Badr Hari en de NS: corrigerend tikken

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers, Luc van Lier en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep. Vandaag aandacht voor de vraag, hoe om te gaan met  geweld onderweg.

Collega’s, vandaag wil ik het eens even niet hebben over de zoveelste graaipoliticus. En ook niet over het cijferwerk inzake de koopkrachtplaatjes bij de clientèle van de voedselbank of dat blauwe-jasjes-met-koperen-knopen-gajes bij Klein Zwitserland. Nee, vandaag gaat het over losse handjes.

Eerst maar even die Badr Hari. Die had een meneer in een skybox zo ongeveer een rolstoel in geslagen. Waarom? Zelfverdediging? Misdrijf voorkomen? Nee, die meneer had zich onvriendelijk uitgelaten over Estelle, dat neukertje van die Hari. Dus had Hari een ‘corrigerende tik’ uitgedeeld. Aldus zijn advocate. Een corrigerende tik. Nu moet ik zeggen, dat ik persoonlijk wel voorstander ben van een corrigerende tik. Van een ouder aan een kleuter. Bij hoge uitzondering, en zeker niet te hard. Prima manier om te leren dat “nee” ook nee betekent. Maar het is niet de bedoeling dat die kickboxmeneer een corrigerende tik uitdeelt aan iemand die golddigger Estelle op minder plezierige wijze had bejegend. Dat kan beter. Ik kreeg ooit het verzoek van Wesley Sneijder om hem even terug te bellen nadat ik in een column zijn Jolanthe had geschoffeerd. Zo doen we dat. Een corrigerend gesprek. Maar niet timmeren. Maar volgens Badr en zijn geschifte advocate is een corrigerende tik dus hetzelfde als een poging om iemand letterlijk dood te schoppen.

Corrigerende tik. Rot toch op. Opeens realiseer ik mij, dat ik daar een paar keer per week een uurtje mee bezig ben. Corrigerend tikken. Als columnist. Ik tik wat af, op mijn toetsenbord. Laat ik dan ook maar even van de gelegenheid gebruikmaken om wat van dat corrigerend tikken te besteden aan die Estelle. Ordinair wijf. Golddigger. Voorkeur voor heel erg foute mannen. Lelijke geblondeerde trol. Viezige straatsnol. Smakeloze PC.Hooft-trut. Zo. Genoeg gecorrigeerd.

Die Badr Hari en zijn advocate zijn sowieso niet goed snik. Of Hari de rest van het strafproces (overigens niet alleen wegens die poging tot doodslag in die skybox, maar ook nog wegens een hele waslijst andere geweldsdelicten) buiten de cel mag afwachten. Rot toch op. Laat Hari vrij en voor je het weet zit ‘ie in Marokko. Zonder uitleveringsverdrag. Ik roep even in je herinnering op, dat die Badr Hari zichzelf al liet kennen als een onbeschofte gek toen hij eerder voor verhoor werd opgeroepen. Zat ‘ie ook in Marokko, en liet ‘ie weten dat hij zou komen als hij even tijd had. Nog een heel andere reden om Hari niet vrij te laten, is dat ik bang ben dat ‘ie dan van de gevangenis naar Schiphol reist per trein. Per trein! Bloedlink.

Want ook in de trein wordt nogal wat uitgedeeld aan corrigerende tikken. En nu word ik even wat serieuzer. Want dat de een patjepeeër de andere patjepeeër in een skybox of penozedisco op zijn bek slaat is één ding, maar dat OV-personeel zijn werk vaak niet meer veilig kan doen, is nog wat anders. Kijk nou een gebeurtenis van het afgelopen weekend. Een meneer zonder kaartje. Heeft heel veel mazzel. Krijgt geen boete, hoeft zich niet te legitimeren. Het enige wat de conducteur doet, is hem op het volgende station uit de trein zetten. Erg soepel. Wat was de dank die die conducteur ten deel viel? Toen hij op de terugweg met zijn trein weer op hetzelfde station stopte, stapte de zwartrijder weer in en sloeg de conducteur bewusteloos. Conducteur flink gewond naar het ziekenhuis, dader spoorloos. Volkomen terecht heeft het personeel op de trein, maar ook op tram en bus, genoeg van al dat geweld. Het wordt hoog tijd voor een andere aanpak.

Om te beginnen een zero-tolerancebeleid. Geen kaartje en geen legitimatie? Altijd aanhouden en afvoeren door de politie. In sommige supermarkten en winkels hangen tegenwoordig bordjes met de mededeling dat winkeldieven niet alleen door de politie zullen worden opgehaald, maar dat ze ook de kosten voor de winkel moeten betalen. 151 euro. Ik vind dat dit soort zwartrijders, maar ook anderen die zich in het OV ernstig misdragen, niet alleen moeten worden gearresteerd, maar ook zullen moeten betalen voor alle kosten. Niet alleen de kosten voor de NS zelf, maar ook een behoorlijke vergoeding voor de reizigers die door dat soort gesodemieter vertraging oplopen. Dat kan voor de dader in kwestie neerkomen op vele duizenden euro’s.

En reizigers moeten als ze geweld zien of een conducteur helpen daarna anoniem aangifte kunnen doen. Niet via hun woonadres, waar met een beetje pech de totaal doorgesnoven geweldpleger met zijn broertjes verhaal komt halen, maar per adres Nederlandse Spoorwegen, Stationsplein, Amsterdam. Dan bereik je dat mensen niet meer bang hoeven te zijn voor represailles, en zul je een flinke toename van de aangiftebereidheid zien. Overigens mag ook het personeel zich wel wat steviger opstellen, als het over aangifte doen gaat. Een paar jaar geleden was ik actief betrokken bij de aanhouding van een stierennek die een conducteur had neergeslagen. Tot mijn verbijstering gaf de conducteur tegen de politie te kennen, dat hij aangifte niet nodig vond. Zelden heb ik mij zo gefrustreerd gevoeld: ik had mijn nek uitgestoken en forse risico’s gelopen, en vervolgens vindt de conducteur een aangifte niet nodig? Waarom zou ik mij de volgende keer nog druk maken?

Maar hoe dan ook: je blijft met je poten van de conducteur, de buschauffeur en de trambestuurder af. Altijd. Poten thuis. En als je ontevreden bent over het OV, regel je dat niet met een corrigerende tik, maar met een brief of een e-mail. Aan de NS, aan de Geschillencommissie OV of aan mij. Dan doe ík wel een paar corrigerende tikken. Op een toetsenbord.