FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 11 september 2023

Random Pics van de Dag #1037

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Rijke kunstliefhebber wil noodlijdend Cobra Museum redden

Quote-500-lid Marius Touwen wil uitstel van executie voor het Amstelveense Cobra Museum en hoopt het museum hiermee uiteindelijk te redden. Dat laat het Cobra vandaag weten. De multimiljonair stelt op korte termijn geld beschikbaar dat het Cobra kan gebruiken om openstaande rekeningen en schulden te betalen. Dit geld moet uiteindelijk weer worden terugbetaald.

Touwen is groot-aandeelhouder van Serra Holding en Rode Kruis Ziekenhuis te Beverwijk en volgens het museum een groot liefhebber en verzamelaar van kunst. Hij doet geen donatie, maar verstrekt kredietfaciliteit. Dat betekent dat het Cobra zijn geld mag gebruiken, maar uiteindelijk ook weer moet terugbetalen. Gemeente Amstelveen weigerde eerder om garant te staan voor het museum.

Museumdirecteur Stefan van Raay reageert 'diep dankbaar te zijn voor de betrokkenheid van Touwen.' "Dit redt het museum uit de acute financiële nood. Dit gebaar stelt het museum in staat om op een nieuwe basis in gesprek te gaan met de gemeente Amstelveen. Er is nu tijd en ruimte om een structurele oplossing te ontwikkelen voor het voortbestaan van het museum op lange termijn."

Sluiting nog niet van tafel
Daarmee loopt het Cobra wel vooruit op besluitvorming die de gemeente nog moet nemen. Er ligt op dit moment een raadsvoorstel om de subsidie aan het museum stop te zetten, omdat de financiële situatie al twintig jaar niet gezond is. De gemeenteraad moet hier nog een besluit over nemen. Stopzetting van de subsidie betekent dat het museum de deuren zal moeten sluiten.

Een woordvoerder van de gemeente laat in een reactie op de handreiking van Touwen weten dat "het goed is om te vernemen dat er hulp vanuit particuliere hoek komt" maar dat "het college van b&w de nieuwe ontstane situatie morgenochtend zal bespreken." Sluiting is op dit moment dus nog niet van tafel.

Steun
Tijdens een openbaar raadsgesprek lieten vrienden van het museum, waaronder veel vrijwilligers die er werken, vorige week van zich horen. Een petitie om het museum open te houden is nu meer dan 7.500 keer getekend.

Kennis is macht, eh, geld in de trailer voor Quiz Lady

Awkwafina weet alles. Althans, zo lijkt het. En dus is meedoen aan een quiz om een berg geld te verdienen een goed idee, in de trailer voor Quiz Lady.

De film is een hilarische, hartverwarmende komedie met naast Awkwafina in de hoofdrollen ook Sandra Oh, Jason Schwartzman, Holland Taylor, Tony Hale en Will Ferrell, en gaat over een ontwricht gezin en de spelshow die mogelijk hun redding kan zijn. In deze film moeten Anne, een briljante maar gespannen jonge vrouw, en haar vervreemde, rampzalige zus Jenny samenwerken om de gokschulden van hun moeder te betalen. Wanneer de hond van Anne wordt ontvoerd, beginnen ze aan een wilde zoektocht door het hele land om aan geld te komen. Dit doen ze op de enige manier die ze kennen: Anne moet een ware spelshowkampioen worden.

Je kunt Quiz Lady vanaf 3 november kijken via Disney+

Trailer: je bent thuis niet veilig in No One Will Save You

Het idee dat er iemand in je huis is, terwijl jij (on)veilig in je bed ligt, kan al genoeg zijn voor een gezonde dosis paniek. In No One Will Save You gaat het nog een stapje verder, zo laat de trailer zien.

No One Will Save You gaat over Brynn (Kaityn Dever), een getalenteerde jonge vrouw die is vervreemd van haar gemeenschap. Ze is eenzaam maar optimistisch, en vindt troost in het huis waar ze is opgegroeid, tot ze wordt gewekt door vreemde geluiden van onmiskenbaar buitenaardse indringers. Wat volgt, is een confrontatie vol actie tussen Brynn en aliens die niet alleen haar toekomst bedreigen, maar haar ook dwingen om haar verleden onder ogen te zien. 

No One Will Save You is vanaf 22 september te zien op Disney+.

Eerste lichting aan de slag als dienjaarmilitair

Kameraadschap, discipline, goed voor de professionele en persoonlijke ontwikkeling, vrienden voor het leven gemaakt. Het zijn enkele veelgehoorde herinneringen van mannen die ooit hun dienstplicht vervulden. Dat kan sinds 1 mei 1997 niet meer, want toen is de opkomstplicht opgeschort. Spijtig? Dan is er goed nieuws. Het Dienjaar maakt het mogelijk om een jaar lang een functie te vervullen bij de krijgsmacht. De eerste lichting van 140 nieuwe militairen verzamelde zich vandaag op de Generaal Spoorkazerne in Ermelo voor de formele 'kick off'.

Staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat verwacht met het Dienjaar niet alleen extra personeel binnen te halen. “We willen zo ook de band versterken tussen de krijgsmacht en de samenleving”, voegde hij er tijdens zijn welkomstwoord aan toe. 

Kijken naar Defensie
Dat er meer feeling met de maatschappij moet zijn, heeft volgens hem alles te maken met de verslechterde veiligheidssituatie op het wereldtoneel. Hij noemde de oorlog in Oekraïne en de Russische dreiging als voorbeeld. “Maar er is meer. De opstelling van China, terrorisme en de mogelijke gevolgen van klimaatverandering, zoals honger en vluchtelingenstromen. Voor een antwoord op deze dreigingen, kijken mensen naar Defensie en dat is logisch.”

Andere plek voor krijgsmacht
Het militaire bedrijf is na jarenlange bezuinigingen inmiddels geen sluitpost meer. Er is weer geld om de gevechtskracht en inzetbaarheid te versterken. Van der Maat houdt wel zijn hart vast als het om personeel gaat. “Er zijn te weinig mensen en door de vergrijzing zal dit niet snel veranderen”, verwacht hij. Hij pleit voor een andere plek voor de krijgsmacht in de samenleving. Want, “we zijn met z’n allen verantwoordelijk voor onze eigen veiligheid. Dat betekent bijvoorbeeld dat we meer gaan samenwerken met bedrijven en taken uitbesteden. Ook breiden we de komende jaren het aantal reservisten fors uit.”

Gemotiveerde professionals
Toch weer een dienstplicht invoeren? Het is volgens de staatssecretaris niet de oplossing. “Sinds het opschorten van de dienstplicht heeft Defensie zich ontwikkeld tot een efficiënt beroepsleger. Hoe goed de herinneringen van sommige hier aanwezige vaders ook zijn; we willen geen nieuwe massa’s dienstplichtigen. We zoeken gemotiveerde professionals.”

Kennismaken met militaire leven
Met professionals bedoelt Van der Maat zeker ook dienjaarmilitairen. Deze voor Defensie belangrijke doelgroep kan wat hem betreft op een aantrekkelijke en realistische manier kennismaken met het militaire leven. “En met de uitgebreide mogelijkheden die Defensie biedt”, voegt hij toe. “Iedereen is welkom, welke opleiding of achtergrond je ook hebt. Jullie doorlopen allemaal hetzelfde programma en leren elkaar zo kennen. In dat opzicht lijkt het wel degelijk op de dienstplicht. En het Dienjaar helpt zo om Defensie weer een vanzelfsprekend en zichtbaar onderdeel van onze maatschappij te maken.”

Interessant voor werkgevers
Van der Maat weet daarnaast zeker dat een Dienjaar op een curriculum vitae van grote meerwaarde is. “Persoonlijke vorming en ervaring maakt deelnemers extra interessant voor toekomstige werkgevers. Ik hoop dat dit Defensie is.”

Het Dienjaar biedt de mogelijkheid 1 jaar bij de marine, landmacht, luchtmacht of marechaussee te werken. Lees hier meer informatie over het Dienjaar.

Kremlin bevestigt ontmoeting tussen Poetin en Kim Jong-un in Rusland

Moskou heeft een geplande ontmoeting tussen de Russische president Poetin en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in Vladivostok bevestigd. Op uitnodiging van Poetin zal Kim de komende dagen een officieel bezoek brengen aan Rusland, aldus het Kremlin.

Er is geen informatie over wanneer de bijeenkomst precies gepland is, Peskov zei alleen dat Kim Jong-un met een delegatie reist. Volgens Zuid-Koreaanse media is Kim Jong UN al onderweg naar Vladivostok Zijn gepantserde trein zou de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang hebben verlaten en richting Rusland rijden.

Het gaat in ieder geval om een separate bijeenkomst, los het Oostelijk Economisch Forum in Vladivostok, waar Poetin morgen aan zal deelnemen, aldus Peskov. 

Er wordt al geruime tijd gespeculeerd over de onderwerpen van de gesprekken. Kim Jong-un zou met Poetin kunnen praten over wapentransacties. Noord-Korea is in het bezit van aanzienlijke hoeveelheden van verschillende soorten munitie die Rusland in Oekraïne zou kunnen gebruiken. In ruil daarvoor zou Rusland voedsel, kunstmest en energie kunnen bieden, evenals technische steun voor de verdere ontwikkeling van de Noord-Koreaanse defensie-industrie.

Er werd al dagenlang gespeculeerd dat de Noord-Koreaanse heerser, die zijn land maar zelden verlaat, deze maand een reis naar Rusland zou komen. Poetins woordvoerder Peskov had herhaaldelijk vragen over een mogelijke ontmoeting tussen de Russische president en de Noord-Koreaanse leider ontweken. 

Streep door drie voorschriften klimaatdemonstratie Heerlen

Klimaatcoalitie Parkstad heeft op 14 maart 2021 een demonstratie gehouden met als naam 'Klimaatalarm 2021'. De burgemeester van Heerlen heeft voorafgaand aan deze demonstratie beperkingen/voorschriften opgelegd. Tegen zes onderdelen zijn de organisatoren van de demonstratie in bezwaar gegaan bij de gemeente en vervolgens in beroep bij de rechtbank. De rechtbank heeft Klimaatcoalitie Parkstad gelijk gegeven op drie van deze zes punten. De gemeente kan deze voorschriften dus niet opleggen.

Oordeel van de rechtbank
De rechtbank vindt de regel dat het aantal deelnemers aan de demonstratie maximaal 200 mag zijn toelaatbaar, maar is van oordeel dat de verplichting om personen weg te sturen als het aantal deelnemers dit maximum overstijgt ten onrechte is opgelegd, aangezien een mededeling aan een persoon dat deze zich op een bepaalde (openbare) plaats moet verwijderen niet een taak is van de organisatie van deze demonstratie, maar van het openbaar gezag.

Ook de verplichting om tijdig namen van de sprekers door te geven, had niet mogen worden opgelegd, aangezien bij een demonstratie de persoon (naam) van een spreker en de (te verwachten) boodschap onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Door vooraf opgave van de namen van de sprekers te eisen, laat de gemeente zich in met de inhoud van de gedachten en gevoelens van de demonstranten. Dit is verboden op grond van artikel 5, derde lid, van de Wet openbare manifestaties.

De verplichting die gaat over het niet hinderen van het verkeer kan ook geen stand houden omdat bij een demonstratie enige verkeershinder moet worden geduld en de overheid ervoor moet zorgen dat het verkeer in goede banen wordt geleid.

12 jaar cel voor poging uitlokking moord op Geert Wilders

De rechtbank Den Haag heeft een 37-jarige man uit Pakistan veroordeeld voor poging uitlokking van moord op politicus Geert Wilders, opruiing en bedreiging. In een video die in augustus 2018 op YouTube is geplaatst, beloofde hij een geldbedrag aan degene die de heer Wilders zou doden. De rechtbank oordeelt dat voor het plegen van deze feiten alleen kan worden volstaan met een langdurige onvoorwaardelijke gevangenisstraf. De verdachte krijgt een celstraf opgelegd van 12 jaar.

Video
De verdachte heeft in augustus 2018 een door hem opgenomen video op YouTube geplaatst of laten plaatsen waarin hij belooft een bedrag van 3 miljoen Pakistaanse roepie te betalen aan degene die de heer Wilders zal doden. De verdachte noemt de naam van Wilders niet letterlijk. Hij spreekt over de organisator van een cartoonwedstrijd en de persoon die de profeet van God heeft beledigd. Volgens de rechtbank blijkt uit het bewijs dat de verdachte daarmee Wilders heeft bedoeld als doelwit. Zo haalde Wilders kort daarvoor de internationale pers in verband met de organisatie van een cartoonwedstrijd met als onderwerp de profeet Mohammed. Dit leidde onder meer in Pakistan tot protesten en demonstraties.

Het beeld van de persoon op de video is door de politie vergeleken met verschillende fotos op het Facebookprofiel van de verdachte. Op grond van een groot aantal lichamelijke kenmerken concludeert de politie dat de verdachte de persoon op de video is. Ook voor de rechtbank zijn de gelijkenissen zeer duidelijk. De rechtbank neemt de conclusie van de politie over.

Oordeel rechtbank
De rechtbank oordeelt dat de uitlatingen van de verdachte in de video als poging tot uitlokking van moord, opruiing en bedreiging moeten worden gezien. De woorden die de verdachte heeft gebruikt zijn ondubbelzinnig: hij stelt een aanzienlijk geldbedrag in het vooruitzicht om een concrete handeling te verrichten, namelijk het doden van Wilders. Dit vond plaats in een periode waarin, met name in Pakistan, felle demonstraties tegen Wilders plaatsvonden, waarin Nederlandse vlaggen werden verbrand en ook andere personen opriepen om Wilders om het leven te brengen. Het was dan ook verre van ondenkbaar dat iemand 'waar dan ook ter wereld' zich geroepen zou voelen om gevolg te geven aan deze oproep.

De verdachte heeft door zijn handelen in de eerste plaats een zeer ernstige inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van Wilders. In een periode waarin haat en bedreigingen tegen Wilders vanwege de aangekondigde cartoonwedstrijd al zeer vruchtbare bodem vonden, heeft de verdachte nog meer olie op het vuur gegooid en mensen zelfs aangespoord om Wilders te doden.

Ook vormt het handelen van de verdachte een inbreuk op de Nederlandse democratische rechtsstaat. De uitingen van de verdachte dragen niet alleen bij aan haat en dreiging tegenover Wilders zelf, maar dragen ook het risico met zich dat het vrije woord in Nederland op onacceptabele wijze wordt beperkt en dat leden van de volksvertegenwoordiging niet meer vrij zijn om hun essentiële taak binnen de democratische rechtsorde uit te oefenen. De rechtbank weegt dit bij het bepalen van de strafmaat in grote mate mee. Met deze straf beoogt de rechtbank ook een voorbeeld te stellen. Niet alleen voor deze verdachte, maar ook voor anderen moet duidelijk zijn dat dergelijke feiten tot zeer hoge straffen kunnen leiden.

De rechtbank vindt een gevangenisstraf van 12 jaren, precies zoals door de officier van justitie is geëist, passend en geboden en legt deze daarom op aan de verdachte.

Rugbyers Wales kloppen Fiji na zinderende slotfase, Bokke openen met winst

Voor de liefhebber keren we nog even terug naar zondag. In Frankrijk is het wereldkampioenschap rugby bezig en zondag werden er weer drie groepswedstrijden gespeeld, waardoor inmiddels zestien van de twintig teams in actie zijn gekomen.

Japan - Chili (groep D)
Met een try van Rodrigo Fernandez schoot debutant Chili uit de startblokken, maar Japan sloeg al snel terug via Amato Fakatava, die twee tries noteerde. Jone Naikabula scoorde ook en nadat Chili met Alfonso Escobar iets terug kon doen ging Japan los: tries van Michael Leitch, Ryoto Nakamura en Warner Dearns zorgden samen met zes conversies van Rikiya Matsuda voor een 42-12 zege voor de Brave Blossoms.

Zuid-Afrika - Schotland (groep B)
De wereldkampioenen kwamen in de eerste helft op voorsprong dankzij twee rake penalty kicks van Manie Libbok, terwijl Finn Russell er voor Schotland één scoorde. De Schotse productie bleef daar echter op steken, terwijl de Bokke in de tweede helft via tries van Pieter-Steph du Toit en Kurt-Lee Arendse een voorsprong namen, om uiteindelijk met 18-3 te winnen.

Wales - Fiji (groep C)
De laatste wedstrijd van de dag was de meest spectaculaire, waarbij Wales dankzij Josh Adams een snelle voorsprong pakte. Waisea Nayacalevu scoorde voor Fiji en niet veel later scoorde ook Lekima Tagitagivalu een try, waarna Wales via tries van George North en Louis Rees-Zammit weer langszij kwam. Elliot Dee maakte er een grotere voorsprong van, maar tries van Josua Tuisova en Mesake Doge brachten de spanning helemaal terug. In de laatste seconden kon Fiji de comeback afmaken, maar Semi Radradra liet de bal vallen na een fraaie pass en dus won Wales met 32-26.

Het nutteloze feitje van de dag: Rigoureuze plannen voor Den Haag

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Enige tijd geleden kon je hier lezen over de plannen voor Amsterdam van Amerikaanse verkeerskundige David A. Jokinen, maar wist je dat hij voor Den Haag ook verregaande plannen had? In de oorlog was de wijk Bezuidenhout zwaar beschadigd door geallieerde bombardementen en omdat de wijk naast station Den Haag Staatsspoor (de plek waar later Den Haag CS verrees) lag kon deze plek een belangrijke functie krijgen wat betreft mobiliteit. De wederopbouw van de wijk en haar omgeving liet echter lang op zich wachten en de creatieve Jokinen zag zijn kans schoon.

Eén van de hoofdpunten van het plan van de Amerikaan was het einde maken aan de twee hoofdstations in Den Haag. Jokinen koos ervoor dat station Staatsspoor zou verdwijnen en dat het Hollands Spoor de functie van centraal station zou gaan vervullen. Hierdoor ontstond er aan de rand van de wijk Bezuidenhout ruimte voor een snelweg door de stad naar Scheveningen. Ook dacht hij dat een monorail voor de extra OV-verbindingen nuttig zou zijn. Jokinen was dol op monorails omdat ze boven de wegen aangelegd konden worden en zo geen ruimte van automobilisten innamen.

Jokinen had zich duidelijk niet helemaal in de situatie in Den Haag ingelezen want er waren inmiddels al plannen door de stad zelf gemaakt die in een vergevorderd stadium van goedkeuring waren. Daarbij werd juist station Staatsspoor het belangrijkste station. Wel haalde een deel van het plan van Jokinen alsnog het definitieve plan. De autoweg die Jokinen voor ogen stond, is deels gerealiseerd in de vorm van de Utrechtsebaan.

Mountainbikester Pieterse tweede in bloedheet Les Gets, Koretzky domineert

Voor de mountainbikeliefhebber werpen we nog even een blik op de zondag. In het Franse Les Gets, in de bloedhete Haute-Savoie, stond weer een World Cup-wedstrijd op het programma in de cross-country, wat een flinke slijtageslag werd.

Vrouwen
Al vrij snel ontstond er een kopgroep van vier vrouwen: de Amerikaanse Haley Batten, de net van ziekte teruggekeerde thuisfavoriete Pauline Ferrand Prevot, Mona Mitterwallner uit Oostenrijk en de Nederlandse Puck Pieterse.

Halverwege de koers werd duidelijk dat de twee jongelingen, Mitterwallner en Pieterse, de sterkste twee waren: Pieterse viel aan, Mitterwallner kon pareren. Niet veel later ging de Oostenrijkse er met een overtuigende aanval zelf vandoor en dat bleek de winnende slag: Mitterwallner boekte een fraaie zege, Pieterse werd op dik een halve minuut tweede en Ferrand Prevot vocht zich op een ruime minuut naar een knappe podiumplek. Anne Terpstra werd 11e, Anne Tauber 23e, Sophie von Berswordt 34e, Lotte Koopmans 39e en Romana Carfora 66e.

Mannen
Een groep van een man of acht splitste zich snel af van de rest, maar al snel bleven er daar ook weinig van over: de Fransen Joshua Dubau en Victor Koretzky samen met de Zwitser Nino Schurter, waarbij vooral Koretzky een ijzersterke indruk maakte.

Even na de helft van de race ging Koretzky er vandoor en zijn twee medekoplopers moesten gelijk passen. Kort daarop wees Schurter naar zijn achterwiel: lekke band, dus hij haakte af bij Dubau. Terwijl Koretzky overtuigend naar een fraaie thuiszege reed, knokte Schurter zich terug naar voren en sloot hij zelfs aan bij Dubau, waarna hij als tweede finishte. Dubau zakte terug naar plek vijf, de ontketende Roemeen Vlad Dascalu reed nog naar de derde plek, voor de Zwitser Marcel Guerrini.

Rolstoeltennisster De Groot wint alle Grand Slam-titels voor derde jaar op rij

Naast de finales van de enkelspeltoernooien, gewonnen door Novak Djokovic en Coco Gauff, zijn er op de US Open natuurlijk nog de nodige finales gespeeld. Niet verrassend scoorde ook Nederland weer bijzonder goed, uiteraard in het rolstoeltennis, waar Nederland met name bij de vrouwen al jaren hét topland is.

Vrouwendubbels
In de finale stonden de nummers twaalf en zestien van de plaatsingslijst tegenover: het Duits-Russische duo Laura Siegemund/Vera Zvonareva tegen Gabriela Dabrowski uit Canada en de Nieuw-Zeelandse Erin Routliffe. Dat leverde een spannende eerste set op, waarin een eveneens spannende tiebreak gewonnen werd door Dabrowski en Routliffe. Dat gaf hen vleugels en in set twee maakten ze het af: 7-6 (9), 6-3 - Routliffe zorgde voor de eerste Nieuw-Zeelandse US Open-titel ooit, Dabrowski won als eerste Canadese een Grand Slam-dubbeltitel.

Rolstoeltennis, vrouwenenkelspel
Er staat al jaren geen maat op Diede de Groot, die sinds begin 2021 überhaupt geen enkelspelwedstrijd verloor. Op de US Open haalde ze voor de zevende keer in zeven deelnames de finale en voor de zevende keer op rij speelde ze daarin tegen de Japanse Yui Kamiji, die alleen bij De Groot's debuut in 2017 won. Dat zat er ook dit jaar echter geen moment in, met twee keer 6-2 pakte De Groot haar twintigste Grand Slam-titel in het enkelspel en completeerde ze het derde opeenvolgende jaar waarin ze alle vier titels pakte.

Rolstoeltennis, vrouwendubbelspel
Samen met Jiskie Griffioen zat De Groot weer in de finale, nadat het duo eerder dit jaar de Wimbledontitel pakte. Dit keer zat de titel er echter niet in: de twee moesten verstek laten gaan, de reden daarvan moet uw redacteur u helaas schuldig blijven - het vermoeden is een blessure, aangezien Griffioen in de halve finales van het enkelspel na één set op moest geven tegen Kamiji. De titel ging zo naar Kamiji en haar Zuid-Afrikaanse dubbelpartner Kgothatso Montjane.

Rolstoeltennis, mannenenkelspel
Een Brits onderonsje in de finale, waarin Alfie Hewett met 6-4, 6-3 van Gordon Reid won voor een succesvolle verdediging van zijn titel. Maikel Scheffers werd in de eerste ronde uitgeschakeld, net als Tom Egberink, terwijl Ruben Spaargaren in de kwartfinales sneuvelde.

Rolstoeltennis, mannendubbelspel
De Fransman Stephane Houdet speelde met zijn Japanse kompaan Takashi Sanada tegen Sanada's landgenoten Takuya Miki en Tokito Oda, een duel dat ze met twee keer 6-4 wonnen. Scheffers en de Belg Joachim Gerard sneuvelden in de kwartfinales, net als Egberink/Spaargaren.

Rolstoeltennis, quads enkelspel
De Nederlanders domineren sinds begin vorig jaar, met de jonge Niels Vink en Sam Schröder die vorig jaar alle titels verdeelden en dat ook dit jaar voor elkaar kregen. Schröder won de Australian Open, Vink pakte Roland Garros en Wimbledon en in New York won Schröder de finale met 6-3, 7-5.

Rolstoeltennis, quads dubbelspel
Niet verrassend waren Vink en Schröder samen al helemaal een maat te groot voor de rest: in de finale wonnen ze met 6-1, 6-2 van de Brit Andy Lapthorne en de Zuid-Afrikaan Donald Ramphadi, hun derde titel op rij in New York.

Junioren, mannenenkelspel
João Fonseca haalde op de eerste drie Grand Slam-toernooien van het jaar de kwartfinales, dit keer schopte de Braziliaan het tot de finale én de titel: hij klopte de Amerikaan Learner Tien met 4-6, 6-4, 6-3.

Junioren, mannendubbelspel
Max Dahlin uit Zweden en de Est Oliver Ojakäär veroverden de titel in een spannende finale tegen de Italiaan Federico Bondioli en Joel Schwärzler uit Oostenrijk, die pas in de supertiebreak van set drie werd beslist: 3-6, 6-3 [11-9].

Junioren, vrouwenenkelspel
De Amerikaanse Katherine Hui sneuvelde bij de senioren in de kwalificaties, maar benutte haar wildcard bij de junioren optimaal: in de finale pakte ze met twee keer 6-4 de winst tegen de Tsjechische Tereza Valentova.

Junioren, vrouwendubbelspel
Ook hier een spannende dubbelfinale en wel tussen Mara Gae uit Roemenië en de Russische Anastasiia Gureva aan de ene kant en het Japanse duo Sara Saito/Nanaka Sato aan de andere kant. De titel ging naar Gae en Gureva: 1-6, 7-5 [10-8].

Djokovic wint US Open en pakt 24e Grand Slam-titel

In New York heeft de US Open weinig verrassends opgeleverd in het mannenenkelspel. Novak Djokovic won zondagavond de finale en schreef zo maar weer eens een Grand Slam-titel op zijn naam, de 24e uit zijn carrière en de vierde keer op de US Open.

In de finale stond de als tweede geplaatste Serviër tegenover de nummer drie van de palatsingslijst, de Rus Daniil Medvedev. Een break in Medvedev's eerste servicegame leverde Djokovic uiteindelijk setwinst op in set één, waarna hij in set twee tot twee keer toe zijn eigen service moest redden om er uiteindelijk een tiebreak uit te slepen, waarin Djokovic dan toch weer net iets sterker was.

Ook in de derde set bood Medvedev wel enigszins partij, maar het was allemaal net niet goed genoeg. De Rus maakte een vroege break nog ongedaan, maar leverde zijn service gelijk weer in en na drie uur en een kwartier maakte Djokovic het af: 6-3, 7-6 (5), 6-3.

CBS: steeds meer 100 plussers

Afgelopen week waren Anne en Charles in het nieuws wegens hun 81-jarige huwelijk, zij leven beide al meer dan een eeuw. In Nederland zijn er meer dan 2500 mensen die een eeuw of langer leven, dat meldt het CBS. Dit zijn er twee keer zo veel als 20 jaar geleden. Toch wonen er in Nederland weinig 100 plussers, vergeleken met andere landen, er zijn in Nederland minder dan 200 mensen die 104 jaar of ouder zijn.  

In 1965 waren er minder dan 100 mensen die de leeftijd van 100 jaar bereikten. De prognose leert ons dat er in 2040 meer dan 5300 "eeuwlingen" in Nederland zijn. De oudste nog levende persoon in Nederland is 109 jaar, het absolute record staat op naam van Hendrikje van Andel-Schipper uit Hoogeveen, die 115 jaar werd en in 2005 overleed.

aantal 100 plussers  (Foto: CBS)
aantal 100 plussers (Foto: CBS)Aantal 100 plussers per gemeente (Foto: CBS)
Aantal 100 plussers per gemeente (Foto: CBS)verloop en prognose 100 plussers (Foto: CBS)
verloop en prognose 100 plussers (Foto: CBS)

FOK! Wat een weer: warm, later in het zuiden onweer

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemorgen!

Vanochtend zijn er vooral in de oostelijke helft flinke zonnige perioden en is het droog. De wind is zwak tot matig uit het zuiden, later uit het zuidwesten.

Vanmiddag is er veel zon en blijft het droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 25°C langs de westkust tot 31°C in het (zuid)oosten. De wind is westelijk en zwak tot matig.

Vanavond neemt de bewolking toe en kan er vooral in het zuiden al een enkele (onweers)bui voorkomen, mogelijk met windstoten. Verder is er weinig wind.

Komende nacht zijn er enkele stevige onweersbuien. Vooral in de zuidoostelijke helft kan er plaatselijk veel regen vallen. De minima liggen rond 17°C. De wind is zwak, maar bij buien kunnen windstoten van 55-65 km/uur voorkomen.

Tot morgen!

 

Onweer in Zelhem (Foto: Erwin Klein)
Onweer in Zelhem ((Archief)foto: Erwin Klein)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

'Alles voor de likes': Spaanse influencer door de mangel

Elke dag is is er weer een andere influencer die zijn of haar leven op het spel zet voor TikTok, X en Instagram-likes. Deze keer haalde de Spaanse social media-ster Marina Rivera Saldaña (9,5 miljoen volgers) in negatieve zin het nieuws nadat ze in een baai had gezwommen waar dat niet is toegestaan vanwege een zestal verdrinkingen vanaf 2021.

Begin september plaatste Rivers foto's van zichzelf op sociale media terwijl ze een duik nam in het helderblauwe water van de El Tancón-grot in Santiago del Teide, Tenerife. Na het posten van de foto's kreeg ze online massale kritiek, ze werd ervan beschuldigd de doden niet te respecteren en haar leven te riskeren voor wat likes.  

Hoewel de idyllische blauwe lagune prachtig is om te zien, is deze verboden terrein voor toeristen vanwege de 'bufadero', dat zijn natuurlijke schoorsteenachtige openingen in de grot waardoor er onvoorspelbare stromingen ontstaan en waardoor reddingsteams moeilijk toegang kunnen krijgenn, zo meldde Tenerife Weekly.  

Verenigd Rusland uitgeroepen tot winnaar bij schijnverkiezingen bezet gebied

De Kremlinpartij Verenigd Rusland heeft schijnverkiezingen gewonnen in de vier door Rusland geannexeerde regio's in Oost-Oekraïne. Dat meldt de Russische verkiezingscommissie. Er zijn echter grote twijfels over de vraag of de stemming eerlijk was.

Volgens officiële cijfers heeft de Kremlinpartij Verenigd Rusland met een grote meerderheid gewonnen bij de schijnverkiezingen in de vier door Moskou bezette regio's van Oekraïne. De Russische verkiezingscommissie maakte 's avonds bekend dat de partij die loyaal is aan Rusland in elke regio ruim 70 procent van de stemmen kreeg.

Het meeste stemmen voor Verenigd Rusland werden behaald in de oostelijke regio Donetsk. De opkomst bij de verkiezingen lag rond de 80 procent. “En 78 procent daarvan was voor Verenigd Rusland”, beweerde de separatistische leider Denis Pushilin. 

Geen verkiezingswaarnemers, berichten over dwang
Tijdens de stemming waren er geen onafhankelijke verkiezingswaarnemers aanwezig. De Oekraïense regering in Kyiv riep op om de schijnverkiezingen niet te erkennen. De situatie in de regio’s wordt gekenmerkt door massale mensenrechtenschendingen en het beperken van de burgerrechten. Burgers werden naar verluidt gedwongen om te stemmen.

Van 8 tot 10 september vonden in Rusland regionale en lokale verkiezingen plaats. Het Kremlin stond ook toe dat er over de regionale parlementen in de Oekraïense regio’s Kherson, Donetsk, Loehansk en Zaporizhia, werd gestemd, waarvan later de regionale gouverneurs zou worden gekozen.

Kremlin-kandidaten ook succesvol in Rusland
Net als in Oost-Oekraïne hadden de kandidaten van de Russische president Vladimir Poetin ook in Rusland zelf succes. In Moskou heeft zittend president Sergej Sobjanin volgens de Centrale Verkiezingscommissie een onaantastbare voorsprong van ongeveer 75 procent van de stemmen op zijn grotendeels onbekende tegenstanders, die worden gezien als sparringpartners.

Ook in de meeste andere regio's wonnen de Kremlin-kandidaten of hadden ze een onoverbrugbare voorsprong. In de economisch sterke regio Moskou bijvoorbeeld won zittend president Andrej Vorobjov ook meer dan 80 procent van de stemmen na ongeveer de helft van de telling. In het Verre Oosten van Rusland waren de gouverneurs van Magadan, Tsjoekotka en Primorye rond de stad Vladivostok, waar 100 procent van de stemmen was geteld, al tot winnaar uitgeroepen. De gouverneurs van de Siberische regio's Krasnojarsk, Omsk en het autonome district Yamalo-Nenets werden aan het einde van de telling ook officieel tot winnaars uitgeroepen.


Random Pics van de Dag #1036

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1052
review
PokÚmon Scarlet & Violet: The Teal Mask
review
Gord
special
Random Pics van de Dag #1051
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
©FOK.nl e.a.