Het Achterlijke Staphorst

In Nederland is Covid19 momenteel aan de winnende hand. Vrijwel iedereen draagt al dan niet met tegenzin een steentje bij aan het terugdringen van het virus. Het leven is een stukje minder leuk geworden maar we hebben dat er tijdelijk voor over. Bedrijven, voetbalstadions, scholen, sportclubs, theaters, poppodia, synagoges, moskeeën en kerken werken mee, door zich gewoon zoveel mogelijk te houden aan de richtlijnen van het RIVM.

De kerken, nou ja... bijna alle kerken ... alle kerken behalve de dorpskerk van de “hersteld hervormde gemeente” in het godvrezende Staphorst. In Staphorst regeert God en niet Corona, zo beweren ze daar strijdlustig. Ik vraag me af waar deze groep egocentrische geloofsfanaten precies van hersteld is. Waarschijnlijk van hinderlijke vlagen gezond verstand. En van polio natuurlijk, want dat breekt daar soms ook nog weleens een beetje uit.

Geloofsbelijdenis is heilig in Nederland en ik begrijp niet goed waarom. De kerk stelt zich boven de maatschappij en waarom wordt dat eigenlijk in 2020 nog steeds bedoeld of onbedoeld door onze wet gefaciliteerd? En waarom beroept Staphorst zich hierop als enige gemeente? Waarom wordt de burgemeester van Staphorst niet uit zijn ambt gezet? Hij is niet bereid tot het handhaven van regels en het erkennen van de scheiding tussen kerk en staat. Vrij vertaald: hij weigert zijn werk te doen en dringt zijn persoonlijk geloofsovertuiging op aan anderen.

In Staphorst hebben ze schijt aan richtlijnen en schijt aan de rest van Nederland. 1800 mensen belijden er “lak aan het land”, verdeeld over 3 diensten. 1800 idioten die Russisch roulette zingen over onze rug. Het zal maar je collega zijn, die zijn longen lekker nog even volgezogen heeft in de Staphorster kerk en jou vervolgens doodziek maakt op je werk. Of je buurman, je leraar, je tandarts.

Grapjes over voor het zingen de kerk uit gaan zijn hier niet van toepassing. In Staphorst kun je je gewoon nog vol in je bek laten zingen zonder mondkapje, 3 keer op een dag als je wilt. En je gaat pas de kerk uit als je verdomme je longen tot de laatste druppel leeggezongen hebt. Zonder happy end geen genade in de godverlaten kop van Overijssel.

En daarmee hoort Staphorst niet als donkerrood op de Covid kaart te staan maar als pikzwarte gemeente. Zo zwart als kousen kunnen zijn.

Zelf iets te melden? Tip de crew!

Ben jij ook creatief met woorden en heb je iets te vertellen? Meld je aan als columnist!