FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 3 november 2012

Cherry Bomb

Cherry Bomb (Julin) is een stripster die op haar werk door een groep mannen wordt verkracht. Ze belandt in het ziekenhuis waar ze door rechercheur Whitlock (D.J. Morrison) ondervraagd wordt en zegt wie haar verkracht hebben. Whitlock trekt het een en ander na, maar gelooft haar uiteindelijk niet. Ed Randall (Aaron Alexander), de enige van de groep van vijf mannen die zich niet aan Cherry heeft vergrepen, heeft namelijk onder druk van de anderen zijn sperma ingeleverd en dit matchte niet met het zaad dat op Cherry was aangetroffen. Ondertussen heeft Cherry's broer Brandon (John Rodriguez) een bezoekje gebracht aan een van de andere verkrachters en al was het niet zijn opzet, uiteindelijk vermoordt Brandon hem. Als Cherry hoort dat Whitlock haar niet gelooft en dat een van haar verkrachters dood is, verlaat ze het ziekenhuis en gaat naar haar broer. Het doel is duidelijk: samen met hem de andere klootzakken vermoorden!

Zeventien nieuwe posters voor The Hobbit

Ter promotie van de film The Hobbit: An Unexpected Journey is er een mooie serie van 17 posters verschenen waarop we kennis kunnen maken met een aantal personages uit de nieuwe rolprent van Peter jackson. Naast oude bekenden zoals Bilbo (Martin Freeman), Gandalf (Ian McKellen), Gollum (Andy Serkis) en Galandriel (Cate Blanchett) zien we ook een aantal nieuwe gezichten.

In The Hobbit: An Unexpected Journey draait het om Bilbo Baggins, een eenvoudige Hobbit die een rustig leventje heeft in de Gouw in Midden-Aarde. Hier komt een abrupt einde aan als de tovenaar Gandalf (Ian McKellen) met een groep dwergen voor de deur staat. Thorin (Richard Armitage), Gloin (Peter Hambleton), Oin (John Callen), Balin (Ken Stott), Dwalin (Graham McTavish), Bofur (James Nesbitt), Bifur (William Kircher), Kili (Aidan Turner), Fili (Dean O'Gorman), Dori (Mark Hadlow), Nori (Jed Brophy), Ori (Adam Brown) en Bombur (Stephen Hunter) hebben de hulp van de nog onervaren Hobbit nodig om de strijd aan te gaan met de draak Smaug om het verloren dwergen koninkrijk Erebor terug te krijgen. Het zal een reis worden die Bilbo Baggins nooit meer zal vergeten.

The Hobbit 01

The Hobbit 02

The Hobbit 03

The Hobbit 04

The Hobbit 05

The Hobbit 06

The Hobbit 07

The Hobbit 08

The Hobbit 09

The Hobbit 10

The Hobbit 11

The Hobbit 12

The Hobbit 13

The Hobbit 14

The Hobbit 15

The Hobbit 16

The Hobbit 17

The Hobbit: An Unexpected Journey draait vanaf 12 december in de Nederlandse bioscopen.

'Superstorm was daad van God'

Superstorm Sandy was een rechtvaardige daad van God waarmee Hij Amerika strafte voor de spirituele en fysieke zonden van zijn inwoners. Toch moet deze straf vooral gezien worden als een prachtige gebeurtenis, aangezien het een daad van God betreft en zoals iedere rechtgeaarde christen weet, zijn al Gods daden perfect.

Het mag duidelijk zijn dat dit niet de visie van de gemiddelde Amerikaan is op de enorme ramp die het land afgelopen week trof. De beweringen zijn afkomstig van de Westboro Baptist Church (WBC), de kerk die een vorm van christendom aanhangt die de Bijbel in zijn geheel letterlijk neemt en er dus van overtuigd is dat vooral homoseksualiteit de reden is van vrijwel alle ellende die Amerika waar dan ook ter wereld treft.

Volgens de WBC zijn toekomstige rampen dan ook betrekkelijk eenvoudig te voorkomen: men dient het Woord van God precies te volgen en vooral homoseksualiteit op alle mogelijke manieren te bestrijden, want 'God haat flikkers'.


Het Woord van God

Arrestaties voor moord op pitcher Pascual Perez

De politie van de Dominicaanse Republiek heeft zaterdag drie mannen gearresteerd voor de moord op voormalig Yankees-pitcher Pascual Perez. Twee andere verdachten zijn nog voortvluchtig. Perez kwam om het leven bij een roofoverval. De daders waren volgens de politie uit op zijn honkbalpensioen van zo'n negentienhonderd euro per maand.

De rechtshandige werper Perez debuteerde in 1980 bij Pittsburgh Pirates. Via Atlanta Braves en Montreal Expos kwam hij in 1990 bij de Yankees terecht, waar hij twee seizoenen speelde. In 1992 testte hij in het voorseizoen positief op cocaïnegebruik en werd hij geschorst. Perez werd 55 jaar oud.

Perez raakte tijdens de roofoverval op zijn huis ten westen van de hoofdstad Santo Domingo gewond aan zijn hoofd. Hij zou klappen hebben gekregen met een hamer.


Arrestaties voor moord op pitcher Pascual Perez (Foto: Novum)

[Bundesliga] Bayern verslaat HSV eenvoudig

Bayern München nam verder afstand van de concurrentie in de Bundesliga. De Rekordmeister won eenvoudig met 3-0 van Hamburger SV. Bastian Schweinsteiger opende de score in de veertigste minuut. Kort na rust sloegen Thomas Müller en Toni Kroos toe. Bij HSV speelde Rafael van der Vaart de hele wedstrijd mee.

Bayern, waar Arjen Robben op de bank bleef, heeft nu zeven punten voorsprong op de naaste belagers Schalke 04 en Eintracht Frankfurt, die eerder dit weekeinde punten verspeelden. HSV moet zich tevredenstellen met een plaatsje in de middenmoot.

[Premier League] Man. City verspeelt punten bij West Ham

Manchester City heeft zaterdag nagelaten om op gelijke hoogte te komen met koploper Manchester United in de Premier League. De ploeg van trainer Roberto Mancini speelde met 0-0 gelijk bij West Ham United.

Manchester City, dinsdag de tegenstander van Ajax in de Champions League, staat nu derde met 22 punten, twee minder dan de stadsgenoot. Nummer twee Chelsea heeft 23 punten.


Manchester City verspeelt punten bij West Ham (Foto: Novum)

Uitslag PSV - Heracles Almelo

Vanavond begon om 20:45 uur de laatste competitiewedstrijd van vandaag. PSV nam het in eigen huis op tegen Heracles, dat opnieuw met het gewaagde 3-4-3-systeem aantrad. Dankzij doelpunten van Dries Mertens, Luciano Narsingh, Kevin Strootman en Tim Matavz won PSV gemakkelijk met 4-0.


PSV juicht na de 1-0 van Dries Mertens (Foto: Pro Shots)

Karakteristieken:

PSV

4 - 0

Heracles Almelo

 19' Mertens
 36' Narsingh
74' Strootman
81' Matavz
   
  Gele kaart: Quansah, Rienstra, Pasveer (Heracles Almelo)
  Rode kaart: Quansah (76) (Heracles Almelo/2xg)
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.000
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Waterman
Manolev
Derijck
Marcelo
Willems (Bouma/76)
Hutchinson
Wijnaldum
Strootman
Narsingh
Lens (Matavz/27)
Mertens
  Pasveer
Te Wierik
Rienstra
Dorda
Bruns (Vejinovic/64)
Quansah
Overtoom
Duarte
Gouriye (Pedro/74)
Armenteros
Everton (Castillion/46)

Terpstra wint op Curaçao

Niki Terpstra is de winnaar geworden van de Amstel Curaçao Race. Hij bleef op het vakantie-eiland Marc de Maar, die rijdt op een Antilliaanse licentie, en de Belg Thomas de Gendt voor.

Naast profwielrenners deden er ook veel olympische coryfeeën mee. Door organisator Leo van Vliet waren onder anderen surfer Dorian van Rijsselberghe, zeilster Marit Bouwmeester en bmx'ster Laura Smulders uitgenodigd. Van de olympische wegploeg hielden Marianne Vos en Ellen van Dijk het tot kort voor de finish vol in de kop van de wedstrijd.

Het is pas de tweede keer dat een Nederlander het veredelde criterium wint. Michael Boogerd won in 2002 de eerste editie.

Zeker 110 doden door Sandy in VS

Het dodental als gevolg van monsterstorm Sandy in de VS is zaterdag gestegen tot zeker 110. In New Jersey werden nog 9 lijken gevonden, waardoor het totale dodental in de zwaar getroffen staat op 22 komt te staan. New York stelde het dodental naar beneden bij van 41 naar 40, aldus Amerikaanse media.

Voordat Sandy maandag zijn verwoestende kracht boven het Noord-Amerikaanse vasteland ontvouwde, had de storm in Caraïbisch gebied al 69 mensenlevens geëist.

Zeker 110 doden door Sandy in VS
Zeker 110 doden door Sandy in VS (Foto: ANP)

Choreografe Conny Janssen koninklijk gelauwerd

Conny Janssen, de drijvende kracht achter het Rotterdamse dansgezelschap Conny Janssen Danst, heeft zaterdagavond een lintje gekregen. Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb reikte de choreografe de koninklijke onderscheiding uit na de jubileumvoorstelling How Long Is Now, die plaatsvond in een tramremise.

De in 1958 geboren Janssen wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau omdat ze zich heeft onderscheiden op het gebied van kunst en educatie, zo laat de gemeente weten. Met haar technisch en artistiek hoogwaardige voorstellingen, locatieprojecten en themakeuze speelt ze zowel nationaal als internationaal een toonaangevende rol.

De Rotterdamse choreografe debuteerde in 1988 met de voorstelling The Undertow en brak drie jaar later door met Eloï Eloï. Het gezelschap Conny Janssen Danst werd opgericht in 1992.

Recentelijk werkte Janssen mee aan de RTL-show So You Think You Can Dance. Ook maakte ze gastchoreografieën voor onder meer dansgroep Krisztina de Châtel en het Nationale Ballet.

'Vinokourov kocht zege in Luik'

Het lijkt erop, zoals het wielerpubliek destijds al vermoedde, dat Alexandre Vinokourov in 2010 de zege in Luik-Bastenaken-Luik gekocht heeft. De Kazach reed in de slotkilometer weg bij de Rus Alexandr Kolobnev die in ruil voor het stilhouden van zijn benen geld zou krijgen.

Bewijs hiervoor is inmiddels gevonden door de procureur van Padua, Benedetto Robert, die een dossier, voorzien met e-mails en bankafschriften aan jusitie in Luik overhandigd heeft. In de documenten staat dat Kolobnev 150.000 euro voor zijn daad ontvangen heeft.

Ferrer na zege op Llodra in finale Parijs

David Ferrer is zondag de tegenstander van de Pool Jerzy Janowicz in de finale van het masterstoernooi in Parijs. De als vierde geplaatste Spanjaard was in twee sets de Fransman Michaël Llodra de baas met 7-5 en 6-3. Janowicz verraste eerder zaterdag al een andere Fransman. Gilles Simon had het nakijken.

De 30-jarige Ferrer werkte in de eerste set liefst tien breekpunten weg, terwijl hij zelf bij een 6-5 stand wel toesloeg. In het tweede bedrijf kwam de nummer vijf van de wereld niet meer in de problemen.


Ferrer na zege op Llodra in finale Parijs (Foto: Novum)

Goede doelen soms foute doelen

Het radioprogramma Argos is bezig met een onderzoek naar zogenaamde goede doelen die proberen mee te liften op de naam van andere goede doelen, maar in werkelijkheid voornamelijk draaien om het welzijn van de beheerders ervan. Er blijken meerdere fondsen actief te zijn die miljoenen aan donaties ophalen, maar dat geld lijkt vooral op te gaan aan personeelskosten en het maken van reclame.

De 'goede doelen' waar het om gaat, zijn onder andere MS Anders, het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, de Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek en het Internationaal Parkinson Fonds. Uit onderzoek blijkt dat veel van de opgehaalde gelden overgemaakt worden aan vrienden en familieleden. Meestal onder het mom van geleverde diensten.

De dubieuze praktijken gaan ten koste van de goede naam van bonafide goede doelen. Omdat de naamkeuze van de dubieuze fondsen voornamelijk gebaseerd lijkt te zijn op bestaande fondsen, worden goede doelen als MS Research en KWF Kankerbestrijding door veel mensen inmiddels al met argusogen bekeken.  

Uitslag Willem II - FC Utrecht

Vanavond begon om 19:45 uur in Tilburg het competitieduel tussen Willem II en FC Utrecht. De Domstedelingen wisten het uitduel met 1-5 te winnen. Jacob Mulenga scoorde driemaal, twee keer namens Utrecht en eenmaal in eigen doel. Alexander Gerndt scoorde tweemaal. Cedric van der Gun nam ook een treffer voor zijn rekening.


Jacob Mulenga (zittend in het doel) heeft zojuist 1-2 gemaakt namens FC Utrecht (Foto: Pro Shots)

Karakteristieken:

Willem II

1 - 5

FC Utrecht

 38' Mulenga (e.d.)    13' v.d. Gun
 44' Mulenga
63' Gerndt 
75' Gerndt
84' Mulenga
 
 Gele kaart: Haastrup, Misidjan (Willem II)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 10.750
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Meul
v. Buuren
Haastrup (Akouili/69)
Peters
M. Piqué
Ippel (Vossebelt/77)
Brands
H. Mulder
Podevijn (Misidjan/51)
Snijders
Höcher
  Ruiter
v.d. Maarel
v.d. Hoorn
Wuytens
Bulthuis
Sarota
Kali
Asare (Takagi/78)
Oar
Mulenga
v.d. Gun (Gerndt/46)

Tegenstrijdige peilingen in VS

Enkele dagen voor de Amerikaanse verkiezingen, dinsdag, lijkt er geen peil op de uitslag te trekken. Peilingen in de twee belangrijkste van de zogenoemde swing states, die beslissend zullen zijn voor de uitslag, spreken elkaar tegen.

Volgens een peiling van NBC en Wall Street Journal ligt de Democraat Barack Obama in Ohio met 51 procent tegen 45 procent voor op zijn Republikeinse tegenstrever Mitt Romney. Een onderzoek in opdracht van persbureau Reuters geeft echter slechts een miniem verschil van 46 procent voor Obama en 45 procent voor Romney. Sinds 1960 is niemand meer president van de VS geworden zonder Ohio te winnen, waar 18 kiesmannen zijn te vergeven.

In Florida is het verschil volgens NBC 2 procent (49 voor Obama, 47 voor Romney). Bij Reuters gaan zij gelijk op met 47 procent. Florida levert 29 kiesmannen voor het college dat uiteindelijk de president gaat kiezen, en is daarmee de belangrijkste swing state.

Tegenstrijdige peilingen in VS
Tegenstrijdige peilingen in VS (Foto: ANP)

Kabinet openbaar beëdigd

De beëdiging van het nieuwe kabinet door koningin Beatrix wordt vastgelegd door een camera. Beeld en geluid worden rechtstreeks ter beschikking gesteld aan de media. Dat schrijft formateur en aanstaand premier Mark Rutte (VVD) zaterdagavond aan de Tweede Kamer in zijn eindverslag.

Met het toelaten van een camera bij de beëdiging op Huis ten Bosch komt Rutte tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer. De VVD-leider had de Kamer deze week beloofd dat hij zou zoeken naar een 'balans' tussen twee uitgangspunten: het 'waardige' moment van de beëdiging en de wens van de Kamer om te komen tot meer transparantie.

Tot nu toe werden bewindslieden achter gesloten deuren beëdigd. Daarna gingen de bewindslieden naar buiten voor de traditionele bordesfoto. Naar verluidt stuitte een beëdiging in het openbaar op verzet van de koningin.

De Rijksvoorlichtingsdienst laat zaterdagavond verder weten dat Rutte zijn eindverslag toelicht bij koningin Beatrix.

[Primera División] Barcelona thuis langs Celta de Vigo

Barcelona heeft zaterdag een eenvoudige overwinning geboekt op Celta de Vigo. De Catalanen waren in eigen huis met 3-1 te sterk. Adriano Correia zette Barcelona na 21 minuten op voorsprong, maar die achterstand werkten de bezoekers drie minuten later weg. David Villa had echter een snel antwoord paraat. Jordi Alba besliste het duel na rust.

De ploeg van trainer Tito Vilanova is nog altijd ongeslagen in de Primera División en heeft nu 28 punten uit tien duels. Lionel Messi, die vrijdag voor het eerst vader werd, was gewoon van de partij.

Málaga liep thuis tegen Rayo Vallecano tegen een 2-1 nederlaag aan. De ploeg van coach Manuel Pellegrini kan later zaterdag van de derde plaats worden gestoten door Real Madrid, dat Real Zaragoza ontvangt.

[Premier League] Chelsea geeft zege en koppositie weg bij Swansea

Chelsea heeft de koppositie in de Premier League moeten afstaan aan Manchester United. De ploeg van coach Roberto di Matteo gaf tegen Swansea City in de slotfase een voorsprong uit handen: 1-1. Een halfuur voor tijd had Chelsea de leiding genomen via Victor Moses, maar Pablo bezorgde de bezoekers in de 88e minuut een kater.

Chelsea heeft nu een punt minder dan Manchester United, dat eerder zaterdag de topper tegen Arsenal won (2-1). Ook Manchester City, dat op bezoek gaat bij West Ham United, kan de Champions Leaguewinnaar nog voorbijgaan.

Swansea, dat elfde staat, moest het stellen zonder de geblesseerde doelman Michel Vorm. Jonathan de Guzman stond wel in de basis. Dwight Tiendalli en Kemy Agustien bleven op de bank.

Tottenham Hotspur verloor op het eigen White Hart Lane met 1-0 van Wigan Athletic. Ben Watson werd in de 56e minuut de matchwinner. De Spurs zakken naar de vijfde plaats. Nummer vier Everton speelde met 2-2 gelijk bij Fulham. John Heitinga speelde negentig minuten mee bij de bezoekers.


Chelsea geeft zege en koppositie weg bij Swansea (Foto: Novum)

Uitslag Ajax - Vitesse

Vitesse heeft Ajax de eerste nederlaag van het seizoen toegebracht. In de Amsterdam ArenA werd het 0-2 voor de ploeg van trainer Fred Rutten dankzij twee doelpunten van Bony. De Arnhemmers blijven hierdoor derde staan, terwijl Ajax zakt naar de zesde stek.

Bony viert een van zijn treffers (Foto: Pro Shots)

AFC Ajax

0 - 2

Vitesse

     38' Bony
 46' Bony
 
 Gele kaart: Blind, Denswil (AFC Ajax), Janssen (Vitesse)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 50.965
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Van Rhijn
Alderweireld
Denswil
Blind
De Jong
Poulsen (Fisher/57)
Schöne
Sana (Boerrigter/65)
Eriksen
Babel
  Velthuizen
Kalas
Kashia
Van der Heijden
Van Aanholt
Van Ginkel
Bony
Janssen (Pröpper/89)
Ibarra
Reis (Havenaar/78)
Kakuta (Cziommer/69)

Peiling: VVD verliest 11 zetels

In de peiling van Maurice de Hond valt de VVD in één week tijd terug van 38 naar 27 zetels. De VVD valt terug tot onder het niveau van coalitiepartner PvdA. De Hond spreekt van een recordverlies.

Een week geleden gaf nog meer dan 85 procent van de VVD-kiezers aan nu nog steeds op de liberalen te stemmen. Bij de vrijdag gehouden peiling was dat nog maar 55 procent. Bij de sociaaldemocraten nam het aantal trouw blijvende kiezers al eerder af, al zeggen nog steeds zeven op de tien stemmers weer op de PvdA te zullen stemmen.

In een toelichting stelt opiniepeiler De Hond dat hij nog nooit eerder heeft gezien dat een partij in een paar dagen tijd zo veel zetels verloor. Volgens hem is de drijvende kracht achter het verlies niet zozeer de commotie over de inkomensafhankelijke zorgpremie in het regeerakkoord als wel de grote discrepantie tussen de uitlatingen van VVD-leider Mark Rutte in de campagne en het regeerakkoord dat nu wordt verdedigd.

Partijen die er ten opzichte van vorige week op vooruitgaan in de peiling zijn vooral de PVV van Geert Wilders (vier zetels) en CDA en D66 (ieder twee). SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren en ouderenpartij 50Plus gaan er ieder een zetel op vooruit.

De PvdA zou volgens de jongste peiling kunnen rekenen op 30 zetels in de Kamer, waarmee de nieuwe coalitie uitkomt op 57. Dat is een verlies van 22 zetels ten opzichte van de verkiezingen van 12 september. Toen haalden VVD en PvdA in de Kamer respectievelijk 41 en 38 zetels, een meerderheid van vier zetels.

Vettel moet achteraan starten in Abu Dhabi

Sebastian Vettel zal morgen de Grand Prix van Abu Dhabi aan moeten vangen vanaf de laatste startplaats. De stewards van de race hebben dit besloten omdat in de bolide van de Duitser na afloop van de kwalificatie te weinig brandstof was geconstateerd.

Vettel zette de derde tijd neer, maar moest in de uitloopronde naar de pits zijn Red Bull aan de kant parkeren met een probleem. Na het horen van Vettel en Red Bull Racing en het bestuderen van de telemetrie constateerden de stewards dat er inderdaad een probleem bij de bolide van de Duitser was.

De technisch gedelegeerden lieten echter weten dat in de tank van de auto van de kampioenschapsleider slechts 850 milliliter brandstof zat, terwijl een minimum van een liter verplicht is. De straf die hierop staat is dat een coureur die het overkomt naar de laatste startplaats wordt verwezen.

Door de straf van Vettel zal Pastor Maldonado morgen vanaf de derde plaats vertrekken met Kimi Räikkönen naast zich. Jenson Button schuift door naar de vijfde stek, terwijl op plaats zes Fernando Alonso, die samen met Vettel om de titel strijd, mag vertrekken. De Spanjaard heeft een achterstand van dertien punten op de regerend wereldkampioen.

Het is niet de eerste maal dit seizoen dat een coureur vanwege een brandstofreden na de kwalificatie naar de laatste startplaats wordt verwezen. In Spanje trainde, net als vandaag, Lewis Hamilton naar de poleposition. De Brit moest destijds op aanraden van zijn team de McLaren aan de kant parkeren omdat er mogelijk te weinig brandstof in de tank zat. De stewards beschouwden dit toen niet als geldige reden en lieten de wereldkampioen van 2008 achteraan vertrekken.

Nederlanders helpen na schrappen marathon

Een groep van 40 marathonlopers uit Amsterdam heeft de stad Newark, niet ver van New York, aangeboden mee te helpen als vrijwilligers. Dat twitterde burgemeester Cory Booker van Newark zaterdag. Zijn stad ligt in het gebied dat zwaar werd getroffen door de orkaan Sandy.

Vrijdag werd bekend dat de marathon van New York, die zondag zou worden gelopen, niet doorgaat. In plaats daarvan besloten de Nederlanders te gaan helpen. Wat ze precies gaan doen, is nog niet bekend.

Nederlanders helpen na schrappen marathon
Nederlanders helpen na schrappen marathon (Foto: ANP)

Tsjechië op rozen in Fed Cupfinale

Tsjechië lijkt op rozen te zitten na de eerste dag van de finale van de Fed Cup tegen Servië. Kopvrouw Petra Kvitova bracht de tussenstand in Praag op 2-0 door een 6-4, 6-1 zege op Jelena Jankovic. Eerder had Lucie Safarova de titelverdediger al op voorsprong gezet tegen Ana Ivanovic.

Kvitova kwam aanvankelijk nog een break achter, maar sloeg in het vervolg twee keer toe en trok de set daarmee naar zich toe. In het tweede bedrijf liep ze uit naar 5-0 voordat Jankovic er in slaagde om haar servicebeurt te behouden. Een game later besliste Kvitova de partij op haar eerste wedstrijdpunt.

Zondag staan de laatste twee enkelpartijen en het dubbelspel op het programma.


Tsjechië op rozen in Fed Cupfinale (Foto: Novum)

[Upd] Zonderland turnt vier vluchtelementen op rij

Turner Epke Zonderland heeft de lat voor zichzelf hoger gelegd dan ooit. De olympisch kampioen op het hoogrek heeft gisteren tijdens een training in Heerenveen vier vluchtelementen op rij geturnd, zo weet Omrop Fryslân te melden.

Zonderland werd tijdens de Olympische Spelen in Londen in één klap wereldberoemd toen hij zijn oefening met de drie vluchtelementen Cassina, Kovacs en Kolman achter elkaar liet zien en hiermee goud won. Hij grapte daarna dat hij een oefening met vier vluchtelementen achtereen zou laten zien. Dit is hem in de training in ieder geval al gelukt.

Update 19.40 uur

De video van de training van Epke Zonderland.

De vier vluchtelementen op rij (Bron: Omrop Fryslân)

Olie gelekt uit Costa Concordia

Uit het Italiaanse rampschip Costa Concordia is olie gelekt. De vervuiling in het beschermd natuurgebied is met mechanische middelen ingeperkt en opgeruimd. Dit heeft de president van de regio Toscane zaterdag bekendgemaakt.

De lekkage volgde op een dag met onstuimige zee met 4 meter hoge golven. Het goede nieuws is dat daarbij bleek dat het rampschip maar amper bewoog. Na de ramp in januari werd gevreesd dat het schip dat vlakbij het eiland Isola del Giglio op zijn zij ligt, afglijdt naar dieper water. Daarom is het scheepswrak met 16 stalen kabels in de zeebodem zee verankerd. Die beveiligingsoperatie was vrijdag klaar, net op tijd voor de storm.

Button: "Verschil met Hamilton te groot"

Waar zijn teamgenoot Lewis Hamilton vandaag in de kwalificatie in Abu Dhabi schitterde met de McLaren moest Jenson Button genoegen nemen met een zesde plaats. De wereldkampioen van 2009 is verrast dat het verschil met zijn teamgenoot over een ronde ruim zes tienden van een seconde bedroeg.

"Het hele weekend weet ik een vrij goed tempo te rijden, maar eenmaal in de kwalificatie ben ik niet vooruit te branden. Ik heb geen idee waarom. De auto is duidelijk snel genoeg, dat heeft Lewis wel laten zien. Maar ik ben vijf, zes tienden langzamer en dat is een behoorlijk verschil. Op vrijdag waren we de sterksten tijdens de lange runs, dus hopelijk helpt mij dat morgen. Maar het wordt moeilijk."

Nieuwe kabinet bijeen voor oprichtingsvergadering

Het kabinet-Rutte 2 is zaterdag aan het begin van de avond samengekomen voor zijn oprichtingsvergadering, het zogeheten constituerend beraad. De dertien aanstaande ministers - zeven van de VVD en zes van de PvdA - praten in de Trêveszaal aan het Binnenhof in Den Haag onder meer over de details van de portefeuilleverdeling.

De bijeenkomst van de nieuwe ministersploeg werd mogelijk nadat de leden van de PvdA zaterdag op een speciaal partijcongres in grote meerderheid hadden ingestemd met het regeerakkoord. De partijleden werden daar toegesproken door onder anderen partijleider Diederik Samsom en Lodewijk Asscher, de leider van het PvdA-smaldeel in het kabinet.

Na afloop van het constituerend beraad stuurt formateur Mark Rutte (VVD) nog voor maandag een verslag van de formatie aan de Tweede Kamer. Daarin moet hij onder meer aangeven hoe hij vorm wil geven aan de wens van de Kamer voor een openbare beëdiging van het kabinet.

Het kabinet werd tot nu toe steeds achter gesloten deuren beëdigd door koningin Beatrix, gevolgd door de wel openbare bordesscène. Naar verluidt zou het staatshoofd dat zo willen houden. Rutte wilde deze week nog niet toezeggen dat de beëdiging openbaar zou worden. Tenzij de Kamer alsnog een debat wenst over de kwestie kan het kabinet maandag worden beëdigd.

Sensationele finaleplaats Janowicz in Parijs

Jerzy Janowicz heeft tot ieders verbazing de finale van het masterstoernooi van Parijs bereikt. De 21-jarige Pool, die via de kwalificaties het hoofdtoernooi bereikte, gaf na Philipp Kohlschreiber, Marin Cilic, Andy Murray en Janko Tipsarevic ook Gilles Simon het nakijken. De Fransman werd in anderhalf uur tijd met 6-4 en 7-5 verslagen.

Janowicz, de nummer 69 van de wereld, speelt in de finale tegen de winnaar van de partij tussen David Ferrer en Michaël Llodra. Het wordt sowieso de eerste keer in twee jaar tijd dat de winnaar van een masterstoernooi niet naar de naam Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic of Andy Murray luistert.

De laatste keer dat een qualifier de finale van een masterstoernooi bereikte, dateert al van twaalf jaar geleden. De Israëliër Harel Levy was in 2000 in Toronto alleen te stuiten door toernooiwinnaar Marat Safin.


Sensationele finaleplaats Janowicz in Parijs (Foto: Novum)

[Bundesliga] Gevoelige nederlaag Schalke in Hoffenheim

Schalke 04 heeft in de strijd om de bovenste plaatsen in de Bundesliga een dure misstap gemaakt. De ploeg van trainer Huub Stevens verloor door een doelpunt van invaller Sven Schipplock in blessuretijd met 3-2 van TSG Hoffenheim. Klaas-Jan Huntelaar en Ibrahim Afellay speelden de hele wedstrijd mee, maar scoorden niet.

De nederlaag van Schalke is goed nieuws voor Bayern München. Als de Rekordmeister zaterdagavond de uitwedstrijd bij Hamburger SV wint, slaat het een kloof van zeven punten met achtervolgers Schalke en Eintracht Frankfurt, dat vrijdag punten liet liggen tegen Greuther Fürth (1-1).

Schalke kwam in de Rhein-Neckar-Arena tot twee keer toe op achterstand, maar via Roman Neustädter en Atsuto Uchida kwamen de bezoekers beide keren terug. Op de late 3-2 van Schipplock moest de ploeg van Stevens het antwoord echter schuldig blijven.

Borussia Dortmund kwam net als vorig seizoen thuis tegen VfB Stuttgart niet verder dan een gelijkspel. Waar beide ploegen er in maart nog een spektakelstuk van maakten (4-4) was het deze keer beduidend minder sensationeel: 0-0. Voor Dortmund is het al het zesde puntverlies in tien wedstrijden. De landskampioen staat vierde.


Gevoelige nederlaag Schalke in Hoffenheim (Foto: Novum)

Neonazi sluit zich aan bij Taliban

Een Duitse neonazi heeft de vergissing van zijn leven gemaakt. Hij besloot zich namelijk aan te sluiten bij de Taliban. Helaas bleek dat gezelschap nogal tegen te vallen. De Duitser heeft dan ook enorm veel spijt van zijn beslissing, zei hij tegen de Duitse rechtbank waarvoor hij terecht staat. Hij is aangeklaagd wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie. Dat schrijft The Sun.

De Taliban heeft weliswaar nogal wat ideologische overeenkomsten met het neonazisme, maar in de praktijk bleek leven tussen de Talibanstrijders toch bijzonder ongemakkelijk te zijn. De baardige mannen namen het niet zo nauw met de hygiëne, dus ze stonken als de ziekte en ze  waren constant onder invloed van drugs. Ook liep de Duitser er hepatitis A op. Bovendien werden ze regelmatig aangevallen door Pakistaanse strijdkrachten, dus vriendschappen waren wegens abrupte levensbeëindiging meestal van korte duur.

Ook de echtgenote van de Duitser kon niet goed aarden in de zanderige omgeving. Ze miste haar mobiele telefoon, wilde dolgraag weer eens winkelen en had bijzonder veel behoefte om eindelijk weer  een supermarkt te kunnen bezoeken.

Het tweetal besloot weer terug te reizen naar Duitsland toen de vrouw in verwachting raakte. In Turkije werden ze opgepakt, waar hun kind in een gevangenis werd geboren. In Duitsland hangt de man nog eens een fikse gevangenisstraf boven het hoofd.

Prototype spaceshuttle beschadigd door Sandy

De Enterprise, het prototype van de Amerikaanse spaceshuttles, is deze week beschadigd geraakt door superstorm Sandy. De Enterprise staat bij het Intrepid Sea, Air and Space Museum in New York.

Volgens medewerkers van het museum valt de schade mee. Een stuk van de staart is van het ruimteveer gevallen. De schade wordt zo snel mogelijk hersteld. Het museum is voorlopig gesloten vanwege de stormschade.

De Enterprise werd in 1977 gebruikt voor een aantal tests, maar was niet ontworpen om daadwerkelijk de ruimte in te gaan. De eerste spaceshuttle die de ruimte inging was de Columbia in 1981.

Specificaties Wii U-internetbrowser bekend

Nintendo Wii U is over een paar weken verkrijgbaar in Europa en dat betekent ook dat er steeds meer informatie binnen stroomt over het spelsysteem. Vandaag heeft Nintendo zijn specificaties onthult over de internetbrowser van Wii U. 

Wii U maakt gebruik van de NetFront Browser-engine. Dit is dezelfde engine die draait op 3DS, PS Vita en PlayStation 3. Gamers kunnen de browser benaderen tussen het spelen van een game of via de GamePad-controller.

De browser blijkt erg goed in staat te zijn om met HTML5 om te gaan. Dit resultaat blijkt uit een test die door Nintendolife gepost is op HTML5test.com. Hier kreeg de Wii U-browser een score van 323 + 8 uit een totaal van 515 punten. Dit is een score die een stuk hoger ligt dan die van de huidige browsers op de consoles en zelfs hoger scoort dan Internet Explorer 10 op een pc.

Na al deze mooie specificaties kent de browser ook enkele nadelen. De browser is namelijk met geen enkele plug-in compitable, oftewel Adobe Flash wordt niet ondersteund. Het opslaan en uploaden van afbeeldingen is ook niet mogelijk.

Als je de gehele lijst van specificaties wilt bekijken, kan dat via de officiële website van Nintendo.  

Draaiboek Haren schoot tekort

Het draaiboek van de politie voor het optreden tijdens het Project X-feest in Haren was onder de maat. Dat meldt de NOS, die de hand heeft weten te leggen op de politie-instructies voor de septemberavond die eindigde in massale rellen. Het draaiboek ging uit van te weinig agenten en belangrijke gegevens waren nog niet bekend.

De politie in Haren werd vanuit Groningen aangestuurd. Die aansturing op afstand zou volgens agenten tot communicatieproblemen hebben geleid. Verder werd in de instructies uitgegaan van te weinig ME'ers en agenten te paard. Experts stellen volgens de omroep dat er tijdens een risicowedstrijd twee tot vier keer meer agenten op de been zijn.

Verder was de route die moet worden vrijgehouden voor ambulances op de dag zelf nog niet bekend. Ook stond in het draaiboek een vraagteken bij de richting waarin mensen die op het feest afkwamen moesten worden gedirigeerd. Politieagenten zouden tegen de NOS hebben gezegd dat ze er tijdens de rellen niets aan hadden.

De onthullingen van de omroep volgen op onderzoek door het Dagblad van het Noorden en RTV Noord. Uit het onderzoek van deze lokale media kwam vrijdag het beeld naar voren van een matig voorbereide organisatie, die constant achter de feiten aanliep.

Het Project X-feest in Haren ontstond toen een meisje uit de Groningse plaats op Facebook aankondigde haar verjaardag te willen vieren. Omdat ze vergat aan te geven dat het om een besloten feestje ging, kwamen duizenden ongenode gasten naar Haren. Bij de rellen die uitbraken, raakten tientallen mensen gewond. Tot dinsdag zijn in totaal 64 mensen opgepakt voor hun betrokkenheid bij de rellen.

De rellen worden onderzocht door een commissie onder leiding van oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen. De commissie verwacht tot maart nodig te hebben om alle relevante aspecten van de uit de hand gelopen avond te onderzoeken.

Egyptische agenten gedood in Sinaï

Islamitische militanten in Egypte hebben in het noorden van de Sinaï een politieauto aangevallen. Drie agenten vonden hierbij de dood. Dat hebben bronnen bij de veiligheidsdiensten gezegd.

Het incident had plaats in de stad El-Arish. De militanten haalden de politieauto in. Vervolgens stonden de schutters, die achterin de truck lagen, op en openden ze het vuur op de agenten.

Na de schietpartij hesen de militanten een zwarte vlag en schreeuwden ze 'Allah is groot'.

FOK!filmtips van de dag: The Expendables

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

expendables  1
expendables 1

Hoe vaak krijg je de kans om een film te zien met grote helden uit de jaren tachtig en negentig, zoals Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren, Eric Roberts, Steve Austin en Mickey Rourke? Vanaf 22.00 uur zie je ze allemaal en nog meer voorbijkomen in de FOK!filmtip van de Dag, de explosieve actiefilm The Expendables op Veronica.

expendables 2
expendables 2

In The Expendables draait het om om een groepje huurlingen die uit een soort van idealisme allerlei onrecht proberen aan te pakken. Als ze de strijd aangaan met een corrupte Zuid-Amerikaanse dictator belanden de huursoldaten in een gevaarlijk web van bedrog en verraad. The Expendables is een heerlijk ouderwetse actiefilms met heerlijke humor en een overdosis actie en vermaak.

expendables 3
expendables 3

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Merkel: schuldencrisis duurt zeker nog vijf jaar

Het gaat nog zeker vijf jaar duren voordat Europa de schuldencrisis te boven is gekomen. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel zaterdag gezegd.

Volgens Merkel is Europa goed op weg om zich uit de crisis te vechten. Mensen die denken dat de crisis binnen een of twee jaar kan worden opgelost zitten er echter naast, aldus Merkel. Ze zei dat het tijd is voor streng beleid. Als er geen streng beleid wordt gevoerd zal Europa niet in staat zijn internationale investeerders aan te trekken.

Aedes waarschuwt voor bankroet corporaties

Koepelorganisatie Aedes waarschuwt dat het beleid van de overheid woningcorporaties de kop kan kosten. Steen des aanstoots zijn de extra heffingen voor de corporaties, die VVD en PvdA in het regeerakkoord zijn overeengekomen. Volgens Aedes-voorzitter Marc Calon halen de corporaties echter lang niet altijd extra inkomsten binnen.

Woningcorporaties moeten vanaf volgend jaar een zogeheten verhuurdersheffing betalen. Die moet betaald worden uit de hogere huur die ze mogen gaan vragen, met name aan huurders met een hoger inkomen. De extra inkomsten die de corporaties daarmee binnenhalen worden afgeroomd.

De heffing moet de corporaties in 2017 in totaal 1,2 miljard euro extra opleveren, zo becijferde het Centraal Planbureau (CPB). De staat wil daar dan negenhonderd miljoen euro van hebben.

Volgens Aedes-voorzitter Marc Calon zitten sommige huurwoningen echter al aan de maximale huurprijs. "Corporaties die het toch al moeilijk hadden, komen door deze heffing dan ook in de problemen", waarschuwt een woordvoerder zaterdagavond in een nadere toelichting.

Aedes baseert zich op de eerste doorberekeningen die de koepel maakte na de presentatie van het regeerakkoord. De CPB-berekeningen zouden niet kloppen omdat daarbij is uitgegaan van oude WOZ-waarden. Die zijn volgens Calon intussen gedaald.

Downloadverbod

In het nieuwe milennium werd het plotseling mogelijk om met uitwisselprogramma’s muziek en films te delen. Deze nieuwe wijze van muziek aanschaffen was mateloos populair. Niet legaal wellicht, maar niet illegaler dan het kopiëren van een cd’tje. De hoofdreden voor het massaal downloaden was dat de consument werd voorzien van een zeer gemakkelijke, laagdrempelige wijze voor het aanschaffen van muziek. Waar je vroeger de deur uit moest om een cd’tje bij de Free Record Shop aan te schaffen, hoefde je nog enkel een paar zoektermen in te kloppen en de muziek stroomde zo je huiskamer binnen. Bijkomend voordeel was dat gedownloade muziek veel gemakkelijker naar iPods en mp3-spelers te kopiëren was dan vanaf cd.

Safarova zet Tsjechië op voorsprong in Fed Cup

Tsjechië is prima begonnen aan de finale van de Fed Cup. Lucie Safarova zette de titelverdediger op een 1-0 voorsprong door de openingspartij tegen Ana Ivanovic met 6-4 en 6-3 te winnen. Safarova wist op het hardcourt in Praag in beide sets twee keer de service van haar tegenstandster te breken. Zelf leverde ze slechts één keer haar opslag in.

Jelena Jankovic mag later op de dag proberen om de stand gelijk te trekken. De Servische moet het opnemen tegen Petra Kvitova. Zondag staan de laatste twee enkelpartijen en het dubbelspel op het programma.

Scheur met Bondurant Car Pack in Forza Horizon

Forza Horizon is alweer een tijdje te koop en dat betekent dat het weer tijd is voor een nieuw DLC-pakket. De Bondurant Car Pack voegt zes nieuwe wagens toe aan het toch al grote wagenpark en is vanaf 6 november te downloaden.

Het pakket mixt oude klassiekers met nieuwe racewagens. Een overzicht van de nieuwe bolides:

  • 2012 Lamborghini Gallardo LP570-4 Spyder Performante
  • 2012 Shelby 1000
  • 2010 BMW M3 GTS
  • 1965 Shelby Cobra 427 S/C
  • 1994 Nissan 240SX SE
  • 2012 Jeep Wrangler Rubicon

Voor de nieuwe automobielen moet wel even 400 Microsoft Points worden afgetikt. Mocht je al in het bezit zijn van een 4000 punten kostende seizoenkaart, dan is hij uiteraard 'gratis' te downloaden.

Twilight-actrice schaamde zich tijdens liefdesscène

Kristen Stewart voelde zich bepaald niet op haar gemakt toen ze een heftige liefdesscène moest opnemen voor The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2. Voor bepaalde shots moest de actrice direct in de lens kijken.

"Het ergste was dat ze zeiden: we willen het echt beleven. Dus voor jouw close-up kijk je niet naar Robert Pattinson maar direct in de lens", vertelt de 22-jarige Stewart aan entertainmentzender E! "Als je in de lens kijkt, zie je jezelf. Vreselijk, zo gênant."

Pattinson, die naar verluidt zijn vriendin Stewart heeft vergeven voor haar slippertje, kon wel lachen om de opnames van zijn tegenspeelster. "Dat was grappig."


Kristen Stewart schaamde zich tijdens liefdesscène (Foto: Novum)

Metro New York rijdt voor 80 procent

De metro in New York, die zwaar was getroffen door overstromingen en stroomstoringen als gevolg van de orkaan Sandy, reed zaterdag weer voor ongeveer 80 procent. Dat liet de gouverneur van New York, Andrew Cuomo, weten. Hij zei dat dit weekeinde meer lijnen weer zouden gaan rijden.

De metro was zondagavond stilgelegd wegens de komst van de orkaan. Veel metrostations liepen onder water doordat het water rond New York werd opgestuwd en de straten blank kwamen te staan. Donderdag reed voor het eerst sinds de storm weer een metro.

De gouverneur meldde dat tot nu toe bijna 30 miljoen liter brandstof, vooral benzine, is geleverd aan New York en omgeving sinds de haven van de Amerikaanse stad weer openging. Dit weekeinde komt daar ruim 100 miljoen liter bij. Inwoners van het gebied kampen door de storm met een groot tekort.

Wreck-It Ralph in Sonic & All-Stars Racing Transformed

Het stukje Disney waar menig gamerhart om smacht zal op meer plaatsen te vinden zijn dan in zijn gelijknamige film. Wreck-It Ralph krijgt namelijk een guest appearance in de game Sonic & All Stars Racing Transformed. Hij rijd hier in zijn truck, helicopter en boot tegen snelheidsduivel Sonic en consorten.

Er is een trailer door Sega uitgebracht voor dit nieuws. Bekijk de trailer hieronder.

Tv-première Bin Laden-film vlak voor verkiezingen

De laatste dagen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen beginnen steeds meer te lijken op een goednieuwsshow voor Barack Obama. Een Republikeinse gouverneur die Obama prijst voor de hulp aan de door orkaan Sandy zwaar getroffen staat New Jersey, de onafhankelijke burgemeester van New York die kiest voor Obama en daarmee diens Republikeinse tegenstander Mitt Romney in de kou laat staan. En dan ook nog, aanstaande zondag, twee dagen voor de verkiezingen), de televisiepremière van de eerste film over de liquidatie van Osama bin Laden, Raid On Osama Bin Laden. 

De uitschakeling van vijand nummer één van de Verenigde Staten, die de Amerikanen een trauma bezorgde door de aanslagen op 11 september 2001 in New York en Washington, was een glorieus moment in het presidentschap van Obama.

De film komt van de hand van Obama-aanhanger en producent Harvey Weinstein.

Première eerste film over Bin Laden
Tv-première Bin Laden-film vlak voor verkiezingen (Foto: ANP)

Hogenkamp wint ITF-toernooi in Istanbul

Richel Hogenkamp heeft zaterdag het ITF-toernooi in Istanbul gewonnen. De Nederlandse tennisster was in de finale in Turkije met 6-4 en 6-3 te sterk voor de lokale favoriete Cagla Buyukakcay.

Voor Hogenkamp, 209e op de wereldranglijst, is het de zesde titel op het tweede tennisniveau. Begin dit jaar schreef ze het toernooi in Sutton op haar naam. De 20-jarige Doetinchemse maakt door de overwinning waarschijnlijk haar rentree in de top tweehonderd.

Kwakzalvers aangehouden op Ibiza

De Spaanse politie heeft op Ibiza twee Nederlanders en een Duitser aangehouden omdat zij een ondeugdelijk medicijn verkochten dat onder meer prostaatkanker zou kunnen genezen. De politie had een anonieme tip gehad, meldt de Spaanse krant Diario de Ibiza zaterdag.

Het Nederlandse stel van 52 en 47 jaar oud en de Duitser verkondigden tijdens verkoopbijeenkomsten dat het 'wondermiddel' in de Verenigde Staten en Canada patiënten had genezen. De Guardia Civil wist vorige week woensdag bij een van de bijeenkomsten binnen te komen, waar agenten van de Guardia Civil het trio in de kraag konden grijpen.

Het product, dat Master Mineral Solution heet, werd voor 35 euro verkocht. Het middel werd in 2010 door een Spaanse gezondheidsautoriteit van de markt gehaald. De drie zitten niet vast, maar moeten zich beschikbaar houden voor justitie.

Auto met vuurwerk vliegt in brand na botsing

De brandweer in Nunspeet is in de nacht van vrijdag op zaterdag uitgerukt voor een auto die in brand was gevlogen nadat de bestuurder tegen een boom was gereden. In het voertuig zaten bij de botsing enkele dozen met illegaal vuurwerk. De 20-jarige bestuurder uit Berlicum en een 17-jarige jongen uit Vaassen zijn aangehouden.

Agenten die net als de brandweer op de melding van de brand afkwamen constateerden dat de twee inzittenden al twee dozen vuurwerk in de struiken hadden verstopt. Een derde doos stond naast het voertuig. In totaal gingen om zo'n vijfhonderd zogeheten nitraten. De brandweer kon de brand blussen. Niemand raakte gewond.

Het tweetal werd aangehouden en zit vast. Behalve van het bezit van illegaal vuurwerk worden ze ook verdacht van het opblazen van een brievenbus bij een woning aan de Spoorlaan in Nunspeet. Als klap op de vuurpijl bleek de bestuurder van de auto een alcoholpromillage van 1,2 te hebben. Hij kon zijn rijbewijs inleveren.

Stroom New York grotendeels hersteld

Voor de meeste mensen in New York was de elektriciteit zaterdag weer hersteld. Minder dan een miljoen mensen zitten nog zonder stroom. Ook is de dienstregeling in de metro voor tachtig procent hersteld.

De 75-jarige Aida Padilla was door het dolle heen toen de stroomvoorziening vrijdagavond laat werd hersteld in haar appartementencomplex in Chelsea, een wijk in het zuiden van Manhattan. "Goddank", zei Padilla. "Ik schreeuwde het uit en deed de lichten aan. Iedereen schreeuwde. Het was beter dan oudjaarsavond." Niet alleen de elektriciteit, maar ook de water- en gasvoorziening is hersteld. "Heet en koud water, en verwarming! Goddank, Jezus!"

Een van de twee ziekenhuizen die vanwege superstorm Sandy patiënten moesten evacueren gaat maandag weer open. Zeven generatoren in het ziekenhuis begaven het toen Sandy maandagavond aan land kwam.

In verschillende staten begint het gebrek aan brandstof tot irritatie te leiden. De gouverneur van New York, Andrew Cuomo, zei dat het ministerie van defensie tankwagens gaat inzetten als provisorische benzinestations. New Yorkers kunnen hier gratis brandstof halen, met een maximum van 38 liter per persoon.

In het noorden van New Jersey is zaterdag begonnen met het rantsoeneren van brandstof. Inwoners van de staat kunnen maximaal eens in de twee dagen benzine kopen.

[Premier League] Uitslag Manchester United- Arsenal

Manchester United heeft de thuiswedstrijd tegen Arsenal met 2-1 gewonnen. Robin van Persie opende al in de derde minuut de score tegen zijn oude ploeg, Patrice Evra maakte er in de tweede helft 2-0 van. In de slotseconden van de wedstrijd redde Santi Cazorla de eer voor Arsenal.

Manchester United mag zich door de overwinning minimaal twee uur lang koploper van de Premier League noemen. Chelsea kan die positie bij een uitzege op Swansea City weer overnemen. Arsenal is de nummer zes.

De wedstrijd op Old Trafford was eenzijdiger dan de uitslag doet vermoeden. Na de openingstreffer van Van Persie, die profiteerde van een slippertje van oud-Ajacied Thomas Vermaelen, kwam Manchester geen moment meer in de problemen. Een misser van Wayne Rooney vanaf de penaltystip voorkwam dat het halverwege al 2-0 stond.

De tweede treffer van de thuisploeg kwam er in de 67e minuut alsnog toen Evra raak kopte uit een corner. Na een tweede gele kaart van Jack Wilshere moest Arsenal daarna ook nog eens met tien man verder. Een derde doelpunt van Manchester werd vanwege buitenspel van Anderson afgekeurd. Met de laatste trap van de wedstrijd maakte Cazorla er diep in blessuretijd nog 2-1 van.

Hi Flashback Tracks (adv.)

Deze week hebben de FOK!webloggers een flashback naar het verleden. Vandaag vertelt Klonk over zijn Hi Flashback Track.

Als kind van de jaren zeventig gierde begin jaren tachtig de hormonen door mijn lijf, uiteraard hadden we voor de echte puber Samantha Fox en Sabrina. Maar ik was anders, ik had meer met hele foute Duitse muziek. Nu had ik iets van Modern Talking kunnen kiezen maar ik geloof dat ik jullie daar al een keer mee lastig heb gevallen dus kan ik niets anders kiezen dan de vrouw met de liefste lachrimpeltjes te kiezen en een van haar grootste hits: Sandra, met Maria Magdalena. 

En nee, jullie hoeven niet in de comments toe te geven dat het je het leuke muziek vindt, ik heb er genoeg aan dat ik zeker weet dat vrijwel iedereen dit deuntje kent.

Ben je zelf ook benieuwd naar tracks uit jouw verleden? Vul dan op de site van Hi Flashback Tracks jouw geboortejaar in en geniet van nummers vol met goede herinneringen.

De kerstmuziek mocht wel weer uit

In de Canadese drogisterijketen Shoppers Drug Mart is dit weekeinde geen kerstmuziek meer te horen. Het bedrijf heeft besloten daar toch maar even mee te wachten. Vrijdag schalden de bekende deuntjes door de winkels zoals die over Jingle Bells of het rendier Rudolph met de rode neus.

Deze kerstsfeer begin november is bij veel klanten niet goed gevallen, meldde de Canadese krant Mail and Guardian zaterdag. Na een stroom klachten kwam een sobere boodschap op de website van de keten: "Hallo iedereen, als gevolg van recente klachten over kerstmuziek die in winkels wordt gespeeld, laten wij weten dat vanaf middernacht alle kerstmuziek tot nader order wordt opgeschort. Wij nemen de mening van klanten serieus en dat leidt tot wijzigingen. Dank u voor uw geduld en een prettige dag toegewenst."

In tal van landen gaan ondernemingen die seizoensgebonden producten willen slijten, steeds vroeger over tot het lanceren van dat product. Dat leidt soms tot irritatie bij consumenten. In Canada zou er een ongeschreven regel bestaan dat kerstsferen en -producten niet voor 11 november, de dodenherdenking, ten toon gespreid mogen worden.

Canadese drogist zet kerstmuziek af
Canadese drogist zet kerstmuziek af (Foto: ANP)

Graftombe faraonische prinses gevonden bij Caïro

Tsjechische archeologen hebben ten zuiden van de Egyptische hoofdstad Caïro de 4500 jaar oude graftombe van een faraonische prinses gevonden. Dat heeft het Egyptische ministerie van oudheden zaterdag gezegd.

Het gaat om de laatste rustplaats van prinses Shert Nebti. Haar tombe werd gevonden in de buurt van de beroemde getrapte piramide in Saqqara, een dodenstad nabij Caïro. Volgens het ministerie moet er eerst meer worden gegraven voordat de tombe kan worden opengesteld voor het publiek.

Asscher gaat zijn best doen

Lodewijk Asscher gaat in Den Haag zijn best doen om het vertrouwen waar te maken. Dat heeft de aanstaande vicepremier en minister van Sociale Zaken zaterdag gezegd op het congres in Den Bosch waar de PvdA-leden instemden met het regeerakkoord.

De 38-jarige Asscher, die al jaren geldt als het wonderkind van de PvdA, waarschuwde tegen te hoge verwachtingen. "Zij die alles van mij verwachten, zal ik teleurstellen", zei hij in een speech aan het einde van het congres. Asscher, jarenlang wethouder in Amsterdam, beloofde wel zijn uiterste best te zullen doen om het vertrouwen waar te maken.

Lodewijk Asscher (foto: Jos van Zetten, bron: Wikipedia)Asscher denkt dat Nederland moeilijke jaren tegemoet gaat. "De tijd van meer is voorbij. De tijd van minder is aangebroken." Het kabinet zal de kiezer niet naar de mond praten, maar het 'eerlijke, soms moeilijke' verhaal vertellen. De PvdA moet daarbij herkenbaar en strijdbaar blijven, zei Asscher.

Het regeerakkoord bevat volgens de beoogd bewindsman veel moois, maar ook veel 'heftige en nare maatregelen'. Hij zei het als zijn taak als minister te zien de positie van flexwerkers te verbeteren.

Geen kankermedicijn meer voor Griekse ziekenhuizen

Het Duitse farmaceutische concern Merck is gestopt met het leveren van een bepaald kankermedicijn aan Griekse ziekenhuizen, omdat deze door de crisis hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Dat liet een woordvoerder van het bedrijf zaterdag weten.

Het gaat om het middel Erbitux. Eerder stopte een ander Duits bedrijf, Biotest, ook al met leveren aan Griekse ziekenhuizen. Volgens de woordvoerder van Merck is het kankermedicijn, onder andere voor de behandeling van darmkanker, nog steeds verkrijgbaar voor de Grieken. Erbitux is het op een na best lopende medicijn van leverancier Merck. Vorig jaar verkocht het bedrijf voor 855 miljoen euro van het middel.

Medicijnfirma stopt met Griekse levering
Medicijnfirma stopt met Griekse levering (Foto: ANP)

Stalker Jeff Goldblum opgepakt

Een vrouw die Jeff Goldblum al jaren lastigvalt is vrijdagavond opgepakt in Los Angeles. Linda Ransom kwam ondanks een contactverbod in de buurt van de 60-jarige acteur, waarop ze door de politie in de boeien werd geslagen.

Ransom werd gearresteerd bij het Ahmanson Theater, waar Goldblum optrad. Volgens de Amerikaanse entertainmentsite TMZ zit de vrouw nog achter de tralies. Ze moet vijfduizend dollar borg betalen om weer vrij te komen.

De stalker valt Goldblum, bekend van films als Jurassic Park en Independence Day, al meer dan tien jaar lastig. Ze kreeg in juni nog een contactverbod van drie jaar opgelegd, omdat ze het huis van de acteur bleef bezoeken. Goldblum stapte in 2001 voor de eerste keer naar de politie om Ransom aan te geven.

Israël: Syrische tanks op Golan-hoogvlakte

Drie Syrische tanks zijn zaterdag de gedemilitariseerde zone op de Golan-hoogvlakte binnengereden. Dat heeft een bron bij het Israëlische leger gezegd.

Volgens de bron heeft Israël het incident aangekaart bij de vredesmacht van de Verenigde Naties, die op de Golan-hoogvlakte actief is. De relatief ingehouden reactie van Israël kan er op duiden dat Jeruzalem de tanks niet als een bedreiging ziet.

Israël veroverde de Golan-hoogvlakte op Syrië tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967.

Prins Lex: Spelen middel, geen doel

Het naar Nederland halen van de Olympische Spelen (in 2028) is een middel, geen doel. Dat zei prins Willem-Alexander zaterdag op Papendal, bij festiviteiten rond het 100-jarig jubileum van sportkoepel NOC*NSF. "In het concept-regeerakkoord staat dat de regering er aan wil bijdragen de sport in ons land op olympisch niveau te krijgen. Dat is het doel. Ook voor mij. Laten we dat met z'n allen, top- en breedtesport, gaan doen."

Wel gaf de prins toe altijd een promotor te zijn geweest van Olympische Spelen in Nederland. De nieuwe regering staat op het standpunt dat dit in tijden van crisis vooralsnog een te kostbare zaak is.

Willem-Alexander ging ook in op het thema van de dag op Papendal, het belang van de sport. Dat noemde hij groot. "Sport is voor mij ook even de hersens schoonmaken, een moment om even aan jezelf te denken. En af en toe een beetje pijn lijden natuurlijk."

Over de festiviteiten op Papendal was hij enthousiast. "Het is waanzinnig om te zien hoeveel mensen hier kennismaken met sport. Niet alleen met die 28 disciplines die op de Olympische Spelen te bewonderen zijn, maar ook met al die prachtige sporten die er verder nog zijn."

Prins: Spelen middel, geen doel
Prins: Spelen middel, geen doel (Foto: ANP)

Kirstie Alley: John Travolta is mijn grote liefde

Kirstie Alley ziet John Travolta als de liefde van haar leven. De 61-jarige actrice speelde eind jaren tachtig met Travolta in de film Look Who's Talking en ze viel als een blok voor hem. Toch heeft ze een relatie met hem tegengehouden.

"Toen we Look Who's Talking filmden werd ik verliefd op hem", bekent Alley in het Amerikaanse tv-programma 20/20. Ze was toen nog getrouwd met Parker Stevenson. "Ik moest er alles aan doen om er niet met John vandoor te gaan en met hem te trouwen, en voor de rest van mijn leven bij hem te blijven."

Alley heeft Travolta, die sinds 1991 getrouwd is met Kelly Preston, nooit helemaal uit haar hoofd kunnen zetten. "Hij is de grootste liefde van mijn leven", aldus Alley, die nu vrijgezel is. "Dat is hij nog steeds."

Tieners staken school in brand

Twee jongens van 16 en 18 jaar zijn vrijdag aangehouden in verband met de brand die vorige week maandag een basisschool in Breugel voor een groot gedeelte in de as legde. Dat laat de politie zaterdag weten.

De oorzaak van de nachtelijke brand in basisschool De Stokland aan de Jupiterstraat was aanvankelijk onbekend. Omdat brandstichting niet kon worden uitgesloten begon de politie een onderzoek. Bij het horen van getuigen en buurtonderzoek kwamen de twee verdachten, allebei woonachtig in de Brabantse plaats, in beeld.

Door de brand bleef de school een dag dicht. Daarna werden de leerlingen op andere locaties ondergebracht. De eerste leerlingen keren maandag terug, zo meldt de school op zijn website. Vier lokalen aan de Jupiterstraat zijn schoongemaakt en hersteld. Op de plek van de verwoeste en gesloopte gebouwen komen een aantal noodlokalen.

De twee tieners zitten vast. Maandag bepaalt de rechter-commissaris of ze langer mogen worden vastgehouden. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

[F1] Uitslag kwalificatie Abu Dhabi

Lewis Hamilton start zondag in de Grand Prix van Abu Dhabi vanaf poleposition. De Britse coureur van McLaren was met afstand de snelste in de kwalificatie. Voor Hamilton is het de zesde pole van het seizoen en de 25e in zijn carrière.

Van de kampioenskandidaten deed Sebastian Vettel de beste zaken. De Duitser van Red Bull legde achter zijn ploeggenoot Mark Webber beslag op de derde plaats. Zijn concurrent Fernando Alonso start slechts vanaf de zevende plaats. De gridposities kunnen nog wijzigen, omdat Vettel vanwege een probleem zijn auto in de uitloopronde stilzette.

Vettel verdedigt in de stand een voorsprong van dertien punten op Alonso. Kimi Räikkönen, die in Abu Dhabi de vijfde kwalificatietijd reed, heeft ook nog een theoretische kans op de titel. De Fin moet dan in de laatste drie races van het seizoen wel een achterstand van 67 punten wegwerken.


Hamilton pakt pole in Abu Dhabi (Foto: Novum)

Uitslag

Pos Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 Lewis Hamilton McLaren 1:41.497 1:40.901 1:40.630 15
2 Mark Webber Red Bull 1:41.933 1:41.277 1:40.978 17
3 Sebastian Vettel Red Bull 1:42.160 1:41.511 1:41.073 16
4 Pastor Maldonado Williams 1:41.981 1:41.907 1:41.226 22
5 Kimi Räikkönen Lotus 1:42.222 1:41.532 1:41.260 20
6 Jenson Button McLaren 1:42.342 1:41.873 1:41.290 20
7 Fernando Alonso Ferrari 1:41.939 1:41.514 1:41.582 17
8 Nico Rosberg Mercedes 1:41.926 1:41.698 1:41.603 17
9 Felipe Massa Ferrari 1:41.974 1:41.846 1:41.723 17
10 Romain Grosjean Lotus 1:42.046 1:41.620 1:41.778 24
11 Nico Hulkenberg Force India 1:42.579 1:42.019   16
12 Sergio Perez Sauber 1:42.624 1:42.084   17
13 Paul di Resta Force India 1:42.572 1:42.218   16
14 Michael Schumacher Mercedes 1:42.735 1:42.289   14
15 Bruno Senna Williams 1:43.298 1:42.330   18
16 Kamui Kobayashi Sauber 1:43.582 1:42.606   17
17 Daniel Ricciardo Toro Rosso 1:43.280 1:42.765   14
18 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 1:44.058     9
19 Heikki Kovalainen Caterham 1:44.956     11
20 Charles Pic Marussia 1:45.089     10
21 Vitaly Petrov Caterham 1:45.151     11
22 Timo Glock Marussia 1:45.426     9
23 Pedro de la Rosa HRT 1:45.766     8
24 Narain Karthikeyan HRT 1:46.382     9

Media Markt verkoopt eerste ruimtereis

Een jongen van 18 uit Helmond heeft zaterdag als eerste een ruimtereis gekocht bij Media Markt. Het bedrijf stunt met deze en andere aanbiedingen in het kader van het 12,5-jarig bestaan. De jongen komt de ruimtetrip zondag afrekenen bij het filiaal in Eindhoven, aldus een woordvoerder.

De ruimtereis wordt verkocht voor een bedrag van 73.000 euro. Dat is dezelfde prijs als 'normale' kopers betalen, maar bij deze aanbieding zit volgens de woordvoerder een pakket apparatuur van 6600 euro inbegrepen. Hoe de jongen dit kan betalen, is niet bekendgemaakt.

Als alles goed gaat, maakt de Helmonder de ruimtereis in 2014. Lanceerplaats is Curaçao.

Teunissen wint EK-veldrijden voor beloften

Mike Teunissen heeft in Ipswich de Europese titel veldrijden bij de beloften veroverd. De Limburger is de opvolger van Lars van der Haar die de overstap naar de senioren heeft gemaakt.

Teunissen was in de sterkste in de sprint van een kopgroep van vier. De Limburger had driemaal geprobeerd om weg te komen maar slaagde hier niet in. In de sprint bleef hij vervolgens de Nederlander Corné van Kessel en de Fransman Julian Alaphilippe voor.

Bij de junioren ging de titel wederom naar Mathieu Van der Poel, de zoon van oud-wereldkampioen Adrie van der Poel. De Nederlander reed vrijwel de gehele wedstrijd aan de leiding. De Fransman Clement Russo won de sprint om de tweede plaats van de Belg Yannick Peeters.

Ruim zestig schepen gecontroleerd op uitbuiting

Meer dan zestig Nederlandse binnenvaartschepen zijn sinds dinsdag gecontroleerd op uitbuiting van Filipijnse matrozen. Een groot aantal schepen komt in aanmerking voor diepgaander onderzoek, zo laat het landelijk parket van het Openbaar Ministerie zaterdag weten. De grootscheepse actie van onder meer de politie en de Inspectie SZW is vrijdag afgerond.

In totaal zijn bij de controles 21 Filipijnse matrozen gehoord over hun arbeidsomstandigheden. Een zegsman van het OM licht toe dat daarbij veel paperassen boven tafel kwamen. Het verdere onderzoek is nodig omdat daaruit niet meteen duidelijk werd dat sprake was van zuivere koffie.

De inspectie stelde eerder al vast dat Filipijnse matrozen over twee arbeidscontracten beschikken: een met het minimumloon en een met het feitelijke, lagere loon. Behalve het dubbele contract zouden de matrozen overuren ook niet krijgen uitbetaald en zouden ze een verplichte opleiding niet volgen.

Dinsdag werd al gemeld dat ook een detacheringsbureau in Sliedrecht was doorzocht, net als de woning van de directeur. De firma zou voor tientallen matrozen valse aanvragen hebben gedaan voor werk- en verblijfsvergunningnen. De Filipijnse autoriteiten doorzochten in het kader van de actie een kantoorpand in Manilla.

Di Resta wisselt naar nieuw chassis

Paul di Resta zal de rest van dit Formule 1-seizoen een nieuw chassis gebruiken. De reden hiervoor is dat het Force India-chassis dat de Schot tot nu toe gebruikte in de afgelopen races voor problemen zorgde en niet meer gerepareerd kon worden.

Daarnaast was Di Resta ontevreden over het feit dat hij in de vrije training plaats moest maken voor Jules Bianchi. De Schot had hierdoor een training minder om zijn bolide af te stellen. Het leverde hem in de kwalificatie in Abu Dhabi een dertiende plaats op, twee stekken achter zijn teamgenoot Nico Hülkenberg.

Vogelaar ziet veel Wilders in akkoord

Oud-minister voor Integratie Ella Vogelaar (PvdA) heeft zaterdag op het partijcongres in Den Bosch kritiek geuit op het integratie- en immigratiebeleid dat VVD en PvdA hebben afgesproken in het regeerakkoord. Sommige maatregelen zijn een 'bloody shame', stelde Vogelaar.

Volgens PvdA-leider Diederik Samsom zijn alle Wilders-achtige maatregelen van het vorige kabinet dankzij het nieuwe regeerakkoord geschrapt, met uitzondering van het strafbaar stellen van illegaliteit. Vogelaar sprak dat tegen. De aanscherping van de immigratie-eisen is 'een absoluut Wilders-verhaal', stelde zij.

Vogelaar, die in 2008 tot aftreden werd gedwongen door toenmalig partijleider Wouter Bos, uitte verder kritiek op het plan om mensen die geen Nederlands spreken, geen bijstandsuitkering meer te geven. Dat immigranten pas na zeven jaar mogen stemmen voor de gemeenteraad, in plaats van de huidige vijf, is volgens Vogelaar 'puur migrantje pesten'.

Samsom zei dat hij tijdens de onderhandelingen akkoord kon gaan met strafbaarstelling van illegaliteit omdat de VVD had ingestemd met een kinderpardon. Samsom zei dat het hem 'zwaar op de maag ligt' dat illegalen strafbaar worden, maar stelde tegelijkertijd dat de betekenis vooral symbolisch is. Hulp aan illegalen wordt niet verboden, benadrukte hij.

Peiling: Obama voor in Ohio en Florida

Enkele dagen voor de Amerikaanse verkiezingen dinsdag ligt president Barack Obama voor in de peilingen in twee belangrijke staten, Ohio en Florida. De winnaar in deze zogenoemde swingstates maakt een goede kans de verkiezingswinst naar zich toe te trekken.

Volgens de peiling van NBC en Wall Street Journal ligt de Democraat Obama in Ohio met 51 procent tegen 45 procent voor op zijn Republikeinse tegenstrever Mitt Romney. In Florida is het verschil kleiner: 49 tegen 47 procent. Landelijk gezien liggen de twee kandidaten nagenoeg gelijk.

Peiling: Obama voor in Ohio en Florida
Peiling: Obama voor in Ohio en Florida (Foto: ANP)

Geen treinen bij Nijmegen

Het treinverkeer rondom Nijmegen ligt plat door een stroomstoring. Dat meldde de NS zaterdagmiddag. Vermoedelijk zal de storing tot 16.00 uur duren.

De problemen begonnen rond half 2 zaterdagmiddag. Daardoor kam het gehele treinverkeer van en naar de Gelderse stad stil te liggen. Reizigers moeten rekening houden met een vertraging van meer dan een uur.

Tussen Hoofddorp en Sloterdijk en op het traject Roosendaal-Belgische grens zijn er ook al problemen. Hier is de vertraging echter minder groot.

Wiggins zag Armstrong nooit als een held

Tour de France-winnaar Bradley Wiggins heeft naar eigen zeggen Lance Armstrong nooit als een held gezien. De Brit neemt het de gevallen Amerikaan zelfs kwalijk dat de huidige generatie wielrenners af moet rekenen met een omvangrijk dopingverleden.

Wiggins sprak met The Guardian. "Het USADA-rapport over Lance Armstrong was geen verrassing, eerder een bevestiging. Waar ik me aan erger: ik moet de schade herstellen, ik zit hier nu vragen te beantwoorden, terwijl Armstrong, die nog steeds multimiljonair is, zijn mond houdt. Eigenlijk heb ik geen tijd voor deze vragen, want ik moet verder koersen. Ik heb er ook een hekel aan om over te praten."

De ploeg van de Brit, Sky, eiste van haar renners en ploegleiders dat ze een verklaring ondertekenden waarin ze stelden in het verleden geen doping gebruikt te hebben. Het kostte enkele mensen al hun baan, maar zij waren niet betrokken bij het schandaal rond Armstrong. "De uitkomsten van het USADA-onderzoek waren schokkend. Vooral de hele organisatie die erachter zat. Het waren niet één of twee renners die af en toe in de fout gingen."

Wiggins is wars van sterallures en beschouwt Armstrong mede daarom niet als voorbeeld. "Ik respecteerde en bewonderde hem wel. Ik heb veel sportmensen ontmoet, maar of er iemand zo machtig was als Lance ... Hij kan behoorlijk intimiderend zijn. Hij heeft een aura, hij leefde heel anders dan andere Tourwinnaars, met een hele entourage om zich heen."

Zelfmoordaanslag in Mogadishu

Twee zelfmoordterroristen hebben zich opgeblazen bij een populair restaurant in de Somalische hoofdstad Mogadishu. Daarbij is een bewaker van het restaurant om het leven gekomen. Dat heeft de politie zaterdag gezegd.

De twee zelfmoordterroristen probeerden het restaurant binnen te lopen zonder eerst langs een controlepost te gaan. Bewakers openden het vuur op de twee, die zich vervolgens opbliezen buiten het restaurant. De explosie deed de ruiten van het restaurant springen en beschadigde auto's die op straat stonden.

De aanval was vermoedelijk het werk van de radicaalislamitische beweging Al-Shabab, die al vijf jaar strijdt tegen de Somalische regering. Een troepenmacht van de Afrikaanse Unie wist Al-Shabab eerder dit jaar uit Mogadishu te verdrijven, maar strijder van de groep voeren nog altijd zelfmoordaanslagen uit in de hoofdstad.

Gegijzelde hulpverleners vrijgelaten in Niger

Vijf hulpverleners die vorige maand werden ontvoerd in Niger zijn zaterdag vrijgelaten. Een zesde gijzelaar raakte echter gewond tijdens de ontvoering en overleed. Dat hebben de werkgevers van de gijzelaars gezegd.

De hulpverleners werden 14 oktober ontvoerd in het stadje Dakoro, in het zuidwesten van Niger. Volgens hulporganisaties BEFEN en Health Alert werd een van de gijzelaars, Aime Soulembaye, tijdens de ontvoering neergeschoten door een van de ontvoerders. Hij overleed aan zijn verwondingen.

De ontvoerders zijn waarschijnlijk islamitische extremisten die eerder hulpverleners hebben ontvoerd. De gijzelaars worden doorgaans meegenomen naar het noorden van Mali, van waaruit losgeld voor ze wordt gevraagd.

Geen straf Ferrari voor breken avondklok

Het Formule 1-team Ferrari heeft van de stewards in Abu Dhabi geen straf gekregen nu het voor de tweede dag op rij de avondklok gebroken heeft. Deze is ingesteld om de monteurs in de raceweekenden voldoende nachtrust te laten genieten. Slechts vier maal per jaar mag er een uitzondering gemaakt worden.

Ferrari werkte de afgelopen dagen in Abu Dhabi hard aan met name de bolide van Fernando Alonso om deze sneller te maken. Dat de Italianen hierbij de avondklok braken namen ze voor lief. Het team is dit jaar de eerste renstal die meerdere jokers in één weekend inzet. De stewards moesten onderzoeken of dit ook volgens de regels mag en oordeelden dat dit het geval is. Hierdoor ontloopt Ferrari een straf.

PvdA-leden stemmen in met regeerakkoord

De leden van de PvdA hebben zaterdag op een partijcongres in Den Bosch ingestemd met het regeerakkoord van PvdA en VVD. Een overgrote meerderheid van de aanwezige leden stemde voor.

PvdA-leider Diederik Samsom had op het congres het akkoord verdedigd. Hij sprak van een evenwichtig akkoord, waar de PvdA trots op kan zijn. "Wij willen verantwoordelijkheid nemen voor de toekomst van Nederland. Wij zijn geen mooiweerpartij", zei Samsom.

Op het congres voerden tientallen PvdA-leden het woord. Ze uitten kritiek op onder meer de bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking, de versobering van de WW, het strafbaar stellen van illegaliteit en de bezuinigingen op de AWBZ. Slechts een enkeling verklaarde echter tegen het akkoord te zullen stemmen.

Met de uitspraak van het congres heeft de PvdA groen licht gekregen om met de VVD een kabinet te vormen. Het kabinet kan waarschijnlijk maandag worden beëdigd door koningin Beatrix.

Samsom verdedigt sociaal beleid

De verkorting van de WW-duur is noodzakelijk omdat er de komende jaren bezuinigd moet worden. Dat heeft PvdA-leider Diederik Samsom zaterdag gezegd op een partijcongres in Den Bosch in antwoord op kritiek van de vakcentrale FNV.

Samsom benadrukte dat het nieuwe kabinet graag met vakbonden en werkgevers wil werken aan een 'sociale agenda', maar zei er meteen bij dat er wel bezuinigd moet worden. "Dat is de realiteit van vandaag de dag. We geven achttien miljard meer uit dan we binnenkrijgen. Daar is niets links aan."

Samsom zei verder dat de ontslagtoets terugkomt, nadat die in het Kunduz-akkoord was afgeschaft. Verder gaan de uitkeringen niet omlaag en verdwijnt de huishoudinkomenstoets, waarbij bijvoorbeeld een moeder haar uitkering verloor als haar inwonende zoon ging werken. Ook gaat er meer geld naar armoedebeleid.

FNV-voorzitter Ton Heerts zei zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed dat de verkorting van de WW-duur 'de PvdA onwaardig' is. "Dit is het verkeerde plan op het verkeerde moment. Werk, werkgelegenheid en een goed vangnet voor als je even zonder werk zit, dat is waar het om draait in een sociale samenleving. Wij wijzen deze voorstellen dan ook ronduit af."

Op het PvdA-congres uitten partijleden ook kritiek op tal van andere punten uit het regeerakkoord, waaronder de bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking en harde integratiemaatregelen zoals de strafbaarstelling van illegaliteit. Eén partijlid verklaarde onoverkomelijke bezwaren te hebben tegen de VVD, omdat die partij de afgelopen jaren heeft 'geheuld met de PVV'.

Samsom antwoordde dat de bezuiniging op ontwikkelingshulp pijnlijk is, maar dat de PvdA er voor de komende kabinetsperiode voor heeft getekend. In een volgende kabinetsperiode wil de PvdA het budget weer verhogen. Samsom erkende verder dat de toon rondom integratie in het regeerakkoord 'niet al te ruimhartig' is. Daar kan hij echter mee leven, omdat er wel een kinderpardon is binnengehaald.

Op het PvdA-congres kunnen partijleden zich uitspreken over het regeerakkoord. De leden kunnen ja of nee zeggen tegen het akkoord. Wijzigingen aanbrengen kan niet. Wel mogen er moties worden ingediend waarin de PvdA-fractie wordt opgeroepen de komende tijd bepaalde zaken te regelen.

Rojer in finale dubbelspel Parijs

Jean-Julien Rojer heeft bij het masterstoernooi van Parijs de finale van het dubbelspel bereikt. De Nederlandse tennisser van Curaçaose afkomst won samen met zijn Pakistaanse partner Aisam-Ul-Haq Qureshi met 0-6, 6-4 en 11-9 van Marin Cilic en Marcelo Melo.

De finale wordt zondag gespeeld. Daarin wacht het Indische koppel Mahesh Bhupati/Rohan Bopanna of Paul Hanley en Jonathan Marray. De Australiër en de Brit schakelden eerder deze week verrassend favorieten Bob en Mike Bryan uit.

Rojer en Qureshi stelden door hun goede prestaties in Parijs al een ticket voor de ATP World Tour Finals in Londen veilig. Aan het prestigieuze eindejaarstoernooi doen de beste acht koppels van de wereld mee.

Definitief hoger inschrijfgeld voor F1-teams

Autosportfederatie FIA heeft bekendgemaakt dat het inschrijfgeld voor de Formule 1-teams in 2013 fors verhoogd is. Zo gaat het vaste inschrijfgeld omhoog van 400.000 naar 500.000 dollar.

Daarnaast is er variabel inschrijfgeld dat berekend wordt middels de behaalde punten voor het constructeurskampioenschap van het vorige jaar. Per punt moet 5.000 dollar betaald worden, uitgezonderd de constructeurskampioen van het afgelopen jaar. Deze moet 6.000 per punt aftikken. Mochten de regels al voor dit jaar gegolden hebben dan zou Red Bull 4,4 miljoen dollar over moeten hebben maken aan de FIA.

De regelwijzigingen zijn opgenomen in het Sportief Reglement dat voor het seizoen 2013 zal gaan gelden. De FIA verlangt van teams dat het bedrag voor volgend jaar voor 30 november overgemaakt moet worden. De verhoging moet de FIA in totaal ruim zestien miljoen dollar opleveren, terwijl uit het nieuwe Concorde Agreement 24 miljoen dollar komt. De FIA hoopt ruim veertig miljoen dollar binnen te harken, wat aan diverse projecten uitgegeven zal gaan worden.

Ex-vrouw walgt van sekstape Hulk Hogan

Linda Claridge vindt het vreselijk dat er een sekstape van haar ex-man Hulk Hogan circuleert. Op het pikante filmpje is de worstelaar met de toenmalige vrouw van zijn beste vriend te zien. De video is opgenomen toen Hulk nog getrouwd was met Linda.

"Ik wist dat er achter mijn rug iets speelde. Ik wist alleen niet dat het zo dicht bij huis was", zegt Linda tegen de Amerikaanse entertainmentwebsite Radar Online. "Ik was bij haar bruiloft! De tape is walgelijk. Mijn maag draaide zich om toen ik ze bezig zag."

Linda, die vijf jaar geleden na een huwelijk van 24 jaar van Hogan scheidde, voelde tijdens haar huwelijk al dat er iets niet goed zat. "Tijdens onze relatie kon hij me soms niet eens recht in mijn ogen kijken. Hij dacht waarschijnlijk dat ik het te druk had om zijn leugens te doorzien."

Extremisten Mali in Burkina Faso voor overleg

Een delegatie van Ansare Dine, een van de extremistische groepen die de dienst uitmaken in het noorden van Mali, is in Burkina Faso voor gesprekken met president Blaise Compaore. De president treedt namens het West-Afrikaanse samenwerkingsverband Ecowas op als bemiddelaar.

Toen de democratisch gekozen regering van Mali in maart sneuvelde door een militaire coup, maakten Toeareg-rebellen dankbaar gebruik van de chaos. Binnen enkele weken hadden ze, met hulp van islamistische strijders, het noorden van het land overgenomen. De islamisten verdreven vervolgens echter de Toearegs en maken sindsdien de dienst uit.

Compaore probeert namens Ecowas een diplomatieke oplossing voor het conflict in Mali te vinden. Diverse westerse landen, waaronder Frankrijk, spreken echter over een mogelijke militaire interventie.

Licht weer aan in zuidpunt Manhattan

New York City kreeg zaterdagochtend vroeg (plaatselijke tijd) een belangrijk stukje nachtelijke skyline terug doordat op het zuidelijke puntje van Manhattan de lichtjes weer zijn aangegaan. De elektriciteit is daar hersteld. De stroom was uitgevallen door de orkaan Sandy in de nacht van maandag op dinsdag.

Nog lang niet overal was zaterdag echter de elektriciteit hersteld. Geschat werd dat nog zo'n 3 miljoen huishoudens en bedrijven in het door de storm getroffen gebied in de oostelijke staten het zonder moesten stellen.

President Barack Obama drukte zaterdag in zijn wekelijkse radio- en internettoespraak slachtoffers op het hart dat ze op de hulp van de staat en hun medeburgers kunnen rekenen. Zittend president en kandidaat voor de Democraten Obama en zijn Republikeinse tegenstrever Mitt Romney zijn hun laatste weekeinde voor de verkiezingen op 6 november ingegaan.

Licht weer aan in zuidpunt Manhattan
Licht weer aan in zuidpunt Manhattan (Foto: ANP)

S. de Jong: "Ajax creëert te weinig kansen"

Ajax laat dit seizoen in de Eredivisie veel punten liggen. De Amsterdammers verloren nog geen wedstrijd, maar staan desondanks al zeven punten achter op koploper FC Twente. De reden hiervoor is dat de club volgens aanvoerder Siem de Jong te weinig kansen creëert en hierdoor genoegen moet nemen met gelijke spelen.

Vanavond staat de topper tegen Vitesse op het programma. De Jong weet dat de drie punten cruciaal zijn. "We moeten winnen van Vitesse. Vitesse heeft veel power naar voren, maar wij raken voor mijn gevoel steeds beter in vorm. We moeten van onze eigen kracht uitgaan."

Wel is het noodzakelijk dat niet zoals tegen Heracles Almelo en Feyenoord in de laatste minuten de zege nog uit handen zal worden gegeven. "In Almelo deden we het niet goed, maar tegen Manchester City en Feyenoord was het al veel zekerder. Die laatste wedstrijd kregen we na de rode kaart van Niklas pas moeilijkheden. Ik vind het zorgelijker dat we steeds beter positiespel spelen, maar te weinig creëren. Het spel met een valse spits ligt ons goed, maar we moeten beter en vaker de loopacties in de diepte maken, de ruimte benutten die wordt gemaakt."

Trainer Frank de Boer zette middenvelder Christian Eriksen de afgelopen duels in de spits, iets waar verdedigers weinig raad mee wisten. "Dat vult hij goed in. De tweede helft van afgelopen seizoen heb ik daar gestaan. En dat ging ook goed. Het enige verschil tussen ons is dat Chris meer aan de bal komt en ik meer van de loopacties ben."

Eigenaar Málaga belooft betalen achterstallig loon

De voetballers van Málaga ontvangen binnen een maand hun achterstallige salaris. Dat hebben de Qatarese clubeigenaren beloofd. In totaal moet er nog een slordige negen miljoen euro over het vorige seizoen worden uitbetaald. De Europese voetbalbond UEFA reageerde al door het prijzengeld van de Spaanse club voorlopig te bevriezen.

De spelers zouden eigenlijk voor 31 oktober het geld op hun rekening krijgen, maar die deadline werd niet gehaald. "Ik denk dat ze deze keer wel woord houden, maar helemaal zeker weet ik het niet", zei coach Manuel Pellegrini na een bezoekje van vicevoorzitter Moayat Shatat aan de spelersgroep.

De resultaten van Málaga hebben niets te lijden onder de financiële onrust. De club staat keurig derde in de Primera División en is in de Champions League na drie wedstrijden nog zonder puntverlies.

[NBA] New York verslaat kampioen Miami

New York Knicks is op een uitstekende manier aan het seizoen in de NBA begonnen. Regerend kampioen Miami Heat werd in Madison Square Garden met 104-84 verslagen. De openingswedstrijd van New York was enkele dagen uitgesteld als gevolg van de schade die storm Sandy in de stad heeft aangericht.

Carmelo Anthony was met dertig punten en tien rebounds de absolute uitblinker. Steve Novak, die op de bank moest beginnen, kwam met zeventien punten ook uitstekend voor de dag. LeBron James kon namens Miami ondanks het scoren van 23 punten een kansloze nederlaag niet afwenden.

Los Angeles Lakers beleeft een compleet mislukte seizoensstart. Ook de derde wedstrijd eindigde in een nederlaag voor de zestienvoudig kampioen. Dat stadsgenoot Los Angeles Clippers daarvoor verantwoordelijk was, maakte het extra pijnlijk: 95-105. De Lakers staan allerlaatste in de Western Conference.

Overige uitslagen
Orlando Magic - Denver Nuggets 102-89
Charlotte Bobcats - Indiana Pacers 90-89
Boston Celtics - Milwaukee Bucks 88-99
Atlanta Hawks - Houston Rockets 102-109
Cleveland Cavaliers - Chicago Bulls 86-115
New Orleans Hornets - Utah Jazz 88-86
Oklahoma City Thunder - Portland Trail Blazers 106-92
Minnesota Timberwolves - Sacramento Kings 92-80
Phoenix Suns - Detroit Pistons 92-89
Golden State Warriors - Memphis Grizzlies 94-104


New York verslaat kampioen Miami (Foto: Novum)

Mulenga voelt geen druk bij Utrecht

FC Utrecht heeft de goede prestaties van dit seizoen voor een groot deel te danken aan de teamspirit. Dat zegt aanvaller Jacob Mulenga van de nummer zes van de Eredivisie. "Het is niet belangrijk waar we nu staan. We nemen elke wedstrijd zoals het komt en kijken niet te ver vooruit. Er is geen druk."

Bij een goed resultaat tegen Willem II zaterdag kan de ploeg van trainer Jan Wouters echter weer een aantal plaatsen winst boeken op de ranglijst. "Natuurlijk worden de verwachtingen hoger, maar wij moeten gewoon doen wat we de laatste wedstrijden telkens hebben gedaan", aldus Mulenga

Ondanks dat Utrecht momenteel goed draait, is de ploeg nog niet waar het wil zijn. "We kunnen nog veel leren en moeten verder groeien als team. Je kunt niet zeggen dat we een slechte start hadden, maar we hebben nu onze eigen stijl gevonden", kijkt Mulenga terug op de eerste vier duels, waarin de ploeg slechts een keer won.

De 28-jarige Zambiaan hoopt op een uitnodiging van de bondscoach voor de Afrika Cup, maar wil zich daar nog niet te veel mee bezig houden. "Het is nog ver weg, maar het zou een eer zijn om voor mijn land te spelen. Maar wat ik zeg, het is te vroeg om mij daar mee bezig te houden. Willem II wacht eerst."

Snooki helpt slachtoffers superstorm Sandy

Snooki biedt steun aan slachtoffers van de superstorm Sandy. De Jersey Shore-ster doneert een groot deel van haar kleding aan mensen die kampen met de gevolgen van de storm, die in de Verenigde Staten aan meer dan honderd mensen het leven kostte.

"Ik doneer comfortabele Snooki-pantoffels", twitterde Snooki. Ook plaatste de 24-jarige realityster een foto van een groot aantal met kleding gevulde vuilniszakken. "Dit wordt zo snel mogelijk verzonden. Jurken, pantoffels, joggingpakken, dekens, alles."

Snooki is niet de enige beroemdheid die zich inzet voor slachtoffers van Sandy. Onder anderen Jon Bon Jovi, Sting, Christina Aguilera en Bruce Springsteen traden vrijdag op tijdens een benefietconcert.

FNV: ww-maatregelen zijn PvdA onwaardig

De maatregelen in het regeerakkoord met betrekking tot de ww-uitkering zijn de PvdA onwaardig. Dat zei FNV-voorzitter Ton Heerts zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed.

In het regeerakkoord staan plannen om de duur van de ww-uitkering te verkorten tot 24 maanden. Daarnaast wordt de uitkering in de laatste twaalf maanden gebaseerd op het minimumloon.

Deze plannen betitelde Heerts, die van 2006 tot 2010 namens de PvdA Kamerlid was, als 'desastreus' en 'de PvdA onwaardig'. "Dit is het verkeerde plan op het verkeerde moment. Werk, werkgelegenheid en een goed vangnet voor als je even zonder werk zit, dat is waar het om draait in een sociale samenleving. Wij wijzen deze voorstellen dan ook ronduit af."

De FNV roept de PvdA op het partijcongres zaterdagmiddag in een motie op niet in de ww te snijden. "In het verkiezingsprogramma van de PvdA staat toch heel duidelijk dat de ww in hoogte en duur gelijk blijft. Dat staat nogal haaks op deze uitgeklede plannen", zei vicevoorzitter Leo Hartveld op het congres.

500 agenten gezakt voor anticorruptietest

Vijfhonderd politieagenten in de Mexicaanse stad Acapulco raken hun baan kwijt omdat ze gezakt zijn voor een test die bedoeld is om corruptie op te sporen. Dat heeft de burgemeester van Acapulco, Luis Walton Aburto, gezegd.

De vijfhonderd agenten komen in januari op straat te staan. Het politiekorps van Acapulco, een stad met zo'n achthonderdduizend inwoners, telt nu nog 1700 agenten. Aburto wil de regering vragen federale agenten te sturen om het gat in het korps op te vullen.

De Mexicaanse minister van binnenlandse zaken Alejandro Poire zei eerder deze week dat 43 duizend agenten door heel Mexico zijn gezakt voor de corruptietest. Zij moeten allen worden ontslagen, aldus Poire.

Corruptie bij de politie is in Mexico een chronisch probleem. Slecht betaalde en slecht opgeleide agenten worden met gemak gecorrumpeerd door de machtige drugskartels.

Turkije waarschuwt bedrijven over Cyprus

Turkije heeft zaterdag opnieuw gewaarschuwd dat het zich niet meer inlaat met bedrijven die betrokken zijn bij het aanboren van olie- en gasvoorraden bij Cyprus. "Zoals herhaaldelijk gezegd zullen de ondernemingen die samenwerken met de Grieks-Cypriotische overheid worden uitgesloten van deelname aan Turkse energieprojecten", aldus een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara.

Cyprus heeft dinsdag sectoren aangewezen waar het onderzoek naar het winnen van de energiebronnen kan beginnen. Eerder al kreeg de Amerikaanse onderneming Noble Energy een sector toegewezen. Dit bedrijf maakte vorig jaar bekend dat ze is gestuit op meer dan 226 miljard kubieke meter gas ter waarde van zeker 100 miljard euro.

Turkije waarschuwt bedrijven over Cyprus
Turkije waarschuwt bedrijven over Cyprus (Foto: ANP)

FOK! wat een weer...Droevig herfstweer

Goedemorgen! Ook vandaag zullen we het weer met droevig herfstweer moeten doen. De bewolking zal opnieuw overheersen en geregeld valt er wat regen of een bui. De wat meer aanhoudende regen valt vooral in het zuiden en oosten, terwijl er langs de kust wat meer kortere buien zullen vallen en hierbij is er nog steeds een kleine kans op onweer. Vergeleken met gisteren veranderd er vandaag dus erg weinig in het weerbeeld.

Toch zijn er ook wel een paar opklaringen mogelijk en ziet het er even iets lichter uit buiten. De wind waait vandaag nog steeds uit het zuidwesten en is langs de kust krachtig tot hard, maar in het binnenland is de wind vooral vlagerig van karakter. De temperatuur is met 9 graden vanmiddag vrijwel vergelijkbaar met gisteren. Morgen lijkt het overal wat vriendelijker weer te gaan worden, want er is wat meer zon en de wind neemt geleidelijk iets in kracht af. Aan de temperatuur veranderd er helemaal niets.

November is in het noordwesten van het land wederom erg nat begonnen, want opnieuw vielen er daar in de nacht van donderdag op vrijdag soms zware regen- en onweersbuien en liepen de regenmeters plaatselijk weer goed vol. Ook kwam het op veel plaatsen tot hagel. Gisteren overdag viel het daar met de buien wel mee en viel de meeste neerslag meer landinwaarts.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Kleine opklaringHet was gisteren bewolkt maar droog. Slechts een kleine opklaring was er hier zichtbaar.

Samsom: PvdA is geen mooiweerpartij

De PvdA is geen 'mooiweerpartij', maar een partij die bereid is om juist in moeilijke tijden verantwoordelijkheid te nemen voor de toekomst van Nederland. Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom zaterdag bij het begin van het PvdA-congres in Den Bosch.

"We zijn op ons best als we het hardste nodig zijn. En we zijn nu heel hard nodig", zei Samsom tegen zijn partijleden, die later zaterdag nog moeten stemmen over het regeerakkoord met de VVD en over deelname van de PvdA aan een kabinet met de VVD.

"Wat voor ons ligt is een mooi akkoord, maar het is geen gemakkelijk akkoord. Voor niemand. In de komende 5 jaar zullen ingrijpende maatregelen worden doorgevoerd, die door iedereen gevoeld zullen worden", zei Samsom over het regeerakkoord.

Samsom bedankte in zijn speech oud-partijleider Wouter Bos voor zijn werk als informateur en zijn mede-onderhandelaar Jeroen Dijsselbloem, die minister van Financiën wordt.

Samsom: PvdA is geen mooiweerpartij
Samsom: PvdA is geen mooiweerpartij (Foto: ANP)

Birma tekent overeenkomst met Visa

Drie private banken in Birma hebben een overeenkomst gesloten met creditcardmaatschappij Visa. Door de deal moet het vanaf januari voor toeristen in Birma mogelijk worden om creditcards te gebruiken en geld uit pinautomaten te halen. Dat heeft een van de banken bekendgemaakt.

Het gebruik van creditcards was voor buitenlanders lange tijd niet mogelijk in Birma, vanwege sancties van de Verenigde Staten en de Europese Unie die tegen de junta in Birma van kracht waren. Die sancties werden echter eerder dit jaar opgeheven nadat Birma was begonnen democratische hervormingen door te voeren. In sommige zaken is het nu al mogelijk met creditcard te betalen.

Than Lwin, vicevoorzitter van de Kanbawza Bank, noemde de overeenkomst een 'mijlpaal', die vooral de toeristische industrie in het land ten goede zal komen.

Hamilton snel in laatste vrije training

De Britse autocoureur Lewis Hamilton heeft zaterdag de beste tijd neergezet in de laatste vrije training voor de Grote Prijs van Abu Dhabi. Op het circuit van Yas Marina ging hij in zijn McLaren rond in 1.42,130. Hij bleef hiermee zijn land- en teamgenoot Jenson Button (1.42,420) voor. De Duitser Sebastian Vettel werd in zijn Red Bull derde in 1.42,614. Zijn Spaanse rivaal Fernando Alonso finishte in zijn Ferrari als achtste in 1.43,133.

Regerend wereldkampioen Vettel won de laatste vier races in de Formule 1. De klassementsleider heeft in de tussenstand 13 punten voorsprong op Alonso.

Voor de rijders staat later deze zaterdag de kwalificatietraining op het programma. Deze zal om 14.00 uur beginnen.

Hamilton snel in laatste vrije training
Hamilton snel in laatste vrije training (Foto: ANP)

Vijftien aanhoudingen bij inval cafetaria Arnhem

De politie heeft vrijdagavond vijftien mensen aangehouden bij een inval in een cafetaria in Arnhem. Bij het fouilleren van de snackbarbezoekers trof de politie drugs, wapens en honderden euro's contant geld aan.

De politie besloot in te grijpen nadat er een reeks overlastklachten was binnengekomen over de snackbar aan de Dovenetellaan . Alle aanwezige bezoekers werden gefouilleerd waarbij onder meer tientallen wikkels cocaïne, messen en een busje traangas werden aangetroffen.

De groep arrestanten bestond voornamelijk uit Arnhemmers tussen de 23 en 49 jaar. Ook een 33-jarige vrouw uit Renkum werd opgepakt. In overleg met de burgemeester is besloten de cafetaria per direct voor onbepaalde tijd te sluiten.

Toezichthouders Japan kregen geld van kernindustrie

Leden van een Japanse overheidsinstantie die over veiligheidsmaatregelen voor kernreactoren gaat hebben geld gekregen van nutsbedrijven of producenten van kerncentrales. Dat heeft toezichthouder NRA vrijdag gezegd.

De NRA zei vrijdag dat hoogleraar Akio Yamamoto van de Nagoya-universiteit de afgelopen drie jaar omgerekend zo'n 263 duizend euro kreeg voor onderzoek naar reactoren. Van dat bedrag kreeg hij ruim 61 duizend euro van een dochteronderneming van Tokyo Electric Power (Tepco), de beheerder van de kerncentrale die vorig jaar zwaar werd getroffen door de aardbeving en de tsunami.

Volgens de NRA hebben nog drie collega's van Yamamoto geld gekregen van de kernindustrie. Zo kreeg Akira Yamaguchi, een hoogleraar aan de universiteit van Osaka, ruim 97 duizend euro. Een derde daarvan was afkomstig van Mitsubishi Heavy Industries, dat kerncentrales bouwt.

Het ontvangen van de fondsen is niet illegaal, maar het kan wel vragen oproepen over de neutraliteit van de toezichthouders, aangezien de industrie een financieel belang zou hebben bij minder strenge regels. Voorheen vielen de toezichthouders onder hetzelfde ministerie van de kernindustrie promoot. De NRA werd dit jaar opgericht nadat de roep om een onafhankelijke waakhond in de kernindustrie steeds luider was geworden.

Een Japanse krant, de Tokyo Shimbun, schreef zaterdag dat deze transacties een teken zijn van 'het risico dat de veiligheidsmaatregelen slap uitpakken om de nutsbedrijven tevreden te houden'.

6 mensen dood na zelfmoordaanslag

Bij een zelfmoordaanslag in het noordwesten van Pakistan zijn zaterdag zes mensen, onder wie de leider van een lokale anti-Taliban-militie, om het leven gekomen. Dat heeft de politie gezegd.

De aanslag, waarbij ook meerdere gewonden vielen, had plaats in de provincie Khyber Pakjtunkhwa. Drie bewakers van de militieleider kwamen om, evenals twee omstanders.

Buner, het district waar de aanslag werd gepleegd, is naar verluidt een schuilplaats van de Pakistaanse Taliban. Het is nabij de Swat-vallei, waar de Taliban vorige maand het 14-jarige meisje Malala Yousufzai door haar hoofd schoten omdat ze kritiek had geuit op de Taliban.

'Leonardo DiCaprio weer vrijgezel'

Leonardo is naar verluidt weer single. De 37-jarige acteur was ongeveer tien maanden samen met model Erin Heatherton. "Ze zijn een paar weken geleden uit elkaar gegaan", zegt een ingewijde tegen het Britse tijdschrift Us Weekly.

De relatie zou niet werken door hun drukke schema's. "Er is geen sprake van haat en nijd. Ze geven nog steeds om elkaar", vertelt de bron. "Ze hebben het allebei heel erg druk."

Heatherton was niet het eerste model waar DiCaprio zijn oog op heeft laten vallen. Eerder had de acteur een relatie met topmodellen als Gisele Bündchen en Bar Refaeli.

Uitslag derde vrije training Abu Dhabi

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd neergezet tijdens de derde vrije training voor de Grand Prix van Abu Dhabi. De Brit bleef Jenson Button bijna drie tienden voor. Sebastian Vettel zette de derde tijd neer. De Duitser kon slechts weinig ronden rijden: vanwege remproblemen stond hij vijftig minuten binnen.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton McLaren 1:42.130   18
2 J. Button McLaren 1:42.420 +0:00.290 17
3 S. Vettel Red Bull 1:42.614 +0:00.484 7
4 M. Webber Red Bull 1:42.743 +0:00.613 18
5 N. Hülkenberg Force India 1:42.750 +0:00.620 19
6 R. Grosjean Lotus 1:43.015 +0:00.885 18
7 P. Maldonado Williams 1:43.064 +0:00.934 19
8 F. Alonso Ferrari 1:43.133 +0:01.003 15
9 K. Räikkönen Lotus 1:43.184 +0:01.054 22
10 P. di Resta Force India 1:43.338 +0:01.208 19
11 F. Massa Ferrari 1:43.480 +0:01.350 17
12 S. Perez Sauber 1:43.571 +0:01.441 19
13 N. Rosberg Mercedes 1:43.593 +0:01.463 20
14 M. Schumacher Mercedes 1:43.635 +0:01.505 19
15 K. Kobayashi Sauber 1:44.010 +0:01.880 22
16 J. Vergne Toro Rosso 1:44.025 +0:01.895 18
17 B. Senna Williams 1:44.071 +0:01.941 19
18 D. Ricciardo Toro Rosso 1:44.149 +0:02.019 19
19 H. Kovalainen Caterham 1:45.301 +0:03.171 22
20 T. Glock Marussia 1:45.879 +0:03.749 19
21 C. Pic Marussia 1:46.036 +0:03.906 19
22 V. Petrov Caterham 1:46.261 +0:04.131 22
23 P. de la Rosa HRT 1:46.554 +0:04.424 20
24 N. Karthikeyan HRT 1:47.032 +0:04.902 22

Dodelijk ongeval A15 was geen misdrijf

Een dodelijk ongeluk op de A15 in 2009 werd niet met opzet veroorzaakt. Dat blijkt uit onderzoek, meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) zaterdag. Bij het ongeval kwamen twee mannen om het leven.

De avond voor hun dood waren de twee slachtoffers uit geweest in Arnhem. Omdat ze niet thuiskwamen, gingen de buren van een van de slachtoffers op zoek. Ze troffen hun auto ondersteboven in een sloot aan op de A15 ter hoogte van Dodewaard.

Hoewel aanvankelijk uit werd gegaan van een eenzijdig ongeluk, maakte de politie in september van dit jaar bekend dat de auto van de twee mannen mogelijk met opzet van de weg werd gereden. Daarop besteedde Opsporing Verzocht aandacht aan de zaak. De tips die daaruit voortkwamen zijn meegenomen in het onderzoek dat in totaal een jaar duurde. De politie laat nu weten niet uit te gaan van een misdrijf en het onderzoek te hebben gesloten.

Meer dan 2,3 miljoen Grieken in armoede

Meer dan 2,3 miljoen van de circa 11 miljoen Grieken leefden in 2010 in diepe armoede volgens het Griekse bureau voor de statistiek Elstat. Griekse media berichtten zaterdag dat bovendien het verschil tussen arm en rijk in het land het grootste is in de Europese Unie.

In 2010 werden voor het eerst draconische bezuinigen ingevoerd die Athene moet ondernemen om geldschieters tevreden en het land in de eurozone te houden. Volgens Elstat leefde toen iemand 'onder de armoedegrens' wanneer die een inkomen had van 6591 euro of minder per jaar. Het gemiddelde inkomen bedroeg 12.637 euro per jaar.

Elstat heeft berekend dat ruim 900.000 huishoudens onder de armoedegrens leefden.

Meer dan 2,3 miljoen Grieken in armoede
Meer dan 2,3 miljoen Grieken in armoede (Foto: ANP)

Stakingsgolf in Griekenland

Griekenland gaat een roerig weekje tegemoet door een stakingsgolf. Het parlement beslist waarschijnlijk woensdag of het akkoord gaat met 13,5 miljard euro aan bezuinigingen. In diverse sectoren zijn in het licht van die bijeenkomst de komende dagen stakingen en andere acties.

Vrijdag veroorzaakte een werkonderbreking van de metro in Athene al een verkeerschaos. Dit weekeinde hebben de vuilnisophalers het werk neergelegd. Maandag bezetten gemeenteambtenaren symbolisch stadhuizen en andere gemeentelijke instellingen en voeren ook journalisten actie. In ziekenhuizen zijn er van maandag tot woensdag alleen nooddiensten. Apotheken blijven zijn woensdag gesloten.

Zwanger met een embryo van ander stel

Embryodonatie is nu een kleine 2 jaar mogelijk in Nederland. Inmiddels is bij zeven vrouwen een embryo van een ander stel geplaatst en is de eerste succesvolle zwangerschap een feit. Dat zei gynaecoloog Jacqueline Pieters van het Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp tegen het ANP.

Hoe lang de vrouw zwanger is, wil Pieters uit privacyoverwegingen niet zeggen. "Maar ze is al een eind gevorderd en het gaat goed met haar en de baby." Een eerdere zwangerschap uit een gedoneerde embryo liep uit op een miskraam.

Veel stellen met vruchtbaarheidsproblemen worden na behandelingen zoals ivf of ICSI alsnog zwanger. Daarbij worden in een laboratorium een of meerdere eicellen van de vrouw bevrucht met sperma van haar partner. De embryo's die daaruit ontstaan, worden teruggeplaatst in de baarmoeder van de vrouw, in de hoop dat ze zwanger wordt. In de meeste gevallen wordt 1 embryo teruggeplaatst en wordt de rest bewaard voor eventuele volgende pogingen.

Wanneer hun kinderwens vervuld is, rijst bij veel stellen de vraag wat er moet gebeuren met de embryo's die nog over zijn. "Veel mensen hebben er moeite mee dat die embryo's worden vernietigd en zoeken een alternatief. Ze kunnen ze dan afstaan om stellen te helpen die met geen mogelijkheid zelf zwanger kunnen worden. Voor hen kunnen die embryo's een uitkomst bieden, al gaat het niet om een genetisch eigen kind", aldus Pieters.

Het Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp is de enige kliniek in Nederland die aan embryodonatie doet. Volgens Pieters hebben zich al heel wat wensouders en donorouders gemeld. Ze worden allemaal lichamelijk en psychologisch gescreend. "We willen dat mensen heel goed beseffen dat dit een emotioneel zwaar proces kan zijn. De wensouders moeten bijvoorbeeld hun eigen onvruchtbaarheid hebben verwerkt voordat ze aan dit proces beginnen. We willen er ook zeker van zijn dat het kind goed terecht komt, want uiteindelijk staat het belang van het kind altijd voorop", stelt Pieters.

Wensouders worden erop attent gemaakt dat de kans groot is dat het kind op een bepaald moment zal willen weten waar het vandaan komt en contact met ze opneemt. "Daar moeten ze voor open staan", vindt Pieters.

'Het onderwijs loopt jaren achter'

Vorig jaar is er een nieuw spel gelanceerd dat ontwikkeld werd door een meisje van vijf jaar en haar vader. Dit spel was Sissy's Magical Ponycorn Adventure. Dit jaar stond hetzelfde meisje samen met haar vader op het podium van TEDxToronto om te vertellen over hoe het gemaakt is.

Maar daar hield het niet op. Haar vader houdt hierna een zeer inspirerend praatje over de huidige techniek in het onderwijs en wat zijn visie hier op is. Het is een leuk samenspel tussen vader en dochter dat zeker even de moeite waard is om te kijken als educatie je na aan het hart ligt.

Bekijk het filmpje hieronder.

Neushoorn geboren in Diergaarde Blijdorp

In Diergaarde Blijdorp in Rotterdam is in de vroege zaterdagochtend een Indische neushoorn geboren. Het meisje is het zesde jong van moeder Namaste en heeft de naam Zwatra gekregen. Moeder en dochter maken het goed.

De bevalling van de neushoornbaby was live te volgen via webcambeelden op de site van de dierentuin. Binnen een half uur wist het jong op eigen benen te staan en bij de moeder te drinken.

Dinand Woesthoff vindt zichzelf minder egocentrisch

Dinand Woesthoff is tegenwoordig minder met zichzelf bezig. "Ik heb drie kinderen en een vrouw", zegt de Kane-zanger zaterdag in Volkskrant Magazine. "Daardoor ben ik minder egocentrisch geworden."

De nieuwe plaat van Kane, Come Together, zegt volgens hem iets over de nieuwe fase waarin hij zit. "Dat ik minder over mezelf aan het nadenken ben. Toen ik begon in de muziek, begon dat met 'ik', met wat ik wilde. Maar ik ben niet meer alleen ik."

Woesthoff had een aantal jaar geleden de ambitie om met Kane door te breken in het buitenland. "Maar dat is niet gelukt." De 40-jarige zanger was daar even gefrustreerd over. "Ja, ik had liever gehad dat al mijn dromen waren uitgekomen, maar dat gebeurt niet."

Een feestmuts voor de Mass Effect-serie

De Mass Effect-serie bestaat deze maand 5 jaar, en daarom houdt Bioware een feestje voor de spelers. Woensdag 7 november zullen er de hele dag activiteiten zijn op de Bioware site en in het multiplayer gedeelte van Mass Effect 3, waarmee je speciale war assets, ingame items en andere dingen kan winnen.

Of er ook andere goodies bij zitten is helaas niet bekend, maar Mass Effect fans mogen dit natuurlijk niet missen. Bekijk de promo-pagina hier.

Mass Effect

Slachtoffers misbruik kerk tegengewerkt

Katholieke leiders werken nog vaak niet mee na een aanklacht van misbruikslachtoffers. Vooral oversten van congregraties stellen zich ontwijkend op als misbruikslachtoffers bij ze aankloppen. Dat zegt Guido Klabbers van slachtofferorganisatie KLOKK zaterdag.

Klabbers krijgt veel signalen van slachtoffers dat congregraties erkenning van het misbruik proberen te vermijden. "Slachtoffers moeten nu nog elke meter naar erkenning bevechten. Dat kost veel energie en pijn", zegt hij.

Zo noemt Klabbers het voorbeeld van oversten die met een advocaat aan hun zijde aanklachten van slachtoffers onderuit halen door details van gebeurtenissen te ontkennen. "De congregraties staan nog niet in de juiste modus", zegt Klabbers.

'Slachtoffers misbruik kerk tegengewerkt'
'Slachtoffers misbruik kerk tegengewerkt' (Foto: ANP)

'Nijmeijer schoot Amerikanen neer'

Het Nederlandse lid van de Colombiaanse strijdgroep FARC, Tanja Nijmeijer, is betrokken geweest bij het neerschieten van een vliegtuigje met drie Amerikanen, die vervolgens 5 jaar gevangen zijn gehouden door de FARC. Dit stellen Amerikaanse aanklagers in hun dossier, dat de Colombiaanse krant El Espectador naar eigen zeggen heeft ingezien.

El Espectador specificeert daarmee zaterdag waar Nijmeijer en 17 andere FARC-strijders door de Amerikaanse justitie van worden beschuldigd. Ze wordt er bovendien van beschuldigd te hebben meegedaan met het vervoeren van de drie Amerikaanse gijzelaars door de jungle, om aan de autoriteiten te ontsnappen.

Vervolgens hielp ze bij de aanleg van gevangenissen van schrikdraad waarin gijzelaars werden vastgehouden. Ze vertaalde boodschappen die de Amerikanen gaven om aan te tonen dat ze nog leefden.

Twee derde Russen afkerig van homo's

Twee derde van de Russen voelt diepe afkeer van homoseksuelen. Dit staat in een zaterdag gepubliceerd opinieonderzoek dat het centrum Levada heeft uitgevoerd in 45 regio's. Van de ondervraagde mannen stelde 71 procent afkeer van homoseksuelen te hebben en onder ondervraagde vrouwen was het percentage 61 procent.

Slechts 1 procent zei homo's te respecteren. 89 procent van de mannen verzekerde de ondervragers trots te zijn een man te zijn en 84 procent van de vrouwen beleden met hun trots hun vrouwelijkheid.

'VVD gaf hypotheekaftrek snel op'

De VVD-top heeft op de verkiezingsdag al besloten om in te stemmen met het beperken van de hypotheekrenteaftrek, als dat nodig zou zijn om tot een regering met de PvdA te komen. Dat blijkt uit een reconstructie van de formatie door NRC Handelsblad.

De top van de liberalen, waaronder premier Mark Rutte en fractievoorzitter Stef Blok, bedacht in de ochtend van 12 september dat vruchtbare samenwerking met de sociaaldemocraten alleen mogelijk was als beide partijen hun eigen ideologische stokpaardjes inleverden. Harde keuzes vonden zij dan ook onvermijdelijk.

Tijdens de campagne beloofde Rutte juist dat de hypotheekrenteaftrek 'als een huis stond' bij zijn partij.

'VVD gaf hypotheekaftrek snel op'

Davids: racisme onder tapijt geschoven

Edgar Davids is verbolgen dat er zo weinig actie is ondernomen na de racistische uitlatingen die Johan Cruijff richting hem zou hebben gedaan. "Ze hebben geprobeerd het onder het tapijt te schuiven omdat hij een bepaald figuur in het Nederlandse voetbal is. Maar hiermee wordt een verkeerde boodschap afgegeven aan mensen", zegt de oud-voetballer van Ajax in een interview met de BBC.

Cruijff zou vorig jaar november tegen Davids hebben gezegd dat hij toentertijd alleen maar zitting had gekregen in de raad van commissarissen van Ajax omdat hij zwart is. Cruijff heeft ontkend dat hij Davids racistisch heeft bejegend. Maar het zit de oud-speler van Ajax nog altijd niet lekker. "Deze zaak is nog niet opgelost. Het voelt slecht omdat in Nederland wordt gedaan alsof er niets is gebeurd."

Davids, die sinds kort trainer/speler is bij de Engelse club Barnet FC, stapte uiteindelijk na maanden van commotie samen met Marjan Olfers uit de raad van commissarissen. Maar het zit hem nog altijd dwars dat Cruijff niet zijn excuses heeft aangeboden. "Wees een man en bied excuses aan", stelt Davids. "Hij weet dat hij het heeft gezegd en het is onacceptabel."

Bos: ook PvdA krijgt het nog moeilijk

Wouter Bos denkt dat de PvdA een moeilijke periode tegemoet gaat. Dat zegt de oud PvdA-leider zaterdag in een interview met de Volkskrant.

"De PvdA krijgt het nog moeilijk genoeg met de eigen achterban over tal van dingen die nu nog op papier zijn, maar die straks in de harde realiteit buitengewoon veel pijn zullen veroorzaken", aldus Bos. "Ook partijpolitiek pijn."

Bos zat de afgelopen weken als informateur aan tafel bij Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA). De kritiek op de kabinetsplannen in de afgelopen week kwam voor hem niet onverwacht. "Als je zestien miljard bezuinigt en hervormingen doorvoert waarbij niets en niemand gespaard blijft, behalve het onderwijs, dan weet je dat de storm op zeker moment opsteekt."

Leden van de PvdA kunnen zich zaterdag op een zogeheten formatiecongres in Den Bosch uitspreken over het regeerakkoord. Als de leden akkoord gaan kan het nieuwe kabinet mogelijk maandag al beëdigd worden.

Grootste editie Museumnacht van start

De dertiende editie van de Amsterdamse Museumnacht, zaterdagavond, wordt volgens de organisatie de grootste ooit. De Stichting Museumnacht Amsterdam verwacht 27.500 bezoekers in vijftig deelnemende musea en culturele instellingen. Vorig jaar was 'de N8' met 26 duizend bezoekers uitverkocht.

Zes van de locaties zijn dit jaar nieuw, liet een woordvoerder weten. Zo doet de Rijksakademie van Beeldende Kunsten dit jaar voor het eerst mee. De instelling geeft een kijkje achter de schermen bij kunstenaars.

In het Bijbels Museum gaat Nachtburgemeester van Amsterdam Mirik Milan in op nachtcultuur als religie. Het pand van Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam wordt getransformeerd tot een circuspiste met koorddansers en jongleurs.

In het Rijksmuseum kunnen mensen ervaren hoe het in de zeventiende eeuw moet hebben geroken in bijvoorbeeld het atelier van Rembrandt. Filmmuseum EYE staat in het teken van suspense en De Nieuwe Kerk kleurt roze ter gelegenheid van Andy Warhols kunstwerk The Last Supper (pink), dat tijdelijk in de kerk te zien is.

Museumnacht begint om 19.00 uur en duurt tot 02.00 uur.

NS roept reizigers op tot actie bij geweld

De NS roept treinreizigers op in actie te komen bij agressie en geweld tegen NS-personeel. Dat schrijft NS-directeur Ingrid Thijssen in een open brief die zaterdag op de website van de NS is gepubliceerd.

In de brief stelt Thijssen 'niet zonder de hulp van onze reizigers te kunnen'. De directeur vraagt getuigen van een escalerend incident 'oren en ogen open te houden en een helpende hand te bieden waar nodig en mogelijk'. "NS personeel kan niet overal tegelijk zijn." Wel waarschuwt Thijssen dat persoonlijke veiligheid altijd voorop staat.

In de brief verwijst de NS-directeur naar een geweldsincident afgelopen zaterdag. Toen werd een 58-jarige conducteur op het station van Geldrop bewusteloos geslagen door een zwartrijder.

Maatschappij Voor Beter OV laat in een reactie aan fok! weten dat passagiers die getuige zijn van geweld tegen OV-personeel daarvan aangifte moeten kunnen doen zonder dat ze hun woonadres bekend hoeven te maken, maar in plaats daarvan een adres van de NS moeten kunnen opgeven. Angst voor represailles weerhoudt nu veel passagiers van het doen van aangifte, aldus de reizigersclub.

Chronisch zieken hard getroffen door akkoord

Het regeerakkoord heeft grote negatieve gevolgen voor chronisch zieken en gehandicapten. Dat heeft de CG-raad, het grootste samenwerkingsverband van patiënten- en gehandicaptenorganisaties, berekend. Met name chronisch zieken met een modaal en twee keer modaal inkomen gaan er sterk op achteruit volgens de raad.

Waar gezonde Nederlanders er met een modaal inkomen in de kabinetsplannen iets op vooruit gaan, geldt voor chronisch zieken en gehandicapten met een modaal inkomen dat ze er tussen de honderd en 250 euro per maand op achteruit gaan, blijkt uit de berekeningen. Voor chronisch zieken met een bovenmodaal inkomen is het koopkrachtverlies nog groter, denkt de raad.

De gevolgen voor chronisch zieken en gehandicapten hebben onder meer te maken met de inkomensafhankelijke zorgpremie en het eigen risico. Een tegemoetkoming in de ziektekosten voor mensen met een beperking wordt afgeschaft en ziektekosten worden niet meer aftrekbaar voor de belasting. Ook een compensatie voor het eigen risico wordt geschrapt. Daarnaast wordt dagbesteding niet meer vergoed en krijgen alleen de allerlaagste inkomens huishoudelijke hulp vergoed.

De CG-Raad vindt dat de kabinetsplannen opnieuw moeten worden doorgerekend op de effecten voor chronisch zieken en gehandicapten. Waar nodig moeten deze dan worden aangepast, oordeelt de raad.

PvdA in formatiecongres bijeen

De PvdA houdt zaterdagmiddag in Den Bosch een formatiecongres in de Brabanthallen. Er zal een resolutie in stemming worden gebracht. Daarin spreekt het congres zich, zo is althans de bedoeling, positief uit over het eindresultaat van de onderhandelingen over de kabinetsformatie en stemt het in met regeringsdeelname.

Het PvdA-congres kan zaterdag geen wijzigingen aanbrengen in het regeerakkoord, maar alleen het hele stuk en de deelname aan het kabinet afwijzen. PvdA-voorman Diederik Samsom zei deze week dat het "moties zal regenen" van PvdA-leden die de fractie zullen oproepen scherp op allerlei zaken te letten.

Als het congres akkoord is, volgt zaterdag nog een speciaal beraad van de nieuwe regering in Den Haag, een soort besloten oprichtingsvergadering.

PvdA in formatiecongres bijeen
PvdA in formatiecongres bijeen (Foto: ANP)

Britse brievenbussen behouden olympisch goud

Britse brievenbussen die na de Olympische Spelen goud werden geschilderd, mogen hun nieuwe kleurtje houden. Dat maakte de Britse Royal Mail vrijdag bekend.

De inmiddels wereldwijd bekende rode brievenbussen waren al in de negentiende eeuw een bekende verschijning in het Britse straatbeeld. Na de Olympische Spelen van 2012 moesten sommige brievenbussen echter verder met een nieuw, gouden jasje.

Het Britse postbedrijf liet brievenbussen overschilderen in de woonplaatsen van Britse atleten die goud wonnen op de Spelen. Dat concept bleek zo populair, dat de circa 110 gouden bussen hun traditionele kleur niet meer terugkrijgen.

Rekening Heilig Grafkerk bevroren

De bankrekening van de Heilig Grafkerk in Jeruzalem, die op de plek staat waar Jezus zou zijn gekruisigd, is bevroren. De kerk ligt al langer in de clinch met een Israëlisch waterbedrijf.

De orthodoxe priester Isidoros Fakitsas zei vrijdag dat de kerk nu problemen heeft rekeningen en salarissen te betalen. De kerk overweegt uit protest de deuren een dag te sluiten, aldus Fakitsas.

De rekening werd twee weken geleden bevroren. Het waterbedrijf, dat niet bereikbaar was voor commentaar, eist dat de Heilig Grafkerk gaat betalen voor zijn water. De kerk is al tientallen jaren vrijgesteld van waterrekeningen.


Rekening Heilig Grafkerk bevroren (Foto: Novum)

'Privacyles' voor nieuwe Facebookgebruikers

Facebook gaat nieuwe gebruikers beter uitleggen hoe de privacy-instellingen van de sociale netwerksite werken. Dat meldde de Washington Post vrijdag.

Nieuwe Facebookgebruikers krijgen in de toekomst duidelijke instructies over de instellingen. Zo moeten ze meer inzicht krijgen in welke informatie ze met wie delen.

Als bezoekers van de site blunderen met hun privacy-instellingen, kan dat grote gevolgen hebben. Zo gebeurde het meerdere malen dat Facebookgebruikers per ongeluk een privéfeest openlijk aankondigden op de site. Dat zorgde onder meer in Duitsland voor problemen, maar ook in het Nederlandse Haren braken onlusten uit toen zo'n feest duizenden bezoekers trok.

'Van Bijsterveldt wil land in voor CDA'

Oud-voorzitter van het CDA Marja van Bijsterveldt wil de huidige voorzitter van haar partij helpen bij het werken aan eenheid in het CDA. De afzwaaiend minister van Onderwijs heeft CDA-voorzitter Ruth Peetoom aangeboden de komende tijd het land in te gaan, zegt Van Bijsterveldt zaterdag in het Nederlands Dagblad.

Van Bijsterveldt, die van 2002 tot 2007 voorzitter was van het CDA, zegt dat het aan de partij is om op dat punt het voortouw te nemen. "Maar als men daar prijs op stelt, ben ik daartoe graag bereid."

Volgens de afzwaaiend minister is zij, samen met anderen, 'toch het gezicht van het CDA'. "Een partij waaraan ik veel te danken heb." Van Bijsterveldt vertelt zich medeverantwoordelijk te voelen voor de zwakke positie waarin haar partij zich momenteel bevindt.

De oud-voorzitter vindt dat alles op alles moet worden gezet voor een goed resultaat voor de partij bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. "Want van één ding ben ik heilig overtuigd: het CDA kan wel een poosje zonder top, maar nooit zonder basis in de lokale politiek."


'Van Bijsterveldt wil land in voor CDA' (Foto: Novum)

BN'ers zetten zich in voor muzieklessen

Zangeressen Krystl, Shary-An en Caro Emerald hebben in samenwerking met Buma Cultuur een lespakket ontwikkeld voor lagere en middelbare scholen. Ook Lange Frans, Han Kooreneef en Eric van Tijn hebben zich ingezet om muzieklessen terug naar scholen te brengen.

Buma Cultuur wil er met het project Buma Music Academy voor zorgen dat scholen, ondanks bezuinigingen, met muziek bezig blijven. Volgens een woordvoerder blijven Krystl, Shary-An en Lange Frans ook echt betrokken bij de muzieklessen en zullen ze scholen gaan bezoeken.

Op het Amsterdamse Ijburg College werd vrijdagochtend het startschot gegeven voor de Buma Music Academy. "Wij zijn ervan overtuigd dat muziek thuishoort in ieders leven", reageert Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur. "Daarom initiëren en faciliteren wij dit project op scholen verdeeld over heel Nederland."

Ambtenaren Schiedam geschorst om misdragingen

De gemeente Schiedam heeft de directeur en vier medewerkers van een sociaal werkvoorzieningbedrijf op non-actief gesteld. De vijf zouden zich hebben misdragen, stelt de gemeente vrijdag.

Wat er precies is gebeurd bij Berckenrode Groep Schiedam is niet duidelijk. Het bedrijf valt onder de gemeente. Het college van burgemeester en wethouders heeft daarom een onderzoek ingesteld na diverse meldingen van betrokken medewerkers over het gedrag van het vijftal en enkele incidenten.

Wethouder Arie Wijten (CDA) zegt dat de gemeente de signalen uiterst serieus neemt. "Het college vindt het belangrijk dat er zorgvuldig wordt omgegaan met de betrokkenen en met alle medewerkers", zegt hij in een reactie. De betrokkenen zijn vrijdag op de hoogte gesteld. De leiding van het bedrijf wordt tijdelijk door een gemeentesecretaris overgenomen.

Lagerhuislid weg om valse declaraties

Labour-politicus Denis MacShane heeft vrijdag zijn zetel in het Britse Lagerhuis opgegeven. Hij deed dat nadat de gedragscommissie van het parlement had aanbevolen hem een jaar te schorsen wegens het indienen van negentien valse onkostendeclaraties in de afgelopen vier jaar.

MacShane, die staatssecretaris voor Europese zaken was in het kabinet van Tony Blair, zei de 'verantwoordelijkheid voor mijn fouten' op zich te nemen. Voor zijn vervanging zullen in het Noord-Engelse Rotherham tussentijdse verkiezingen worden uitgeschreven.

Norovirus duikt op in ziekenhuis Venlo

Het Viecuri Ziekenhuis in Venlo kampt sinds enkele dagen met het zeer besmettelijke norovirus. Het virus dat zorgt voor klachten als braken en diarree is op een van de verpleegafdelingen vastgesteld. Dat heeft het ziekenhuis bekendgemaakt.

Het ziekenhuis heeft beschermende maatregelen genomen. In een verklaring benadrukt het Viecuri dat het virus niet levensgevaarlijk is, maar wel erg besmettelijk. Artsen en bezoekers worden daarom extra gewezen op hygiëne. Het norovirus duikt vaker op in ziekenhuizen en zorginstellingen.

Sinn Fein-lid aangeklaagd om IRA-lidmaatschap

Een vooraanstaand lid van de Iers-nationalistische partij Sinn Fein is vrijdag in staat van beschuldiging gesteld wegens lidmaatschap van het Ierse Republikeinse Leger (IRA). Sinn Fein is woedend en zegt dat de actie tegen de 53-jarige Padraic Wilson indruist tegen de geest van het vredesakkoord van 1998.

De aanklacht tegen Wilson vloeit voort uit de moord op de 33-jarige katholiek Robert McCartney in 2005. Hij werd buiten een café in Belfast doodgestoken nadat hij in de pub woorden had gehad met IRA-leden.

Voor de moord is nooit iemand veroordeeld. Volgens de zussen van McCartney heeft het IRA zorgvuldig alle sporen op de plaats van het delict gewist, opnamen van bewakingscamera's verdonkeremaand en getuigen bedreigd. De zussen, de ervoor ijverden dat de daders zouden worden gestraft, zagen zich door de intimidaties gedwongen te verhuizen.

De zussen zeggen dat Wilson, een vertrouweling van Sinn Fein-voorman Gerry Adams en tot voor kort directeur internationale aangelegenheden van de partij, een van de twee IRA-figuren was die bij hen thuis langs waren geweest om hen te bewegen hun campagne te staken. Zij wisten toen nog niet wie hij was en welke functie hij bekleedde, maar later bleek dat hij een vertegenwoordiger was van een zevenkoppige raad die het IRA leidde.

Wilson bevestigde voor de rechter dat hij de aanklacht tegen hem begreep, maar legde verder geen verklaring af. Borgtocht werd hem geweigerd omdat volgens de politie het gevaar bestond dat hij de zussen McCartney en andere mogelijke getuigen zou bedreigen.

Gerry Kelly van het dagelijks bestuur van Sinn Fein eiste dat de aanklacht tegen Wilson werd ingetrokken. De actie van de politie betitelde hij als een 'politieke poppenkast'. Rechercheurs die aan de zaak werken zouden van hun taak ontheven moeten worden, 'voordat zij verdere schade toebrengen aan het vredesproces'.

Het vredesakkoord van 1998 stelt dat IRA-leden en andere paramilitairen die veroordeeld waren voor misdrijven gepleegd voor 1998, vrij zouden komen. Deze voorziening geldt echter niet voor mensen die zijn veroordeeld voor misdrijven die later zijn gepleegd.

Wilson heeft twee veroordelingen achter zijn naam: een van zes jaar voor bezit van explosieven in 1976 en een van 24 jaar wegens bezit van een autobom in 1991. Van 1995 tot 1999 voerde hij namens het IRA het bevel in de Maze-gevangenis in Noord-Ierland, tot hij op grond van het vredesakkoord werd vrijgelaten.

Ook Rutte belooft maatwerk zorgpremie

Ook Mark Rutte belooft maatwerk bij de uitwerking van de inkomensafhankelijke zorgpremie. Dat heeft de VVD-leider vrijdagavond gezegd tijdens het congres van de bestuurdersvereniging van zijn partij in Lunteren. De VVD-bestuurders uitten veel kritiek op de gebrekkig communicatie van de plannen.

Bij de uitvoering wordt gelet op de effecten op de inkomens, zei hij. In navolging van fractieleider Halbe Zijlstra zei de partijleider dat voor 'uitschieters' maatwerk nodig is. Het systeem staat, maar er kan nog aan de knoppen worden gedraaid, zei Rutte. Hij wil dat zo snel mogelijk de uitvoering van de plannen ter hand wordt genomen.

Tijdens de bijeenkomst klonk veel kritiek van de bestuurders over de communicatie van de partijtop over de negatieve effecten van de inkomensafhankelijke zorgpremie. "Waarom horen we je nu pas?", vroeg een partijlid. Van verschillen de kanten klonk ook kritiek dat geen concrete cijfers aanwezig waren, terwijl in de media wel allerlei berekeningen de rondte doen.

De invoering van een inkomensafhankelijke zorgpremie doet afbreuk aan een 'zo liberaal principe', zei iemand. "Dan mag je verwachten dat de cijfers duidelijk zijn." Rutte antwoordde dat hij ook 'baalt' van de cijfers die naar buiten zijn gekomen. Maar de 'sommetjes' die rondgaan zijn een 'eigen leven' gaan leiden, stelde hij. De plannen moeten eerst worden uitgewerkt voordat iets kan worden gezegd over concrete gevallen.

Rutte erkende dat het beter had gekund. "Ik geloof niet dat deze week de tekstboeken ingaat als het schoolvoorbeeld van briljante crisicommunicatie", zei hij. "Het allerergste is dat het de partij schaadt."

De ophef over de plannen vergeleek hij met een opstekende orkaan. "Het is ontzettend lastig om dit beeld te keren." Maar hij bleef staan achter het regeerakkoord dat is gesloten met de PvdA, waardoor de inkomensverschillen kleiner worden. "Ik heb een concessie gedaan en daar sta ik achter in het licht van het totale regeerakkoord." Hij riep de VVD'ers op om het regeerakkoord ook te verdedigen.

Behalve over de zorgpremie waren er ook vragen over de verdere beperking van de hypotheekrenteaftrek. Rutte wees erop dat de maatregelen over een hele lange periode worden ingevoerd en dat er een belastingverlaging tegenoverstaat. "Het komt voor iedereen terug."


Ook Rutte belooft maatwerk zorgpremie (Foto: Novum)

Zijlstra: akkoord snel uitleggen

De Tweede Kamerleden van de VVD gaan snel het land in om het regeerakkoord uit te leggen aan de achterban. Dat zei fractieleider Halbe Zijlstra vrijdagavond tijdens het congres van de VVD-bestuurdersvereniging in Lunteren.

"We gaan met de Kamerleden, met de partijtop het land in om uit te leggen wat het regeerakkoord in de volle breedte betekent. Alle plussen, maar ook alle minnen", zei hij. Die minnen zijn nog niet precies te becijferen, maar Zijlstra staat voor de gemaakte afspraken.

Die zorgen ervoor dat Nederland sterker uit de crisis komt, zei hij. "We hebben ook concessies gedaan aan de PvdA". Daar maakt ook een 'stukje nivellering' deel van uit. "Ik krijg het mijn keel bijna niet uit." Niettemin is het akkoord nog steeds het beste mogelijke pakket voor Nederland, aldus Zijlstra.

Nijpels: kabinet moet reparaties aankondigen

VVD-kopstuk Ed Nijpels is er voorstander van dat het kabinet donderdag bij het debat over de regeringsverklaring zegt dat ze zich 'een beetje hebben vergist'. Dat zei de oud-minister vrijdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur in een reactie op de onrust die is ontstaan over de gevolgen van het regeerakkoord. "Het kabinet moet zeggen: we hebben ons een beetje vergist, de effecten zijn ernstiger dan verwacht en we gaan er iets aan doen."

Vooral binnen de VVD is een storm van kritiek losgebroken over maatregelen in het regeerakkoord, en dan vooral de gevolgen van de inkomensafhankelijke zorgpremie. Volgens Nijpels is iedere VVD'er bereid een hogere bijdrage voor de hogere inkomens te accepteren. Maar het moet wel proportioneel blijven, zei hij. Een negatief effect van een of misschien zelfs wel twee procent zouden VVD'ers nog wel slikken, denkt Nijpels. Maar als hogere inkomens er op jaarbasis vijfduizend euro op achteruitgaan, is het een ander verhaal, gaf de VVD'er aan.

Nijpels denkt dat de VVD en de PvdA te weinig hebben gerealiseerd wat de maatregelen in het regeerakkoord voor gevolgen hebben voor de inkomens van Nederlanders. "Er zijn 112 maatregelen, die allemaal gevolgen voor het inkomensbeleid inhouden. Ze hebben onvoldoende tijd genomen om de effecten door te rekenen. Nu zitten ze met schade die moet worden gerepareerd."

Voor het repareren hebben de beide partijen zeker nog een halfjaar, aldus Nijpels. En het is volgens hem niet alleen in het belang van de VVD dat wordt gesleuteld aan de afspraken. "Het is een probleem van de hele coalitie. Als je dit niet oplost, blijft het dooretteren en problemen geven, en dat betekent op termijn hele slechte verhoudingen in de coalitie en de Kamer."

[Bundesliga] Frankfurt thuis niet langs Greuther Fürth

Eintracht Frankfurt heeft vrijdag genoegen moeten nemen met een punt in het thuisduel tegen Greuther Fürth in de Bundesliga. De ploeg van trainer Armin Veh speelde met 1-1 gelijk. Alexander Meier opende al na een minuut de score voor Frankfurt, maar Zoltan Stieber bracht de bezoekers acht minuten na rust langszij.

Frankfurt blijft wel verzekerd van de derde plek met twintig punten. De ploeg heeft evenveel punten als nummer twee Schalke 04. Greuther Fürth komt op zeven punten en doet de laatste plaats daardoor in elk geval voor een dag over aan FC Augsburg.

Ferrer verslaat Tsonga in Parijs

David Ferrer heeft de halve finale van het masterstoernooi in Parijs bereikt. De als vierde geplaatste Spanjaard was vrijdagavond met 6-2 en 7-5 te sterk voor thuisfavoriet Jo-Wilfried Tsonga (6). De 30-jarige Ferrer kreeg geen enkel breekpunt tegen en zag zijn opponent liefst 35 onnodige fouten maken.

Ferrer, de nummer vijf van de wereld, kan in de Franse hoofdstad zijn eerste titel op een masterstoernooi pakken. In de halve eindstrijd neemt hij het zaterdag op tegen Michael Llodra. De Fransman, die met een wildcard werd toegelaten tot het toernooi, was in twee sets de Amerikaan Sam Querrey de baas met 7-6 (4) en 6-3.


Ferrer verslaat Tsonga in Parijs (Foto: Novum)

[Jupiler League] Uitslagen speelronde 11

Helmond Sport en FC Dordrecht hebben in de achtervolging op koploper MVV geen steken laten vallen in de Jupiler League. Helmond was vrijdag thuis met 3-1 te sterk voor SC Cambuur en staat nu tweede met 22 punten, vier minder dan de Limburgers. Nummer drie Dordrecht, dat 21 punten heeft, versloeg op eigen veld FC Eindhoven met 3-0.

Helmond kwam tegen de Friezen nog wel op achterstand door een treffer van Martijn Barto, maar in het laatste kwartier voor rust sloeg de thuisploeg toe. Gilian Justiana, Charles Kazlauskas en Nito Sequeira zetten de eindstand op het bord.

Dordrecht kwam vijf minuten voor rust op voorsprong via Moussa Kalisse. In de tweede helft zorgden Jeffrey Rijsdijk en Lars Veldwijk voor de beslissing. MVV komt maandag pas in actie. In Maastricht wordt Sparta ontvangen.

Excelsior kreeg voor eigen publiek een fiks pak slaag van Go Ahead Eagles. De bezoekers uit Deventer wonnen met liefst 6-1. De Rotterdammers, die vorig seizoen degradeerden uit de Eredivisie, stellen vooralsnog teleur met de vijftiende positie.

Uitslagen

Datum Thuis Uit
Helmond Sport SC Cambuur 3-1
FC Dordrecht FC Eindhoven 3-0
AGOVV Apeldoorn FC Volendam 0-4
Excelsior Go Ahead Eagles 1-6
FC Emmen De Graafschap 1-3
FC Oss SC Veendam 2-3
Telstar Almere City FC 1-2


Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 MVV Maastricht 10 8 2 0 26 23 - 9
2 Helmond Sport 11 6 4 1 22 24 - 17
3 FC Dordrecht 11 6 3 2 21 24 - 14
4 Fortuna Sittard 10 6 2 2 20 15 - 8
5 Sparta Rotterdam 10 5 3 2 18 17 - 14
6 FC Volendam 11 6 0 5 18 22 - 13
7 Go Ahead Eagles 11 5 3 3 18 22 - 15
8 SC Cambuur 11 5 2 4 17 20 - 18
9 De Graafschap 11 4 4 3 16 18 - 16
10 SC Veendam 11 5 1 5 16 17 - 15
11 FC Den Bosch 10 4 0 6 12 16 - 18
12 AGOVV Apeldoorn 11 3 3 5 12 15 - 20
13 Telstar 11 3 2 6 11 11 - 16
14 FC Eindhoven 11 3 1 7 10 17 - 23
15 Excelsior 11 2 4 5 10 14 - 22
16 FC Emmen 11 2 4 5 10 10 - 20
17 FC Oss 11 2 2 7 8 12 - 26
18 Almere City FC 11 2 0 9 6 14 - 27


Topscorers

# Speler Club Doelpunten
1 Emrullah Güvenç Helmond Sport 9
= Michiel Hemmen SC Cambuur 9
3 Jack Tuyp FC Volendam 8


Programma

Datum Thuis Uit
4/11 FC Den Bosch Fortuna Sittard
5/11 MVV Maastricht Sparta Rotterdam
9/11 MVV Maastricht FC Den Bosch
9/11 De Graafschap FC Dordrecht
9/11 Sparta Rotterdam Helmond Sport
9/11 SC Cambuur AGOVV Apeldoorn
9/11 FC Eindhoven Go Ahead Eagles
9/11 FC Oss Telstar
9/11 Almere City FC FC Emmen
9/11 SC Veendam Fortuna Sittard
11/11 FC Volendam Excelsior
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.