FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 9 juli 2002

Mishandeling Marokkaanse jongens onderzocht

Het Openbaar Ministerie is een onderzoek gestart naar de mogelijke mishandeling en discriminatie van twee Marokkaanse jongens door enkele Haagse politieagenten op dinsdag 2 juli j.l.

Op die dag werden de twee knapen klemgereden, waarna één van hen met een knuppel twee gekneusde ribben zou zijn geslagen. De andere jongen verstopte zich in een bosje, maar werd later gevonden door een politiehond. De hondengeleider zou het dier tegen de Marokkaanse jongen hebben opgehitst en het beest meerdere malen hebben laten bijten, terwijl hij geroepen zou hebben: "Vreet hem op, die kut Marokkaan." Het dier beet hem in zijn arm en in zijn bovenbeen. De beide jongens zijn daarna een nacht op het bureau vastgehouden.

Advocaat J. Boone had afgelopen vrijdag bij de hoofdofficier van justitie in Den Haag al een klacht ingediend tegen de politie Haaglanden. Hij beschuldigd agenten van dit korps dat ze de twee jongens van Marokkaanse afkomst hebben mishandeld en gediscrimineerd.

Vrouw zat voor zus in Duitse cel

Een vrouw uit Duitsland die veroordeeld was tot een celstraf heeft op een listige wijze de cipiers op het verkeerde been gezet. In plaats dat zij de cel in ging, nam haar 33-jarige zus plaats in de gevangenis. Zo kon de vrouw voor haar vier kinderen blijven zorgen.

Pas na tien maanden kwam de "fraude" uit. De bewakers hadden niets door omdat de twee vrouwen als twee druppels water op elkaar leken. De moeder zit inmiddels weer in de gevangenis, waar ze enkele jaren moet uitzitten wegens oplichting.

Boogerd gaat z'n GSM rust gunnen.

Michael Boogerd heeft zich voorgenomen om deze Tour maar eens wat minder mobiel te gaan bellen. Vorig jaar was hij 1400 Euro kwijt.

"Ik bel m'n vriendin, m'n vader en m'n broer iedere dag. Elk gesprek duurt minimaal een half uur. Ik weet dat het belachelijk is. Ik geef het maandinkomen van sommige mensen uit aan telefoneren. Mijn broer steunt zijn familie met dat bedrag! Ik ben echt stom bezig. Ik heb niet de franse SIM-kaart die de meeste renners hier nemen. Erger nog, ik woon in België en ik gebruik een Nederlands nummer..."

Wapenveld: Eén asielzoeker tegelijk in winkel

shadowbuilder en psv hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bordjes waarop staat dat er nog maar één asielzoeker tegelijk in een winkel welkom is, deze opmerkelijke maatregel is getroffen door een aantal winkeliers in het Veluwse Wapenveld.

"Toen het AZC hier kwam,heb ik me daar niet tegen verzet", aldus een winkelier. "Maar je wordt nu wel met de feiten geconfronteerd. Het aantal diefstallen is toegenomen. Ik wil in mijn zaak geen groepen meer die buitenlands spreken. Anders weet ik wel hoe laat het is."

De politie bevestigt dat er sprake is van een lichte stijging van diefstal in Wapenveld, maar "kan en wil" geen verband zien met de komst van het in maart geopende, 600 asielzoekers tellende, AZC in het zwaar gereformeerde dorpje met 6000 inwoners.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zegt op de hoogte te zijn van de bordjes en onderzoekt of het ophangen ervan strafbaar is.

Wat er vandaag mis ging met O' Grady.

Tijdens de etappe van vandaag ging er opeens iets mis met Stuart O' Grady. Hij hing de halve dag achterin het peleton, werd geduwd door z'n ploeggenoten en bezocht meerdere malen de dokter. Maar uiteindelijk sprintte hij wel mee en eindigde alsnog als tiende.

Na afloop legde hij uit wat er aan de hand was: "Ik had ongeveer een uur lang een hartslag van 230 per minuut. Nou ben ik wel gewend dat dat een paar minuten duurt, maar zo lang had ik nog nooit meegemaakt. Daardoor kreeg ik ook problemen met ademen. Maar omdat ik het al eerder heb meegemaakt heb ik niet aan opgeven gedacht, ik wist dat het weer over zou gaan".

Verdachte rituele kindermoord aangehouden

Dinsdag is een verdachte voor de rituele kindermoord aangehouden door de Britse politie in Glasgow. Ze wordt verdacht vanwege een rituele moord op een jongetje, wiens romp vorig jaar is gevonden in de Theems. De vrouw is afkomstig uit West-Afrika.

Deze zaak is ook in Nederland in de aandacht geweest omdat hij leek op de moord op Rowena Rikkers. De romp van Rowena Rikkers werd gevonden op een strand bij Nulde.

De vrouw werd verdacht vanwege een vondst in haar huis. Wat de Britse politie gevonden heeft, is niet bekendgemaakt.

Veel ondernemers Texel overtreden de wet

OZweb had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Dinsdag is bekend gemaakt door de Keuringsdienst van Waren, dat 64 procent van de ondernemers op Texel zich schuldig maken aan het overtreden van de Drank- en Horecawet.

Een woordvoerder verklaarde dat de Keuringsdienst van Waren 109 bedrijven heeft gecontroleerd en dat ze de resultaten van het onderzoek behoorlijk slecht vinden.

In een reactie noemt de voorzitter J. Nauta van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Texel, de resultaten zeer teleurstellend. Hij verklaarde dat er regelmatig overleg plaats vindt tussen horeca, gemeente en politie, "Maar we hebben de individuele ondernemers natuurlijk niet aan een touwtje."

Dit was de eerste keer dat de Keuringsdienst van Waren zo een massaal opgezette actie uitvoerden.

Stroomstoring treft Net5 en SBS

MartiniMeister en Michael Wensing hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Dinsdagmiddag hebben Net 5 en SBS te maken gehad met een stroomstoring. De stroomstoring trof niet alleen het gebouw van de zenders, maar ook de hele wijk in Amsterdam waar de zenders gevestigd zijn.

De NUON, die verantwoordelijk is voor de stroom in dat gebied, heeft via een woordvoerder bekend gemaakt dat het komt door een ontploffing in een hoogspanningsstation. De stroomstoring begon ongeveer om kwart voor vier. Ongeveer om kwart voor vijf was in het grootste gedeelte van het getroffen gebied de stroomvoorziening hersteld.

Naast de TV-zenders heeft ook Artis last gehad van de stroomstoring. Zij hebben de bezoekers een gedeelte van het entreegeld teruggegeven.

Pearl Jam album mogelijk in november

Volgens berichten in de rumor pit op de officiële Pearl Jam-site moet het nieuwe studio-album in november uitkomen. Bevestigd is er echter nog niks. Wel is duidelijk dat de opvolger van het in 2000 verschenen Binaural is geproduceerd door Adam Kasper en Pearl Jam en gemixt wordt door Brendan O'Brien. Daarnaast zou het album een gastbijdrage bevatten van Boom (een vriend van zanger Eddie Vedder) die keyboards, piano en orgel speelt. Ook is er sprake van een rariteitenalbum met live- en studiotracks, maar wanneer deze uitkomt is ook niet bekend.

Een aantal berichten uit het Pearl Jam-kamp zijn wel bevestigd. Zo zal gitarist Stone Gossard met zijn hobbygroep Brad in augustus in de V.S. het derde album Welcome To The Discovery Park uitbrengen en heeft collega-gitarist Mike McCready een bijdrage geleverd aan het nieuwe album van de Wallflowers, Red Letter Days. Eddie Vedder ten slotte heeft het nummer I Believe In Miracles opgenomen voor een Ramones tribute-album dat later dit jaar uitkomt.

Model Karen Mulder brengt plaat uit

Ze stond op de cover van elk magazine ter wereld en nu is supermodel Karen Mulder terug bij haar eerste liefde: zingen. Haar debuutsingle I Am What I Am is een disconummer en al eerder een grote hit geweest dankzij disco-diva Gloria Gaynor. Voor Karen is I Am What I Am een unieke kans in een nieuwe wereld. Relatief nieuw dan, want volgens eigen zeggen; toen Karen begon te praten, begon ze te zingen. Bovendien heeft ze de laatste jaren veelvuldig opgetreden tijdens benefietconcerten. Helemaal nieuw is zingen voor Karen dus niet.

Vrouw met pistool in bagage vrijgelaten

Het Openbaar Ministerie (OM) in Haarlem heeft de vrouw vrijgelaten die maandag op Schiphol met een vuurwapen in haar tas aan boord van een vlucht naar de Verenigde Staten wilde gaan. Volgens een woordvoerder van Justitie lijkt het er op dat een onbekende het vuurwapen in de tas van de vrouw heeft gedaan.

De marechaussee ontdekte het wapen toen de 43-jarige Amsterdamse vrouw door de controle ging. Na de ontdekking van de pistool werden de vrouw en haar twee reisgenoten aangehouden. Justitie dacht dat het trio het vliegtuig wilde kapen.

Volgens het OM heeft nader onderzoek uitgewezen dat hiervoor onvoldoende aanwijzingen zijn. De 43-jarige vrouw zegt niet te weten hoe het wapen in haar handbagage is terechtgekomen. Justitie vind deze verklaring vrij geloofwaardig zeker na het checken op de achtergronden van de vrouw.

De politie stelt een onderzoek in naar de herkomst van het wapen.

Zabel pakt Geel in Etappe 3

Van Metz naar Reims, 174.5 KM, op een nagenoeg vlak parcours met 2 kleine colletjes.. Kortom, etappe 3.

Na de eerste col die meteen op het programma stond ontsnapte Jacky Durand, hoe kan het ook anders. Hij kreeg een goede vriend met zich mee, Renier. De 2 werkten goed samen en hadden al snel een voorsprong. Kroon wou er nog bij komen, en hij ontsnapte ook uit het peloton. Het peloton liet ze gaan en deed het rustig aan. Kroon kon niet bij de 2 koplopers komen en liet zich terugzakken. Na 60 km, toen de voorsprong al was opgelopen tot 10 minuten, nestelde Telekom zich vooraan het peloton.
Na een leuk staaltje van Lampre (Svorada troefde de hele Telekom trein + Zabel af in het sprintje om 2 seconden) viel het peloton weer stil. Met nog 100 km te gaan was het verschil al opgelopen tot boven de 11 minuten. De gang kwam weer in het peloton, mede door Lotto en Telekom, die nu jacht aan het maken waren.
Op de 2de en laatste col stelde Mengin ondertussen zijn bolletjestrui veilig. Zabel pakte even later in de tussensprint nog wel 2 seconden, en stond precies gelijk met Bertogliati.
Het peloton kwam daarna pas echt goed op gang. Een vloeiend geheel met Mapei, Telekom en Lotto renners maakte jacht op de 2. Met nog 20 km te gaan was de voorsprong 1.40, maar vooral Durand wou niet opgeven. Mede door de sterke wind moesten de koplopers het toch opgeven op 6 km van de meet.
Het werd een mooie sprint die wederom niet werd gewonnen door Zabel. McEwen troefde hem af met een half wiel. Wel kon Zabel zich in het groen en geel hijsen.

Top 20

01 Robbie McEwen (Lotto)
02 Erik Zabel (Telekom)
03 Baden Cooke (Fdjeux.com)
04 Andrej Hauptman (Tacconi)
05 Fabio Baldato (Fassa Bortolo)
06 Paolo Bossoni (Tacconi)
07 Jaan Kirsipuu (AG2R)
08 Francois Simon (Bonjour)
09 Jan Svorada (Lampre)
10 Stuart O'Grady (Credit Agricole)
11 Jose Enrique Gutierrez (Kelme)
12 Oscar Freire (Mapei)
13 Laurent Brochard (Delatour)
14 Luciano Pagliarini (Lampre)
15 Karsten Kroon (Rabobank)
16 Davide Casarotto (Alessio)
17 Constantino Zaballa (Kelme)
18 Jerome Pineau (Bonjour)
19 Pedro Horillo (Mapei)
20 Fred Rodriquez (Domo)

Steeds meer rechts-extremisme op internet

Op het internet vinden extreemrechtse groeperingen steeds vaker een plekje. Het Simon Wiesenthal Centrum* deed onderzoek en stuitte op 3.300 websites die ze als problematisch betitelen. Een jaar geleden waren dat er nog 2.600. Het Centrum heeft de indruk dat gewelddadige en racistische groepen op internet steeds minder ingetogen operen. Voorheen probeerden ze direct op de man af nieuwe aanhangers te werven, tegenwoordig gaat het er veel meer om hun boodschap te verspreiden en lokken ze jongeren met muziek en computerspelletjes.

Opvallend is dat er op websites sinds 11 september meer aandacht is voor zelfmoordacties en ook het terrorisme wordt online meer en meer aangemoedigd, aldus het centrum. Verder zijn in computerspelletjes minderheden vaak doelwit van gewelddadige acties.

Computerspelletjes

Zo is er het spelletje Kaboom. Hierin speelt de computer zelf een zelfmoordenaar die door een straat rent op zoek naar zoveel mogelijk potentiële slachtoffers. En in het spelletje KZ Manager figureert nu de Turkse gemeenschap in Oostenrijk als slachtoffer.
-

* (Het Simon Wiesenthal centrum is genoemd naar de joodse nazi-jager Simon Wiesenthal, die zelf de holocaust overleefde, en houdt zich over de hele wereld bezig met het opsporen van racisme).

2 jaar voor gezusters wegens moord

Twee vrouwen, zussen van 24 en 27 jaar afkomstig uit Schagen en Den Helder, zijn vanmiddag door de rechtbank in Alkmaar tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld. Het duo heeft vorig jaar een 26-jarige man, de ex van de 24-jarige zus, om het leven gebracht. De partner van de oudste zus is als medeplichtige veroordeeld tot eveneens twee jaar cel.

De milde veroordeling heeft te maken met de reputatie van de vermoorde man. Het slachtoffer, een illegale Marokkaan, heeft beide zusters regelmatig mishandeld en verkracht en tijdenlang gestalkt. Toen de man dreigde het 12-jarige zusje van de vrouwen te verkrachten, besloten zij hem te vermoorden.

Noodmaatregel Van Der G onder vuur

De noodmaatregel die demissionair minister Korthals van Justitie gisteren nam, om er voor te zorgen dat de verdachte van de moord op Pim Fortuyn dag en nacht met camera's geobserveerd kan blijven, ligt zwaar onder vuur. Mogelijk is deze noodmaatregel zelfs in strijd met Europese wetgeving. Het permanent volgen van verdachten in hun cel met een camera, zou tot nu toe niet voorgekomen zijn in Europa. Israël is tot op heden het enige land waar camerabewaking van verdachten wel is ingevoerd.

,,Deze merkwaardige gelegenheidswetgeving gaat te ver'', zei hoogleraar strafrecht De Roos vanmiddag. ,,Permanent toezicht is natuurlijk zeer ingrijpend voor een verdachte. De Europese wetgeving bepaalt dan ook dat dit alleen mag als er sprake is van een dringende maatschappelijke noodzaak. In het geval van Van der G. is dit maar de vraag.'' Als de advocaten van de verdachte een procedure bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens zouden beginnen, hebben ze zeker een zaak, stelt de hoogleraar.

Oscar Hammerstein

De Amsterdamse advocaat Oscar Hammerstein, onder andere actief voor wijlen Pim Fortuyn, bekritiseert eveneens de noodmaatregel van Korthals. ''Permanente observatie van Van der G. is in strijd met het humane gevangenisbeleid in Nederland en staat gelijk met marteling''.

Online porno belangrijke reden voor ontslag

slakkie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit een recent Engels onderzoek blijkt dat het downloaden van porno de meest voorkomende reden voor ontslag is. Een kwart van alle Britse bedrijven heeft wel eens een werknemer ontslagen vanwege internetmisbruik. Zo'n 69 procent van de gevallen had betrekking op het bekijken van porno. Het onderzoek werd gehouden onder 544 personeelsmanagers.

Ook Nederlandse bedrijven nemen geregeld maatregelen tegen werknemers die porno downloaden of rondsturen. In ernstige gevallen wordt overgegaan tot ontslag.

Om dit soort praktijken voortaan tegen te gaan zal je een goed gesprek moeten houden met de misbruiker, althans dat vinden de managers.

Sloper zwaargewond door cirkelzaag

No_More_Mr._Nice_Guy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vanmiddag is een medewerker van een sloopbedrijf zwaar gewond geraakt toen hij met zijn arm in een cirkelzaag terechtkwam. De arm van de man is zwaar beschadigd.

Het slachtoffer was bezig met sloopwerkzaamheden in een renovatiepand aan de Eerste Boerhaavestraat in Amsterdam-Oost. Door een losgeschoten funderingsbalk kwam de zaagmachine omhoog en kwam de arm van de man in de draaiende cirkelzaag terecht. Direct na het ongeval werd het slachtoffer vervoerd naar een ziekenhuis, waar een spoedoperatie plaatsvond. Door deze operatie kon de man zijn arm behouden. De arbeidsinspectie stelt een onderzoek in.

Spelen van computerspellen is slecht voor je

. had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het kader van "nuttige" onderzoeken heeft een Japanse professor onderzocht of het lang spelen van computerspelletjes slecht voor je is. Gamers worden sneller agressief en hebben meer problemen in sociale omgang. Tot deze conclusie kwam de professor Akio Mori na een uitgebreid onderzoek onder 240 mensen tussen de 6 en 29 jaar.

Hoe langer iemand gamed, des te minder hersenactiviteit is er in de voorkant van de hersenen, waar emotie en creativiteit vandaan komen. Veel testpersonen vertelde de professor ook dat ze problemen hadden met concentreren, snel boos werden en problemen hadden om met vrienden op te trekken. Het advies van de professor luidt dan ook om vooral jongere kinderen buiten te laten spelen in plaats van achter een computer te laten spelen.

Stinken strafbaar in Zuid-Franse badplaats

ikke_ook had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Maandag is in de Franse badplaats "La Grande Motte" een wet aangenomen dat stinken strafbaar maakt. Aanleiding hiervoor was dat de burgemeester van het plaatsje, Henri Dunoyer, zich wild ergert aan de lucht van zweet en zonnebrandlotion van toeristen die van het strand komen. Omdat zijn favoriete restaurant vlakbij het strand ligt, beneemt deze stank hem de eetlust.

Vanaf maandag mogen politieagenten toeristen in badkleding aanhouden voor een okseltest. Ruikt de badgast niet fris genoeg, dan moet hij of zij verplicht douchen. Als je dit weigert dan krijg je een boete. Tevens worden er in de badplaats borden opgehangen met kledingvoorschriften.

De plaatselijke horeca is overigens niet blij met deze maatregel. Ze vinden dat de burgemeester met deze maatregel de gasten wegjaagt.

Vier zwaargewonden bij stierenrennen

Realist_ik had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vier mensen zijn vandaag zwaar gewond geraakt, op de derde dag van het traditionele stierenrennen, in het Noord-Spaanse Pamplona. Tussen de gewonden zitten twee Amerikaanse toeristen van 69 en 22 jaar oud, een 30-jarige Portoricaan en een 24-jarige Belg. De slachtoffers zijn zo snel mogelijk naar het ziekenhuis gebracht en verkeren buiten levensgevaar.

De gewonden vielen vooral toen een stier in tegenovergestelde richting begon te lopen, waarbij er paniek uitbrak. Naast de zwaargewonden zijn er ook nog drie andere personen in het ziekenhuis opgenomen met breuken en kneuzingen.

Sheikh Hisham: Radicale imams uitzetten

Nederlandse moslims moeten zich laten horen. En veroordelen wat radicale imams hier zeggen. Corrigeer ze of stuur ze terug naar hun eigen land. Dat is de mening van de vooraanstaande Amerikaanse Sheikh Hisham.

Hisham is oprichter en voorzitter van het gezaghebbende Islamic Supreme Council of America, dat de islam promoot als een godsdienst van verdraagzaamheid en vrede. Tevens is hij adviseur van de Amerikaanse regering over religieuze vraagstukken en nationale veiligheid.

Hisham verzet zich al jaren tegen radicale moslims uit het Midden-Oosten die hun radicale denkwijze overbrengen naar het Westen. Volgens hem hebben radicale moslims toegang tot grote financiële bronnen, en kunnen zij zo hun boodschap in Westerse moskeeën promoten.

Verkeerde vorm van de islam

Volgens Hisham zetten bepaalde moslimimmigranten, die gevlucht zijn naar het Westen omdat ze in hun eigen land niet vrijuit konden leven, hier een religie op die niet strookt met de ware intentie van de islam. De ware islam kan volgens Hisham namelijk prima samenleven met het judaïsme, het christendom, 't boeddhisme en het hindoeïsme. Een religie hoort iets te zijn wat je voor jezelf beoefend. Een religie hoort niet voor politieke kwesties gebruikt te worden, aldus de sheikh.

Na het zien van de in opspraak geraakte beelden, die Nova onlangs uitzond over sommige imams in ons land, reageerde Hisham ontzet: Wanneer ze dergelijke uitspraken in hun land van herkomst zouden hebben gedaan, zouden ze daar de gevangenis in zijn gesmeten volgens hem. Daarom komen ze juist naar het Westen, omdat ze weten dat ze hier vrijuit kunnen spreken.

Het advies van Hisham is: treedt op tegen extreme moslims. Zij geven de islam een slechte naam. Moskeegangers in het Westen moeten dergelijke voorgangers zelf wegsturen meent hij.

Via de site van Nova is de reportage terug te zien.

Vrouw met pistool aangehouden op Schiphol

Rembrand20, KatjaS, Esposa, Sisimo, ZuPeRMaN en j0han hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Maandagochtend heeft de marechaussee op Schiphol een vrouw aangehouden die een wapen in haar handbagage vervoerde. De vrouw checkte, samen met twee andere personen, in op een vlucht van de Amerikaanse maatschappij Delta Airlines die naar de luchthaven Newark in New York zou vliegen. Bij de eerste veiligheidscontrolepost, na de paspoortcontrole, werd het wapen ontdekt.

Direct na de ontdekking van het wapen werd het vliegtuig onderzocht. Hier werd echter niets gevonden en het toestel kon met vertraging opstijgen. Het gezelschap is inmiddels aangehouden.

Treinkaartje via de mobiele telefoon

Vanaf september kunnen reizigers van het openbaar vervoersbedrijf NoordNed hun trein- en buskaartjes op hun mobiele telefoon ontvangen. De zogenoemde M-tickets kunnen de klanten bestellen via het internet of via een gratis telefoonnummer.

Het bedrijf maakte bekend dat het gaat om een proef van een half jaar: ,,Groot voordeel is dat reizigers op elk gewenst moment en op elke plek een kaartje kunnen kopen. Ze hoeven niet meer in de rij voor het loket te staan en zijn niet afhankelijk van verkooppunten'', aldus een woordvoerder van NoordNed. Ook de betaling gaat via internet of de telefoon.

Het vervoersbedrijf liet er overigens bij weten dat de bestaande verkooppunten blijven bestaan. ,,Dit is een uitbreiding van onze dienstverlening'', aldus de woordvoerder. De conducteur krijgt een speciale handcomputer, zodat hij of zij kan zien of het mobiele kaartje geldig is of niet.

NoordNed werkt tijdens deze proef samen met CMG, Rabobank en de Vrije Universiteit (VU) van Amsterdam.

Kabinetsformatie in lastig vaarwater

De Kabinetsformatie zit in een lastige fase: Formateur Balkenende lijkt niet van plan tegemoet te komen aan de bezwaren van de VVD tegen de door hem voorgestelde verdeling van de departementen.

De VVD wil graag Onderwijs, maar daar aast het CDA ook op. Tevens zijn bij zowel CDA als LPF irritaties ontstaan over de hoge eisen van de VVD, wat de kleinste coalitiepartner is.

Het voorstel van formateur Balkenende lekte gisteren uit via Nova, die slinks een papiertje van Mat Herben filmde, waarop krabbels over de onderhandelingen stonden:

CDA: Algemene Zaken, Sociale Zaken, Buitenlandse Zaken,Justitie, Landbouw en Onderwijs.
VVD: Financien, Binnenlandse Zaken, Defensie en VROM.
LPF: Economische Zaken, VWS, Verkeer en mogelijk Integratie en Immigratie.

Voor zover bekend is buiten de VVD ook de LPF niet te spreken over dit voorstel: De LPF heeft geen interesse in Verkeer en claimt Binnenlandse Zaken en Financiën.

Koffieketen biedt excuses aan voor Hitlerspreuk

De populaire koffieketen Pacific Coffee Co. heeft in Hongkong dinsdag publiekelijk haar excuses aangeboden voor het gebruik van een uitspraak van Adolf Hitler.

In alle filialen begroet het bedrijf elke ochtend haar klanten met een 'spreuk van de dag' op een groot krijtbord. Vorige weekluidde de spreuk: ''De overwinnaar wordt nooit gevraagd of hij de waarheid vertelde - Adolf Hitler''.

Deze spreuk lokte een storm van verontwaardigde reacties uit, voornamelijk vanuit de 10.000 leden tellende Joodse gemeenschap en het Israëlische consulaat in de voormalige Engelse kolonie.

In eerste instantie wees het bedrijf nog de kritiek van de hand, maar besloot dinsdag via een advertentie in de South China Morning Post alsnog haar excuses aan te bieden.

De dagelijkse spreuken moeten leerzaam en vermakelijk zijn en dienen de geest te prikkelen, zo schrijft directeur Neir. ,,De spreuk was geen van drieën. Ze was beledigend en onvergeeflijk en we zorgen ervoor dat dit niet meer gebeurt.''

Sigaartje Hewitt wekt woede antirokers

joris had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een foto van Lleyton Hewitt, die na zijn winst op Wimbledon een sigaartje rookt, heeft in zijn vaderland Australië de woede gewekt van de antirooklobby.

Todd Harper, aanvoerder van de antirookgroep in de staat Victoria, noemde de foto voor de Australische radio "ontluisterend". Harper zegt dat de pas 21-jarige Hewitt het verkeerde voorbeeld aan de Australische jeugd geeft op deze manier. "Roken refereert aan ziekten en verslaving en draagt allerminst bij aan succes en imago."

Harper zei er overigens wel bij dat hij niet denkt dat de tennisser het bewust deed. "Ik denk dat ook Lleyton zelf teleurgesteld is dat hij op deze wijze is geportretteerd. Ik denk niet dat dit zijn bedoeling is geweest."

SP protest tegen ABN Amro

De Socialistische Partij (SP) demonstreert vandaag in Leiden bij het kantoor van de ABN Amro bank. Het protest richt zich op de betrokkenheid van ABN Amro bij het onderhoud van clusterbommen. Volgens de partij heeft de bank 'financiële belangen bij oorlog'.

De ABN Amro is namelijk aandeelhouder in het Britse bedrijf Insys Group Ltd, dat onder meer gespecialiseerd is in het beheren en onderhouden van clusterbommen voor de Britse krijgsmacht. Insys is voor 90% afhankelijk van het Britse ministerie van Defensie. Het onderhoud van de clusterbommen zou nog geen 0,5% daarvan bedragen. Toch vindt de SP dat het om een principekwestie gaat.

''Rekening opzeggen''

De SP eist van ABN Amro dat ze haar belang in Insys Group Ltd afstoot. Een oproep aan de klanten om hun rekening op te zeggen, sluit de SP niet uit. De bank en de SP waren al in overleg over deze kwestie. Volgende maand zou opnieuw gesproken worden. De bank noemt de actie dan ook een ,,merkwaardige manier om in overleg te treden''.

Vereniging komt met 'zelfmoordtassen'

Rembrand20 en FlopGun hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Australische vereniging voor vrijwillige euthanasie heeft aangekondigd plastic 'zelfmoordtassen' te gaan verspreiden onder haar leden. De tassen, uitgerust met een elastieken sluiting, kan iemand strak om de nek binden.
Overigens maakt een krant er melding van dat er op de tassen een waarschuwing staat dat ze niet over het hoofd mogen worden getrokken.

De Australische autoriteiten zeggen flink in de maag te zitten met de zogeheten 'exit-tassen'. Momenteel laat de regering onderzoeken of de vereniging de wet overtreedt. Of de wet wordt overtreden is zeer twijfelachtig, want bij de tassen wordt geen handleiding verstrekt aan mensen die uit het leven willen stappen. Volgens de vereniging staan er al vijftig mensen op de wachtlijst om een tas te ontvangen.

Een woordvoerder van de vereniging zegt in een Australische krant dat de tassen een goed middel kunnen zijn om zelfmoord te plegen. "Er is een speciale manier om de tas vast te zetten en dan ga je slapen. Een dood als gevolg van een tekort aan zuurstof is een vredige dood", vindt hij. De vereniging presenteert de tas officieel op 20 augustus. Zij denkt er uiteindelijk ongeveer 500 te kunnen slijten.

El Al wordt geprivatiseerd

Israel gaat de nationale luchtvaartmaatschappij El Al deels privatiseren; een minderheid, 49%, van de aandelen zal naar de beurs worden gebracht. De gedeeltelijke privatisering van het staatsbedrijf moet begin volgend jaar een feit zijn.

Later zal worden besloten wat er gaat gebeuren met het dan resterende belang van 51%. Verwacht wordt dat het regeringsbesluit in het parlement op verzet zal stuiten uit met name de orthodoxe hoek, omdat ze bang zijn dat EL Al dan ook op de sabbath gaat vliegen.

El Al leed vorig jaar een verlies van 85 miljoen dollar. De luchtvaartmaatschappij staat bekend om haar erg strenge veiligheidsmaatregelen, die zwaar op de begroting drukken. Israel zelf kampt ook met geld tekort; De problemen in het Midden-Oosten drukken zwaar op de begroting. Daardoor staat de nationale munt onder druk en blijven investeerders weg.

Oostenrijker overleeft 1000 bijensteken

Rembrand20 en DenniZ hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Oostenrijker met de respectable leeftijd van 90 jaar heeft ongeveer duizend steken van bijen overleefd. De man die uit de gemeente Windischgarsten struikelde vorige week over kasten met daarin twee bijen-volken en werd vervolgens onmiddellijk aangevallen door de insecten, aldus de Oostenrijkse radio vanochtend.

De wraakpartij van de diertjes duurde maar liefst een half uur. Aan het lijden van de Oostenrijker kwam een einde toen een buurvrouw het bijna levenloze lichaam vond. Meteen werd hij naar het ziekenhuis gebracht.

De artsen vinden het een wonder dat de man de aanval van de bijen heeft overleefd. Zeer oude mensen overleven namelijk meestal al enkele honderden steken niet.

De bejaarde man heeft de bijenteelt al zeventig jaar als hobby. Hij heeft het ziekenhuis inmiddels verlaten en is, ondanks wat hem vorige week overkwam, niet van plan zijn liefhebberij op te geven. Hij ging bij terugkomst thuis vrijwel direct weer naar de bijenkasten.

Politie LA in opspraak na slaan geboeide man

joozt had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het politiekorps van Los Angeles is weer in opspraak gekomen gekomen nadat een toerist een video-opname liet zien waarop een blanke politie-agent een geboeide 16-jarige zwarte arrestant een klap op zijn kaak verkocht.

De politie vergelijkt deze zaak met de arrestatie van Rodney King, die door 4 agenten in elkaar werd geslagen met wapenstokken nadat hij geboeid was, en vreest evengelijke rassenrellen als in 1991.

De leiding van het politiekorps neemt de zaak zeer hoog op. De betrokken agent is geschorst.

Iraanse voetballer geschorst

NoVaRaGnA wist ons via de newssubmit op het volgende artikel te wijzen:

Profvoetballers lijken in ons land soms boven de wet te staan, maar in Iran is dit niet het geval. Daar is voetbalinternational Mojahed Khazirabi voor maar liefst vijf jaar geschorst omdat hij een bezoek had gebracht aan een bordeel.

Hiernaast kreeg de voetballer ook nog eens 275 zweepslagen opgelegd van de rechtbank in Teheran. Prostitutie is in Iran streng verboden. Het bestuur van Khazirabi's club Esteqlal wil in beroep gaan tegen de schorsing. De eigenaar van het bordeel werd ook zwaar gestraft. Hij moet voor niet minder dan tien jaar de gevangenis in en daarnaast eventjes 32.000 euro ophoesten.

Vader Rochelle Rikkers wraakt rechtbank

De vader van Rochelle Rikkers heeft de voorzitter van de rechtbank in Dordrecht gewraakt. De betrokken rechter buigt zich over de zaak waarin vader M. Huisman eist dat zijn dochter niet in een psychiatrisch ziekenhuis wordt opgenomen.

Een procespartij kan een rechter wraken als zij denkt dat deze in de zaak partijdig is. Het doel hiervan is de rechter in de zaak te laten vervangen door een ander. De zogeheten wrakingskamer waarin andere rechters zetelen bekijkt vervolgens een dergelijk verzoek. Het wrakingsverzoek van Huisman wordt deze ochtend behandeld, de uitspraak volgt morgen.

Cassatie : HIV besmet bloed (Frankrijk)

Realist_ik had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Franse minister van Justitie Dominique Perben heeft maandag tijdens een werkbezoek in Londen aangekondigd in cassatie te gaan tegen de uitspraak afgelopen week van het hof van beroep om een dertigtal personen buiten vervolging te stellen in de zaak van het besmette bloed.

"De beslissing is genomen door de procureur-generaal van Parijs, in nauwe samenspraak met mij", zo verklaarde Perben. "Ik zal uiteraard vanaf morgen de families van de slachtoffers inlichten, voor zover ze nog niet op de hoogte zullen zijn."

Het hof van beroep had donderdag algemene verbazing gewekt door de dertig personen buiten vervolging te stellen. Zij werden vervolgd voor hun aandeel in de zaak van het besmette bloed. Vierduizend mensen bleken in de jaren tachtig bloed toegediend te hebben gekregen dat was besmet met het HIV-virus. Zeshonderd onder hen zijn intussen al overleden.

Eenzame nacht eindigt in ziekenhuis

dmace stuurde ons via de newssubmit het volgende vertaalde stuk:

Een Roemeense vrouw moest een spuitbus laten verwijderen in een ziekenhuis nadat een romantische nacht met haarzelf in het water viel.

De vrouw, die alleen op vakantie was aan de Zwarte Zee, had haar hotelkamer versierd met kaarsen en bloemen en een achtergrondmuziekje.

Maar de nacht eindigde in pijn en schaamte nadat ze had geprobeerd om een bus deodorant te gebruiken als hulpstuk en deze vast kwam te zitten.

De vrouw, bekend als Marcella M. bij de nationale krant van Roemenië, vertelde de doktoren dat ze het net met haar vriendje had uitgemaakt en zichzelf wou bewijzen dat ze ook zonder man door het leven kon gaan.

De doktoren slaagden erin om de spuitbus te verwijderen, maar hielden de vrouw nog wel te observatie.

Airport Rotterdam verwacht grote drukte

ZuPeRMaN had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Rotterdam Airport treft maatregelen om inchecken op 20 juli in goede banen te leiden. Dat is de dag dat het stoffelijk overschot van Pim Fortuyn naar Italië wordt gevlogen. Er wordt gerekend op een grote belangstelling voor de vlucht.

Incheckbalies worden tweeënhalf uur voor vertrek van de vlucht geopend. Afhalers mogen alleen door als blijkt dat de persoon die ze willen afhalen op de passagierslijst voorkomt.

Hallo-toeteren in Gouda uit den boze

NoVaRaGnA had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Na het zomerreces zal de gemeenteraad van Gouda de officiële 10 Gouden Regels van Gouda presenteren. Ruim 3500 Gouwenaren stuurden een kaartje in en stelden uit 35 stadsregels hun favoriete top tien samen.

Een greep uit de suggesties. 'Postertje gescoord. Bushokje aan gort. Rekeningetje: 1800 euro. Stadsregel: wat je stuk maakt, moet je zelf betalen.' En: 'Een uniform is ook maar een mens. Stadsregel: agenten zijn er voor ons allemaal, respect graag.' Of: 'Hé macho, je toetert mijn kinderen wakker! Stadsregel: gebruik je claxon niet om hallo te zeggen.

In Gouda is al jaren veel overlast van criminaliteit. Gewelddadige overvallen op straat -en op klaarlichte dag- zijn geen uitzondering. Veel Gouwenaren vinden het 10-regel plan echter volstrekt onvoldoende om iets aan de echte criminaliteit in de stad te doen.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.