A12 om 14.25 uur weer open voor verkeer, ruim 500 aanhoudingen

Ook vandaag is de Haagse politie weer aanwezig om de aangekondigde blokkadeactie van klimaatactivisten op de A12 in goede banen te leiden en de aangemelde demonstratie aan de Laan van Reagan en Gorbatsjov te faciliteren. Demonsteren mag, maar alleen waar dit is toegestaan door de gemeente Den Haag. 

Tegen 12 uur liepen de eerste actievoerder de Utrechtsebaan(A12) op om de weg te blokkeren Deze blokkade is niet toegestaan. In plaats daarvan kunnen actievoerders zich aansluiten bij de geplande klimaatdemonstratie op de Laan van Reagan en Gorbatsjov.

Even na 12 uur heeft de burgemeester  toestemming gegeven om de snelweg vrij te maken voor verkeer. Actievoerders worden door de politie gevorderd om weg te gaan en aan te sluiten bij de aangekondigde klimaatdemonstratie. Actievoerders die geen gehoor geven aan de instructies van de politie zullen worden aangehouden. De waterwerper is kort ingezet, de politie is begonnen met aanhoudingen.

Gisteren zijn er op de eerste dag van deze actie ruim 2400 klimaatactivisten aangehouden, naar het ADO-stadion gebracht en daar weer vrijgelaten. Vijf mensen moesten vast blijven zitten  wegens het zich niet willen identificeren. Op dit moment zijn vier van hen weer vrijgelaten, terwijl de vijfde nog steeds vastzit vanwege belemmering van het onderzoek en het weigeren van het vrijgeven van de identiteit. Twee van de vijf zijn vrijgelaten met een proces-verbaal als gevolg.

Update 17.15 uur: Rond 13.30 uur waren alle actievoerders door de politie van de Utrechtsebaan (A12) verwijderd, om 14.25 uur was de weg weer voor iedereen open. Nadat alle demonstranten van de A12 waren verwijderd moesten ook de sympathisanten die op de Laan van Reagan en Gorbatsjov stonden daar vertrekken.

De politie liet weten vandaag ruim 500 mensen te hebben aangehouden voor de Wet Openbare Manifestaties. Daarnaast werd een aantal personen aangehouden voor andere strafbare feiten, zoals belemmering van het politiewerk.

Voordat de politie tot de aanhouding van actievoerders op de snelweg overgingen, hebben ze voor zover mogelijk eerst de kinderen en hun eventuele begeleiders uit de groep gehaald, zodat deze tijdig de kans kregen te vertrekken. Desondanks bevonden zich onder de aangehouden personen nog vier minderjarigen.

Burgemeester Jan van Zanen gaf de volgende verklaring:

"Vandaag is voor de negende keer een poging gedaan om de A12 te blokkeren. Een kleine groep actievoerders betrad rond het middaguur de Boslaan nabij het Malieveld. Dankzij het uitermate professionele optreden van de politie is deze blokkade snel verholpen en zijn de actievoerders aangehouden. Omstreeks 13.30 uur was deze belangrijke verkeersader voor de bewoners in Den Haag weer ontruimd.
Met deze negende poging om een ontwrichtende blokkade op te werpen voor de inwoners van Den Haag, wordt het demonstratierecht wederom met voeten getreden. Ik ga niet over de doelen die men nastreeft, maar maak mij grote zorgen over de ontwrichtende acties die voor de komende werkdagen zijn aangekondigd.
Hoe klein deze acties ook mogen zijn, vele tienduizenden mensen moeten morgen langs deze belangrijke toegangsroute gewoon weer naar hun werk. Ik zal mij ook de komende dagen blijven inzetten, om de ontwrichting van de stad tegen te gaan. Dat verdienen de inwoners van Den Haag en iedereen die hier aan het werk is.
Veel lof voor het werk van de politiemannen en -vrouwen uit het hele land die vandaag en gisteren in Den Haag zijn ingezet."

De redenvoor de blokkades wordt op de website A12blokkade.nl nader toegelicht.
"Groot­verbruikers betalen 100× minder belasting voor hun elektriciteit dan kleine bedrijven. Energieproducenten en raffina­derijen betalen géén accijns als ze kolen of aardgas gebruiken. Men betaalt géén BTW of kerosine-accijns als men vliegt. Groot­vervuilers ontvangen gratis CO2-uitstootrechten. In totaal zijn er tot dusver 31 fossiele subsidies geïdentificeerd. Uit nieuw onderzoek van SOMO, Oil Change International en Milieudefensie blijkt dat er in Nederland door deze 31 regelingen de overheid een bedrag van gemiddeld €37,5 miljard euro per jaar aan accijns misloopt."

Eerdere berichtgeving: