Born to be woke

Sinds kort staart er een donkergrijze lege pagina naar me aan het begin van mijn eerste zin. Donkere modus had Office2019 nog niet, denk ik. In ieder geval, sinds ik met Office2021 werk, op mijn nieuw computertje vullen witte letters mijn donkere pagina. Ik die dacht dat in het wit schrijven niet kon. Tijden veranderen en ze worden klaarblijkelijk donkerder met de tijd.

De verlichting moet volgens onze invloedrijkste Vlaamse politicus gerespecteerd worden, zo hard zelfs dat deze historicus er recent een boek over schreef. Een boek ‘over Woke’ die de angst representeert momenteel heersend bij de pionnen die onze landen besturen. Een angst die als natuurlijke reactie ontstaan is op het wanbeleid van de machthebbers enkele eeuwen geleden gestart. ‘Woke’ is zogezegd een gevaar voor de samenleving, het duwt mensen in vakjes en het werkt discriminerend. Wél, meneer de politicus, die 440.000 euro ontslagpremie zal krijgen wanneer hij op zijn 52 jaar op pensioen gaat, u hebt schrik dat u uw rijkelijk gevuld vakje zal moeten opgeven. U had zelfs nooit politicus mogen worden. U gooit met jouw dun boekje van 139 pagina’s olie op het vuur, en het bewijst dat u de schemerige woke-cultuur discrimineert, zoals elk rechts gezinde politicus steeds probeert te doen, discrimineren.

Nog voor ik de term ‘woke’ als stempel kreeg, door wat ik schijf en door de mening die ik deel, wist ik niet wat woke was. Eveneens wist deze schrijver geïnspireerd door taal en woorden niet wat het woord ‘melancholie’ betekende. Woke en melancholie klonken positief, dus ik gaf het weinig aandacht, totdat meneer Bart de (Z)Wever er een boekje over scheef, die de verlichting blijkbaar als iets melancholisch ervaart. Wel, antiwokers, jullie zitten er helemaal naast, wokers zijn compromisloos. 

Woke zijn betekend dat je ‘goed op de hoogte bent’, het betekent dat je ‘wakker geworden’ bent. De term is geëvolueerd van een antiracistisch denken en tegen sociale ongelijkheid zijnde, naar een algemenere term van ongelijkheid op welk vlak dan ook. Zoals weten wat de gevolgen en oorzaken zijn van de klimaatverandering en weten dat de ongelijkheid tegenover onze natuur een gevolg heeft, zoals het verdwijnen van duizenden diersoorten met een degradatie van onze biodiversiteit als gevolg en alle gevolgen daarvan.  Volgens meneer de Zwever is woke zijn een mening gedragen door de intellectuele elite, maar daar zit hij fout. De elite is nog steeds de elite en al zijn ze ‘woke’, hun goud veilig opgeborgen in de Zwitserse Alpen willen ze niet kwijtspelen. ‘Woke zijn’ heerst onder zij die NIET tot de elite behoren en onder zij die bewust zijn van wat deze elite werkelijk is. 

‘Woke zijn’ is uiteindelijk een term geworden voor iemand de een gelijk en rechtvaardig systeem eist voor iedereen. In mijn perspectief is iemand die antiwoke is het leven onwaardig. Een antiwoker stemt op de rechtse en extreemrechtse politieke partijen, een antiwoker heeft weinig kennis over de wereld waar hij of zij in leeft. Een antiwoker is iemand die zijn of haar idealen voorrang geeft op de noden nodig onze volgende generaties een waardig voortbestaan te geven, en niet de hel ontstaan door de machtsgeile verlichte geesten een paar eeuwen geleden. Maar ik ben objectief en tracht dit altijd te zijn, moeilijk want ik ben denkelijk ‘woke’ geboren, vandaar dat ik de term links liet liggen.

Mijn grootvader werd als Duitser geboren in België en droeg de dubbele nationaliteit. Toen wereldoorlog twee uitbrak en België bezet werd door de Duitsers, werd hij als Belg en Duitser tezamen automatisch Duitser voor de Duitser. De jonge knaap werd onoverkomelijk opgeroepen te vechten voor het Duitse leger, als Belg zijnde zwaar tegen zijn zin. In Rusland verzeilt geraakt toen het einde van de oorlog werd afgekondigd is hij gevlucht en te voet van Rusland naar Nederland vertrokken, alleen. Met een granaatscherf in zijn voorhoofd en een kogelwonde in zijn lies kwam hij op zijn terugweg nog een Rus tegen die zich van geen einde bewust was en won hij een man tot man gevecht beiden geen kogels meer hebbende. Hij haalde net een ziekenboeg in Nederland waar hij mijn grootmoeder leerde kennen. Genezen verklaard moest hij voor de krijgsraad verschijnen met hoogstwaarschijnlijk de juiste woorden op zak want als mirakel werd hij vrijgesproken en niet gefusilleerd.

De angst die mijn grootvader doorstaan heeft is in mijn genen gekerfd. Met een geweten de mening van beide kampen te kennen en te respecteren stak ook de verlossing in zijn binnenzak. Dezer dagen leven wij met iets minder angst, laat jouw keuze over bij welk kamp je wil horen zich alstublieft baseren op waarden en normen die ons allen iets bijdragen en niet op de keuzes of ideologieën die anderen voor jouw maken, want de gevolgen van zulk een indoctrinatie kent een waardige woke ondertussen wel.