Het tolerante Volk van Laaf


Ik verslikte me bijna in een stuk Schwarzwalderkirschgebak van de HEMA toen mijn oudtante op haar verjaardag van wal stak over de dominee. ´Het was godverdomme niet normaal, dat de beste man nog mocht preken!´ Het schijnt een typisch Nederlands cultuurfenomeen te zijn: zwetsen tijdens het kringeten –en drinken op een verjaardagsfeestje. Ik vind het in ieder geval een kut-cultuurfenomeen! Er is geen zak aan om op een stoel te zitten en onder het genot van een plakje leverworst allerlei oppervlakkige klets over tuinhuisjes, de prijs van een kilo oude kaas, de visavonturen van buurman Henk en overleden kennissen aan te moeten horen. Ook interesseert het mij geen zak dat de dochter van Miep zwanger is geraakt door haar wilde avonturen met de overspelige ome Arie.

De enige positieve ontwikkeling binnen dit cultuurfenomeen is de antirooklobby. Die heeft namelijk ook op verjaardagen toegeslagen en dat verleent mij het excuus om zoveel mogelijk sigaretten weg te werken in de achtertuin van mijn oudtante. Het cliché- ´rokers zijn gezellige mensen´- bleek zijn status als cliché wederom eer aan te doen, want het was zowaar gezellig in de achtertuin met het rokende deel van de feestneuzen die op deze verjaardag was afgekomen. De sfeer werd bovendien opgeleukt door meerdere tuinlaven die vrolijk bij de vijver stonden. De laven waren kado gedaan door Freek, de vriend van mijn oudtante, als geslaagde poging hun relatie te redden. Dat wist de niet onaantrekkelijke buurvrouw, die nog een belinda-mentol- sigaret opstak, ons te vertellen.

Toch kon ik het niet over mijn hart verkrijgen om de hele tijd buiten te blijven bij de ´belindavrouw´ en de tuinlaven en dus ging ik weer naar binnen. Om niet als een sociale randdebiel over te komen, mengde ik mij in een gesprek over politiek. Dit uiteraard onder het genot van een plakje leverworst. Een man, wiens jasje en Scapinoschoeisel mij deden vemoeden dat hij biologieleraar van beroep was, nam het nogal op voor Wilders. ´Die durfde tenminste te zeggen waar het op staat´. Toen ik hierop reageerde dat ik Wilders een domme populist vind die zijn partijnaam geen eer aan doet door te pleiten voor een verbod van de Koran, viel een vrouw met kogelvrije brilglazen mij in de rede. ´Wilders is een goeie vent, jij bent van de ouwe politiek, met je dure woorden! De Koran is gewoon een kwaad boek, klaar!´ Het was duidelijk weer tijd om de tuinlaven gezelschap te gaan houden, overdonderd door haar retorische vermogen, goede argumentatie en kennis van de Koran.

Ik kwam tot de conclusie dat de tuinlaven waarschijnlijk meer wisten van politiek dan de biologieleraar en de vrouw met kogelvrije brilglazen. De laven houden er bovendien nog verschillende vriendschappelijke allochtone contacten op na met de fakir en de kooplui van de Fata Morgana. Om nog maar de zwijgen over hun vriendschap met de Duitse Hans und Grietje, de Zweedse Doornroosje, de Indische waterlelies en de Turkse clowns van het Carnavalsfestival. Tolerant volkje, dat lavenvolk! Iedereen is welkom in het ´Land van Laaf´. Zelfs de biologieleraar en de vrouw met de kogelvrije brilglazen. Laatstgenoemde zag dit verjaardagsfeestje waarschijnlijk als een leuk uitje. Een vlucht uit haar beperkte leven, waarin ze zich druk maakt over tuinhuisjes, de prijs van een kilo oude kaas en over de escapades van ome Arie. Hopelijk zal ze iets opsteken van het ´Volk van Laaf´ als ze deze zomer met haar koelbox door de Efteling banjert.