Komkommercolumn

Het is komkommertijd! Uitgerekend op het moment dat ik mag debuteren in het 1e van Fok! is het komkommertijd. Tenminste, ik ga er vooralsnog vanuit dat de komkommertijd is aangebroken. Voor diegenen die, net als ik, niet van agrarische huize komen zal ik het fenomeen even verduidelijken: het is komkommertijd in Nederland en dat betekent volgens Van Dale dat 1. de tijd waarin komkommers rijp zijn is aangebroken (tja), 2. de tijd waarop men komkommers eet is begonnen (ik ken overigens niemand die eens in het jaar, als de komkommers rijp zijn, zichzelf te buiten gaat aan héél véél komkommers), maar vooral 3., en nu praten we, de vakantietijd is aangebroken waarin voor de media gewoonlijk weinig te beleven valt.

En als er in media weinig te beleven valt dan worden zaken nieuws die we normaal tot straatpraat rekenen. Lees even mee met het volgende 'breaking komkommer news:

SINT MAARTENSDIJK - Het is op de nieuwe cd-foongids van KPN Telecom tevergeefs zoeken naar inwoners van Sint Maartensdijk in de Zeeuwse gemeente Tholen. Bij het intoetsen van een achternaam uit het Zeeuwse dorp eindigt de zoektocht steevast in Maartensdijk, in Utrecht. KPN heeft verzekerd dat de fout in de volgende editie hersteld zal zijn.

In de zomer regeert de pietluttigheid het wereldnieuws. Klein zeer dat nauwelijks pijn doet, maar 's zomers centrum van de wereld is. Heerlijk. Lekker komkommeren. Komkommertijd is overigens niet enkel een Nederlands verschijnsel. Hoewel 'cucumber time' als zodanig niet bestaat, kennen de Engelsen ook een 'silly season': een niet-groentegebonden periode in het jaar, meestal in de zomer, waarop er geen bal te beleven valt. De komkommertijd is dus een internationaal moment van gas terug.

Sorry, wacht even, de televisie schreeuwt om aandacht. Even kijken wat Henny Stoel te melden heeft:

De Brandstraat in Beek en Donk is gisterochtend voor het verkeer afgesloten, nadat de waterleiding in de straat voor de derde keer deze week is gesprongen. Doordat de grond onder de weg door de breuk in de waterleiding is verzadigd met water, is het wegdek kapotgereden.

Je ziet het, komkommertijd. Toch hangt er sinds 11 september een dikke, donkere wolk boven de komkommertijd. Het is namelijk de eerste komkommertijd sinds 11 september. En ik vraag me opeens af: houdt iedereen zich dit jaar wel aan de komkommertijd? Of is het voor een of andere terroristenfreak niet juist een uitstekende tijd om 'iets' uit te vreten? Juist nu er geen nieuws te verslaan is, nu er op het wereldtoneel zowat niks gebeurt, net nu Bush, Blair en Poetin aan het paardrijden zijn op de Bush-ranch in Texas, net nu. De media zullen zich als hongerige wolven, als aasgieren storten op ieder stukje nieuws van zwaarder gewicht dan de burenruzie in Kollemerszwaag. Een terrorist die de komkommertijd benut heeft full exposure en voert een gegarandeerde verrassingsaanval uit.

Laten we duimen dat de terroristen en andere bad guys de komkommertijd zullen laten voor wat ze is: een periode in het jaar waarop er geen moer gebeurt. Dagen die voorbij gaan zonder aanslagen, zonder wapengekletter. Een soort wapenstilstand op wereldniveau. Even op adem komen van al dat nieuws, al die idiote berichten, al die krantenkoppen die nog steeds op mijn netvlies branden. Even geen nieuws van wereldformaat. Laat de wissewasjes op lokaal niveau maar even volop in de schijnwerpers staan. Wat een verademing.

Heerlijk, laat de komkommers en met hun de nieuwspauze maar komen. Ik ben er klaar voor.