FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 31 januari 2024

PlayStation Plus-games van februari aangekondigd

Sony heeft vandaag de maandelijkse PlayStation Plus Essential games aangekondigd. De meest opvallende game deze maand is Foamstars. Dit is de Splatoon-kloon van Square Enix waarin je niet met verf maar met schuim vecht. De vier tegen vier partyshooter heeft vooralsnog veel positieve previews ontvangen, dus wellicht doet het meer dan simpelweg een idee stelen.

De andere twee games zijn Rollerdrome en Steelrising. Eerstgenoemde is een third-person shooter waarin je op rolschaaten niet alleen tegenstanders moet neerschieten, maar ook leuke trucjes moet doen. Steelrising is een actie-RPG uit 2022 die destijds vooral matige recensies kreeg. De drie games zijn van 6 februari tot en met 4 maart beschikbaar.

Duitse bobsleeŽrs domineren ook in Lillehammer met drie 1-2'tjes

De World Cup bobsleeën is voor het eerst in lange tijd weer teruggekeerd in Lillehammer. Op de Noorse olympische baan van 1994 werd weer gestreden in alle vier disciplines, helaas voor de thuisfans wel zonder Noorse deelname - de Noren spelen al jaren geen enkele rol in het bobsleeën.

Monobob vrouwen
De Amerikaanse Kaysha Love kent een geweldig debuutseizoen als pilote: ze won bij haar debuut in La Plagne in december en in Lillehammer pakte ze haar tweede zege, door in beide runs de snelste tijd te noteren. De Australische Breeana Walker gaf over twee afdalingen 0,42 seconden toe, één honderdste minder dan de Duitse Lisa Buckwitz, die zo plek drie pakte.

Tweemansbob mannen
Niet de meest unieke uitslag ooit: Johannes Lochner en remmer Georg Fleischhauer pakten de winst, voor de vierde keer in vijf wedstrijden dit seizoen. De Duitsers waren in beide runs het snelst en wonnen met 0,38 seconden voorsprong op landgenoten Francesco Friedrich en Alexander Schüller, die in run twee in de laatste bocht crashten, maar voor de vierde keer dit seizoen tweede werden achter Lochner en Fleischhauer. Plek drie ging dit keer zelfs ook naar Duitsland: Adam Ammour en Benedikt Hertel op 0,458 seconden, voor de Zwitsers Michael Vogt en Sandro Michel (+0,63), de enige serieuze uitdagers van de Duitsers deze winter.

Tweemansbob vrouwen
Net als de eerste drie wedstrijden van de winter werd het ook nu een Duits 1-2'tje. De winst was voor Kim Kalicki en Leonie Fiebig, die dit keer 0,19 seconden sneller waren dan Laura Nolte en remster Neele Schuten. De derde plek ging naar de Amerikaanse slee van Love en debutante Azaria Hill op 0,23 seconden, voor de derde Duitse slee met Buckwitz en Vanessa Mark (+0,37).

Viermansbob
Een stuk spannender dan bij de tweemansbobs, hoewel de Duitsers ook hier domineren: Lochner en co wonnen drie van de eerste vijf wedstrijden, Friedrich en zijn mannen trokken de stand gelijk door in Lillehammer te winnen. Friedrich, Schüller, Thorsten Margis en Felix Straub waren over twee runs 0,22 seconden sneller dan Lochner, Fleischhauer, Florian Bauer en Erec Bruckert. De in december door blessures afwezige Brit Brad Hall pakte met Leon Greenwood, Taylor Lawrence en Greg Cackett op 0,65 seconden een uitstekende derde plek.

NFL: Chiefs en 49ers naar Super Bowl

Het NFL-seizoen heeft nog één wedstrijd te gaan: de Super Bowl. Voor de liefhebber keren we nog even terug naar de late zondagavond, want de twee Championship Games stonden op het programma, met naast de strijd om de titel van één helft van de NFL natuurlijk vooral de strijd om te bepalen wie er in de Super Bowl gaat spelen.

Baltimore Ravens - Kansas City Chiefs (AFC)
De Chiefs begonnen prima: halverwege het eerste kwart leverde quarterback Patrick Mahomes een fraaie 19-yard pass af bij de in de endzone staande Travis Kelce. Het duurde echter niet lang voor de Ravens op gelijke hoogte kwamen, nadat quarterback Lamar Jackson een mooie pass over 30 yards bij Zay Flowers in de endzone afleverde.

Vroeg in het tweede kwart was het weer de beurt aan de Chiefs en wel in de persoon van Isiah Pacheco, die zich door de defense heen beukte. Harrison Butker trapte kort voor rust een 52-yard field goal binnen voor 7-17, waarna de Ravens niet verder kwamen dan een field goal van Justin Tucker voor een 10-17 eindstand - een late touchdown van de Ravens ging niet door, nadat de bal een halve meter voor de endzone uit Ravens-handen glipte.

San Francisco 49ers - Detroit Lions (NFC)
De Lions schoten uit de startblokken: Jameson Williams rende na nog geen twee minuten overal langs voor een 42-yard touchdown, waarna David Montgomery zich aan het eind van het kwart door de defense heen beukte. Vroeg in Q2 deed Christian McCaffrey dat voor de 49ers, maar nog voor halftime slalomde Jahmyr Gibbs zich naar een 15-yard touchdown voor de Lions en trapte Lions-kicker Michael Badgley een 21-yard field goal raak: 7-24.

De Niners gaven uiteraard niet op en na een 43-yard field goal van Jake Moody bekroonde Brandon Aiyuk een mooie drive na een 6-yard touchdown pass van Brock Purdy. McCaffrey beukte zich kort daarop nog eens de endzone in voor 24-24 en in Q4 opende Moody met een 33-yard field goal. Elijah Mitchell beukte er nog een touchdown achteraan, waarna de laatste poging van de Lions te laat kwam: Williams werd wel succesvol bediend door quarterback Jared Goff, maar de onside kick mislukte daarna en de Niners wonnen met 34-31.

Op zondag 11 februari nemen de Chiefs en de 49ers het in Paradise (Las Vegas) tegen elkaar op in de Super Bowl.

Pastoor bekogeld met bijbel en tegen de vlakte geslagen in kerk Volendam

Vlak voor de aanvangst van een begrafenisdient in de Sint-Vincentiuskerk te Volendam is de pastoor met een bijbel geslagen. Een verwarde man pakte het van het altaar en gooide met het heilige boek naar de pastoor. Waarop hij de verwarde man aansprak en zijn hand op de schouder legde, hierop sloeg de man de pastoor tegen de vlakte. 

De inmiddels aanwezige mensen kwamen uit de kerkbanken om de verwarde man in bedwang te houden. De politie was snel ter plaatse en nam de man, een 33-jarige man uit de gemeente Edam-Volendam, mee naar het bureau. Waarop de pastoor alsnog besloot voor te gaan in de uitvaartdienst.

De politie heeft bevestigd dat de pastoor een klap heeft gekregen, maar dat hij in staat was om de dienst voort te zetten. De politiewoordvoerder meldde dat de pastoor in orde is en dat hij van plan is om aangifte te doen. Beelden van het incident gaan rond op social media.

Achteraf bleek dat de man zaterdag had gebeld met de pastorie. "De man had aan de telefoon een verhaal en ik merkte dat we verschillende standpunten hadden. Dat kan en ik heb hem ook laten praten, maar op een gegeven moment zei ik wel vriendelijk dat het beter was het gesprek af te ronden", aldus pastoor Dominiek Deraeve. 

House of the Dragon-ster is de nieuwe Supergirl

Milly Alcock, bij het tv-kijkend publiek bekend uit House of the Dragon, zal in de nieuwe versie van het DC-filmuniversum de rol van Kara Zor-El, alias Supergirl spelen. Dat heeft studiobaas James Gunn bevestigd.

Hoewel DC Studios vorig jaar nog een nieuwe actrice in de rol van Supergirl introduceerde (in The Flash), werd er ook al vooruit geblikt naar de toekomstplannen van de studio, die hun filmuniversum van een zachte reboot gaat voorzien. Bekende figuren, zoals Superman en Batman, zullen nieuwe films krijgen, waarin nieuwe acteurs de rollen spelen. Weinig tot geen acteurs, uit wat tot afgelopen december het DC Extended Universe heette, zullen hun rol na de reboot voortzetten.

Dat geldt dus ook voor Sasha Calle, die Supergirl speelde in The Flash. Al bij het verschijnen van die film leek het waarschijnlijk dat voor de verfilming van de comic Supergirl: Woman of Tomorrow (door Tom King en Bilquis Evely) zou worden gezocht naar een nieuw gezicht om de rol in te vullen. Dat gezicht is dus gevonden in Alcock. 

James Gunn, directeur van DC Studios en schrijver/regisseur van het volgend jaar te verschijnen Superman: Legacy, gebruikte zijn Instagram om de casting te bevestigen. "Ze is een fantastisch getalenteerde jonge acteur, en ik ben heel enthousiast over het feit dat ze onderdeel wordt van het DCU [DC Universe, red]. Ja, ik kende haar vóór House of the Dragon ook niet, maar ik was diep onder de indruk van haar diverse audities en screen tests voor Supergirl. Zij is Kara zoals ze door Tom King, Bilquis Evely en Ana Nogueira is bedacht."

Milly Alcock speelde in House of the Dragon de rol van Rhaenyra Targaryen in de eerste vijf afleveringen van de serie. Daarna sprong het verhaal vooruit en nam Emma D'Arcy die rol over. Naar verwachting zal Alcock ook al te zien zijn naast David Corenswet (Superman) in Superman: Legacy, volgend jaar juli. Voor de verfilming van Supergirl: Woman of Tomorrow is nog geen verschijningsdatum bekend.

House of the Dragon: Milly Alcock
Milly Alcock in House of the Dragon

Spreidingswet treedt per 1 februari in werking

De Wet gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen (Spreidingswet) is gepubliceerd in de Staatscourant. Hiermee is de wet per 1 februari van kracht. Doel van deze wet is om te komen tot voldoende opvangplekken en een evenwichtiger verdeling van asielopvang over provincies en gemeenten.

Proces en verdeling
Voor 1 februari 2024 is vastgesteld hoeveel opvangplekken nodig zijn voor asielzoekers voor de komende twee jaar. Deze opvangplekken worden (indicatief) verdeeld over de gemeenten op basis van het inwoneraantal en de sociaaleconomische score van een gemeente. Door de aantallen van de gemeenten in de provincie bij elkaar op te tellen, ontstaat de provinciale opvangopgave. Een overzicht van de verdeling per provincie en per gemeente is hier te vinden: Zie: https://www.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2024-3320.html

Gemeenten bespreken aan de provinciale regietafels (PRT’s) hoe zij gezamenlijk die opgave gaan invullen. Zij beslissen hier onderling welke gemeenten opvang gaan leveren en met hoeveel plekken. Reeds bestaande opvangplekken - of die binnen 12 maanden beschikbaar komen - van meer dan 100 plekken en langer dan 5 jaar tellen, als gemeenten dat willen, mee bij de invulling van de eigen provinciale opgave. De commissarissen van de Koning (CdK’s), in hun rol als Rijksorgaan, coördineren deze gesprekken.

Voor 1 november 2024 levert de CdK een verslag op aan de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid. De bewindspersoon stelt uiteindelijk een verdeelbesluit vast.

Alleen als het gemeenten niet lukt om gezamenlijk de hele provinciale opgave in te vullen, dan kan de staatssecretaris zelf gemeenten aanwijzen, en daarmee verplichten, om asielzoekers op te gaan vangen. Na 2 jaar start de cyclus opnieuw met het ramen van de hoeveelheid opvangplekken.

Financiële regeling
Om gemeenten te stimuleren vrijwillig plekken aan te bieden zijn er verschillende uitkeringen. Deze uitkeringen zijn vrij te besteden, dus ook voor een ander doel dan de opvang van asielzoekers. De hoogte van de uitkering varieert en is afhankelijk van het soort plek dat wordt aangeboden en het aantal aangeboden plekken.

Oudste kinderen Jan des Bouvrie krijgen nog geen geld uit erfenis

De twee oudste kinderen van Jan des Bouvrie kunnen op dit moment geen geld opeisen uit de nalatenschap van hun vader. Dat is de beslissing van de rechtbank Midden-Nederland in een procedure tussen de twee oudste kinderen en de weduwe en de jongste kinderen van de in 2020 overleden interieurontwerper. De oudste zoon en dochter wilden al geld ontvangen, maar de rechtbank oordeelt dat dit pas kan als de weduwe van Des Bouvrie is overleden. Zo staat het ook in het testament.

Legaten
Jan des Bouvrie heeft de oudste kinderen in zijn testament onterfd. Wel heeft hij hierin legaten voor hen opgenomen. Een legaat is een bepaling in een testament waarin staat dat iets aan iemand wordt nagelaten, bijvoorbeeld geld. In het testament van Des Bouvrie is bepaald dat de omvang van de legaten gelijk is aan de zogenaamde legitieme portie. Dat is het deel van de nalatenschap waar een kind altijd recht op heeft, ook als hij of zij is onterfd. In deze zaak gaat het om de berekening van de hoogte van die legaten en het moment waarop ze moeten worden uitgekeerd. De oudste kinderen willen dat de weduwe en de twee jongste kinderen worden veroordeeld om de legaten nu al aan hen te betalen.

Niet direct opeisbaar
De rechtbank wijst deze vordering af. In het testament staat namelijk duidelijk dat de legaten pas hoeven te worden uitgekeerd als de weduwe is overleden. Maar de oudste kinderen zijn bang dat er dan geen geld meer is. De weduwe is namelijk maar voor 1/100e deel erfgenaam en zij heeft de erfenis beneficiair aanvaard. Dat betekent dat schuldeisers van de nalatenschap, dus ook de twee oudste kinderen, hun vordering niet kunnen verhalen op het privévermogen van de weduwe. De rechtbank vindt de vrees van de kinderen dat hun legaten bij het overlijden van de weduwe niet kunnen worden uitbetaald onterecht. De rechtbank stelt door uitleg van het testament vast dat Des Bouvrie voor wat betreft de legaten van de oudste kinderen heeft willen aansluiten bij de wettelijke regeling over de legitieme portie. Die wettelijke regeling houdt kort gezegd in dat als in het testament staat dat de legitieme portie pas opeisbaar is bij het overlijden van de weduwe, de oudste kinderen hun vordering ook op haar hele privévermogen kunnen verhalen, ondanks het beneficiair aanvaarden.

Omvang van de legaten
De oudste kinderen willen ook graag weten wat de precieze hoogte van hun legaten is. Daarvoor is nodig, net als bij de legitieme portie, dat de omvang van de nalatenschap wordt vastgesteld. In de nalatenschap vallen onder andere de aandelen van de B.V. en de woning van Des Bouvrie en de weduwe. Voor de waardering van de aandelen zal de rechtbank een deskundige benoemen, zoals de oudste kinderen ook willen. Voor de waardering van de woning sluit de rechtbank aan bij een taxatierapport dat de weduwe en de twee jongste kinderen hebben laten opstellen. De oudste kinderen hebben onvoldoende duidelijk gemaakt dat dat rapport niet klopt. Doordat de omvang van de nalatenschap nog niet duidelijk is, kan de rechtbank de hoogte van de legaten nog niet vaststellen. Wanneer de rechtbank dit wel kan, is nog niet bekend. Daarvoor moeten eerst de aandelen worden gewaardeerd.

IsraŽl laat tunnels van Hamas vol met zeewater lopen

Het Israëlische leger heeft bevestigd dat ze tunnels die door Hamas worden gebruikt onder het grondgebied van Gaza onder water heeft gezet. Het leger zei dat het 'grote hoeveelheden water' in het tunnelnetwerk van Hamas heeft laten lopen, maar beweerde dat  het grondwater hier niet door zou worden aangetast.

Israëlische media meldden in december dat Israëlische strijdkrachten aan het testen waren om zeewater te gebruiken om de tunnels onder water te zetten. Deskundigen waarschuwden dat dit de zoetwatervoorziening voor de 2,3 miljoen inwoners van Gaza permanent zou kunnen beschadigen en het leven van gijzelaars die nog steeds door Hamas worden vastgehouden in gevaar zou kunnen brengen.

Noren domineren noordse combinatie in treurig groen Zwarte Woud

De beste 'Kombinierer' ter wereld zijn in de World Cup in de noordse combinatie in actie gekomen in Schonach, in het Duitse Zwarte Woud. Er werd gestreden om de Schwarzwaldpokal, die voor de winnaars van dag één was, naast uiteraard de reguliere World Cup-punten, in nogal treurig ogende omstandigheden: het was vooral groen, met een dun streepje nepsneeuw door het landschap.

Mannen, wedstrijd één
Zoals wel vaker was Jarl Magnus Riiber met afstand de beste op de schans en tijdens de tien kilometer langlaufen kwam hij geen seconde in de problemen, een zege als vanouds voor Riiber. De broers Thomas en Stefan Rettenegger begonnen 9 respectievelijk 43 seconden na Riiber met langlaufen, maar Stefan dichtte het gat beetje bij beetje en liet zijn oudere broer na zo'n zeven kilometer achter. Stefan Rettenegger hield vervolgens nog nét vol tegen de achtervolgende groep die Thomas Rettenegger achter had gelaten, waarbij de Noor Jørgen Gråbak naar plek drie sprintte, vlak voor de Fin Eero Hirvonen.

Vrouwen, wedstrijd één
De Noorse Mari Leinan Lund won het schansspringen en mocht een halve minuut voor haar doorgaans zo dominante landgenote Gyda Westvold Hansen beginnen aan de vier kilometer langlaufen. Ida Marie Hagen, de derde Noorse, mocht na 43 seconden vertrekken en sloot in rap tempo aan bij Hansen en de Duitse Nathalie Armbruster. Die liet ze ook rap achter, maar Lund was te ver weg en boekte een fraaie zege, voor Hagen en Armbruster. De Japanse Haruka Kasai werd vierde, Hansen zakte ver weg naar plek vijf op een minuut van Lund.

Mannen, wedstrijd twee
Opnieuw was Riiber de beste op de schans en ook dit keer kwam hij langlaufend niet in de problemen, de dubbelslag was een feit voor de Noor. Zijn landgenoot Gråbak mocht na 32 seconden beginnen met langlaufen en dat verschil bleef min of meer gelijk, terwijl Stefan Rettenegger zijn derde plek keurig vast wist te houden tot en met de finish - hij vertrok samen met broer Thomas, maar die moest redelijk snel lossen. De Duitser Vinzenz Geiger kwam van de achttiende plek naar plek vier aan de finish, vijftien tellen achter Rettenegger.

Vrouwen, wedstrijd twee
Lund was opnieuw de beste bij het schansspringen en met 42 seconden was het verschil naar Hagen ongeveer hetzelfde als op dag één, maar dit keer stond er acht kilometer langlaufen op het programma. Dat was teveel om Hagen van het lijf te houden en Lund moest het dan ook doen met plek twee op bijna veertig seconden van de dominante Hagen. Hansen vertrok een paar seconden voor Hagen, maar was al snel bijgehaald en achtergelaten, hoewel ze ten opzichte van de rest dit keer wat beter was: Hansen werd op een ruime minuut derde, een minuut voor de Française Lena Brocard, Armbruster en Kasai.

Drie keer levenslang geŽist in moordzaak Peter R. de Vries

Drie verdachten in de strafzaak betreffende de moord op Peter R. de Vries, de vermoedelijke schutter, de chauffeur en de moordmakelaar, hoorden vandaag een levenslange gevangenisstraf tegen zich eisen. Tegen de zes andere verdachten eisten de officieren celstraffen tot 21 jaar.

Een gitzwarte dag noemden de officieren die 6e juli 2021. “In de eerste plaats voor Peter R. de Vries, voor zijn geliefde naasten, zijn familie. Voor zijn vrienden en collega’s. Maar ook voor vele anderen. Mensen die De Vries persoonlijk gekend hebben, onder wie de talloze mensen voor wie hij zich met hart en ziel heeft ingezet. En voor het bredere publiek, mensen die hem kenden van zijn werk als misdaadjournalist of zijn optredens in de media. Want wie in Nederland kende Peter R. de Vries niet?”

De schok en impact van de moordaanslag op De Vries in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam waren groot en zijn dat nog steeds. Negen mannen, in leeftijd variërend van inmiddels 24 tot 37 jaar, staan deze periode voor de rechter op verdenking van betrokkenheid bij de moordaanslag op Peter R. de Vries.

Er is een breed onderzoek gedaan naar uitvoerders en opdrachtgevers op basis van concrete bevindingen, zoals telecomgegevens, camerabeelden, DNA-sporen en de inhoud van de Google Pixel telefoon. Gisteren en vandaag lichtten de officieren van justitie in het requisitoir het standpunt van het Openbaar Ministerie (OM) toe: “Het is bewaarheid geworden: Peter R. de Vries is vermoord omdat hij de kroongetuige bijstond als vertrouwenspersoon. De moord op hem is de derde in een rij van aanslagen op de rechtsstaat. Dat kan niet anders dan zwaar, zeer zwaar, meewegen in de strafmaat.”

Schutter en chauffeur
De negen mannen hebben naar het standpunt van het OM ieder een eigen rol gehad bij de moord. De twee mannen die verdacht worden van de uitvoering van de moord – de schutter (24) en zijn chauffeur (37) – hoorden in juni 2022 al levenslang tegen zich eisen. De zaak werd toen door de rechtbank aangehouden omdat de Amsterdamse officieren ná het requisitoir de verklaringen van getuige 5089 hadden ontvangen van de officier van justitie belast met bijzondere getuigentrajecten in het arrondissement Den Haag.

De nieuwe onderzoeksresultaten hebben niet tot een andere conclusie geleid - echter wel tot nieuw bewijs waaruit volgt dat het aandeel van de chauffeur - tevens de man die de schutter tevoren de plaats delict toonde en nadien de vluchtauto bestuurde - nog veel groter is geweest. Net als in juni 2022 eiste het OM ook nu tegen zowel de vermoedelijke schutter als tegen de chauffeur een levenslange gevangenisstraf.

Moordmakelaar en filmers
Deze twee uitvoerders werden naar het standpunt van het OM aangestuurd door een 28-jarige man, ‘een moordmakelaar’ die ervan verdacht wordt niet alleen een aansturende maar ook een organisatorische en een faciliterende rol te hebben gehad bij moordaanslag. Ook tegen hem eiste het OM vandaag een levenslange celstraf. Vrijwel direct na de aanslag ging op sociale media een video rond, waarop een zwaargewonde De Vries te zien was. Tegen de twee mannen (27 en 29), die ervan verdacht worden de aanslag te hebben gefilmd, eiste het OM 21 jaar cel. Het OM is mede omdat deze video is gemaakt en verspreid van oordeel dat de moord is begaan met een terroristisch oogmerk, namelijk het aanjagen van ernstige vrees aan de bevolking of een deel van de bevolking in Nederland.

Hieronder de verdenking en de eisen tegen de negen verdachten op een rij:

  • Tegen een 24-jarige man eiste het OM een levenslange gevangenisstraf op verdenking van het medeplegen van de moord op De Vries en het voorhanden hebben van vuurwapens en munitie, waaronder het moordwapen. Hij wordt ervan verdacht Peter R. de Vries te hebben neergeschoten.
  • Tegen een 37-jarige man eiste het OM een levenslange gevangenisstraf op verdenking van het medeplegen van de moord op De Vries en het voorhanden hebben van vuurwapens en munitie waaronder het moordwapen. Hij wordt ervan verdacht enkele voorverkenningen te hebben verricht en de auto te hebben bestuurd waarmee de verdachten naar de plaats delict zijn gereden. Ook zou hij de vluchtauto hebben bestuurd.
  • Tegen een 28-jarige man eiste het OM een levenslange gevangenisstraf op verdenking van het medeplegen van de moord op De Vries begaan met een terroristisch oogmerk, het medeplegen van het voorhanden hebben van de vuurwapens met munitie – waaronder het moordwapen - met een terroristisch oogmerk en deelname aan een criminele organisatie. Hij wordt ervan verdacht als een moordmakelaar de twee uitvoerders van de moord te hebben aangestuurd. Daarnaast zou hij een organisatorische en faciliterende rol hebben gespeeld.
  • Tegen twee mannen van 27 en 29 jaar oud eiste het OM een gevangenisstraf van 21 jaar op verdenking van het medeplegen van medeplichtigheid aan de moord op De Vries, begaan met een terroristisch oogmerk en deelname aan een criminele organisatie. Zij worden ervan verdacht op 9 juni 2021 en op 1 juli 2021 voorverkenningen te hebben verricht. Op 6 juli 2021 zouden zij de aanslag hebben gefilmd. Voorts zijn zij betrokken geweest bij de voorbereiding van twee andere geweldsdelicten in mei en augustus 2021.
  • Tegen een 31-jarige man eiste het OM een gevangenisstraf van zeventien jaar op verdenking van medeplichtigheid aan de moord op De Vries, begaan met een terroristisch oogmerk, het medeplegen van het voorhanden hebben van de vuurwapens met munitie – waaronder het moordwapen, deelname aan een criminele organisatie en het voorhanden hebben van ruim 70 gram amfetamine. Hij wordt ervan verdacht de beoogde schutter te zijn geweest voor de geplande moordaanslag op 5 juli 2021. Ook zou hij de wapens en munitie hebben opgehaald en die hebben overgedragen aan de twee mannen die verdacht worden van de uitvoering van de moord.
  • Tegen een 35-jarige man eiste het OM veertien jaar gevangenisstraf op verdenking van het medeplegen van medeplichtigheid aan de moord op De Vries, begaan met een terroristisch oogmerk, deelname aan een criminele organisatie en het voorhanden hebben van bijna 35 gram cocaïne en 12 gram heroïne. Hij wordt ervan verdacht op 11 juni 2021 en op 1 juli 2021 voorverkenningen te hebben verricht. Ook zou hij informatie hebben verzameld door zoekslagen op internet te verrichten.
  • Tegen een 30-jarige man eiste het OM een gevangenisstraf van acht jaar en vier maanden op verdenking van deelname aan een criminele organisatie. Hij wordt ervan verdacht een aansturende en faciliterende rol richting de filmers te hebben vervuld.
  • Tegen een 28-jarige man eiste het OM een gevangenisstraf van drie jaar op verdenking van deelname aan een criminele organisatie. Hij zou begin mei 2021 betrokken zijn geweest bij de zoektocht naar een persoon, met de opdracht deze persoon zwaar lichamelijk letsel toe te brengen. Uit communicatie tussen hem en de filmers is gebleken dat het de bedoeling was dat hij een rol zou spelen bij de moord op De Vries. Enkel het feit dat hij op 28 mei 2021 werd aangehouden voor een openstaande straf heeft hem daarvan weerhouden. Hij wordt ervan verdacht daarna vanuit detentie een adviserende rol richting de filmers te hebben gehad.

De rechtbank doet in juni 2024 uitspraak.

Resident Evil 4 remake is meer dan zes miljoen keer verkocht

Van de Resident Evil 4 remake zijn inmiddels 6,48 miljoen exemplaren verkocht. Capcom heeft via een persbericht dit nieuw cijfer gecommuniceerd. Op 30 september stond de teller nog op 5,4 miljoen. De remake is hiermee al gestegen naar nummer twaalf op de lijst best verkochte Capcom-games ooit. Een lijst die sowieso door Resident Evil- en Monster Hunter-games wordt gedomineerd.

Op het moment van schrijven heeft Capcom nog geen nieuwe Resident Evil-game aangekondigd. Als ik zelf moet gokken zal Resident Evil 9 wel de volgende grote game zijn. Capcom heeft overigens zelf al aangegeven dat er in de toekomst nog meer Resident Evil-remakes komen, dus wellicht zien we nieuwe versies van Code Veronica of Resident Evil 5.

'Eidos Montreal heeft Deus Ex-game geannuleerd'

Eidos Montreal heeft een nieuwe Deus Ex-game waar al twee jaar aan werd gewerkt geannuleerd. Dat schrijft Bloomberg-journalist Jason Schreier op basis van anonieme bronnen binnen de studio. Tevens zijn er ook 97 werknemers ontslagen.

De Canadese ontwikkelaar heeft inmiddels het nieuws over de ontslagronde bevestigd, maar houdt de lippen stijf op elkaar wat betreft Deus Ex. "De uitdagingen van onze industrie en de uitgebreide herstructurering die door Embracer is aangekondigd hebben nu ook impact op onze studio. De moeilijke beslissing is genomen om 97 mensen van de ontwikkelteams, administratie en ondersteunende diensten te laten gaan".

Embracer Group, sinds 2022 de eigenaar van Eidos Montreal, heeft de afgelopen maanden al veel mensen ontslagen en zelfs een paar studio's gesloten. Volition en Free Radical hebben bijvoorbeeld voor altijd hun deuren gesloten.

FOK! Wat een weer: overwegend droog

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend zijn er in het noorden eerst zonnige perioden, in het zuiden is het bewolkt en kan er plaatselijk motregen vallen. De wind waait uit het zuidwesten en wordt matig, langs de noordkust vrij krachtig.

Vanmiddag overheerst de bewolking, maar af en toe kan de zon wel doorbreken. Het blijft overwegend droog. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 8°C. De zuidwestenwind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer op steeds meer plaatsen krachtig, windkracht 6.

Vanavond is het droog. Later in de avond gaat het in het noordwesten regenen. De wind is matig tot vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer krachtig, windkracht 6. In het noordwestelijk en noordelijk kustgebied is de wind enige tijd hard, windkracht 7.

Komende nacht trekt een regengebied over het land. In de tweede helft van de nacht wordt het van het noordwesten uit droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 7°C in het zuidoosten tot 2°C in het midden en oosten. De zuidwestenwind draait in de loop van de nacht naar het noordwesten en is matig, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig.

Tot morgen!

                   


De zon komt op in het Drouwense Zand (Foto: bondage)
De zon komt op in het Drouwense Zand (Foto: bondage)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

"Burgers moeten voorbereid zijn op een oorlog met Rusland"

Voormalig generaal Mart de Kruif benadrukt dat Nederland zich moet voorbereiden op een eventuele oorlog met Rusland. Hij waarschuwt dat hoewel dit niet op korte termijn zal gebeuren, het belangrijk is om plannen te maken en ervoor te zorgen dat Nederland over een paar jaar hier op voorbereid is. De Kruif deelt deze waarschuwing tijdens een interview in het programma Goedemorgen Nederland.

De Kruif benadrukt dat het belangrijk is dat Nederlanders zich realiseren dat de wereld is veranderd. Hij zegt dat het niet langer ondenkbaar is dat Rusland de Baltische Staten zou aanvallen. Als dit gebeurt, zal de hele NAVO daarbij betrokken zijn, inclusief Nederlandse soldaten. Dit is de harde realiteit waar we mee te maken hebben.

Eerder heeft de hoogste militair van de NAVO, Rob Bauer, erop gewezen dat het verstandig is om voorzorgsmaatregelen te nemen en de juiste benodigdheden zoals een radio, batterijen, zaklampen en een voorraadje water in huis te halen.

Geen meerderheid Kamer voor schrappen eigen risico zorg

Het eigen risico in de zorg wordt niet geschrapt of per 2025 verlaagd. Een meerderheid van de Tweede Kamer, waaronder de PVV, stemde tegen de voorstellen van SP en GroenLinks-PvdA.

SP wil het eigen risico helemaal schrappen, GroenLinks-PvdA wil het eigen risico met 100 euro verlagen naar 285 euro. Ook voor het plan een jaarlijkse controle bij de tandarts terug te brengen in het basispakket was onvoldoende steun, zo bleek na de stemmingen dinsdagmiddag. Naast PVV stemden ook NSC, BBB en VVD tegen het afschaffen of verlagen van het eigen risico. De vier partijen onderhandelen momenteel over een mogelijk nieuw kabinet en willen idaarom nu nog geen akkoord geven voor grote overheidsuitgaven. Meer hierover bij Skipr.

Nederland is corrupter geworden volgens Transparency International

Uit de meest recente corruptie-index van Transparency International blijkt dat Nederland in 2023 een toename heeft gezien in corruptie. Vorig jaar behaalde Nederland nog 79 punten, wat resulteerde in een achtste positie op de indexschaal. In 2022 scoorde Nederland nog 80 punten, terwijl dit in 2021 nog 82 punten waren.

De corruptie-index van Transparency International is de meest gebruikte indicator wereldwijd. Het geeft op een schaal van 0 tot 100 aan in hoeverre landen als vrij van corruptie worden ervaren. Het feit dat Nederland historisch laag scoort komt met name vanwege achterblijvende regelgeving op het gebied van politieke integriteit.

Volgens  Lousewies van der Laan, directeur van Transparency International Nederland ziet men daarnaast een trend in Europa waarbij de georganiseerde misdaad steeds meer invloed krijgt op de samenleving. Er is ook sprake van een verstrengeling van de onderwereld met de bovenwereld. De bedreigingen tegen rechters, officieren van justitie en advocaten zorgen ervoor dat zij steeds minder zichtbaar willen zijn. Dit heeft geleidelijk aan een verzwakking van onze instituten tot gevolg. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling. Meer hierover bij WNL. 

Random Pics van de Dag #1175

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Musk's start-up Neuralink implanteert voor het eerst chip in menselijk brein

Elon Musks medische technologiebedrijf Neuralink heeft voor het eerst een chip geïmplanteerd in de hersenen van een menselijke patiënt. Hersenimplantaten zijn bedoeld om in de toekomst te kunnen helpen bij neurologische aandoeningen maar ook om mensen met hun gedachten direct toegang te geven tot computers, mobiele telefoons  en kunstmatige intelligentie. 

De Neuralink implantaten zijn ongeveer zo groot als vijf op elkaar gestapelde munten. Ze zijn in eerste instantie bedoeld om mensen met neurologische ziekten zoals Parkinson of amyotrofe laterale sclerose (ALS) te helpen, maar bieden ook de mogelijkheid om een directe verbinding tussen iemands hersenen en computers en kunstmatige intelligentie mogelijk te maken en zo de menselijke capaciteiten te vergroten.

De eerste resultaten over neuronale activiteit na het inbrengen van het Neuralink implantaat zijn "veelbelovend", legt Musk uit. Zijn bedrijf, gevestigd in Fremont, Californië, kreeg in mei vorig jaar goedkeuring van de Amerikaanse autoriteiten voor het testen van implantaten in het menselijk brein. Vóór Neuralink waren verschillende andere bedrijven er al in geslaagd om een hersenimplantaat in mensen te implanteren.

Warmtepomp, kun je je huis echt verwarmen met koude lucht?

Het klinkt als een goede goocheltruc: de vrieskou van buiten gebruiken om binnen lekker te zitten. Toch is het mogelijk. Door handig gebruik te maken van de wetten uit de natuurkunde, zet een warmtepomp kou om in warmte. Hans Klok is er niks bij! Normaal verraadt een goochelaar nooit zijn geheimen, maar in deze video legt energie-expert Bart Erich (TU Eindhoven) je alles uit over de werking van een warmtepomp.

Met dank aan Universiteit van Nederland.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1196 (GEFIXT!)
special
Random Pics van de Dag #1195
special
Random Pics van de Dag #1194
special
VrijMiBabes #196 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1193
special
Random Pics van de Dag #1192
©FOK.nl e.a.