Waar gaat de wereld heen?

Iedereen heeft wel eens een bericht in de krant gelezen over vandalen die begraafplaatsen teisteren door diverse graven te bekladden en te vernielen. Iedereen die dit las was hier verbolgen over. "Dit kan toch niet zo maar" , "waar gaat deze wereld naar toe" en "wie doet er nou zo iets" was dan ook wat je overal kon horen. Laten we ook wel wezen, ik ken niemand in mijn omgeving die zoiets zou doen, ik neem ook aan dat jullie ook niemand kennen die graven schenden. Dat is namelijk afwijkend gedrag waar we allemaal afkeurend tegenaan kijken. Toch gebeurt dit vaker dan we op basis van die gezamenlijke verontwaardiging zouden kunnen verwachten. Kennelijk lopen er toch wat zieke geesten rond.

De walging jegens de grafschenders was nog niet vergeten, of we werden al weer geconfronteerd met nog abnormaler gedrag, dieren op kinderboerderijen werden door jongeren zwaar mishandeld en soms zelfs zo erg dat de dierenarts niets anders meer kon doen dan het lijdende beest uit zijn misère te verlossen middels het toedienen van een spuitje. Zwaar gewonde dieren kwamen in het journaal in beeld en iedereen die deze beelden zag sprak er schande van. Niemand kon zich voostellen dat iemand tot zoiets in staat kon zijn. Hoe kun je een onschuldig geitje nou met een mes neersteken? Om vervolgens tegen zijn ribbenkas aan te trappen? Geen weldenkend mens haalt zoiets in zijn hoofd.

Een jaar of twee geleden sneeuwde het behoorlijk in Nederland en hadden een paar kinderen uit Rotterdam pret met het gooien van sneeuwballen naar auto's. Echter was er één automobilist die de lol er niet van in kon zien. Hij stond op zijn rem, stapte uit, met zijn pistool in de hand, en schoot op de kinderen die boven op een viaduct stonden. Bij deze achterlijke, gewelddadige actie van de man kwam een van de jongetjes om het leven. Hoe gek moet de wereld nog worden? Schieten op kinderen omdat ze sneeuwballen gooien, het is toch te zot voor woorden? Niemand haalt toch zoiets in zijn hoofd? Jullie niet en ik niet. Hoe gestoord ben je als je al kwaad wordt van een sneeuwbal en hoe ziek moet je dan zijn om er nog een pistool voor te trekken ook? Later ging het gerucht dat de jongen bij drugshandel betrokken was. Dit doet echter niets af aan het feit dat het bericht van het sneeuwballen incident schokkend was om te lezen.

Afgelopen weekend was het Rock Werchter festival. Dit grote evenement verloopt al jaren redelijk tot zeer goed. De sfeer was altijd goed en er waren zelden noemenswaardige incidenten. Dit jaar echter waren er mannen die bij zijn buren op de camping ging klagen over de geluidsoverlast. Het antwoord van de buren was kort maar krachtig, de muziek bleef aan. Later kwamen de mannen terug en trokken ze de buurman een busje in en sneden hem de strot open. Wonder boven wonder heeft de man een dergelijke wond overleefd. Ik neem aan dat hij nooit meer een festival zal willen bezoeken. Jullie hebben dit uiteraard ook gehoord of gelezen en iedereen walgt weer van een dergelijk bericht. Ik in ieder geval heel erg. Ik werd spontaan misselijk die avond dat ik het hoorde, verdriet en een machteloos gevoel hield ik er aan over. Niemand kan zich verplaatsen in de zieke geest van de dader. Gelukkig maar, anders was de gemeentereinigingsdienst wel heel vaak bezig. Maar ondanks de duizenden mensen die dit soort zaken verafschuwen zijn er blijkbaar dus wel sommige mensen te vinden die wel zo ziek in hun hoofd zijn.

Ik kan jullie helaas ook niet vertellen waar het toenemende geweld nou vandaan komt. Hoe kan het dat mensen steeds gefrustreerder raken? Hoe kunnen mensen zich toch steeds nog verder verlagen? De oorzaak kun je alleen maar naar gissen. Volgens de een is het de schuld van alle gewelddadige programma's op televisie, volgens een ander door het toenemende gebruik van drugs (zoals cocaïne), volgens een derde is het weer de schuld van de ouders die alleen maar met hun carrière bezig zijn. Iedereen heeft een idee maar niemand het antwoord. Ik zou het ook niet weten. Ik weet maar één ding zeker en dat is dat al deze gevallen laf zijn.

Een grafsteen kapot slaan, 's nachts op een donker en verlaten kerkhof, terwijl je vriendjes op de uitkijk staan: LAF. Een beest, dat waarschijnlijk nog vastzit ook, vastpakken en met een wapen toetakelen: LAF. Onenigheid met kinderen oplossen als volwassen vent door een pistool te trekken en te schieten, kennelijk door gebrek aan natuurlijk autoriteit: LAF. Met drie man een ongewapende man in een bus trekken zodat hij uit het zicht is en door twee man vast laten pakken terwijl de derde een jagersmes langs zijn keel haalt: LAF.

Weet u waar ik bewondering voor heb? Voor Jimmy Jump! De man heeft het gepresteerd om op het veld te komen tijdens de EK finale Portugal - Griekenland. Toonde vervolgens een Barcelona sjaal en stormde richting Luis Figo. De Portugees heeft Barca verlaten voor aartsvijand Reaal Madrid en deze fan was daar kennelijk nog steeds boos om. Wat doet hij? Schiet hij van afstand op Figo, gooit hij een bom, steekt hij met een mes? NEEN, hij gooit de vlag van Barcelona naar hem toe en rent, met een leger stewards achter hem aan richting de goal en springt, zonder af te remmen, vol in het doelnet. Je kunt het eens zijn met hem of niet, maar hij doet het wel zonder geweld en hij doet het met kloten! Doe het maar na met zo'n bewakingsploeg achter je aan.

Ik ben van mening dat Figo gewoon lekker zelf mag uitmaken waar hij speelt en hij hoeft daarvoor aan niemand verantwoording voor af te leggen. Dat Barcelona supporters hem daarom "haten" en hem dat duidelijk willen maken vind ik triest, maar in een tijd waarin iedereen zijn ergernis of verveling lijkt af te reageren met wapens en geweld is een dergelijke ludieke actie een verademing. Jimmy Jump bedankt, het misselijke gevoel was heel even weg toen ik je actie zag.