Vuile hondenloper!!

Wie heeft nou nooit eens in een hondendrol gestaan? Je voelt je voet wat wegglijden en mocht het stil zijn om je heen, dan kan je ook nog horen dat je in een glibberige, glijdende hoop bent gaan staan. Daar bijna alle schoenen voorzien zijn van een goed profiel in de zolen zal ook het met een takje uitpeuteren van de stront uit de randen je zeer bekend voorkomen. Je glijdt dus bijna onderuit, je kan je schoenen schoonmaken en krijgt de stank, waar je nog redelijk lang boven moet hangen, op de koop toe. Allemaal het gevolg van een potje hondenpoepsurfen.

Een immer hilarische ontmoeting met een hondenbezitter is als je ziet dat het baasje van het beestje zoveel vertrouwen heeft in zijn hond dat hij de riem maar achterwege laat. "Het dier moet toch ook af en toe los kunnen lopen? Dat zit in zijn natuur." Al blaffend komt het huisdier op je afgerend en springt met zijn voorpoten tegen je op. "AF!" roept het baasje nog wel, maar de hond is te enthousiast. In plaats van het dier hardhandig te corrigeren blijft de man roepen dat het beest dat moet laten en moet gaan zitten. Nou deze Bello had alleen maar zin in blaffen en springen. Als je de man daarna verwijtend aankijkt omdat jij hinder hebt van zijn huisdier reken dan maar niet op begrip, dat had jij namelijk zelf moeten tonen. Jij moet maar accepteren dat de hond tegen je op springt, want: "dat doet hij anders nooit" en "hij doet je niets" of "ze is alleen maar wat speels hoor," "het is maar een hond."

Er is namelijk geen hondenbezitter, die ik ken, die begrip heeft voor mensen die bang zijn voor honden of snappen dat er mensen zijn die totaal niet gediend zijn van dit soort onhygiënische ontmoetingen met een vierpoot. Ik durf te wedden dat als ik een mannelijke vogelspin (die zijn niet gevaarlijk) op de schouder van zo'n hondenmens zet en dan beweer dat het beest echt niets zal doen het begrip ineens wat lager zal zijn dan zij zelf doorgaans verwachten van hun medemens. En dan te bedenken dat een klein spinnetje geen drollen achter laat, waar je over uit kan glijden, niet zomaar tegen mensen op zal springen, maar eerder weg zal vluchten, en dat het beest geen gewoonte heeft om eerst in een vieze sloot te springen om vervolgens zijn natte lijf wild uit te schudden zodat er een fontein aan kroost en drekwater ontstaat, of je er nu bij staat of niet.

Wat helemaal te prijzen is aan de spin, hij blaft niet. Oh, wat heb ik een hekel aan dat oeverloze gewaf van honden. En hoe kleiner het beest hoe luider of scheller het kreng moet blaffen. Tekkels en poedels, die uitgevonden zijn om er over te struikelen, maken zo'n irritant geluid dat je wel op sadistische ideeën komt als zo'n hotdog op pootjes voor je staat als een voetbal op een penaltystip. Grotere honden grommen vaker. Dit zal kennelijk niets betekenen, want als zo'n stront- en blafmachine begint te grommen reageert het baasje doorgaans heel laconiek, terwijl ik me al schrap zet om een aanval van het mormel (lees hond) te kunnen ontwijken.

Honden zijn wel nuttig soms. Zo zijn het uitstekende speurders, ze hebben een reukorgaan dat zo erg ontwikkeld is dat ze drugs kunnen vinden in goed ingepakte containers of dat ze mensen kunnen vinden onder kilo's puin na een aardbeving of orkaan. Waarom moeten die beesten dan als begroeting aan je komen snuffelen? Meteen die natte neus op plekken waar je doorgaans weinig tot geen gesnuffel toe wilt staan. Ze kunnen het van meters afstand toch al ruiken?

Het zijn gewoon gore beesten. Ze kwijlen, stinken, hebben een natte opdringerige neus maar totaal geen schaamte. Die schaamteloosheid merk je ook als zo'n overhitsige hond zijn paringsdans uitvoert met jouw been. Het is ook niet voor niets dat gezegden die het woord "hond" in zich hebben vaak aan negatieve lading hebben. Het is hondenweer, wat een hondenkop, HI HA Hondenlul, daar lusten de honden geen brood van, wat een hondenstreek, teef, hondsbrutaal of de hond in de pot vinden zijn maar een paar voorbeelden hiervan.

Heb ik dan echt zo'n hekel aan honden? Nee, aan hun baasjes! Natuurlijk zijn er ook goeie hondenbezitters. Dat zijn mensen die de uitwerpselen van hun dier opscheppen. Mensen die hun beest wel aangelijnd hebben, zoals overigens op veel plekken ook gewoon verplicht is in Nederland. Die het al helemaal niet in hun hoofd halen om op een kinderspeelplaats hun dier uit te laten. Het zijn de mensen die hun hond direct wegtrekken bij te veel nieuwsgierigheid naar vreemden, die hun pitbull wel muilkorven, die hun hond schoonmaken na een zwempartij in de sloot of zee en die een grom van het dier direct afstraffen.

Maar meestal zijn het patjepeeërs die dom staan te lachen als hun dier tegen je been staat aan te rijen. Van die gasten die vreemd opkijken van een boze reactie als jij een lastige manoeuvre moet maken op je fiets om het toesnellende beest nog op tijd uit te kunnen wijken. Van dat volk dat vindt dat zij zelf wel mogen weten wat wel en niet mag met een hond, ze betalen er toch belasting voor?

"Je betaalt misschien ook wegenbelasting maar dat zegt niet dat je dan zelf de regels op die weg maar mag bepalen, vuile hondenloper!"