een onaangepast dieet. Van overdadig veel vlees eten, van te weinig groenten eten. Mensen worden ziek, niet alleen fysisch maar ook psychisch, van een dieet bestaande uit voorgeproduceerd voedsel, van voorgekookt voedsel volgespoten met rooshouders en vochtophoudende E-stoffen. 

In plaatst van de echte stikstof crisis aan te pakken, wordt er weeral aan symptomenbestrijding gedaan. We laten de boeren nog even hun stikstof produceren, geven ze een vergunning die comme ci comme ca nog net de grens haalt, en de natuur die laten we nog even voor wat het is, komt wel goed achteraf. Zo denkt de politiek, de politiek denkt in een driejarenplan, verder dan drie jaar wordt er niet gedacht, drie jaar later is het aan een ander om beter te doen.

De moderne boer moet leren om groenten te kweken, die wij mensen meer moeten eten om gezonder en langer te leven. In plaats van groenten te kweken, leren ze de boeren mais kweken om hun varkens en koeien zoveel kak en pis te laten produceren dat onze natuur in een dor vruchteloos landschap verandert en het opgeleverde vlees de burger in een gedachteloos lui varken vol verkeerde cholesterol transformeert. Leer de boeren dat eens, dat ze terug natuur moeten kweken en geen rundervoedsel, en u zult zien, de tomaten en aardbeien etende bevolking zal de boer terug zijn centen laten verdienen.