Salarisdief Michaël van Straalen

In de rubriek Plat Haags nemen FOK!-columnisten en submitters het Nederlandse politieke en maatschappelijke landschap onder de loep.

Werkgeversclubs hebben van oudsher een wat smoezelig imago. Sigarenrokende, zwaarlijvige heren van middelbare leeftijd, die uit zijn op verslechtering van de arbeidsvoorwaarden van hun medewerkers. Michaël van Straalen is daarop geen uitzondering.

Van Straalen vindt dat mensen die ’s avonds of in het weekend moeten werken, hun toeslag moet worden afgepakt. Ordinaire broodroof. De werkgevershufter gaat daarmee totaal voorbij aan de offers die personeelsleden die op incourante tijden moeten werken, brengen in hun privélevens. Iedere zondag met hun cluppie voetballen is er niet bij. De wekelijkse avond naar de toneelvereniging? Kunnen ze op hun buik schrijven. Daar mag best wat tegenover staan. Maar toeslagendief Michaël van Straalen vindt dus van niet. Die ziet dat geld liever in de zakken van de werkgevers verdwijnen.

Daarnaast gaat Van Straalen voorbij aan een ander aspect. Wisselende diensten (vroeg, laat, ’s nachts) zijn gewoon ongezond. Een regelmatig slaapritme is van groot belang. Dat zit er voor mensen met wisselende diensten niet in. Ook daarvoor behoort de werknemer zijn vergoeding te behouden.

Michaël van Straalen laat met zijn kletsverhaal over het inleveren van toeslagen de kans voorbijgaan om serieus slimme dingen te zeggen over de toekomst van iedereen die niet van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 5 werkt.

De kwestie valt in twee aspecten te verdelen. De sociale gevolgen van met name het werken in het weekend, en de ongezonde wisseling van werkuren.

Eerst maar eens over dat werken in het weekend. Een toeslag voor de zondag is niet meer van deze tijd. Want waarom krijgt een moslim geen toeslag voor werken op vrijdag? Of een jood voor het werk dat hij tijdens de sjabbat verricht? Er is niet veel mis met de gedachte dat er bij veel bedrijven op zeven dagen per week mensen aan het werk zijn. Echter, de arbeiders in wisseldienst zouden dan allemaal het recht moeten hebben, om persoonlijk één dag per week aan te wijzen, waarop zij nooit een dienst hoeven te draaien. De christelijke winkelmedewerker hoeft dan niet op zondag, de islamitische ijzergieter niet op vrijdag en de gezellige buschauffeur niet op dinsdag, zodat die altijd naar zijn klaverjaskluppie kan. Een zondags- of weekendtoeslag hoeft dan niet meer te worden uitgekeerd. Overigens dient die besparing niet in de zakken van de werkgever terecht te komen. Deze toeslag moet gelijkelijk worden verdeeld onder het werkende deel van de bevolking.

Dan het werken op verschillende uren. Soms hele vroeg beginnen, soms heel laat eindigen: dat is een aanslag op je lijf. Daar staat dus zeer terecht een onregelmatigheidstoeslag tegenover. En daar moet Michaël van Straalen gewoon met zijn hebberige fikken van afblijven. Daar kan geen enkel misverstand over bestaan. Zelfs maar de suggestie om dat salarisbestanddeel van mensen af te pakken is te schandalig voor woorden.

Michaël van Straalen is gewoon een ploert, die geheel oldskool uit is op de ontmanteling van de rechten voor werknemers waar onze ouders hard voor hebben moeten vechten. Pas aangetreden bij MKB-Nederland is het hem gelukt, met een hoop wapengekletter elke vorm van constructief overleg in de kiem te smoren.

Deze week heb ik mij verzet tegen de eis van de FNV, die het ontslag van ProRail-baas Marion Gout wenste. Jammer dat de FNV niet net zo’n grote mond opzet tegen Michaël van Straalen. Want wat die man doet, is vele malen erger dan een vermeend verzet van Gout tegen samenvoeging van twee spoorbedrijven. Michaël van Straalen zet de bijl in de wortel van fatsoenlijke werknemersrechten. Maar nu hoor ik de FNV tot mijn stomme verbazing het vertrek van Van Straalen niet eisen.

En dat vind ik heel erg raar.

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar Zonnetje40. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns