Rotzooiende politici

In de rubriek Plat Haags nemen FOK!-columnisten en submitters het Nederlandse politieke en maatschappelijke landschap onder de loep. Vandaag even een rondje integriteit.

U weet wie Manuel Kneepkens is? Nee? Manuel Kneepkens is zo’n malloot die namens een of ander stadspartijtje zitting had in de Gemeenteraad van Rotterdam. Discussie over het OV. De tariefzones waren te groot, dus verdiende de RET te weinig geld. Zones verkleinen, dus, waardoor veel reizigers een zone extra moesten betalen. Manuel woonde in De Esch, een wijkje aan de oevers van de nieuwe Maas, een eindje bij het centrum vandaan. Het plan zou ook voor Manuel betekenen dat zijn tramritje naar de stad een zone duurder zou worden. Dus was hij tegen, en ontbrak de benodigde meerderheid in de Gemeenteraad. Goede raad was duur. De plannenmakers hielden voet bij stuk. Alle zones kleiner, behalve die naar De Esch. Zodat bijna iedere passagier meer moest gaan betalen, behalve Manuel Kneepkens en zijn buren.

Wonder boven wonder: bij de stemming was Manuel Kneepkens opeens vóór de aanpassing.

Kijk, dan ben je geen integer raadslid, maar een eersteklas droplul die uit is op zijn eigen gewin. Iedereen meer laten betalen, behalve jijzelf. Integriteit is dus een groot probleem in de lokale politiek. En heus niet alleen maar in Rotterdam. In de Amsterdamse achterstandswijk Bijlmermeer flikte een PvdA-wethouder het, om zichzelf even clandestien een bouwvergunning toe te eigenen. En die storm van ambtelijke corruptie die door de Limburgse VVD waait, is ook genoegzaam bekend. En het zijn ook niet alleen maar gemeente- en stadsdeelraden waar dit probleem aan de orde is. Gedeputeerde Ton Hooijmaijers is ook tot een fikse straf veroordeeld wegens corruptie.

En door dit soort klootjesvolk worden wij dus bestuurd.

Volkomen terecht dat de club van gemeenteraadsleden alarm slaat. Ze zijn daarmee aan de late kant, maar goed, beter laat dan nooit. Alle kandidaat-raadsleden moeten worden gescreend en hun curriculum vitae moet worden gecontroleerd, vindt voorzitter Peter Otten. Dat is maar half werk. Want ook de zittende raadsleden mogen wel eens worden gecheckt.

De resultaten van die controles dienen overigens voor iedere burger openbaar te zijn. Voor altijd. En dat is nog niet genoeg. Per politieke partij dient te worden geopenbaard, hoeveel procent van hun raadsleden zich schuldig heeft gemaakt aan gerotzooi met CV’s, aan strafbare feiten voor hun raadslidmaatschap, aan strafbare feiten tijdens hun raadlidmaatschap en aan niet-integer gedrag tijdens het raadslidmaatschap. Op die manier wordt aan de kiezers duidelijk, welke politieke partijen in staat zijn, hun kandidaat-volksvertegenwoordigers een beetje behoorlijk te screenen.

En dat is nog niet alles. Doe hetzelfde maar met leden van de Provinciale Staten, Kamerleden, wethouders, gedeputeerden, ministers en staatssecretarissen.

Dat zou een einde maken van de toegang tot de politiek van allerlei idioten, zoals ook de deze week overleden fopjournalist Ferry Hoogendijk. Een onvoorstelbare ijdeltuit, die graag kamerlid was voor de fascistenbende van Pim, Fortuyn. Het verscheiden van Hoogendijk kan allerminst als een verlies voor de samenleving worden beschouwd. En een kijkje op Wikipedia maakt één ding wel duidelijk over Schnabbel-Ferry: voor de integriteitsproef zou hij zeker niet zijn geslaagd.