Veiligheid

Met Menno.
-Goedemorgen meneer Mennosson, wij zijn bezig met een onderzoek. Schikt het dat wij u nu even bellen?
Nou, ik ben niet zo gediend van telefonische verkoop of zogenaamde onderzoeken die uiteindelijk toch verkooppraatjes blijken te zijn.
-Nee meneer, ik verzeker u, wij zijn geen commercieel bedrijf. Wij zijn een onderdeel van NIPO dat door de overheid is ingehuurd om in kaart te brengen hoe de Nederlanders denken over het veiligheidsvraagstuk. Wij proberen aan de hand van een aantal vragen een beeld te vormen van uw gevoel van veiligheid en te kijken waardoor een eventueel onveilig gevoel ontstaat. Heeft u voor ons een paar minuten om de vragen even door te lopen
Ik heb verder niets te doen en ben inmiddels wel benieuwd naar die vragen, vuur maar af.

-De eerste vraag is: voelt u zich in het algemeen veilig of onveilig?
Ik voel me enorm veilig.
-Als u een cijfer moet geven aan uw algemene gevoel van veiligheid, wat zou dat dan zijn?
Dat is een beetje een gekke vraag, maar pak em beet een acht en een half of een negen.
- Voelt u zich veilig thuis, en hoe veilig voelt u zich op straat?
Thuis heb ik totaal geen gevoel van onveiligheid, ondanks dat de meeste ongelukken in huis gebeuren, maar daar doelt u waarschijnlijk niet op. Op straat voel ik me ook op mijn gemak.
-In de categorie "algemeen" heb ik dan nog de volgende twee vragen: hoe veilig voelt u zich overdag en hoe veilig, dan wel onveilig, voelt u zich ’s avonds?
Overdag voel ik me enorm veilig en ’s avonds eigenlijk ook behoorlijk veilig. Ja, soms als ik uitga voel ik me niet helemaal op mijn gemak, maar dan hangt er ook een grimmige sfeer.

-De volgende vragen hebben betrekking op uw persoonlijke ervaringen thuis. Is er wel eens bij u ingebroken, of bent u wel eens getuige geweest van een inbraak?
Nee, het huis van mijn buurman is wel eens leeggeroofd, maar van de daad zelf ben ik geen getuige geweest.
-Dat is dus een "nee". Bent u wel eens bedreigd door een van uw buren, of heeft u wel eens thuis een anonieme bedreiging ontvangen?
Nee, ik kan met iedereen in de buurt goed door een deur. Ik ben ook nooit echt bedreigd, nee.
-Dat is mooi
Ja, ik ben er zelf ook wel blij om.

-We hebben nog een paar vragen met betrekking tot uw persoonlijke ervaringen met onveiligheid op straat. Bent u bijvoorbeeld ooit slachtoffer of getuige geweest van een overval?
Nee, ik heb zoiets nog nooit meegemaakt.
-Ben u wel eens slachtoffer of getuige geweest van agressie in het verkeer?
Ik denk dat iedereen wel eens te maken heeft gehad met een opgewonden standje dat driftig een gat in zijn voorhoofd probeert te tikken of iemand die zijn claxon gebruikt om hele morsecodes mee te zenden maar dat is niet schokkend te noemen. Je hoort wel eens verhalen van mensen die met knuppels of messen hun auto uit stappen om zaken even "recht" te zetten of andere vormen van geweld, maar dat soort dingen heb ik gelukkig nooit meegemaakt. Eigenlijk alleen beledigingen, maar om dat nou meteen agressie te noemen.
-Verbale agressie is ook een vorm van agressie, meneer.
Maar goed, door een voorhoofdtikker voel ik me niet minder veilig.

-In de kranten en op het journaal zijn vaak berichten over zinloos geweld, bent u wel eens slachtoffer of getuige geweest van zinloos geweld?
Ik heb wel eens een iets meegemaakt wat ik verwarde met mishandeling, maar dat bleek een privé-aangelegenheid te zijn toen ik er wat van wilde zeggen. Ze gaven alle twee aan dat ik me er niet mee moest bemoeien, dus dat valt er niet echt onder te scharen.
-Bent u wel eens slachtoffer, dan wel getuige, geweest van geweld in het uitgaansleven? Zoiets gaf u eerder in ieder geval al aan. Dat u zich niet zo veilig voelde als u uitging.
Nou, ik voel me wel veilig als ik uitga. Ik maak echter wel eens avonden mee waarop de sfeer niet bepaald prettig is en dat geeft een redelijk onveilig gevoel. Geweld kom ik niet veel tegen. Ik zie wel eens mensen die uit kroegen worden gezet en dan tekeer gaan en ik heb één keer in het voorbij lopen om niets een klap gekregen.
-Wat gebeurde er toen?
Zijn vrienden stonden hem als een held te bejubelen en hij stond in korte bokserspasjes te dansen voor me. Ik negeerde ze verder en ben doorgelopen. Heb in de kroeg vervolgens wat ijs op mijn wang gelegd en verder niets.
-Dat zet ik dan toch onder de kop "zinloos geweld" hoor.
U doet maar, het is uw onderzoek.

-Heeft u wel eens aangifte gedaan?
Ja, maar dan voor zaken als een gestolen fiets of een verloren reisdocument. Van die klap heb ik geen aangifte gedaan.
-Wat was de reden om dat niet te doen, als ik vragen mag?
Ik had er geen zin in. Ik had niet het idee dat het een probleem zou oplossen.
-Was u bang voor represailles
Nee hoor, ik geloof wel dat de politie discreet met die informatie omgaat.
-Heeft u wel eens gebruik gemaakt van de vereniging slachtofferhulp?
Nee, maar ik heb dan ook geen aangifte gedaan en mentaal heb ik er geen problemen aan over gehouden.

-Tot slot nog de vraag: zou het uw gevoel voor veiligheid vergroten als er meer blauw op straat aanwezig was?
Ja, ik denk dat een paar surveillerende agenten wel een preventieve werking kan hebben, maar ik voel me niet onveilig dus ben ik ook niet geruster als er meer agenten op straat lopen. Kwaad kan het echter nooit.
-En als u het uitgaat? Zou de aanwezigheid van politie, naar uw mening, de sfeer verbeteren en dus de veiligheid vergroten?
Nee, sterker nog, ik denk dat het omgekeerd werkt. Nogmaals surveillerende agenten zijn wel nuttig, maar als ik op het Leidsche Plein loop, op een gemiddelde zaterdagavond, dan staan er vier ME busjes vol agenten die in kunnen grijpen bij rellen. Zodra ik aankom op het plein en ik zie die vier gepantserde wagens staan, dan voel ik mij onveilig. Ze zullen er immers niet voor niets staan.
-Als ik ons gesprek dan nu samenvat dan is de aanwezigheid van politiewagens uw grootste reden om u onveilig te voelen?
Inderdaad!
[/i]Dankuwel voor de medewerking en een prettig, en veilig, weekend toegewenst meneer.[/i]