Nederland domineert op WK roeien: wereldtitels voor Florijn en duo Twellaar en Broenink

De Nederlandse roeiploeg heeft op het WK roeien gedomineerd. Nadat het zaterdag al drie wereldtitels veroverde in olympische disciplines deed Oranje daar nog eens twee wereldtitels bij, met winst voor de skiffeuse Karolien Florijn en de dubbeltwee met Melvin Twellaar en Stef Broenink. Ook werd er nog zilver gehaald door de Holland Acht en de skiff Simon van Dorp.

Dubbeltwee mannen
Melvin Twellaar en Stef Broenink hadden op de olympische spelen van Tokio nog zilver gehaald, maar daarna probeerden de beide roeiers het in een andere boot. Twellaar roeide een tijdje in de skiff, terwijl Broenink het probeerde in de dubbelvier, maar sinds dit jaar zijn ze weer samen in de dubbeltwee en dat leverde direct het gewenste resultaat op. De Nederlandse boot nam al snel afstand van de concurrentie en pakte met duidelijk verschil het goud. Ze wonnen voor de Kroatische broers Sinkovic en Ierland.

Skiff vrouwen
Op de skiff bij de vrouwen stond er geen maat op Karolien Florijn. De 25-jarige Nederlandse verdedigde met succes haar wereldtitel. Florijn ging van start tot de finish aan de leiding en zou uiteindelijk met meer dan vijf seconden winnen voor olympisch kampioene Emma Twigg. Tara Gingney uit Australië werd derde.

Skiff mannen
Ook bij de skiff voor de mannen pakte Nederland een medaille. Simon van Dorp moest het afleggen tegen Oliver Zeidler. De Duitser was snel gestart en Van Dorp kwam tegen de finish nog wel dichter bij Zeidler, maar het goud ging toch naar Duitsland.

De acht mannen
Ook bij de Holland Acht pakte Nederland het zilver. In een zeer spannende wedstrijd had Nederland een matige start, maar gedurende de wedstrijd kwam het sterk opzetten en kwam het maar een seconde te kort tegen Groot-Brittannië. Australië pakte het brons.