Je loog tegen mij

Clinton loog niet toen hij zei: "I did not have a sexual relationship with that woman." Balkenende loog niet toen hij zei serieus te proberen een coalitie te vormen met de PvdA om zodoende de keuze van het volk te respecteren. George W. Bush loog niet toen hij de wereld vertelde dat Irak op grote schaal massavernietigingswapens produceerde. David Beckham loog niet toen hij tegen Victoria "Posh Spice" Adams-Beckham zei dat er niets loos was met hun relatie. Bernhard loog niet over zijn betrokkenheid bij de Lockheed affaire, later loog hij overigens wel hierover.

Gerrit Zalm loog niet toen hij zei niet te willen regeren met de weinige zetels die de VVD gegund waren. Mabel Wisse Smit loog niet toen ze ontkende ooit iets met Klaas –de dominee- Bruinsma te maken hebben gehad. Nina Brink loog niet toen ze zei nooit met voorkennis te hebben gehandeld op de effectenbeurs, ook Cor Boonstra heeft over zijn lucratieve verkoop van aandelen niet gelogen. Britney Spears loog niet toen ze zei nog maagd te zijn en playbacken doet ze ook al niet. Hanja Maij-Weggen loog tijdens de Bijlmerenquête niet toen ze zei niets meer te weten van die tijd, maar wel zeven jaar na dato, na dagenlange voorbereidingen op het verhoor, ter plekke in tranen uitbarstte bij de ondervraging door Rob Oudkerk. Rob zelf loog weer niet over zijn prostitutie bezoek.

Leo Beenhakker loog niet toen hij aan het eind van zijn termijn bij Feyenoord beweerde nooit meer voor Ajax te zullen werken. De CIA loog niet toen ze met zekerheid stelde dat Lee Harvey Oswald de enige schutter was bij de moord op John F. Kennedy. André Hazes loog niet toen hij zei dat hij niet kon zingen omdat de oorlog in Kosovo hem zo had aangegrepen. Jomanda loog niet toen ze beweerde dat door haar ingestraald water een helende werking kan heeft. De NS loog niet toen ze ooit beweerde iedereen een zitplaats te geven en de vertragingen op te lossen. Tara Singh Varma loog niet toen ze bekend maakte dodelijk ziek te zijn.

Collin Powell loog niet toen hij witte stipjes op een vage foto liet zien en stelde dat die stippen in werkelijkheid mobiele wapenfabrieken waren. Het vaticaan loog niet toen het beweerde dat het AIDS virus zo klein is dat het zelfs door een condoom heen kan gaan. Willem Alexander loog niet toen hij zijn schoonvader als een onschuldig politicus wilde doen over laten komen door een vals persbericht te tonen. Janet Jackson loog niet toen ze beweerde dat de kleding-afscheur-actie van haar en Justin Timberlake echt een ongelukje was. Foster Parents loog niet toen zij beweerde dat uw, met compassie overgemaakte, geld direct aan uw geadopteerde kindje zou worden gespendeerd. Putin loog niet toen hij ontkende iets met de aanvallen in Tsjetsjenië van doen te hebben.

Ariel –wast alles schoon- Sharon, loog niet bij zijn structurele ontkenning dat Israël Palestijns grondgebied moedwillig aan het innemen was. Yasser Arafat loog niet toen hij diverse vredesverdragen ondertekende en daarmee stelde vrede te willen stichten met hun grootste vijand. Wim Kok loog niet over zijn walging van de overmatige zelfverrijking van de top van het Nederlandse bedrijfsleven. Youp van ’t Hek loog niet toen hij beweerde niet voor een publiek te willen spelen dat veel meer dan modaal boerde, zeg maar zijn eigen jeugdsituatie. Mevrouw Kaagman loog niet toen ze zei dat, de ooit door haar tijdelijk gecontracteerde, Boris echt alleen door zijn talent het gemaakt had. John F. Kennedy loog niet toen hij voor een menigte mensen zei een Berlijner te zijn (het was een Amerikaan –red.).

Alle Elvis fans die beweren dat The King nog leeft liegen niet. Nederland loog niet toen ze de Molukkers een eigen land/gebied beloofden als ze aan Nederlandse zijde meevochten. Jaap de Hoop Scheffer loog niet toen hij vertelde geen probleem te hebben met het feit dat hij aan de kant was geschoven voor de veel charismatischere Jan Peter Balkenende. Het Parool loog niet toen ze uit primeuroogpunt verkondigde dat Dennis Bergkamp aan Juventus was verkocht. Marc Dutroux loog niet toen hij zijn excuses aanbood aan de twee slachtoffers die hij als gebruiksobjecten in een kelder had opgesloten. Mat Herben loog niet door te stellen in de geest van Pim bezig te zijn maar toch de aanschaf van de Joint Strike Fighter steunde. Liza Minelli loog niet toen ze voor de zoveelste keer volmondig "JA!" zei op de tot-de-dood-jullie-scheidt-vraag.

Clarence Seedorf loog niet toen hij bij zijn vertrek bij Ajax zei niet voor het geld naar Italië te gaan, maar voor de uitdaging. Herman Heinsbroek loog niet door te zeggen dat hij puur uit landsbelang de politiek in wilde gaan. Doe Maar loog niet toen ze zei nooit meer de groep Doe Maar te zullen vormen na hun afscheidsconcert in De Doelen. Minister Hoogevorst loog niet bij de bewering de wachtlijsten te zullen terugdringen. Hij heeft immers al een groep mensen op die lijsten als dubieuze wachtende bestempeld, en zo is de lijst toch korter? Meneer Moberg loog niet toen hij zei verrast te zijn over de weerstand uit Nederland tegen zijn extreem hoge salaris. En tot slot: Nostradamus heeft echt nog nooit gelogen.

Niemand zegt ooit wat hij werkelijk denkt of voelt, we hebben allemaal boter op ons hoofd, ik ook. Al deze voorbeelden zijn of waren onderwerp van discussie in Nederland. Mij heeft het echt nooit kunnen interesseren wat mensen zeggen en doen, en dat is niet gelogen. Wie dat niet gelooft moet de bovenstaande strafregels overschrijven.