Komiek wordt president Nederland

Komiek en acteur Theo Maassen is de nieuwe president van Nederland, na een verpletterende overwinning op zijn rivaal, zittend president Mark Rutte. Volgens de nationale exitpoll heeft hij de tweede ronde van de verkiezingen van vandaag gewonnen met 73,2 procent van de stemmen. Maassen, die onder meer in een populaire tv-serie een president speelt, was eind maart ook al de winnaar van de eerste ronde, maar kreeg toen geen absolute meerderheid.

Hij beloofde het Nederlandse volk niet in de steek te laten. "Ik ben nog niet officieel de president, maar als een burger van Nederland kan ik tegen alle landen uit Europa zeggen hou ons in de gaten. Alles is mogelijk.'' Rutte (53) kwam niet verder dan ruim 25,3 procent. De scheidende president erkende zijn nederlaag en feliciteerde Maassen. "Ik verlaat de post van president van het land vanaf volgende maand. Zo heeft de meerderheid van het volk besloten en ik accepteer die beslissing", aldus een geëmotioneerde president.

Hij zei tegen zijn aanhangers evenwel dat hij de politiek niet de rug zal toekeren. De verkiezingen verliepen zonder noemenswaardige incidenten. De zege, naar het schijnt meer tot stand gekomen door de afkeer van Rutte dan door het vertrouwen in de 51-jarige Maassen, is nog veel groter dan op basis van de peilingen werd verwacht.

Brabander Maassen bedankte zijn staf en anderen voor hun hulp bij zijn overwinning. Hij deed dat in het Brabants, terwijl hij vooral ABN spreekt. Drie weken geleden pakte Maassen al 30 procent van de stemmen en Rutte slechts 16 procent. Omdat geen van de kandidaten toen meer dan 50 procent kreeg, was de tweede ronde van vandaag noodzakelijk. Met de stembusgang van zondag komt er een einde aan een keiharde campagne waarvan het klapstuk afgelopen vrijdagavond plaatsvond in het Philips stadion van PSV in de vorm van het eerste en laatste directe debat dat de twee politieke kemphanen voerden.

Maassen heeft tot op heden weinig van zijn plannen ontvouwd, iets waar Rutte hem ook voortdurend op aanviel. Prioriteit voor hem heeft het stoppen van de Carnavalsoorlog in de afvallige Brabantse steden Den Bosch en Eindhoven. Daar vechten prinsen, gesteund door André van Duin en Ria Valk, al vijf jaar voor afscheiding van westerse invloeden.