Friesland is genoeg gebasht

Het moet maar eens afgelopen zijn. Ik heb er schoon genoeg van. Het zit me tot hier – ik wijs een punt aan ver boven mijn eigen hoofd- , ik heb het gehad, ik ben er ziek van. Het komt me de keel uit. I’m fed up; Friesland is wel genoeg gebasht.

Frysk bloed tsjoch op! wol no ris brŻze en siede,
En bŻnzje troch ķs ieren om!
Flean op! Wy sjonge it bÍste l‚n fan d'ierde,
It Fryske l‚n fol eare en rom.
Klink dan en daverje fier yn it rŻn
Dyn ‚lde eare, o Fryske grŻn!

Fries bloed kop op! Bruis en kook,
en donder door onze aderen!
Spring op! Wij zingen 't schoonste land der aarde,
Der Friezen land vol eer en roem
Klink dan en davere ver in het rond,
Uw oude ere, o Friese grond!


Ik zal eerlijk toegeven dat ik niet een heel objectief beeld kan geven van Friesland. Mijn familie komt –grotendeels - uit Friesland en ik ben hier geboren en getogen. Mij is altijd trots bijgebracht voor mijn familie, mijn afkomst en mijn taal. Ik zie er niet heel Fries uit – ik ben klein, niet bepaald sterk, ik heb lichtbruin haar en toevallig dan wel weer blauwe ogen – dus als je Arische kenmerken zoekt, hoef je niet naar mij te kijken. Maar ik stam wel af van een van de oudste volkeren van Nederland. De rest van Nederland is altijd overheerst door vele verschillende stammen, maar de Friezen hebben altijd tevreden in het noorden op hun terpen gezeten, steeds verder teruggedrongen naarmate de eeuwen vorderden, tot ze alleen nog maar een provincie overhielden.

Altijd als ik hier op FOK! een bericht zie staan over Friezen of Friesland en de reacties daaronder lees, ben ik van ongeloof aan m’n stoel gekluisterd. Gelukkig reageert niet iedereen op dezelfde negatieve manier en ik wil dan ook alles behalve iedereen over een kam scheren, aangezien dat nou juist het punt is waar ik kritiek op heb. Waar je normaal Marokkanen of Antillianen zou verwachten, aangezien die graag worden gezien als indringers, lijken Friezen net zo’n geliefd mikpunt te zijn, terwijl wij noorderlingen net zo veel Nederlander zijn als ieder ander.

De vooroordelen lopen niet veel uiteen. Friezen zijn, dom, boers, achterlijk en simpel. Onderontwikkeld, tokkie-waardig. Friesland moet maar van Nederland losgemaakt worden, want tenslotte heb je niet veel aan alleen maar weilanden en een paar boerderijen. Wat een onwetendheid. Eeuwig zonde als je met je hoofd zo onder een steen leeft dat je al het mooie om je heen niet kunt zien. Want mooi is Friesland zeker. Het klopt dat een groot deel uit weilanden bestaat, maar toch is dat niet het enige aan de provincie. In de gemeente Gaasterland, heb je bijvoorbeeld prachtige bossen en zelfs enige glooiing in het landschap. Rond Appelscha heb je ook veel bossen, heide en zandverstuivingen. Dan heb ik het belangrijkste nog niet eens gehad, de reden dat er erg veel toeristen naar Friesland komen en dat het een ontzettend populair gebied is voor watersporters; de meren. In Zuidwest en Midden- Friesland vind je enorm veel meren, die allemaal onderling verbonden zijn zodat je van stad naar dorp kunt varen, kanoŽn, zeilen of surfen.† Ik hoef vanaf m’n voordeur maar tien stappen te zetten en ik sta in mijn zeilboot en de wereld ligt voor me open. Wind in m’n haren, het water kabbelend tegen mijn bootje en het klapperende zeil bij het overstag gaan. Mooier kan het toch bijna niet? And last but not least, het waddengebied. De eilanden en de Waddenzee zijn prachtig. Zeehondjes kijken, uitwaaien op het strand, picknicken in de duinen en wandelen in het bos.

En ook zijn Friezen niet dom. Niet dommer dan de rest van de Nederlandse bevolking in ieder geval. Ook niet boerser; misschien hebben we vrij veel boerderijen, maar hetzelfde is te zeggen voor alle provincies die niet in en rond de Randstad liggen. Bovendien zorgen die toch mooi wel voor de melk bij het ontbijt en de biefstuk bij het avondeten. We gaan niet op onze koe naar school, we hebben ook gewoon een wc-pot en geen gat in de grond en internet is hier ook gewoon. Voor iedereen die nog niet overtuigd is; kom maar eens langs. Ik laat je met alle liefde de mooiste plaatsen zien. We gaan schaatsen in Thialf en zeilen in Heeg, fierljeppen in Dokkum en grachtentour doen in Leeuwarden. We drinken een cocktail bij de Walvis op Terschelling en we gaan zeevissen op Ameland. En met veel geduim en gehoop, kijken we de Elfstedentocht. En niet op tv, maar aan de zijlijn meegillend met de dapperen die het ijs trotseren. Frysl‚n Boppe!