De heilige oorlog

Column door NeLiZu

Kranten, televisie, websites, tijdschriften je kan er tegenwoordig niet omheen, het gaat slecht met de wereld. Overal zijn aanslagen, worden mensen gemarteld en lijkt een mening/geloof niet meer gerespecteerd te worden. Veel mensen zijn bang en wachten in spanning af wat de toekomst brengen zal. Een goede oplossing moet nog bedacht worden en de kans is groot dat ie er nooit komen zal.

Maar is dit probleem dan iets nieuws? Naar mijn idee niet, de eerste kruistocht (gewapende tocht in de Middeleeuwen om het Heilige Land te bevrijden) dateert van het jaar 1096 na Christus. Het waren de blanke Europeanen die het oorlogspad kozen om Palestina van de Moslims te heroveren. Vele kruistochten volgden tot de laatste (8e) in 1270.

In het jaar 2004 zijn het voornamelijk de Moslims die schreeuwen om een Jihad (heilige oorlog). Zelfs in Nederland schijnt men jonge Moslims te overtuigen van de noodzaak tot oorlog om hen vervolgens in te zetten bij de strijd voor het geloof.

Kennelijk zijn wij mensen bereid alles te geven wat ons lief is om onze overtuiging over te brengen op andere. Wij West-Europeanen (ik spreek niet per individu) zijn in de loop der jaren wel verstandiger geworden en vinden dat iedereen gewoon moet kunnen zeggen/geloven wat hij denkt. Wij hebben een welvarende samenleving en hoeven niet meer te bidden voor een warm maal, het is namelijk feit dat in de landen met een lage welvaart de religie een veel grotere rol speelt.

In principe zijn wij dus naar mijn mening net zo fout (geweest) als de Moslims met hun Jihad. Het verschil is alleen dat zij zich niet zo snel hebben kunnen ontwikkelen (qua welvaart) als ons waardoor zei zich nu in een stadium bevinden waar wij allang aan voorbij zijn gegaan. Waar ik bang voor ben is dat hun kennis wat (massavernietigings)wapens betreft niet achter gebleven is.....