Terroristische dreiging

Terrorisme. Terreur. Terroristische dreiging. Aanslagen. De strijd tegen het terrorisme, als je het nog vaker hoort krijgt het dezelfde lading als 'Normen en Waarden': leeg. Niks. En dat voor zo'n zware term. Je wordt nonchalant, denkt dat het jouw tijd wel zal duren. Langzaamaan word je immuun voor de berichten, gaan de beelden langs je heen. Even komt het dichterbij. Even voel je die rilling, om vervolgens weer door te gaan waar je gebleven was.

Dat is nou precies waarom premier Balkenende onlangs waarschuwde dat het ook ons kan overkomen. Balkenende raadde aan op je hoede te zijn én blijven. De aandacht niet te laten verslappen. En voor deze ene keer nam ik een oproep van de minister-president ter harte. Sindsdien meld ik alle verdachte bewegingen. Je ziet een onbewaakt saucijzenbroodje, maar het kan zomaar een vermomde kneedbom te zijn. Dus raak ik het broodje niet aan, welnee, ik bel 112. 'Die tas, van wie is die? HALLO?! VAN WIE IS IN GODSNAAM DIE TAS?! Oh, sorry, ik dacht dat het een bom was. Ik denk dat mijn verzekering dat wel vergoedt, ja.'

Alertheid, dat is het juiste woord. Verdachte brieven, niet openen. Verdachte figuren, aangeven. Verdachte e-mails, verwijderen. Verdachte koffers, melden. Sinds de aanslagen in Madrid zijn er al tientallen pakketjes uit Nederlandse treinstellen gehaald. We zijn een nuchter volkje, zeggen we. Maar ondertussen.

Als waakzaam burger houd ik in ieder geval ramen en deuren gesloten. De radio staat al weken afgestemd op de lokale omroep. Terrorisme, ik kan het niet vaak genoeg zeggen, neem je bloedserieus. In het openbaar vervoer tref je mij niet meer aan. Terroristen, zo blijkt, nemen geregeld het openbaar vervoer. Je zou kunnen denken dat je beter met de auto kunt gaan. Maar pas op, wat dacht je van kettingbotsingen? Ja, ook een file kun je saboteren. Of wat dacht je van bruggen, tunnels en spoorovergangen? Ik denk dat ik de auto maar wegdoe. Het beste is om te wandelen.

Je ziet spoken, zeggen ze. Ja, maar ondertussen lees ik dat de al-Qaeda klonen als Elvis-imitatoren uit de grond schieten. De Franse regering communiceert al weken met terroristen via ingezonden mededelingen in de krant. Zou de Nederlandse politie ook de mededelingen lezen? Wie weet probeert een terrorist wekenlang tevergeefs de politie te bereiken met een ingezonden mededeling.

Geen nood. Als alert burger houd ik nu al weken alle ingezonden mededelingen bij. Wat blijkt, het is een verdachte bedoening. Dag in, dag uit komen cryptische boodschappen in de landelijke dagbladen voorbij als 'Ieder eikeltje is een boom; transformatie theorie van Plato. En iedere boom heeft een bosnimfje.' Geheimzinnige boodschappen met een terroristisch luchtje. Wat proberen ze ons te zeggen met mededelingen als 'Met z'n tweeën auto rijden' en 'Welke route wil je volgen?'

Ik zou de politie moeten waarschuwen, ik zou de krant moeten bellen, ik zou met een megafoon op de markt moeten gaan staan om iedereen op te roepen in bed te blijven liggen zolang het nog kan. Het gaat hier helemaal mis. Word nu eens kalm, zeggen ze. Doe mij maar even een glaasje water. DIT GAAT NIET GOED. Waarom denk ik in kapitalen? Waar is in godsnaam Big Brother Ruud als je hem nodig hebt? Wie? Big Brother Ruud. Ik wil wel weer eens iemand horen zeggen: 'Maatje, laat je niet gek maken!'. Ik kan het geloof ik wel gebruiken.