Costa wint vijftiende etappe Vuelta vanuit vroege vlucht

De vijftiende etappe in de Vuelta is een prooi geworden voor Rui Costa. De Portugees won het in een sprintje van Lennard Kämna en Santiago Buitrago. Ook Remco Evenepoel zat mee in de kopgroep, maar moest bergop passen en kwam als vierde over de streep. Tussen de klassementsrenners bleef het rustig en is Sepp Kuss bij het ingaan van de derde week nog altijd leider.

Na twee bergetappes kregen de renners vandaag een heuvelrit voorgeschoteld. Ondanks de zware bergritten deden de renners het in het eerste uur niet rustig aan. In het begin uur was Remco Evenepoel bij meerdere aanvallen betrokken. De Belgisch kampioen won zaterdag met een indrukwekkende aanval de veertiende etappe en had vandaag ook zijn zinnen gezet op de rit. Maar ook UAE was in het eerste uur actief. De ploeg van kopman Juan Ayuso probeerde Jumbo-Visma onder druk te zetten en dat lukte ook. Marc Soler was mee in de aanval, hij kreeg Jonas Vingegaard wel met zich mee, maar Jumbo-Visma moest wel het gat dichtrijden naar de kopgroep en slaagde daarin.

Daarna kon een kopgroep wegrijden met daarbij Evenepoel en kreeg daarbij veertien andere renners met zich mee. Snel pakte de kopgroep van vijftien drie minuten en konden ze gaan strijden voor de dagzege. Evenepoel leek daarbij de grootste kanshebber, maar op de laatste beklimming kon de Belg niet mee. Eerst namen Rui Costa en Santiago Buitrago een voorsprong, waarna vlak voor de top Lennard Kämna aansloot bij het tweetal. Kämna zette druk in de afdaling en sloeg daarmee ook een gaatje, tot de Duitser zelf de fout in ging en een bocht miste. Een ritzege leek niet meer mogelijk voor Kämna, maar doordat Costa en Buitrago met nog twee kilometer te gaan maar naar elkaar bleven kijken kon de Duitser weer aansluiten en gingen ze met z'n driëen sprinten voor de zege. Kämna leek op weg naar zijn tweede ritzege deze Vuelta, maar in de laatste vijftig meter ging Costa hem nog voorbij.

In het algemeen klassement veranderde er niks en gaat Sepp Kuss als leider de tweede rustdag in. De Amerikaan van Jumbo-Visma heeft anderhalve minuut voorsprong op zijn ploeggenoten Primoz Roglic en Jonas Vingegaard.

Results powered by FirstCycling.com