Mobiele Telefonie

Column door Pizza_Shooter

Ik heb werkelijk waar geen idee wat het hedendaagse multiculturele Nederland bezielt, maar dat het een must is om 24/7 bereikbaar te zijn is zelfs voor mij wel duidelijk.

Een nieuw product van de consumptiemaatschappij deed alweer een aantal jaar geleden zijn intrede; de mobiele telefoon. Dit elektronisch apparaat begon zijn loopbaan als log gevaarte met als enige mogelijkheid het bellen naar andere aardbewoners. Let wel, andere aardbewoners mét een telefoonaansluiting.

Tegenwoordig is dit product omgetoverd tot een kleine computer met tal van mogelijkheden. Je wordt doodgegooid met de vele functies als MMS, WAP, Calculator, Countdown timer, Bluetooth, Screen savers, JAVA games. High-resolution full-graphics displays met ingebouwde verlichting. Jawel, dit behoort allemaal tot de standaarduitrusting van onze lichtgewicht telefoon.

Het is overigens echter maar de zeer de vraag of het gros van de gebruikers wel baat heeft bij al deze mogelijkheden. Was het niet oorspronkelijk bedoeld om gewoon bereikbaar te zijn in bijvoorbeeld noodgevallen? Staat de moderne bejaarde eigenlijk wel te wachten op de standaard ingebouwde feature om verjaardags-SMS'jes te versturen naar leeftijdsgenoten?

Ach, zolang het maar goed verkoopt, moeten Nokia, Siemens en andere telefoon-multinationals gedacht hebben. Daar hebben zij tot op zekere hoogte gelijk in, ware het niet dat er aan de hele mobieltjes-business een vies luchtje zit.

Als nietsvermoedende burger die met zijn tijd mee wil gaan word je opgelicht waar je bij staat. Het begint al bij het kopen van zo'n onding. Er wordt geprobeerd je een zo ultra-modern mogelijk mobieltje aan te smeren.

Alleen als je precies weet wat je wilt en assertief genoeg bent om niet in deze verkooppraatjes van geraffineerde verkopers te tuimelen, hoef je je niet bekocht te voelen. De goedgevulde portemonnee voelt na deze aankoop toch wat aan de lichte kant. Als het aan de telefoonmaffia ligt is dat nog lang niet licht genoeg. U bent namelijk nog genoodzaakt meer geld in dit wonderbaarlijke apparaat te steken om het zijn broodnodige werk te laten doen. Jawel, een abonnement of pre-paid kaart is een vereiste. Ook deze zijn helaas niet gratis, verre van zelfs. Met een beetje pech zit u dan ook nog vast aan een SIM-lock en andere ongein.

Irritante ringtones, hardhorende bellers en foto-schietende voyeurs beginnen tot de ergernis top 10 te behoren. Vele relaties tussen fanatieke jeugdige bellers zijn beëindigd per sms. Gevoelige, familiegerelateerde problemen worden midden op straat of gewoon in de tram besproken. Verder moet u er niet van opkijken als uw nagelnieuwe mobiele telefoon ontploft omdat u er een andere batterij in had gestopt dan aanbevolen door de fabrikant.

Is dit goudmijntje voor telefoniefabrikanten nou wel zo geweldig? Moet elk Nederlands staatsburger honderden euro's per jaar spenderen om altijd en overal bereikbaar te zijn? Zijn al deze extra functies om te MMS'en, SMS'en, JAVA games te spelen, etcetera. nou wel zo hard nodig? Mijn antwoord op deze en vele andere vragen luidt: "Neen!"