In Rotterdam spreken we Nederlands

In de rubriek Plat Haags nemen FOK!-columnisten en submitters het Nederlandse politieke en maatschappelijke landschap onder de loep.

Heerlijk om eindelijk weer een stuk van ArchEnemy te lezen. En dat hij zijn verhaal zich laat afspelen in het altijd gezellige plaatsje Nederwaard is ook erg leuk. Voor deze aflevering van Plat Haags richten wij het vizier even op het gruwelijk lelijke Rotterdam.

De PvdA blijft maar hangen in een sfeer van allochtone vriendjespolitiek. De partijleiding weigerde serieus op te treden tegen hun volksvertegenwoordigers van Turkse komaf die gemene zaak maakten met hun Turkse vriendjes. Dus je kunt het op je vingers natellen: Turkse meneren regelen met hun vriendjes op de kandidatenlijsten alvast mooie deals over extra subsidies voor hun club en een toegeknepen oogje met betrekking tot kwalijke zaken die in de moskee het daglicht niet verdragen kunnen. Een afspraak tussen een politicus en een Turk noemen we hier in huize Oplopers vrolijk een Döner-akkoord.

En dan met z’n allen een grote mond hebben over de VVD! Een gotspe.

Politiek-correct Nederland valt over de verkiezingsposters van de VVD in de Maasstad. “In Rotterdam spreken we Nederlands”. Heel erg makkelijk om die tekst uit zijn verband te rukken. Ik hoor en lees onzin zoals dat de tekst discriminerend zou zijn. Onzin zoals dat er in Rotterdam natuurlijk wel andere talen worden gesproken, en de poster daarom fout is. Heerlijk om te zien hoe de linkse elite zich in de gordijnen laat jagen.

Ja. In Rotterdam spreken we Nederlands. Daarmee bedoelt de Rotterdamse VVD natuurlijk niet letterlijk dat 100% van de mensen die zich binnen de Rotterdamse gemeentegrens bevinden, altijd en uitsluitend Nederlands spreekt. Nee. Toeristen en expats kunnen in het Engels, Duits of Frans in de betere horeca, musea en winkels nog heel behoorlijk uit de voeten. De kapitein van de havensleepboot converseert in het Engels met de bemanning van een olietanker of cruiseschip. Maar volkomen terecht wil de Rotterdamse VVD niet dat griezelig ogende gekleurde medemensen in de metro elkaar in een rare taal wat toesissen. Volkomen terecht wil de Rotterdamse VVD dat iemand die zonder werk zit, voldoende Nederlands spreekt om een redelijke kans te  maken op een nieuwe baan. Volkomen terecht wil de Rotterdamse VVD dat ook de echtgenotes van allochtone mannen onze taal behoorlijk beheersen, zodat de kans op een sociaal isolement wat kleiner wordt.

Er is niets mis met die Rotterdamse VVD-poster. Er wordt op een prima wijze afstand genomen van het te pletter pamperen van allerlei volk dat te besodemieterd is om Nederlands te spreken. En dat de VVD zich wat meer richt op welvaart en economische groei, en wat minder op onderlinge solidariteit, dat mag. Het staat de kiezer vrij om wel of niet op de VVD te stemmen. Ook in Rotterdam.

En laten we wel wezen. Er zijn in Rotterdam wel grotere problemen dan wat Turkse vriendjespolitiek of een stevige stellingname inzake de noodzaak om Nederlands te spreken. Echt, Rotterdam heeft nog wel wat anders om van wakker te liggen. Ze kunnen er niet eens voetballen.