FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 9 september 2023

Mountainebikester Pieterse boekt eerste World Cup-zege op shorttrack

De World Cup mountainbiken is neergestreken in het Franse Les Gets, waar deze en volgende week in diverse disciplines wedstrijden worden gehouden. We keren nog even terug naar de vrijdagavond, daarop werden de shorttrackwedstrijden verreden, een voorproefje voor de cross-countrywedstrijden van zondag.

Vrouwen
Een redelijk groepje bleef enige tijd bij elkaar, maar in de slotfase zorgde een korte opstopping in de voorste gelederen voor een splitsing. Puck Pieterse zat daar nog voor en trok ten strijde, waarna ze de Britse Evie Richards en Alessandra Keller uit Zwitserland van zich af wist te houden voor de winst, haar eerste World Cup-zege op de shorttrack. Anne Terpstra werd zevende, Anne Tauber 29e.

Mannen
Vijf mannen waren in de slotronde nog over om te strijden om de winst, voor Thomas Litscher eindigde die hoop in de laatste bocht: hij werd omver getorpedeerd door Luca Schwarzbauer. Ondertussen was het Victor Koretzky die de rest op de pijnbank legde en de Fransman wist het af te maken, vlak voor landgenoot Jordan Sarrou en met de Duitser Schwarzbauer op de derde plek.

Nederland bezig aan succesvolste WK roeien ooit: driemaal goud in olympische klassen

De Nederlandse roeiers zijn bezig aan de meest succesvolle wereldkampioenschappen ooit. In Belgrado won Nederland maar liefst drie keer goud in de olympische klassen en pakte het ook nog eens zilver.

Vrouwen twee-zonder
Ymkje Clevering en Veronique Meester behoorde in de twee-zonder niet bij de topfavorieten. In de halve finales was Australië nog sneller dan Nederland en op het EK moest Oranje hun meerdere erkennen in Roemenië, maar in de finale viel alles op zijn plaats voor Clevering en Meester. De Nederlandse dames domineerden de hele wedstrijd en wonnen uiteindelijk met meer dan twee seconden op Australië. Europees kampioen Roemenië werd derde.

Vrouwen vier-zonder
Ook bij de vrouwen vier-zonder won Nederland het goud. In de halve finales had de Nederlandse ploeg met Marloes Oldenburg, Hermijntje Drenth, Tinka Offereins en Benthe Boonstra al indruk gemaakt en in de finale ging het tussen Nederland, Roemenië en Groot-Brittannië. De Britse roeisters hadden de snelste start, maar halverwege de race haalde Oranje Groot-Brittannië bij. In het tweede deel roeide Nederland onbedreigd naar de wereldtitel, terwijl de Britse roeisters stilvielen en nog het zilver aan Roemenië moest laten.

Mannen vier-zonder
De mannen vier-zonder was de grote favoriet voor de wereldtitel en maakte dat helemaal waar. Lennart Van Lierop, Finn Florijn, Tone Wieten en Koen Metsemakers namen vanaf het begin de leiding en zouden die nooit meer afstaan. Aan de finish won Oranje met meer dan een bootlengteverschil voor Italië en Polen.

Vrouwen dubbelvier
Naast de wereldtitels wist Oranje ook een zilveren medaille te behalen in een olympische boot. In een spannende race in de dubbelvier moest Nederland in de laatste honderden meters net het onderspit delven tegen Groot-Brittannië. China werd op gepaste afstand derde.

Evenepoel neemt revanche voor inzinking met indrukwekkende ritzege, Kuss nog altijd leider

Remco Evenepoel heeft op indrukwekkende wijze revanche genomen nadat hij vrijdag wegviel uit de top van het algemeen klassement. De Belgisch kampioen ging vanaf de eerste kilometers in de aanval en zou uiteindelijk de veertiende rit winnen. Tussen de klassementsrenners gebeurde er niks en blijft Sepp Kuss in het bezit van de rode leiderstrui.

Na de bergrit van vrijdag met aankomst op de Tourmalet stond vandaag opnieuw een bergrit op het programma in de Ronde van Spanje. Onderweg lagen twee beklimmingen van de buitencategorie en was er een aankomst op Puerto de Belagua, een klim van bijna tien kilometer.

Remco Evenepoel verloor vrijdag bijna een half uur, maar had vandaag duidelijk betere benen dan gisteren. Vanaf de eerste kilometers ging de 23-jarige meermaals in de aanval en uiteindelijk ontstond er een kopgroep van 25 renners. Jumbo-Visma vond het wel prima en de kopgroep kreeg al snel vijf minuten voorsprong.

Na de eerste beklimming van de buitencategorie reed Evenepoel samen met Romain Bardet weg uit de kopgroep en ze zouden alleen maar meer uitlopen op de koplopers. De twee begonnen daarom met een veilige voorsprong aan de laatste klim. Evenepoel reed Bardet op vier kilometer los van de finish en kwam solo over de streep.

Bij de klassementsrenners was het Juan Ayuso die even op de Puerto de Larrau in de aanval ging. De Spanjaard kreeg direct Primoz Roglic en Jonas Vingegaard mee op zijn wiel en staakte zijn aanval. In de rest van de etappe werd er gewoon tempo gereden en kwam er geen verschil bij de top van de klassementsrenners en blijft Sepp Kuss nog altijd leider in de Vuelta.

Results powered by FirstCycling.com

Felle interne strijd bij Partij voor de Dieren, conflict tussen Ouwehand en bestuur

De Partij voor de Dieren is de zoveelste partij die met een nieuwe lijsttrekker de Tweede Kamerverkiezingen in zal gaan. Esther Ouwehand wordt door het bestuur van de dierenpartij niet voorgedragen voor het lijsttrekkerschap! Volgens partijvoorzitter Ruud van der Velden zou er mogelijk sprake zijn van integriteitsschendingen.

In een verklaring laat Van der Velden weten dat het bestuur Ouwehand niet zoals eerder het plan was, voordraagt als lijsttrekker. De voorzitter laat weten dat na het bekendmaken van het voorgenomen lijsttrekkerschap van Ouwehand er "signalen en informatie ontvangen zijn die wijzen op schending van integriteit door fractievoorzitter Ouwehand".

Door de partij is een onafhankelijke commissie ingesteld die onderzoek zal doen naar de meldingen. De kandidatencommissie van de PvdD zal volgende week een nieuwe kandidaat-lijsttrekker selecteren.

Update 18.17 uur

Na veel steunbetuigingen voor Esther Ouwehand vanuit diverse hoeken van de Partij voor de Dieren is er een brief van de partijleider naar buiten gekomen. Daaruit blijkt dat het intern al lange tijd hommeles is. Ouwehand verwijt het bestuur en de 'mastodonten' een doorgroei van de partij in de weg te zitten en dat er vanuit de top van de partij een onwerkbare en ongezonde situatie wordt gecreëerd.

"Na jarenlange pogingen van mijzelf en goedbedoelende leden om hier verandering in te brengen, kom ik tot de sombere conclusie dat het huidige bestuur niet in staat of bereid is om de ontwikkeling door te maken die de partij dringend nodig heeft", zo schrijft Ouwehand.

De fractievoorzitter van de PvdD in de Tweede Kamer schetst hoe de situatie bij de partij intern verziekt is. "Ik zie na al die jaren nog steeds een bestuur dat vrijwel steevast een afwijzende houding aanneemt als er vriendelijke en constructieve vragen, oproepen of voorstellen komen voor verdere ontwikkeling. Die houding vertaalt zich in negeren, verontwaardigde reacties of zelfs kwaadsprekerij over en diskwalificatie van de (actieve) leden die met de vraag of het voorstel waren gekomen. Dat actieve leden met elkaar spreken over hun ideeën voor de interne ontwikkeling van de partij wordt door het bestuur als verdacht gezien terwijl het juist heel normaal en gezond is dat leden met elkaar van gedachten wisselen."

Daarnaast zou het bestuur na de gemeenteraadsverkiezingen het niet gewild hebben dat net verkozen gemeenteraadsleden deelnamen aan een lokale coalitie, iets wat Ouwehand niet steunde.

De interne problemen hebben ook bijgedragen aan de uitval van Ouwehand door overbelasting zo schetst ze. "Het gebrek aan zelfstandige ontwikkeling bij het partijbestuur en de manier waarop zij (vervolgens) omgaat met mij en de Tweede Kamerfractie is een niet te onderschatten factor geweest in mijn overbelasting, waardoor ik in het najaar van 2022 uitviel als partijleider. Het is zeer schadelijk voor mij als persoon, maar ook voor de partij."

Ook na haar terugkeer blijft de situatie tussen het bestuur en Ouwehand onwerkbaar. "Kort na mijn terugkeer ben ik zeer geschrokken van de lasterlijke ondermijning richting mijn persoon – en misschien nog wel meer van de onwil of het onvermogen van het bestuur om dit daadkrachtig aan te pakken. Niet alleen zijn er door een bestuurslid flagrante leugens over mij verspreid; er is helemaal niets gedaan met mijn melding daarover en mijn verzoek tot gesprek werd beantwoord met een escalerende mail. Intussen bleef het kwaadspreken en het liegen gewoon doorgaan en nam het dusdanige vormen aan dat mijn vertrouwen in dit bestuurslid onherstelbaar is beschadigd."

Ouwehand legt in het slot van de brief uit wat er nodig is om de partij te democratiseren en moderniseren. Zonder deze aanpassingen ziet ze geen mogelijkheid de Kamerlijst aan te voeren. "Zonder deze cruciale stappen kan ik niet door als lijsttrekker en fractievoorzitter. Ik adviseer het bestuur dringend zeer snel de noodzakelijke stappen te zetten."

De gehele brief kun je hier vinden

Franse rugbyers trappen WK af met winst op All Blacks

In Parijs is vrijdagavond het wereldkampioenschap rugby afgetrapt. Het thuisland nam het op tegen Nieuw-Zeeland, gelijk al een clash tussen twee van de serieuze kanshebbers op de wereldtitel, wat best een mooie wedstrijd opleverde.

De All Blacks begonnen geweldig en binnen twee minuten had Mark Telea de eerste try te pakken, maar via twee penalty kicks van Thomas Ramos kwam Frankrijk langszij: 6-5. Richie Mo'unga trapte Nieuw-Zeeland op 6-8, Thomas zorgde kort daarna voor de 9-8 ruststand.

Vroeg in de tweede helft kwam Telea er weer uit om Nieuw-Zeeland met zijn tweede try op voorsprong te zetten: 9-13. Na een afgekeurde try gaven de Fransen niet op en Damian Penaud bracht het thuisland weer op voorsprong met een mooie duik, waarna Ramos voor de conversie zorgde.

Ramos trapte nog eens twee keer raak en kort voor het einde maakte Melvyn Jaminet het definitief af met de derde Franse try: 27-13 en de thuisploeg begon uitstekend aan het toernooi.

Djokovic in 10e US Open-finale tegen indrukwekkende Medvedev

Tennissers Novak Djokovic en Daniil Medvedev hebben zich geplaatst voor de finale van de US Open. In New York rekende de als tweede geplaatste Serviër Djokovic af met de ongeplaatste Amerikaanse verrassing Ben Shelton, terwijl de Rus Medvedev (3) titelverdediger Carlos Alcaraz (1) naar huis stuurde.

Djokovic opende de avond met zijn duel tegen Shelton, wat in de eerste twee sets geen moment echt spannend werd. In de derde set wist Shelton een stuk meer tegenstand te bieden, maar in de tiebreak moest hij zich toch gewoon gewonnen geven tegen de drievoudig US Open-winnaar: 6-3, 6-2, 7-6 (4).

Medvedev en Alcaraz maakten er een beduidend beter gevecht van, wat in de eerste set al uitmondde in een tiebreak. Die werd gewonnen door de Rus, die set twee vervolgens domineerde en set drie af moest staan. In het vierde bedrijf begon Medvedev weer ijzersterk, waarna Alcaraz nog even tegenstand kon bieden. Medvedev liet de eerste matchpoints vooral zelf liggen, maar maakte het toch af: 7-6 (3), 6-1, 3-6, 6-3.

Medvedev en Djokovic staan zondag tegenover elkaar in New York.

Basketballers Servië en Duitsland naar eerste WK-finale

In Manila zijn vrijdag de halve finales van het wereldkampioenschap basketbal afgewerkt. Servië nam het daarin op tegen Canada, terwijl Duitsland tegen de Amerikaanse ploeg speelde. Verdedigend wereldkampioen Spanje ging er in de tweede groepsfase al uit.

Servië had in de kwartfinales met 87-68 van Litouwen gewonnen, terwijl Canada met 100-89 van Slovenië won. De Serviërs schoten met een 8-1 run uit de startblokken, maar Canada herpakte zich en maakte er meer een wedstrijd van, hoewel het na Q1 toch 23-15 stond. Bij rust stond het 52-39, waarna Canada er eigenlijk niet echt meer aan te pas kwam: 95-86, met 23 punten voor Bogdan Bogdanovic.

Duitsland had een spannende kwartfinale met 81-79 gewonnen van Letland, terwijl de VS met 100-63 ruim van Italië won. Tegen de VS begon Duitsland ijzersterk met een 33-31 eerste kwart, maar de wedstrijd bleef uiterst spannend met een 60-59 Amerikaanse voorsprong bij rust. De Duitsers namen in het derde kwart weer een voorsprong, in de laatste minuten kwam de VS terug tot 108-107, maar Duitsland hield stand: 113-111, met Alexander Obst (24 punten) als topschutter.

Servië stond nooit eerder zelfstandig in de WK-finale, maar als onderdeel van Joegoslavië werd de wereldtitel in 1998 en 2002 binnen gehaald. Duitsland haalde überhaupt nooit de WK-finale en heeft een derde plaats in 2002 als beste resultaat staan. Zondag staat de WK-finale op het programma, met tip-off om 14.40 uur, live te zien op Ziggo Sport.

Noord-Korea lanceert nucleaire onderzeeër, Poetin pleit voor nauwere banden

Ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de oprichting van de staat Noord-Korea heeft de Russische president Vladimir Poetin zich uitgesproken voor nauwere samenwerking met het Oost-Aziatische land.

Het Kremlin citeerde de boodschap van Poetin aan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, waarin Poetin zei dat hij ervan overtuigd was dat “dankzij onze gezamenlijke inspanningen” de bilaterale betrekkingen “op alle fronten” verder zouden worden versterkt.

Noord-Korea hield vrijdagavond een militaire parade in de hoofdstad Pyongyang ter gelegenheid van de oprichting van de staat 75 jaar geleden, die ook werd bijgewoond door hooggeplaatste vertegenwoordigers uit Rusland en China.

Volgens KCNA was de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un woensdag aanwezig bij de lanceringsceremonie van de eerste ‘tactische nucleaire aanvalsonderzeeër’. Tijdens de feestelijke ceremonie waarbij confetti en ballonnen betrokken waren, benadrukte hij "het strategische en tactische plan om de moderniteit van de onderwater- en oppervlaktestrijdkrachten voortdurend te verbeteren en in de toekomst vooruitgang te boeken met de nucleaire bewapening van de marine."

Donderdag inspecteerde Kim de onderzeeër terwijl deze zich voorbereidde op een testvaart.

Wat is er bekend over de nieuwe onderzeeër van Noord-Korea
Onderzeeër nr. 841 is Hero Kim Kun Ok genoemd, naar een Noord-Koreaanse historische figuur. Volgens Kim zal het zijn gevechtsmissie uitvoeren als "een van de belangrijkste onderwateroffensieve middelen van de zeemacht" van Noord-Korea. De onderzeeër was toegewezen aan de vloot die patrouilleerde in de wateren tussen het Koreaanse schiereiland en Japan, aldus staatsmedia. Het was niet meteen duidelijk met welke raketten de nieuwe onderzeeër bewapend zou zijn.

Noord-Korea heeft verschillende langeafstands-onderzeeërs gelanceerde ballistische raketten (SLBM's) getest, evenals SLBM's voor de korte afstand en kruisraketten die vanaf onderzeeërs kunnen worden afgevuurd. Het land heeft een grote onderzeebootvloot, maar van alleen de experimentele ballistische raketonderzeeër 8.24 Yongung (24 augustus Hero) is bekend dat deze een raket heeft gelanceerd.

Wat Zuid-Korea vindt van deze onderzeeër
Het Zuid-Koreaanse leger zei dat ze vermoeden dat de nieuwe onderzeeër is gelanceerd vanaf de Sinpo-scheepswerf in het zuiden van Noord-Korea. Kim Inae, een woordvoerder van het Unification ministerie van Seoel, dat inter-Koreaanse zaken afhandelt, zei dat de stap van Noord-Korea "betreurenswaardig" was. Ze uitte haar ongenoegen over het feit dat Kim Jong-un zijn beperkte middelen aanwendt in de ontwikkeling van wapens, terwijl zijn volk in armoede leeft. Op de vraag of Rusland Noord-Korea mogelijk heeft bijgestaan bij de ontwikkeling van de nieuwe onderzeeër, gaf de woordvoerder geen specifiek antwoord. 

Blokkade A12, waterwerpers geen effect, politie gaat aanhoudingen verrichten

Extinction Rebellion-activisten hebben opnieuw de A12 in Den Haag betreden om te protesteren tegen het verstrekken van fossiele subsidies en klimaatverandering. Volgens de ANWB is de A12 volledig afgesloten. De gemeente benadrukt dat deze wijze van actie voeren illegaal is.

“De politie spreekt de actievoerders aan bij de blokkade en verwijst hen naar de aangewezen locatie voor demonstraties”, aldus een verklaring op social media. Demonstraties tegen subsidies voor fossiele brandstoffen zijn wel toegestaan op de Laan van Reagan en Gorbatsjov.

Fossiele subsidies geven indirect veel voordeel 
De term ‘fossiele subsidie’ kan soms verwarrend zijn. Normaal gesproken verwijst een subsidie naar een geldbedrag dat door de overheid wordt verstrekt om bepaalde activiteiten te stimuleren, zoals het installeren van zonnepanelen. Bij fossiele subsidies gaat het echter om een verzamelnaam voor financiële voordelen die aan bedrijven worden verleend. Deze voordelen bestaan voornamelijk uit belastingvoordelen, prijssteun en overheidsinvesteringen.

Er zijn volgens onderzoekers 31 regelingen in Nederland waarmee de overheid fossiele brandstoffen bevoordeelt én minder belastinginkomsten krijgt. De laatste drie jaar zou de staat daardoor gemiddeld 37,5 miljard euro per jaar zijn misgelopen. Vooral bedrijven die veel fossiele energie gebruiken hebben er voordeel van.

Volgens het onderzoeksrapport zijn er 170 bedrijven die aanzienlijke hoeveelheden gas verbruiken. In het jaar 2020 vertegenwoordigden deze bedrijven 74 procent van het totale gasverbruik van alle bedrijven, terwijl ze slechts 11 procent van de energiebelasting betaalden. Volgens Schellekens van SOMO is dit oneerlijk ten opzichte van kleinere bedrijven. Het midden- en kleinbedrijf, dat volgens hem slechts 10 procent van het Nederlandse gas verbruikt, draagt daarentegen 66 procent van de energiebelasting bij.

“Dit creëert duidelijk een oneerlijke concurrentie. Waarom zou een industriële bakker, die bij levert aan Heijn, minder energiebelasting kubieke meter aardgas moeten betalen dan een ambachtelijke bakker om de hoek?”

Update 14.40 uur: De politie heeft rond 13.30 uur waterwerpers ingezet, maar met weinig resultaat. Veel demonstranten hadden parapu's meegenomen of lieten zich verkoelen door de waterstraal. Een tweede ronde met een hardere waterstraal van de waterwerpers heeft ook geen effect. Rond 14.30 uur besluit de politie met toestemming van de burgemeester aan te houden en van de weg te verwijderen.

Eerdere berichtgeving:

Extinction Rebellion heeft aangekondigd vanaf vandaag dagelijks de A12 in Den Haag te blokkeren. Bij eerdere acties op deze snelweg zijn honderden activisten door de politie weggevoerd.

De burgemeester heeft inmiddels toestemming gegeven om de snelweg vrij te maken voor verkeer.
Actievoerders worden gevorderd door de politie om weg te gaan en zich aan te sluiten bij de aangekondigde klimaatdemonstratie bij de Koekamp.Ook op het forum -NWS- wordt over dit onderwerp uitgebreid gediscussieerd.

37,5 miljard aan 'fossiele subsidies'. Hoe dan!?

"Meer vervuilen, minder betalen? Grote vervuilende industrieën zouden jaarlijks zo'n 37,5 miljard euro aan belastingvoordelen hebben. Dat berekenden milieuorganisaties in een nieuw rapport. Ofwel, tientallen miljarden aan 'fossiele subsidies'. Dat vraagt om een uitleg. Geen sexy onderwerp, maar wel een belangrijke. Want eerlijk, de klimaataanpak en die hele energietransitie gaat voor een groot deel gewoon over geld. Een taai onderwerp over belastingen dus, maar Devran en Emil kunnen het wél leuker maken", NOS op 3 zet het op een rijtje.

G20 laat Afrikaanse Unie toe als lid

De Afrikaanse Unie (AU) zal toetreden tot de G20, een internationaal samenwerkingsverband. Dit werd aangekondigd door de Indiase premier Modi aan het begin van de G20-top in zijn land. De AU wordt de tweede unie die deel uitmaakt van dit economische samenwerkingsverband, naast de EU. 

De G20 is een groep van twintig landen met grote of veelbelovende economieën. Naar eigen zeggen vertegenwoordigt de G20 samen ongeveer 80 procent van het wereldwijde bruto nationaal product.

In zijn openingstoespraak nodigde Modi de vertegenwoordiger van de Afrikaanse Unie uit om permanent lid te worden van de G20, wat met applaus werd ontvangen.

De gastheer van de G20 heeft veel voorbereidingen getroffen om ervoor te zorgen dat deze top in New Delhi, die tot en met zondag duurt, een succes wordt. Voorafgaand aan de top had premier Modi aangekondigd dat India “de stem van het mondiale zuiden” zal vertegenwoordigen en opkomende economieën in het zuiden zal ondersteunen. Tot nu toe was Zuid-Afrika het enige Afrikaanse lid van de G20, samen met Indonesië, Brazilië, Argentinië en Australië als andere zuidelijke leden.

Het nutteloze feitje van de dag: Tennissen in de Efteling

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen de Efteling tegenwoordig natuurlijk als pretpark, maar wist je dat je er vroeger ook een balletje kon slaan op de tennisbanen? Het attractiepark vond zijn oorsprong in de Kaatsheuvelse R.K. Sport- en Wandelpark de eerste vorm van recreatie op de huidige locatie van de Efteling. In de beginjaren waren er meerdere sportvelden maar weinigen hielden zo lang stand als de tennisvelden van TC Boemerang.

In 1952 werd TC Boemerang opgericht om op de destijds nieuw aangelegde banen in clubverband te kunnen spelen. De club kende goede en slechte tijden maar in 1984 verhuisde de club naar een ander sportpark in Kaatsheuvel en kon de Efteling het terrein gebruiken voor attracties. Tegenwoordig vind je Fabula op de plek waar vroeger de tennisbanen lagen.

De voormalige tennisbanen van de Efteling, bovenin zie het oude Spookslot nog liggen (Bron: Eftepedia)
De voormalige tennisbanen van de Efteling, bovenin zie het oude Spookslot nog liggen (Bron: Eftepedia)

Machtige sprint levert De Lie eerste World Tour-zege op in GP de Quebec

Wielrenner Arnaud de Lie heeft zijn eerste overwinning in de World Tour te pakken. Het 21-jarige Belgische supertalent was vrijdagavond de beste in de Grand Prix Cycliste de Quebec, zijn zeventiende profzege sinds hij vorig jaar de zeges aan elkaar begon te rijgen, zijn eerste in de World Tour.

In Quebec werd weer een ongeveer 200 kilometer lange koers afgewerkt van zestien rondes, met in totaal bijna drieduizend hoogtemeters. Zoals gebruikelijk ontstond een kopgroepje, dat met een kilometer of veertig te gaan weer op werd geraapt door het peloton. Vanaf dat moment begon het steeds nerveuzer te worden, met onder meer een aanval van Fausto Masnada en een eerste forcing door Lidl-Trek.

Uiteindelijk bestond het peloton nog uit zeker zeventig renners met nog twee ronden te gaan, en kort voor het ingaan van de slotronde werd er echt een poging tot een schifting doorgevoerd: Ben Healy trok ten strijde, Pavel Sivakov deed een poging en Nicola Conci probeerde het.

Toch bleef er een erg grote groep bij elkaar, waar Benoit Cosnefroy wat aan wilde doen met een aanval op een van de laatste korte klimmetjes. De winnaar van vorig jaar werd ook weer gegrepen en dus werd er toch gesprint, met een perfecte leadout voor Christope Laporte van Jumbo-Visma. Hij werd echter volledig overklast, Corbin Strong leek de winst te pakken, maar met een machtige sprint knalde Lotto Dstny-renner De Lie in de laatste meters naar de overwinning, voor Strong en Michael Matthews.

81 jaar getrouwd, gefeliciteerd!

Een Canadees echtpaar uit Nova Scotia, beiden ouder dan 100 jaar, vierde onlangs hun 81e huwelijksjubileum, en is nog steeds gelukkig met elkaar.

Anne, 101, en Charles, 102, ontmoetten elkaar meer dan tachtig jaar geleden voor het eerst op een kerkdans. Nu wonen ze nog steeds samen in het huis dat ze bijna 77 jaar geleden hebben gekocht. Charles houdt nog steeds van tuinieren en geniet van zijn thee, terwijl zijn liefje naast hem breit. 

Overbevissing van bijna twee derde alle koraalriffen wereldwijd

Bijna twee derde van alle koraalriffen wereldwijd wordt momenteel overbevist. Dit betekent dat er meer dieren uit het water worden gehaald dan er bijkomen, legt wetenschapper Sebastian Ferse van het Bremen Leibniz Center for Tropical Marine Research uit. 

De vispopulatie in bijna elk tiende van de beviste riffen is al fors verminderd. Naast het vernietigen van ecosystemen draagt overbevissing bij aan de achteruitgang van de biodiversiteit. Ferse en een aantal internationale collega's hebben een onderzoek gepresenteerd dat, volgens hun eigen verklaringen, het eerste inzicht geeft in de mondiale effecten van de rifvisserij. Ferse pleitte voor een vermindering en een beter beheer van de visserij. Het is niet nodig om het vissen op koraalriffen helemaal te verbieden. 

Baldur's Gate 3

Het Belgische Larian Studios had zichzelf al dikwijls bewezen met de briljante RPG's Divinity: Original Sin 1 & 2. Het was in 2019 dat onze zuiderburen aan de slag gingen met Baldur's Gate 3, nadat ze groen licht hadden gekregen van IP-houder Wizards of the Coast. Het ambitieuze project is lange tijd al speelbaar geweest in Early Access op Steam, en is nu eindelijk voor iedereen speelbaar op pc en PlayStation 5.

Marokko: aardbeving van 6.9 nabij Marrakesh, minstens 820 doden

Marokko is gisteravond laat getroffen door een aardbeving van 6.9 op de schaal van Richter. Er zijn honderden doden en gewonden gevallen. Het epicentrum lag in het Atlasgebergte tussen Marrakesh en Agadir. In ziekenhuizen loopt het over van de slachtoffers. Op eerste beelden is er schade aan gebouwen, ook in de oude binnenstad, de medina, is veel schade.

Update 12.15 uur: Het ministerie van Binnenlandse Zaken van het land meldt nu ongeveer 800 doden. Honderden mensen raakten gewond. Het aantal slachtoffers zal waarschijnlijk verder toenemen naarmate de hulpdiensten meer afgelegen gebieden bereiken, zo wordt gezegd.

De meeste slachtoffers vielen in de stad Marrakesh en de omliggende provincies. Vernietigde en beschadigde gebouwen zijn te zien op video’s op sociale media. Volgens het Amerikaanse Earthquake Observatory had de aardbeving een kracht van 6,8. Het epicentrum lag zo'n 70 kilometer verwijderd van Marrakesh op een diepte van ruim 18 kilometer. Volgens het aardbevingsmeetstation waren er hevige trillingen. Mensen renden in paniek hun huizen uit en bleven buiten uit angst voor naschokken. De elektriciteits- en telefoonnetwerken waren tijdelijk uitgevallen.

Ziekenhuizen in Marrakesh meldden een “enorme toestroom” van gewonden. De aardbeving werd ook gevoeld in de kuststeden Rabat, Casablanca en Essaouira, evenals in het naburige Algerije.

Op social media worden veel beelden en steunbetuigingen aan de slachtoffers en hun familie gedeeld.

Eerdere berichtgeving: De beving was tot 400 kilometer van het epicentrum te voelen. Ook in Casablanca en Rabat werden de trillingen gevoeld. Aardbevingen met deze kracht komen maar weinig voor in Marokko, al kent het noorden van het land wel kleinere bevingen.

Veel updates/ beelden over deze aarbeving in Marokko worden gepost op het Forum in Weer, Klimaat en Natuurrampen.

Ook in NWS worden updates gedeeld en gediscussieerd over deze ramp.

Vuelta: Etappe 14 - Loodzwaar, nog meer Jumbo-dominantie?

De dertiende etappe van de Vuelta a España was...bijzonder. Jumbo-Visma legde alles en iedereen op bizarre wijze op de pijnbank, scoorde een bizarre 1-2-3 en staat op een nog meer bizarre 1-2-3 in het klassement. Ondertussen zakte Remco Evenepoel, João Almeida en Marc Soler er in meer of mindere mate door, waardoor de enige strijd tussen drie teamgenoten gaat.

Vandaag keren we terug naar Spanje, maar dat gaat niet zomaar. In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier zien we dat de heren van start gaan in Sauveterre-de-Béarn, voor een 156,5 kilometer lange rit met de finish op de Puerto de Belagua. Voor men in Spanje arriveert moet er echter stevig geklommen worden: de Col Hourcére en de Col de Erroymendi, beiden van de buitencategorie, en bovenop ligt dan ongeveer de grens met Spanje.

Na de tweede klim wordt er weer gedaald, volgt een wat kleiner klimmetje en vervolgens een oversteek naar de slotklim, de Puerto de Belagua van de eerste categorie. Deze grotendeels Baskische rit gaat om iets voor één van start met een forse neutralisatie, dik twintig minuten later gaan we echt los. Er zijn zowaar vanaf het begin beelden, dus Eurosport is gelijk live, de finish staat tussen kwart over vijf en kwart voor zes op de planning.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

FOK! Wat een weer: mistig, daarna droog en zonnig

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemorgen!

Waarschuwingen 
Vannacht en vanochtend code geel wegens plaatselijk dichte mist in de westelijke helft van het land. et gat om de provincies Noord-Brabant, Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland en Flevoland.

Vanochtend lost de mist in de loop van de ochtend op. Verder is het zonnig en blijft het droog. Er staat amper wind.

Vanmiddag is het zonnig. In het Waddengebied is er kans op mist of bewolking van zee. De maximumtemperatuur ligt tussen 25°C aan de kust en 31°C in het zuiden. Als er in het Waddengebied mist voorkomt dan wordt het daar maar 20°C. Er is weinig wind.

Vanavond is er weinig bewolking en nauwelijks wind. In het Waddengebied blijft er kans op mist of bewolking.

Komende nacht is er vooral in het noorden en oosten kans op (dichte) mist. Verder blijft het droog en de minimumtemperatuur ligt tussen 15°C in het noorden en 19°C in het zuiden van het land. Er staat weinig wind.

Tot morgen!

FOK! Wat een mist  (Foto: FOK!/DJMO)
FOK! Wat een mist ((Archief)Foto: FOK!/DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Honderden passagiers vast in hete treinen

In de vrijdagavondspits kwamen honderden treinreizigers vast te zitten in stilgevallen treinen.

Het betrof passagiers op verschillende trajecten. In de buurt van Dordrecht viel een trein met defecte airco stil waar zo'n 600 passagiers in zaten. Na het stilvallen van de trein konden ramen en deuren niet open. Tenminste één persoon werd onwel en werd door ambulancepersoneel verzorgd.

Nabij Helvoirt zaten ruim 300 passagiers meer dan anderhalf uur vast in een trein. Hier zorgde ProRail met een incidentenbestrijdingsteam voor flesjes water.

In beide gevallen werden de passagiers uiteindelijk geëvacueerd uit de trein. Volgens NS staan deze incidenten los van elkaar.

Laatste reviews en specials
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
special
Random Pics van de Dag #1057
special
Random Pics van de Dag #1056
©FOK.nl e.a.