Lekker kippetje

In de rubriek Plat Haags nemen FOK!-columnisten en submitters het Nederlandse politieke en maatschappelijke landschap onder de loep.

Wakker Dier is weer eens kwaad op de supermarkten. Want wat blijkt: er was veel meer ‘gewoon’ vlees in de aanbieding, dan ‘diervriendelijk’ vlees. De geitewollen idealisten verbonden daaraan de verkeerde conclusie: “De supermarkten negeren de wens van de consument voor diervriendelijke producten.” Ik word altijd een beetje lacherig van dat soort idioten, dat leeft in een eigen droomwereld, op gepaste afstand van de werkelijkheid.

Allereerst: of Wakker Dier dat nu leuk vindt of niet, de meeste consumenten eten fabrieksvlees. Om die reden is het ook logisch dat er daar meer aanbiedingen voor zijn, dan voor het veel duurdere ‘diervriendelijke’ vlees. De aardappels zijn ook vaker in de aanbieding dan de linksdraaiende veganistische tarwebrokken. Supermarkten richten zich op de wens van de consument, en daar is niets mis mee. Ik wil niet dat mij door een stel paternalistische wereldverbeteraars wordt verteld, wat ik word geacht te eten.

Ten tweede: ook het ‘diervriendelijke’ vlees is voor de consument prima verkrijgbaar. Er wordt dus niets ‘genegeerd’.

Laten we alsjeblieft met onze poten van de keuzevrijheid van de consument afblijven. Iedereen moet zelf beslissen of hij een vrije-uitloop-kip wil eten, of zo’n homp vlees uit de kippenfabriek. Natuurlijk, de keuze voor het eerste is zeer verdedigbaar, maar we leven in een vrij land. Het is aan de overheid om eisen te stellen aan de gezondheidsaspecten van het vlees en aan het dierenwelzijn. Zolang ook de kiloknaller aan die wettelijke eisen voldoet, is daar wettelijk niets mis mee. Punt uit. Bovendien: voor veel mensen is de koopkracht de laatste jaren flink gedaald. Dan is het wel erg makkelijk om diegene die een keer een goedkoop kippetje koopt, vuil aan te kijken.

Er zijn trouwens wel andere dingen mis in onze voedselverwerking. Zoals zo’n fraudeslachter die nu weer al zijn vlees moet terughalen omdat de administratie een puinhoop bleek te zijn die het mogelijk maakte om ondeugdelijk vlees door te verkopen. Of een vleesverwerker die paardensnippers door het rundvlees mengde. Daar moet heel hard tegen worden opgetreden. Evenals tegen graanproducenten die genetisch maar wat aan klooien met hun gewassen. Zoals mijn trouwe lezers wel weten, ben ik voorstander van de doodstraf. Dat geldt wat mij betreft  ook voor gewetenloze zakkenvullers die knoeien met ons voedsel. En ook de VVD, die verklaard tegenstander is van personele uitbreiding van de Voedsel- en Warenautoriteit, heeft wat uit te leggen. Het stelselmatige gerotzooi met ons eten moet een halt worden toegeroepen.

Maar dat alles is van een heel andere orde dan het geneuzel van een stel wereldvreemde dierenvrienden over hun flutonderzoekje naar reclame in de supermarkt.