Brabanders zijn leuker!

Even met 50Plus gebeld: Goedemorgen, Oplopers hier. Henkie Krol in de buurt?”

Ik moest mijn vraag zes keer herhalen, aangezien de hardhorende senior-telefoniste haar gehoorapparaat helaas thuis had laten liggen. Maar uiteindelijk had mijn poging succes en kreeg ik de hooghartige pensioendief aan de lijn. “Zo, Henk, je bent werkelijk alle schaamte wel voorbij, geloof ik. Lijstduwer voor de Europese verkiezingen, nou nou.” De meesteroplichter vroeg mij, waarom ik zijn lijstduwerschap voor 50Plus zo raar vond. Hij lag immers best goed bij het electoraat. Tijd voor enige uitleg mijnerzijds: “Je hebt helemaal niets te zoeken bij een club die steeds maar jammert over dat die oudjes zo gemeen in hun portemonnee worden getroffen. Je bent zelf immers als baas van een inmiddels opgedoekt blaadje verantwoordelijk voor grootschalige pensioenfraude. Je personeel had wel premie betaald, maar dat heb jij nooit afgedragen.” Henk Krol gaf aan dat hij dat als geen enkel probleem zag. De kiezers waren deze kwestie al lang weer vergeten, vond hij. Tijd voor de afmaker: “Fijn. Dus jij maakt de bejaarde achterban hierbij impliciet uit voor een horde knaldemente stakkers? Die niet kunnen onthouden wat voor smerige dief jij bent? Met zo’n vriend hebben die ouwetjes geen vijand meer nodig. Maar ik heb nieuws voor je. Tot de dag van de verkiezingen zal ik regelmatig jouw dievengedrag aanstippen in die scheldstukjes van mij.” Toen Henk Krol riep dat ik hem niet van divagedrag mocht beschuldigen, was het mij duidelijk: de senior-telefoniste was niet de enige die haar gehoorapparaat thuis had laten liggen.

Ook Oost-Indisch doof is natuurlijk die Lenie ’t Hart van de zeehondencrèche in Pieterburen. Een goed mens, iemand die zonder twijfel het allerbeste voor heeft met op de Wadden aan de grond gelopen zeezoogdieren. Maar de behandelmethode is in de loop der jaren wel veranderd. Behalve bij Lenie. Dus kon niet uitblijven dat er vroeg of laat muiterij zou uitbreken. De behandelmethode van Lenie moest het veld ruimen. En nu is Lenie kwaad, en wil ze op geen enkele manier meer aan de zeehondencrèche verbonden zijn. Ze vindt het eerder een pretpark geworden, zei ze. Nu moet ik zeggen dat ze daar wel een punt heeft. Want de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht is CDA-malloot Henk Bleker. Dus er valt inderdaad een hoop pret te beleven, met die grapjas daar in Pieterburen. Naar ik heb begrepen heeft hij Lenie al een vrijkaartje aangeboden voor de voetbalwedstrijd Twente - PSV. En de zeehondjes die weer worden uitgezet, moeten volgens Henkie Bleker terug naar het land van herkomst. Dat had ‘ie van die gezellige Limburger gehoord, die Gerd Leers. Nee, dan vind ik Brabanders toch leuker.

Want heus, er valt een hoop te lachen in het Brabantse land. Zoals in de gevangenis in Vught. Daar was een gedetineerde zoek. Die bleek zich te hebben verstopt in een tuinhuisje. Een tuinhuisje! Wat moet een tuinhuisje op de binnenplaats van een gevangenis? Hebben die gedetineerden soms recht op 30 dagen vakantie per jaar? Dat ze daar dan in een soort intramuraal tuinhuisje zitten, met een meegebrachte zak aardappelen, een pot pindakaas en een tube zonnesmeer? Of kijk nou naar Bergen op Zoom. Daar werd een tabakszaak overvallen. De daders gingen er vandoor met een auto, en stapten onderweg over in een andere wagen. Na een achtervolging door de politie was het binnen tien kilometer afgelopen. Benzine op. Vluchtauto stil. Daders opgepakt. Kijk, dat vind ik nou leuk, die gemoedelijkheid waar Brabant om bekendstaat. Dan ben je een gangster, dan heb je de kunst van het dreigen met een mes goed in de vingers, dan weet je de vluchtroute die je moet rijden. En dan vergeet je te tanken. Echt, hoe lullig wil je het hebben. Euro-loodvrij als de achilleshiel van de crimineel. Heus, elektrisch aangedreven voertuigen zijn gewoon beter, maar daar kom ik op een ander moment nog wel op terug. Maar het kan niet anders, of de dames en heren overvallers kiezen vanaf heden voor een ander vervoermiddel. Een Prius.

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar Zonnetje40. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns