FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 10 september 2023

Nederlands elftal knokt zich langs Ierland na zeer zwakke start

Het Nederlands elftal heeft met een 1-2 zege op Ierland in Dublin een grote stap gezet richting het EK. Oranje stond na drie minuten al op achterstand, maar maakte dat goed en won. Door de zege staat Nederland nu op de tweede plaats in Groep B.

Nederland begon zeer zwak aan het duel met Ierland. In het eigen strafschopgebied verspeelde Frenkie de Jong de bal na een inspeelpass van Mark Flekken, waaruit Ierland een grote kans kreeg. Die liet de Ieren nog onbenut, maar uit de corner zou de thuisploeg een penalty krijgen na hands van Virgil van Dijk. Adam Idah schoot vervolgens de 1-0 binnen.

Daarna had Nederland moeite om in het spel te komen, maar gedurende de eerste helft ging het iets beter en via een strafschop zou Oranje ook langszij komen. Cody Gakpo gaf de bal diep aan Denzel Dumfries die zich met een goede loopactie vrij had gespeeld. De wingback van het Nederlands elftal ging alleen op de doelman af en werd neergelegd, waarna de scheidsrechter de strafschop gaf en die werd benut door Gakpo.

Ondanks de gelijkmaker bleef Nederland het lastig houden met Ierland en bij rust greep bondscoach Ronald Koeman in. Hij wisselde naar een 4-3-3 systeem en direct in de tweede helft leverde dat na tien minuten resultaat op. De Jong stuurde met een bekeken lobje Dumfries diep, die vervolgens met een kopbal invaller Wout Werghorst wist te bereiken en de 1-2 binnenschoot.

Daarna probeerde Ierland het nog wel, maar de zege van Nederland kwam niet meer in gevaar en deed Oranje goede zaken in Groep B.

Historische wereldtitel Duitse basketballers

In Manila is zondag de finale gespeeld van het wereldkampioenschap basketbal. Duitsland en Servië stonden beiden voor het eerst in de mondiale eindstrijd, hoewel Servië als onderdeel van Joegoslavië in 1998 en 2002 nog wel de wereldtitel had gepakt.

Servië begon prima aan de wedstrijd, maar Duitsland was geen moment echt ver weg: na het eerste kwart stond het 23-26 voor Servië, halverwege hadden beide ploegen 47 punten op de borden staan. Duitsland sloeg in het derde kwart toe en bouwde uit naar een mooie voorsprong: 69-57.

Toch gaf Servië zich niet gewonnen en de ploeg kwam in het vierde kwart weer tot op een paar punten, maar in de slotminuten stond Dennis Schröder nog maar eens op. Met in totaal 28 punten, waaronder een paar op een uiterst belangrijk moment, leidde hij Duitsland naar de 83-77 zege en de allereerste wereldtitel.

De derde plek ging naar Canada, dat na overtime met 127-118 van de VS won.

Yates schrijft Grand Prix Cycliste de Montrťal op zijn naam

Adam Yates heeft de Grand Prix Cycliste de Montréal gewonnen. De Engelsman reed in de laatste ronde op de belangrijkste klim weg en alleen Pavel Sivakov kon enigzins volgen. De Fransman kon in de afdaling aansluiten, maar in de sprint was hij kansloos tegen Yates. In de achtergrond reed Alex Aranburu naar een derde plaats.

Na de Grand Prix Cycliste de Quebec stond vandaag de tweede Canadese wedstrijd in de WorldTour op het programma. De renners moesten in Montréal achttien rondes afleggen met daarbij de beklimming van Camillien Houde, een klim van 1,6 kilometer met een stijgingspercentage van 7.3 %. Met nog drie rondes voor het einde nam UAE Emirates het heft in handen en legde een stevig tempo op.

De ploeg van Adam Yates dunde het peloton uit en op de laatste beklimming van cote Camillien Houde was het Yates die versnelde. Alleen Pavel Sivakov kon de Engelsman volgen. Vlak voor de top moest de Fransman een gaatje laten op Yates, maar in de afdaling zou hij weer aansluiten. De twee moesten het nog tien kilometer volhouden en de achtervolgende groep kwam nog dichtbij, maar slaagde er niet in om het gat te dichten. In een sprint heuvelop was Yates duidelijk de sterkste en won voor Sivakov. In de achtergrond reed Alex Aranburu nog naar een verdienstelijke derde plaats.

Results powered by FirstCycling.com

Nederland domineert op WK roeien: wereldtitels voor Florijn en duo Twellaar en Broenink

De Nederlandse roeiploeg heeft op het WK roeien gedomineerd. Nadat het zaterdag al drie wereldtitels veroverde in olympische disciplines deed Oranje daar nog eens twee wereldtitels bij, met winst voor de skiffeuse Karolien Florijn en de dubbeltwee met Melvin Twellaar en Stef Broenink. Ook werd er nog zilver gehaald door de Holland Acht en de skiff Simon van Dorp.

Dubbeltwee mannen
Melvin Twellaar en Stef Broenink hadden op de olympische spelen van Tokio nog zilver gehaald, maar daarna probeerden de beide roeiers het in een andere boot. Twellaar roeide een tijdje in de skiff, terwijl Broenink het probeerde in de dubbelvier, maar sinds dit jaar zijn ze weer samen in de dubbeltwee en dat leverde direct het gewenste resultaat op. De Nederlandse boot nam al snel afstand van de concurrentie en pakte met duidelijk verschil het goud. Ze wonnen voor de Kroatische broers Sinkovic en Ierland.

Skiff vrouwen
Op de skiff bij de vrouwen stond er geen maat op Karolien Florijn. De 25-jarige Nederlandse verdedigde met succes haar wereldtitel. Florijn ging van start tot de finish aan de leiding en zou uiteindelijk met meer dan vijf seconden winnen voor olympisch kampioene Emma Twigg. Tara Gingney uit Australië werd derde.

Skiff mannen
Ook bij de skiff voor de mannen pakte Nederland een medaille. Simon van Dorp moest het afleggen tegen Oliver Zeidler. De Duitser was snel gestart en Van Dorp kwam tegen de finish nog wel dichter bij Zeidler, maar het goud ging toch naar Duitsland.

De acht mannen
Ook bij de Holland Acht pakte Nederland het zilver. In een zeer spannende wedstrijd had Nederland een matige start, maar gedurende de wedstrijd kwam het sterk opzetten en kwam het maar een seconde te kort tegen Groot-Brittannië. Australië pakte het brons.

Resten prehistorische koalasoort ontdekt in AustraliŽ

Onderzoekers hebben de overblijfselen van een voorheen onbekende prehistorische koalasoort ontdekt in de Australische outback. De dieren leefden zo'n 25 miljoen jaar geleden. De soort kreeg de naam ‘Lumakoala blackae’, blijkt uit een onderzoek onder leiding van Flinders University, gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports.

Fossiele tanden van het buideldier werden volgens onderzoeker Arthur Crichton op zo'n 100 kilometer ten zuiden van Alice Springs in de Northern Territory-regio gevonden. Met een lichaamsgewicht van ongeveer 2,5 kilogram waren deze koala's aanzienlijk kleiner dan moderne koala's, die tot 14 kilogram kunnen wegen. Ze voedden zich vooral met zachte bladeren, maar waarschijnlijk ook met insecten.

Crichton zegt dat de ontdekking een gat van 30 miljoen jaar in de evolutie van buideldieren helpt dichten. “Uit onze computeranalyse van de evolutionaire relaties blijkt dat Lumakoala een lid of nauwe verwant is van de koalafamilie,” legde hij uit. De soort lijkt ook op een aantal veel oudere fossiele buideldieren.

Koala's leven alleen in Australië. Hun aantal is de laatste tijd sterk gedaald als gevolg van aanhoudende droogtes, verwoestende bosbranden, ziekten en verlies van hun leefgebied. In sommige staten worden koala's als ernstig bedreigd beschouwd.

Costa wint vijftiende etappe Vuelta vanuit vroege vlucht

De vijftiende etappe in de Vuelta is een prooi geworden voor Rui Costa. De Portugees won het in een sprintje van Lennard Kämna en Santiago Buitrago. Ook Remco Evenepoel zat mee in de kopgroep, maar moest bergop passen en kwam als vierde over de streep. Tussen de klassementsrenners bleef het rustig en is Sepp Kuss bij het ingaan van de derde week nog altijd leider.

Na twee bergetappes kregen de renners vandaag een heuvelrit voorgeschoteld. Ondanks de zware bergritten deden de renners het in het eerste uur niet rustig aan. In het begin uur was Remco Evenepoel bij meerdere aanvallen betrokken. De Belgisch kampioen won zaterdag met een indrukwekkende aanval de veertiende etappe en had vandaag ook zijn zinnen gezet op de rit. Maar ook UAE was in het eerste uur actief. De ploeg van kopman Juan Ayuso probeerde Jumbo-Visma onder druk te zetten en dat lukte ook. Marc Soler was mee in de aanval, hij kreeg Jonas Vingegaard wel met zich mee, maar Jumbo-Visma moest wel het gat dichtrijden naar de kopgroep en slaagde daarin.

Daarna kon een kopgroep wegrijden met daarbij Evenepoel en kreeg daarbij veertien andere renners met zich mee. Snel pakte de kopgroep van vijftien drie minuten en konden ze gaan strijden voor de dagzege. Evenepoel leek daarbij de grootste kanshebber, maar op de laatste beklimming kon de Belg niet mee. Eerst namen Rui Costa en Santiago Buitrago een voorsprong, waarna vlak voor de top Lennard Kämna aansloot bij het tweetal. Kämna zette druk in de afdaling en sloeg daarmee ook een gaatje, tot de Duitser zelf de fout in ging en een bocht miste. Een ritzege leek niet meer mogelijk voor Kämna, maar doordat Costa en Buitrago met nog twee kilometer te gaan maar naar elkaar bleven kijken kon de Duitser weer aansluiten en gingen ze met z'n driëen sprinten voor de zege. Kämna leek op weg naar zijn tweede ritzege deze Vuelta, maar in de laatste vijftig meter ging Costa hem nog voorbij.

In het algemeen klassement veranderde er niks en gaat Sepp Kuss als leider de tweede rustdag in. De Amerikaan van Jumbo-Visma heeft anderhalve minuut voorsprong op zijn ploeggenoten Primoz Roglic en Jonas Vingegaard.

Results powered by FirstCycling.com

D66 wil het vertrouwen van de burger in de overheid herstellen

Hans Vijlbrief, de huidige staatssecretaris van Mijnbouw en tevens voorzitter van de verkiezingsprogrammacommissie van D66, heeft verklaard dat zijn partij streeft naar het herstel van het vertrouwen van de burgers in de overheid. Als een concrete maatregel stelt de partij voor dat de overheid niet langer in hoger beroep gaat in rechtszaken tegen burgers wanneer de overheid deze zaken heeft verloren. Dit heeft hij gezegd tijdens een interview op WNL Op Zondag.

“Als partij stellen we voor om geen individuele rechtszaken meer aan te spannen tegen burgers in hoger beroep”, aldus Vijlbrief. Zodra een burger een zaak wint, vindt de partij dat de Staat zich daarbij moet neerleggen. Dit standpunt is ook opgenomen in het verkiezingsprogramma van D66.

Van der Plas wil niet op voorhand kiezen tussen Timmermans of YesilgŲz

Timmermans en Yeşilgöz hebben de wens om te regeren na de verkiezingen in een nieuw kabinet, bij voorkeur als premier. Van der Plas wil ook graag met haar partij deelnemen aan een coalitie, maar ze wil geen voorkeur uitspreken. “Het draait altijd om individuen. Wil je met die persoon of met die? Ik vind dat als we in een coalitieonderhandeling terechtkomen, wat vrij waarschijnlijk is, we moeten praten over hoe we Nederland willen vormgeven”, aldus de partijleider. Meer hierover bij WNL.

Afgelopen vrijdag heeft de BBB haar verkiezingsprogramma gepresenteerd, in dit programma wordt onder andere gepleit voor de transformatie van Nederland tot een ‘Naoberstaat’, waarin de regering zich als een behulpzame buurman opstelt. Naast het instellen van beschermde natuurgebieden, worden er ook beschermde landbouwgebieden geïntroduceerd en moet het eigen risico in de zorg zo snel mogelijk worden verlaagd en afgeschaft. BBB stelt voor dat er geen belasting wordt betaald over de eerste 30.000 euro inkomen, maar dat toeslagen wel worden afgeschaft.

Daarnaast wil BBB een quotum invoeren voor het aantal asielzoekers. Nederland zou jaarlijks maximaal 1500 mensen moeten opvangen, inclusief nareizigers. “In ons verkiezingsprogramma benadrukken we ook dat als er ergens een grote oorlog uitbreekt en er meer opvang nodig is, dit mogelijk is. Aan de andere kant kan het aantal ook minder zijn.” Het afkopen van opvang zoals door de EU is voorgesteld lijkt Van der Plas een redelijk alternatief.

De stikstofwet van minister Van der Wal moet van tafel net als de onvrijwillige onteigening van boeren. BBB werkt aan een nieuwe stikstofwet, maar wil bijvoorbeeld ook geen bezuinigingen op de ouderenzorg.

Wat BBB betreft moet elke burger vanuit zijn raam minstens 3 bomen kunnen zien, steden moeten vergroenen ook om hittestress tegen te gaan.

A12 om 14.25 uur weer open voor verkeer, ruim 500 aanhoudingen

Ook vandaag is de Haagse politie weer aanwezig om de aangekondigde blokkadeactie van klimaatactivisten op de A12 in goede banen te leiden en de aangemelde demonstratie aan de Laan van Reagan en Gorbatsjov te faciliteren. Demonsteren mag, maar alleen waar dit is toegestaan door de gemeente Den Haag. 

Tegen 12 uur liepen de eerste actievoerder de Utrechtsebaan(A12) op om de weg te blokkeren Deze blokkade is niet toegestaan. In plaats daarvan kunnen actievoerders zich aansluiten bij de geplande klimaatdemonstratie op de Laan van Reagan en Gorbatsjov.

Even na 12 uur heeft de burgemeester  toestemming gegeven om de snelweg vrij te maken voor verkeer. Actievoerders worden door de politie gevorderd om weg te gaan en aan te sluiten bij de aangekondigde klimaatdemonstratie. Actievoerders die geen gehoor geven aan de instructies van de politie zullen worden aangehouden. De waterwerper is kort ingezet, de politie is begonnen met aanhoudingen.

Gisteren zijn er op de eerste dag van deze actie ruim 2400 klimaatactivisten aangehouden, naar het ADO-stadion gebracht en daar weer vrijgelaten. Vijf mensen moesten vast blijven zitten  wegens het zich niet willen identificeren. Op dit moment zijn vier van hen weer vrijgelaten, terwijl de vijfde nog steeds vastzit vanwege belemmering van het onderzoek en het weigeren van het vrijgeven van de identiteit. Twee van de vijf zijn vrijgelaten met een proces-verbaal als gevolg.

Update 17.15 uur: Rond 13.30 uur waren alle actievoerders door de politie van de Utrechtsebaan (A12) verwijderd, om 14.25 uur was de weg weer voor iedereen open. Nadat alle demonstranten van de A12 waren verwijderd moesten ook de sympathisanten die op de Laan van Reagan en Gorbatsjov stonden daar vertrekken.

De politie liet weten vandaag ruim 500 mensen te hebben aangehouden voor de Wet Openbare Manifestaties. Daarnaast werd een aantal personen aangehouden voor andere strafbare feiten, zoals belemmering van het politiewerk.

Voordat de politie tot de aanhouding van actievoerders op de snelweg overgingen, hebben ze voor zover mogelijk eerst de kinderen en hun eventuele begeleiders uit de groep gehaald, zodat deze tijdig de kans kregen te vertrekken. Desondanks bevonden zich onder de aangehouden personen nog vier minderjarigen.

Burgemeester Jan van Zanen gaf de volgende verklaring:

"Vandaag is voor de negende keer een poging gedaan om de A12 te blokkeren. Een kleine groep actievoerders betrad rond het middaguur de Boslaan nabij het Malieveld. Dankzij het uitermate professionele optreden van de politie is deze blokkade snel verholpen en zijn de actievoerders aangehouden. Omstreeks 13.30 uur was deze belangrijke verkeersader voor de bewoners in Den Haag weer ontruimd.
Met deze negende poging om een ontwrichtende blokkade op te werpen voor de inwoners van Den Haag, wordt het demonstratierecht wederom met voeten getreden. Ik ga niet over de doelen die men nastreeft, maar maak mij grote zorgen over de ontwrichtende acties die voor de komende werkdagen zijn aangekondigd.
Hoe klein deze acties ook mogen zijn, vele tienduizenden mensen moeten morgen langs deze belangrijke toegangsroute gewoon weer naar hun werk. Ik zal mij ook de komende dagen blijven inzetten, om de ontwrichting van de stad tegen te gaan. Dat verdienen de inwoners van Den Haag en iedereen die hier aan het werk is.
Veel lof voor het werk van de politiemannen en -vrouwen uit het hele land die vandaag en gisteren in Den Haag zijn ingezet."

De redenvoor de blokkades wordt op de website A12blokkade.nl nader toegelicht.
"Groot­verbruikers betalen 100× minder belasting voor hun elektriciteit dan kleine bedrijven. Energieproducenten en raffina­derijen betalen géén accijns als ze kolen of aardgas gebruiken. Men betaalt géén BTW of kerosine-accijns als men vliegt. Groot­vervuilers ontvangen gratis CO2-uitstootrechten. In totaal zijn er tot dusver 31 fossiele subsidies geïdentificeerd. Uit nieuw onderzoek van SOMO, Oil Change International en Milieudefensie blijkt dat er in Nederland door deze 31 regelingen de overheid een bedrag van gemiddeld €37,5 miljard euro per jaar aan accijns misloopt."

Eerdere berichtgeving:  

Duitsland ontslaat bondscoach Flick na afstraffing tegen Japan

Duitsland heeft Hans Flick ontslagen als bondscoach van het nationale voetbalelftal. De beslissing kwam een dag na de pijnlijke 1-4 nederlaag tegen Japan.

Duitsland is als organisator als geplaatst voor EK van volgend jaar en speelt dus tot die tijd uitsluitend oefenwedstrijden maar daarin gaat het niet best. Voor de nederlaag van gisteren werd er afgelopen juni ook al verloren van Polen en Colombia. Op het afgelopen WK in Qatar werd Duitsland ook al in de groepsfase uitgeschakeld.

Ook voor komende dinsdag staat er nog een vriendschappelijke interland op het programma. Tegen Frankrijk zal Rudi Völler dan de honneurs waarnemen.

Grand Prix van San Marino gedomineerd door Martin, Pedrosa maakt indruk

Op het Misano World Circuit Marco Simoncelli is zondagmiddag de Grand Prix van San Marino verreden in de MotoGP. Dat werd niet de meest enerverende race ooit, maar voor de in de zon wegsmeltende toeschouwers mocht dat de pret niet drukken.

Net als bij de sprintrace was de poleposition voor Jorge Martin, die naast Marco Bezzecchi en Francesco Bagnaia stond. Maverick Viñales, wildcardrijder Dani Pedrosa en Aleix Espargaro vormden de tweede startrij, voor Brad Binder, Luca Marini en Marc Marquez.

Martin's start was prima, hij kreeg Bagnaia, Bezzecchi en de opnieuw goed vertrokken Binder achter zich aan. In de eerste paar ronden reden die vier wat weg van Pedrosa, terwijl de strijd tussen Bezzecchi en Bagnaia er voor zorgde dat Martin zich ook een beetje los kon rijden van de rest.

Eenmaal over de helft van de race was Binder weggevallen, hij gleed vanaf de vierde plek onderuit, terwijl Martin, Bagnaia en Bezzecchi een gat van anderhalve seconde hadden naar de redelijk eenzaam rondrijdende Pedrosa.

In de slotfase kon Martin zijn voorsprong beetje bij beetje uitbreiden, terwijl Bezzecchi weg was gereden bij Bagnaia. Die kreeg op zijn beurt in de laatste ronde bezoek van Pedrosa, maar de geblesseerde kampioenschapsleider wist de oudgediende van zich af te houden voor plek drie.

Het nutteloze feitje van de dag: beroemde hagelslag

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Wie heeft het niet als broodbeleg gegeten, VENZ? Hagelslag, kwinkslag, chocopasta enzovoort, wie kent het niet? Maar wist je dat de naam VENZ afstamt van de oprichter van het bedrijf? In 1890 startte Hendrik de Vries een groothandel in chocolade en suikerwerk en de naam VENZ was een samentrekking van 'de Vries EN Zonen'.

Acosta domineert Moto2-race Misano, Bendsneyder in de punten

In de Moto2 is zondag de Grand Prix van San Marino afgewerkt. Dat gebeurde op het circuit van Misano, waar het bijzonder warm was en waar men niet de meest spannende race ooit kreeg voorgeschoteld.

Celestino Vietti had de poleposition te pakken en kreeg kampioenschapsleider Pedro Acosta en Manuel Gonzalez naast zich op de grid. Aron Canet, Mattia Pasini en Alonso Lopez vulden de tweede rij, voor Joe Roberts, Sam Lowes en Tony Arbolino. Zonta van den Goorbergh stond op een keurige twaalfde plek, Bo Bendsneyder vertrok vanaf plek vijftien.

Acosta pakte in de openingsfase de leiding, voor Vietti en Canet, terwijl Van den Goorbergh - die het vooraf al zwaar had met de hitte - na een paar ronden onderuit ging. Niet veel later lag ook Canet op het asfalt, terwijl Acosta richting de slotfase van de race een gaatje wist te slaan naar Vietti, die op zijn beurt weer ruim voor Lopez reed.

In de slotfase begon iedereen het lastig te krijgen met de grip in de hitte, maar Acosta kwam niet in de problemen: hij boekte een dominante zege. Vietti finishte voor eigen publiek als tweede, Lopez completeerde het podium en Bendsneyder finishte op de dertiende plek keurig in de punten.

Rugbyer Ford verslaat ArgentiniŽ, Ieren vernederen RoemeniŽ

Voor de rugbyliefhebber gaan we nog even terug naar zaterdag, want op het wereldkampioenschap in Frankrijk stonden er weer vier wedstrijden op het programma. Die waren niet allemaal even spannend, maar dat mocht de pret natuurlijk niet drukken.

Italië - Namibië (groep A)
Een echt spannende wedstrijd was het niet, binnen een kwartier hadden Lorenzo Cannone en Paolo Garbisi al een try te pakken. Gerswin Mouton deed voor Naminië wat terug, maar vooral in de tweede helft walste Italië er overheen: Dino Lamb, Ange Capuozzo, Hame Faive, Manuel Zuliani en Paolo Odogwu scoorden allemaal een try, Tommaso Allan trapte elke conversie tussen de palen en Italië won met 52-8.

Ierland - Roemenië (groep B)
Dankzij Gabriel Rupanu vloog Roemenië uit de startblokken met een prima try, maar diezelfde Rupano liet de conversie liggen en verder bleef het daar grotendeels bij, op één penalty kick van diezelfde Rupanu na. De Ieren kwamen al snel op stoom via Jamison Gibson-Park, al snel daarna scoorde ook Hugo Keenan. Tadhg Beirne, Bundee Aki, Johnny Sexton en Peter O'Mahony scoorden allemaal twee tries, Rob Herring en Joe McCarthy wisten ook een try te scoren en zo won Ierland met liefst 82-8.

Australië - Georgië (groep C)
Al na twee minuten had Jordan Petaia de eerste try voor Australië te pakken, Mark Nawaqanitawase voegde er een paar minuten later een try aan toe. Ben Donaldson pakte er twee, terwijl Georgië het moest doen met tries van Luka Ivanishvili en Beka Gigashvili, wat uiteindelijk een 35-15 zege opleverde voor Australië.

Engeland - Argentinië (groep D)
Engeland mocht het na drie minuten al met een mannetje minder doen, want Tom Curry beukte Juan Cruz Mallia uit de wedstrijd en kreeg rood. Toch domineerde Engeland de wedstrijd en dan met name in de persoon van George Ford: zes rake penalty kicks en maar liefst drie drop goals, waarmee hij in zijn eentje de volledige Engelse productie van 27 punten verzorgde. Argentinië scoorde met Rodrigo Bruni wel een try, verder dan 27-10 kwamen de Zuid-Amerikanen niet.

IsraŽlische soldaten schieten Palestijn (16) dood op Westelijke Jordaanoever

Israëlische soldaten schoten een Palestijnse tiener dood op de bezette Westelijke Jordaanoever. 

Volgens het ministerie van Volksgezondheid werd de 16-jarige gedood bij de ingang van het vluchtelingenkamp Al-Arroub nabij de stad Hebron. Het Israëlische leger zei dat er brandbommen naar soldaten waren gegooid en dat zij hierop hadden gereageerd door onder meer te schieten.

Het geweld op de Westelijke Jordaanoever is de afgelopen anderhalf jaar verergerd. Het Israëlische leger heeft daar de operaties tegen extremisten opgevoerd in reactie op Palestijnse aanvallen in Israëlische steden en nederzettingen. Hierbij vallen altijd dodelijke slachtoffers. Joodse kolonisten vielen herhaaldelijk Palestijnse dorpen aan.

RoemeniŽ roept Russische ambassadeur op, opnieuw droneresten aangetroffen

Het Roemeense ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Russische ambassadeur ontboden. 

Gisteren werd voor de tweede keer in een week tijd brokstukken van drones aangetroffen in het NAVO-land. Volgens berichten in de media zijn de drones vergelijkbaar met die welke door het Russische leger worden gebruikt. President Iohannis sprak van een onaanvaardbare schending van het luchtruim.

NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg omschreef de Russische aanvallen in het grensgebied als ‘destabiliserend’, maar benadrukte tegelijkertijd dat er geen tekenen zijn dat Moskou specifiek het NAVO-land wilde treffen. Rusland heeft de laatste tijd steeds meer aanvallen uitgevoerd op de Oekraïense Donau-havens, die dicht bij Roemenië liggen. 

De rol van Cuba in het afluisteren door China

China gebruikt bases in Cuba om communicatie te monitoren en inlichtingen te verzamelen in het zuidoosten van de Verenigde Staten, een methode die bekend staat als signal intelligence. Zowel Peking als Havana hebben de geplande faciliteiten ontkend, maar Amerikaanse functionarissen zeggen dat China en Cuba al gezamenlijk vier afluisterstations op het eiland exploiteren.

Satellietschotels en AN/FLR-9 antennesystemen (in een serie opgestelde reeks antenne's, ook wel elephant cage genoemd) worden gebruikt om militaire communicatie en geheimen uit de technologie-industrie van de Verenigde Staten af te luisteren. WSJ legt uit welke technologie hierbij betrokken is en wat de Verenigde Staten doen om het afluisteren af te weren.


0:00 China’s surveillance op de Verenigde Staten
0:38 Signal intelligence programma’s
2:19 Satellietschotels
3:33 AN/FLR-9 antennesystemen 
4:42 Tegenaanvallen 

Marokko: moeilijke zoektocht naar overlevenden, ruim 2000 doden

Na de zware aardbeving in Marokko blijven reddingswerkers zoeken naar overlevenden. Het werk is moeilijk. Volgens de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maan-verenigingen komt dit ook doordat sommige van de zwaarst getroffen gebieden bergachtig en afgelegen zijn, waardoor ze moeilijk toegankelijk zijn. 

Volgens het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken kwamen vrijdagavond laat ruim 2.000 mensen om het leven bij de aardbeving. Minstens evenveel mensen raakten gewond. Gevreesd wordt dat het aantal slachtoffers zal blijven stijgen.

De aardbeving met een kracht van 6,8 vond zaterdagnacht plaats. Het epicentrum lag in een bergachtig gebied ongeveer 70 kilometer ten zuidwesten van Marrakesh. Afbeeldingen en video’s op online netwerken lieten in veel steden in de regio ernstige schade zien. Ook historische locaties raakten beschadigd, waaronder delen van de rode muur rond de oude binnenstad van Marrakesh en gebouwen in de medina. Ze staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het Geofysisch Instituut van Marokko sprak van de sterkste aardbeving in een eeuw. In het Noord-Afrikaanse land zijn drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Alle vlaggen zullen halfstok worden gehesen.

Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Groot-Brittannië, Turkije en Israël hebben steun toegezegd aan het land. Ook de EU, de Afrikaanse Unie en de Wereldgezondheidsorganisatie boden hulp aan. Veel staatshoofden en regeringsleiders betuigden hun medeleven aan de slachtoffers en families. 

Moto3-coureur Veijer knap 5e in Misano, Alonso wint weer

De jongelingen in de Moto3 hebben zondagochtend op het circuit van Misano de Grand Prix van San Marino gereden. Het werd weer een mooie strijd, hoewel de groep waarin gestreden werd om de winst iets kleiner was dan gebruikelijk.

Jaume Masia stond op poleposition, naast Ayumu Sasaki en Kaito Toba. Op rij twee stonden Diogo Moreira, Deniz Öncü en David Alonso, voor David Muñoz, kampioenschapsleider Daniel Holgado en Stefano Nepa - Collin Veijer vertrok van een uitstekende tiende positie.

Masia nam de touwtjes in de openingsfase in handen, Öncü en Moreira volgden en Sasaki probeerde ook nog de aansluiting te houden, terwijl Veijer rond de achtste plek prima mee kon. Moreira moest een beetje afhaken bij de kopgroep, waar Alonso en Muñoz zich juist kwamen melden - op driekwart van de race hadden we zo vier heren in de kopgroep.

Met Öncü, Masia en Alonso voorop begon de laatste ronde, Muñoz was min of meer afgehaakt. Met een flinke beuk zette Masia Öncü aan de kant, waar Alonso van profiteerde: hij pakte de winst, voor Masia en Öncü. Muñoz werd vierde, maar extra aandacht mag naar plek vijf: Collin Veijer, een week nadat hij drie tenen brak in de kwalificatie in Barcelona.

Sasaki finishte overigens als zevende en ook dat was van belang: Holgado rondde een matige race af als zestiende, waardoor Sasaki tot op een paar punten is genaderd in het kampioenschap.

Vuelta: Etappe 15 - Koersen door het Baskenland

De veertiende etappe van de Vuelta a España was weer een aparte, Remco Evenepoel liet zien dat de dag ervoor echt een inzinking was, want hij domineerde de hele rit. Vandaag rijden we door het Baskenland en is het meer flink heuvelachtig dan écht bergachtig, een perfecte aanvallersetappe.

De heren starten in Pamplona en zetten koers naar Lekunberri, een etappe van een ruime 158 kilometer. In de uitgebreide voorbeschouwing van Baskenlandliefhebber Rellende_Rotscholier zien we alle details nog beter beschreven dan normaal, dus daar verwijzen we voor het gemak naar door voor de beste beschrijving, maar het komt neer op drie keer serieus klimmen, met een afdaling naar de finish.

De etappe gaat na een klein kwartier neutralisatie rond half twee van start, helaas zijn er een uur later pas beelden - Eurosport is dan wel gewoon weer gelijk live. De finish staat tussen kwart over vijf en kwart voor zes op de planning, als het niet voor de spanning is, dan zijn de plaatjes wel de moeite waard om op tijd in te schakelen.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Casadei eerste MotoE-wereldkampioen na strijd in Misano

Op het circuit van Misano is zaterdag het seizoen afgesloten in de MotoE, de elektrische raceklasse bij de motoren, die vaak te zien is in het voorprogramma van de MotoGP. De laatste twee races van het jaar stonden op het programma en dus moest de titelstrijd beslist worden.

Race één
Kampioenschapsleider Mattia Casadei vertrok vanaf poleposition en had Nicolas Spinelli en Hector Garzo naast zich, voor Andrea Mantovani, titelkandidaat Jordi Torres en Kevin Manfredi. Torres kende een superstart en nam de leiding, maar wat te mooi lijkt om waar te zijn is dat vaak ook: valse start en een dubbele long lap-penalty.

Casadei pakte de leiding terug, voor Spinelli en Garzo, terwijl Torres terugviel tot de tiende plek - met Casadei aan de leiding betekende dat de beslissing in het kampioenschap, virtueel althans. Casadei hield de leiding vast, Garzo ging naar plek twee en deed een ultieme slipstreamaanval, maar kwam nét tekort voor de winst: Casadei won, voor Garzo en Spinelli, en daarmee kroonde Casadei zich tot allereerste officiële MotoE-wereldkampioen, nadat de eerste vier seizoenen nog als World Cup door het leven gingen.

Race twee
De spanning wat betreft de titel was er uiteraard af, terwijl Casadei wederom de beste start kende. Halverwege de race zag hij Spinelli en Garzo echter langszij komen en na een fantastische strijd in de laatste ronde ging de winst naar Spinelli, voor Garzo en Casadei.

Ram en Salisbury schrijven historie op US Open, Kazachs-Fins duo maakt stunt af

Op de US Open in New York zijn twee van de drie titels in het dubbelspel vergeven. De finale bij de mannen stond vrijdagavond op het programma, zaterdagavond was het tijd voor de eindstrijd bij de gemengde dubbels - van Nederlandse deelname was al even geen sprake meer.

Mannendubbels
De Amerikaan Rajeev Ram en zijn Britse kompaan Joe Salisbury wonnen de vorige twee edities en probeerden als eerste koppel in het moderne tennistijdperk - en de eersten sinds 1914 - drie keer op rij de titel te pakken. Daarvoor moesten de nummers drie van de plaatsingslijst afrekenen met de Indische veteraan Rohan Bopanna en de Australiër Matthew Ebden, als zesde geplaatst, en na een stroeve start kregen Ram en Salisbury dat voor elkaar: 2-6, 6-3, 6-4.

Gemengde dubbels
De als eerste geplaatste Amerikanen Jessica Pegula en Austin Krajicek stonden in de finale tegenover het verrassende Kazachs-Finse duo Anna Danilina/Harri Heliövaara. Die bleven hun droomtoernooi doorzetten, ondanks hier en daar een misverstandje over wie een smash terug zou slaan, en pakten met 6-3, 6-4 de titel, voor beiden met afstand het grootste succes uit hun carrière.

Zondag wordt de vrouwendubbelfinale gespeeld.

Volleyballers na thriller tegen Duitsland in kwartfinales EK

De Nederlandse volleyballers hebben zich geplaatst voor de kwartfinales van het Europees kampioenschap. In het Italiaanse Bari was de ploeg van bondscoach Roberto Piazza in een thriller over vijf sets te sterk voor Duitsland.

Nederland begon uitstekend aan de wedstrijd en zowel in de eerste als de tweede set leverde een relatief vroege voorsprong uiteindelijk setwinst op. Duitsland herpakte zich echter en nam halverwege set drie het heft in handen, waarna Nederland in de vierde set zelfs keer op keer achter de feiten aan liep.

Er moest dus een vijfde set gespeeld worden, waarin de Nederlanders de rug konden rechten. Onder leiding van de ijzersterk spelende Nimir Abdel-Aziz werd het Duitsland toch weer bijzonder moeilijk gemaakt en het was dan ook passend dat Abdel-Aziz degene was die uiteindelijk het winnende punt binnen knalde: 25-20, 25-23, 22-25, 18-28, 15-12.

Nederland speelt dinsdag in de kwartfinales tegen Italië. Slovenië en Oekraïne spelen maandag tegen elkaar, net als Frankrijk en Roemenië. De laatste kwartfinalisten worden zondag beslist: Servië speelt dan tegen Tsjechië, Polen tegen België.

Tiener Gauff pakt eerste Grand Slam-titel op US Open

Tennisster Coco Gauff heeft haar eerste Grand Slam-titel op zak. De Amerikaanse is nog altijd maar 19 jaren jong en toch wordt al een jaar of vier gezegd dat die titel een kwestie van tijd is, zaterdagavond was het voor eigen publiek in New York dan zover.

In de finale stond Gauff, de mondiale nummer zes, tegenover de als tweede geplaatste Wit-Russische Aryna Sabalenka. Die begon beduidend beter tegen de zenuwachtig ogende Gauff en na veertig minuten had Sabalenka de eerste set met 6-2 relatief simpel in de tas.

In de tweede set leek Gauff beter in haar spel te komen en kreeg Sabalenka het moeilijk. Ze beperkte de schade tot één break op 2-1, maar wist de Amerikaanse niet terug te breken en dus ging de set met 6-3 naar Gauff. In het beslissende derde bedrijf opende Gauff al met twee breaks, waarna ze het niet meer uit handen gaf: na ruim twee uur pakte ze met 2-6, 6-3, 6-2 de winst.

Martin wint MotoGP-sprintrace Misano

Op het circuit van Misano is zaterdag de sprintrace in de MotoGP verreden voor de Grand Prix van San Marino, die zondag op het programma staat. De strijd om de winst was niet al te spannend, maar daarachter was het een vermakelijke race.

We konden van start met Jorge Martin op poleposition, naast Marco Bezzecchi en Francesco Bagnaia. Maverick Viñales, wildcardrijder Dani Pedrosa en Aleix Espargaro vormden de tweede startrij, voor Brad Binder, Luca Marini en Marc Marquez.

Martin kende een uitstekende start en behield keurig de leiding, Bagnaia en Bezzecchi duelleerden om de tweede plek, voor Pedrosa, Viñales en Espargaro. Bezzecchi leek het duel om plek twee te winnen en kon als enige in de buurt blijven bij Martin, terwijl Bagnaia het vooral aan de stok had met Pedrosa.

Het lukte Bezzecchi niet om Martin echt onder druk te zetten en dus pakte Martin een fraaie overwinning, voor Bezzecchi. Bagnaia completeerde het podium, nadat Binder de aansluiting bij hem en Pedrosa vond, maar er uiteindelijk niet voorbij kwam: Pedrosa vierde, Binder vijfde, voor Viñales en Marini.

FOK! Wat een weer: regionale hittegolf

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemorgen!

Vanochtend komt er eerst vooral in het noorden en oosten plaatselijk (dichte) mist voor. Verder is het zonnig en droog, bij weinig wind.

Vanmiddag is het zonnig en droog. Het wordt bijzonder warm voor de tijd van het jaar. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 27°C in het noorden tot 33°C in het zuid(west)en. Ook op de stranden wordt het op veel plaatsen 30°C. Er staat weinig wind.

Vanavond blijft het helder en droog. Boven land is er weinig wind, in het Waddengebied staat een matige wind uit het zuidoosten.

Komende nacht is het droog. De minimumtemperatuur ligt tussen 17°C in het oosten en 21°C langs de westkust. De wind is zwak tot matig uit het zuidoosten.

Tot morgen!

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Random Pics van de Dag #1035

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
special
VrijMiBabes #174 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1042
special
Random Pics van de Dag #1041
©FOK.nl e.a.