Van God los

Soms gaat het leven niet zoals je verwacht had. Soms maak je bepaalde keuzes die je leven op een heel ander pad brengen dan je gewoon bent. Soms doe je dit bewust maar in het meest van de gevallen gebeuren deze wendingen onbewust en deal je onbewust met hetgeen erop je afkomt. Wat als je hetgeen er op je afkomt zou kunnen sturen, door bepaalde keuzes bewust te maken, keuzes die ingaan tegen wat je normaal doet, keuzes die afwijken van hetgeen de kosmos voor jou in petto had. Wat gebeurt er dan? Ik weet het, ik ervaar het en ik doe het heel bewust, soms toch.

Het onverwachte komt op je af, hetgeen afwijkt van wat je verwacht had. En hetgeen je niet verwacht had, is anders. Het is iets waar je een andere houding voor moet aannemen. Het is daar waar de antwoorden op de vragen die je je steeds stelde beantwoord zullen worden. Het is daar, in het onverwachte, waar je eigenlijk je hele leven lang zou moet zweven, want in het verwachte zit de sleur van het leven. En het leven is geen sleur. De sleur is altijd dezelfde keuzes maken.

Het sturen van de kosmos lukt, maar het gaat gebukt onder de keuze die jij moet maken. Jezelf loskoppelen van wat je verwacht had en openstaan voor het onverwachte is een keuze. Het onverwachte kan heel klein zijn, maar in het onverwachte schuilt ook iets heel fijn. En dat fijne is verandering. De kosmos houdt van verandering, er schuilt vernieuwing in en soms moet je daarvoor even de dieperik in, jouw dieperik. De kosmos moet de leegte opvullen die ontstaat omdat jij andere keuzes maakt. De kosmos zoekt naar een evenwicht en zal iets in de plaats moeten zetten. Hetgeen in de plaats komt van wat je verwacht had, is het onverwachte.

Het gaat niet altijd goed en soms zakt de moed je in de schoenen. Je bent de kosmos aan het sturen. En het doet soms pijn, en je twijfelt aan je eigen zijn. Soms kan het heel lang duren, maar dat is omdat jij nog niet aan het stuur zit.  Soms lijkt alles zo nutteloos. Soms moet je ontsnappen uit je doos want in die nutteloze doos zit al hetgeen je verwacht had. Uiteindelijk zal je mogen ervaren dat het onverwachte hetgeen was waar je al zolang op wachtte. De verdachte in de sleur van je leven is die nutteloze doos die reeds een eeuwigheid jouw gedachten verkrachtte en enkel daar was om jouw pijn te verzachtten.

Tegen zaken waar jij al zolang neen tegen zegt, ga je nu gewoon ja zeggen,  je stap uit je comfortzone en je komt los van alles wat je verwacht had. Bekijk het als een soort experiment. Een beproeving die jouw leven kan sturen in een richting waarvan je het bestaan niet kende. Hou je niet van horrorfilms, kijk dan eens heel bewust naar een horrorfilm. Zeg je altijd neen tegen de vraag om eens mee in de Sirocco te gaan, doe het toch en beleef waar deze achtbaan je naartoe brengt. Het leven dat je verwacht had, wordt plots een rollercoaster van nieuwe ervaringen. Doe eens iets tegen je zin, doe eens iets waar je in je eerste gedachte geen zin in had en ervaar welke richting deze bewuste keuze je naartoe brengt. De kosmos kent het verschil niet tussen goed en kwaad. De kosmos doet maar wat. De kosmos voelt alleen maar verandering. De kosmos zal opvullen wat niet gelukt is met iets dat geluk is.