FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 8 maart 2020

Van Gerwen pakt 'eindelijk' in 2020 een prijs met UK Open

Michael van Gerwen heeft zich zondag voor de derde keer geplaatst voor de finale van het UK Open in Minehead. De Brabantse nummer één van de wereld won in de halve finales mede dankzij een negendarter met 11-3 van Daryl Gurney.

Van Gerwen had geen moeite met Gurney. Hij brak hem al in de derde leg, waarna hij bij de eerste pauze op een 3-2-voorsprong stond en vervolgens in de zesde leg meteen de negendarter gooide. Na twee keer 180 volgde een 141-finish met via triple 20, triple 19 en dubbel 12. Hij toonde opvallend genoeg weinig emotie na zijn kunststukje en stak alleen kort een vinger op.

Van Gerwen liep daarna in rap tempo uit naar 8-2, gunde Gurney bij die stand nog één leg, maar stoomde in het restant door naar 11-3 en kwam met 110,32 net als in de kwartfinales tegen Rob Cross (110,81) uit op een gemiddelde van boven de 110. 

De Vlijmenaar neemt het in de finale op tegen Gerwyn Price, die in de andere halve finale eveneens overtuigend met 11-4 te sterk was voor Jonny Clayton. Hij zat ook lange tijd boven een gemiddelde van 110 punten,maar moest uiteindelijk genoegen nemen met 102,39 punten.

De finale tussen Van Gerwen en Price begint om 22.00 uur. Het is live te volgen op RTL7. 

Update 23.00 uur

Michael van Gerwen heeft zondag voor de derde keer in zijn loopbaan het UK Open gewonnen. De Brabantse nummer één van de wereld won in de finale in Minehead na een 1-5-achterstand met 11-9 van Gerwyn Price.

De beginfase was overduidelijk voor Price, die gemakkelijk wegliep naar een 5-1 voorsprong na onder meer twee veertiendarters en een 105-finish. De tweede sessie ging echter met 3-2 naar Van Gerwen, die met een veertiendarter aansloot voor 6-4.

In de dertiende leg kreeg Price de kans om de voorsprong te vergroten naar 8-5, maar The Iceman miste vier breakkansen. Via dubbel vijf ontsnapte Van Gerwen aan een grotere achterstand, waarna Mighty Mike via dubbel twee meteen een rebreak plaatste voor 7-7.

Een leg later miste wederom breakkansen, waarna Van Gerwen voor het eerst sinds de eerste leg weer op voorsprong kwam. De genadeklap kwam vervolgens in de zestiende leg, nadat Price opnieuw kansen miste, maar dit keer in zijn eigen leg. De dertigjarige Brabander wierp 136 uit en kwam op een 9-7 voorsprong en vervolgens op 10-7. Van Gerwen liet daarna een matchdart liggen in de negentiende leg en Price kwam terug tot 10-9. Spannender werd het niet. De Welshman miste één kans voor 10-10, waarna zijn Nederlandse rivaal de titel pakte met een 66-finish.

Het was voor Van Gerwen pas zijn eerste prijs in 2020, In de acht eerder gespeelde toernooien kwam hij tweer tot de finale, maar wist niet te winnen. Het was even geleden dat de Nederlander zo laat in het seizoen een toernooi won. 

FOK! sportfoto-onderschrift week 10

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van de vorige week is Multani met het volgende onderschrift: "Herrmann kijkt bedenkelijk naar Heywoodu in het publiek die zijn piemel laat zien."

De opgave van deze week:

We zien hier Tina Hermann tijdens het WK skeleton, wat is hier gaande? (Pro Shots / Zuma Press)
We zien hier Tina Hermann tijdens het WK skeleton, wat is hier gaande? (Pro Shots / Zuma Press)

RAW AIR begint met thuiszege Noorse schansspringers

In Oslo is dit weekeinde RAW AIR van start gegaan, de Noorse tegenhanger van de Vierschansentournee. Alle wedstrijdsprongen tellen mee, inclusief kwalificaties en landenwedstrijden, maar het viel al deels in duigen: de individuele wedstrijd van zondag moest bij zowel de mannen als vrouwen afgelast worden wegens de gevaarlijk dichte mist op de Holmenkollen.

Voor eigen publiek sprongen de Noren in de eerste ronde naar de leiding. Niemand sprong écht fantastisch en Robert Johansson sprong zelfs een beetje matig, maar Johann André Forfang, Daniel André Tande en Marius Lindvik deden het allemaal keurig. De Duitsers volgden op kleine afstand, waarbij vooral Constantin Schmid lekker scoorde, aangevuld door Pius Paschke, Stephan Leyhe en Karl Geiger. Polen, ondanks een matige Maciej Kot, Japan, Slovenië en Oostenrijk - waar Michael Hayböck flink tegenviel - streden om de derde plek.

In de tweede ronde wisten Forfang, Johansson en vooral Tande de voorsprong op de Duitsers ruimschoots te verdubbelen, terwijl Duitsland zelf niet echt bedreigd werd van achteren - Slovenië, Polen en Japan schudden Oostenrijk af in de strijd om plek drie met nog één springer per land te gaan. Peter Prevc sprong Slovenië naar de derde plek, Geiger sprong de tweede plek binnen voor Duitsland en Lindvik gooide de boel overtuigend op slot voor de derde opeenvolgende Noorse landenzege op de Holmenkollen.

Zoals gezegd tellen in RAW AIR alle officiële sprongen mee, ook die in de kwalificaties en landenwedstrijden. Schmid gaat na zijn kwalificatiezege en prima optreden in de teamwedstrijd aan de leiding, vlak voor Lindvik en de Sloveen Ziga Jelar. Ook de Oostenrijker Stefan Kraft, Forfang en de Japanner Ryoyu Kobayashi doen volop mee.

Uitslag FC Groningen - PSV

PSV heeft zondag het uitduel tegen FC Groningen gewonnen. Denzel Dumfries maakte na een kwartier spelen de winnende treffer.

FC Groningen

0 - 1

PSV

     16' Dumfries
 
 Gele kaart: Schreck, (FC Groningen),
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 19.116
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Te Wierik
Itakura
El Messaoudi
Zeefuik
Lundqvist
D. v. Kaam
Schreck (Poll/66)
Hrustic
Redan (Postema/64)
El Hankouri (Slor/78)
  Unnerstall
Dumfries
Schwaab
Viergever
Rodríguez (Boscagli/68)
Rosario
Thomas
Hendrix
Madueke (Bruma/78)
Lammers (Mitroglou/83)
Doan

Van Gerwen bereikt halve finales, Klaasen strandt na thriller op UK Open

Michael van Gerwen heeft zich zondag geplaatst voor de halve finales van het UK Open in Minehead door een 10-4-zege op Rob Cross en een gemiddelde van boven de 110. Jelle Klaasen deed dat niet. Hij werd uitgeschakeld na een thriller tegen Daryl Gurney (9-10).

Van Gerwen begon nog wel stroef. Hij stond bij de eerste break 2-3 achter, maar liep daarna in rap tempo weg bij de steeds minder gooiende Cross en had in alle legs die hij naar zich toetrok niet meer dan vijftien pijlen nodig. De nummer één van de wereld kwam uit op een gemiddelde van 110,81.

Klaasen redde het niet tegen Gurney. Hij was aanvankelijk nog wel goed op weg, maar kende een mindere tweede helft van de wedstrijd en dat kostte hem tot zijn eigen frustratie uiteindelijk de kop. The Cobra leidde halverwege met 6-4, maar verzuimde daarna uit te lopen naar 7-4. Gurney profiteerde, bracht de stand in evenwicht (7-7) en trok in de beslissende leg aan het langste eind, mede doordat Klaasen amper een triple raakte.

Klaasen kan desondanks terugkijken op een goed toernooi. Hij bereikte mede dankzij een fraaie zege in de zesde ronde op Gary Anderson (10-9) voor het eerst sinds het EK van 2016 de kwartfinales van een major.

Naast Van Gerwen en Gurney drongen ook Gerwyn Price (10-5 tegen Dimitri Van den Bergh) en Jonny Clayton (10-9 tegen Jamie Hughes, die acht matchdarts miste), door tot de halve finales. Van Gerwen neemt het zondagavond in de halve finales op tegen Gurney en de andere halve finale gaat tussen Price en Clayton.

Verhuurder mag ouders student niet buitensluiten

Een verhuurder van een kamer in de Hoofddorppleinbuurt in Amsterdam-Zuid moet accepteren dat de ouders van de huurder de kamer soms controleren. Dat heeft de kantonrechter geoordeeld.

De huurder van de kamer woont sinds juli vorig jaar in India om daar een opleiding tot yogaleraar te volgen. Hij betaalt nog huur, 450 euro per maand, en heeft een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd. Zijn ouders kwamen volgens hem na zijn vertrek zes keer langs om zijn kamer te inspecteren.

Hangslot
Toen de ouders op 13 december in de kamer waren, heeft de verhuurder hen gezegd dat ze niet meer langs mochten komen. Ook werd de politie gebeld. Op 26 januari wilden de ouders de kamer weer in, maar toen zat er een hangslot op de deur.

De huurder, die de kamer al sinds juli 2016 huurt, spande daarom een kort geding aan. Hij wil dat het hangslot weg wordt gehaald. De verhuurder zei echter dat er sprake was van onderhuur, wat niet is toegestaan zonder zijn toestemming. De ouders zouden voor langere tijd in de woning zijn geweest, gezien ze hun fietsen soms ook meenamen naar de woning. Ook zouden andere huurders niet blij zijn met hun aanwezigheid.

Toezicht
Volgens de kantonrechter heeft elke huurder "in beginsel het recht om tijdens zijn afwezigheid incidenteel een derde toezicht op het gehuurde te laten houden". De verhuurder heeft niet voldoende onderbouwd dat de ouders zich zouden hebben misdragen. Ook komt de huurder op 20 maart weer terug.

Mocht de verhuurder het hangslot niet verwijderen, dan kost dat hem vijfduizend euro dwangsom per dag.

C2000 lijkt te falen bij aanhouding

Afgelopen nacht werd er een persoon aangehouden in Eindhoven. De verdachte zat met handboeien om op de achterbank van een politiewagen om te worden vervoerd naar het bureau. Een agent die ook in de auto zat, werd plots aangevallen door de verdachte. Over de porto werd er verzocht om bijstand, helaas kwam de oproep(verbinding) niet tot stand en moesten de agenten het zonder de benodigde bijstand doen. Uiteindelijk hebben de agenten de aangehouden persoon zelf onder controle gekregen. Bij deze aanval van de verdachte is een agent licht gewond geraakt. Er wordt onderzocht wat de oorzaak is geweest van deze situatie.

Consequenties
Het communicatiesysteem C2000 is een cruciaal communicatiemiddel waar collega’s op moeten kunnen rekenen. Het systeem is eind januari in gebruik genomen en er doen zich sinds die tijd verschillende problemen voor met het systeem. Landelijk wordt er alles aan gedaan wat tot de mogelijkheden behoort om deze problemen op te lossen. Immers haperingen van het C2000 systeem hebben grote consequenties voor politiemensen, zowel voor het uitoefenen van hun taak alsmede voor hun eigen veiligheid.

Vertrouwen
Ook vanuit de eenheid Oost-Brabant wordt er landelijk op aangedrongen dat de problemen snel en adequaat worden verholpen, zodat de veiligheid van agenten en burgers beter worden gewaarborgd. Alle haperingen die zich voordoen worden onderzocht en waar nodig worden er aanpassingen gedaan in het systeem. De leiding van de politie Oost-Brabant is ervan doordrongen dat de haperingen in het systeem ertoe leiden dat politiemensen minder vertrouwen hebben in de techniek. Aan politiecollega’s is gevraagd sneller dan anders een beroep te doen op hun collega’s, zodat hun veiligheid nog beter geborgd is. Dit zou kunnen betekenen dat burgers bijvoorbeeld meer politiemensen zien bij een incident, dan normaliter het geval is.

Motorcrosser Herlings wint voor eigen publiek zijn 88e GP

Door een tweede en eerste plaats heeft Jeffrey Herlings de GP van Nederland in Valkenswaard gewonnen. De Brabantse motorcrosser gaat ook aan de leiding in het WK.

De eerste race op het modderige parcours werd gewonnen door regerend wereldkampioen Tim Gajser. Herlings werd tweede op ruim twintig seconden. De Litouwer Arminas Jasikonis finishte als derde.

In race twee wisselden Herlings en Gajser van podiumplaats. Omdat race twee de doorslag geeft mag Herlings zich de winnaar van de GP noemen. Jasikonis werd opnieuw derde.

UFC: gruwelblessure en gruwelpartij

In Nederland was het inmiddels al Internationale Vrouwendag en in Las Vegas waren twee vrouwen de partij van het jaar aan het vechten. In het strogewicht vochten kampioene Weili Zhang en uitdager Joanna Jedrzejczyk een ware oorlog over vijf ronden van vijf minuten uit. Een gevecht dat eindigde met een staande ovatie van de vijftienduizend aanwezigen in de T-Mobile Arena en UFC-directeur Dana White.

Zhang Weili vs Joanna Jedrzejczyk
Jedrzejczyk had zich het commentaar van White aangetrokken, die eerder in de week vond dat ze maar teveel tijd op het strand doorbracht in plaats van in de sportschool. In de gekooide octagon was JJ echter weer helemaal het beest dat in 2015 de kampioensgordel veroverde en daarna vijfmaal verdedigde.


Zhang vs JJ

De eerste titelverdediging van Zhang was direct een slachtveld. Menigeen twijfelde of de Chinese het geweld van JJ gedurende vijf ronden aan zou kunnen, maar die vraag is inmiddels beantwoord. Het enorme hoge tempo van de partij verveelde geen moment, mede door de rake klappen, harde low-kicks en het enorme incasseringsvermogen van beide dames.

De minuut rust tussen de rondes in was tekort om de hoogtepunten van die ronde te laten zien en voordat het publiek goed en wel doorhad dat de ronde al weer begonnen was, hadden de dames elkaar alweer bewerkt met keiharde klappen.


Zhang vs JJ

Een keiharde klap van Zhang op het voorhoofd van Jerdzejczyk zorgde voor een gruwelijk uitziende bloeduitstorting die naarmate de rondes vorderde alleen maar erger werd. Zhang's ogen werden dichter en dichter geslagen, maar het blessure van JJ baarde het meeste opzien.

"Je ziet mijn zwelling, ik voelde dit," zei Jedrzejczyk na het gevecht. "Vanaf de derde ronde had ik last van de zwelling. Het begon steeds meer gezwollen te worden. Maar goed, gefeliciteerd kampioen, ik ben blij dat we je een goed gevecht hebben kunnen geven."

Een harde dobber voor de jury, maar JJ had toch meer moeten doen om de titel van de Chinese af te nemen. JJ had meer rake klappen uitgedeeld, maar die van Weili zullen meer schade hebben toegebracht: Zhang mag thuis met het goud herstellen.

"Het was moeilijk met het coronavirus in mijn land, iedereen weet dat," zei een trotse en emotionele Zhang. "Het wordt veel beter, en ik hoop dat iedereen bij elkaar blijft en samen vecht tegen het coronavirus. We kunnen dit winnen. Ons land lijdt nu onder de tragedie, maar we vechten samen en winnen het."

Israel Adesanya vs Yoel Romero
FOK! it. Vijf ronden slaapverwekkend. Adesanya mag zijn titel behouden en tijdens zijn tweede titelverdediging hopelijk een pak slaag krijgen van Paolo Costa. 

Wil je meepraten over de UFC of MMA in het algemeen? Volg dan hier het FOK! MMA-forum!

Volledige uitslag UFC 248
Israel Adesanya verslaat Yoel Romero na jurybesluit (48-47 x2, 49-46)
Weili Zhang verslaat Joanna Jędrzejczyk  na jurybesluit (47-48, 48-47 x2)
Beneil Dariush verslaat Drakkar Klose na KO (stoten, ronde 2)
Neil Magny verslaat Jingliang Li na jurybesluit (30-27 x3)
Alex Oliveira verslaat Max Griffin na jurybesluit (28-29, 29-28 x2)
Sean O’Malley verslaat Jose Quinonez na TKO (stoten, ronde 1)
Mark Madsen verslaat Austin Hubbard na jurybesluit (29-28 x3)
Rodolfo Vieira verslaat Saparbek Safarov na opgave (verwurging, ronde 1)
Gerald Meerschaert verslaat Deron Winn na opgave (verwurging, ronde 3)
Giga Chikadze verslaat Jamall Emmers na jurybesluit (28-29, 29-28 x2)
Danaa Batgerel verslaat Guido Cannetti na KO (stoten, ronde 1)


Dariush slaat Klose KO

Jakobsen sprint eenvoudig naar derde seizoenszege in GP Jean-Pierre Monseré

Fabio Jakobsen heeft alweer zijn derde seizoenszege te pakken. De Nederlandse kampioen won ditmaal de Belgische wedstrijd de Grote prijs Jean-Pierre Monseré nadat hij eerder etappes won in de Ronde van Valencia en de Ronde van de Algarve.

De Belgische wedstrijd rondom Roeselare kende een nogal saai verloop. De renners moesten tien rondes van negentien kilometer afleggen met daarin de Gitsberg. Die beklimming zorgde niet voor moeilijkheden in het peloton waardoor een massasprint de beslissing moest brengen.

Deceuninck-Quick Step had een sterke ploeg meegenomen naar deze wedstrijd met als absolute kopman Nederlands kampioen Fabio Jakobsen. De snelle man van de Belgische ploeg werd dan ook perfect afgezet door zijn ploeg, waarna hij het makkelijk afmaakte. Voor de 23-jarige Nederlander was het alweer zijn derde seizoenszege van het seizoen. De Belg Timothy Dupont moest genoegen met een tweede plaats, voor zijn landgenoot en ploegmaat Alfdan De Decker.

Riiber sluit ongekend seizoen af met winst op noordse combinatie

In het Noorse Oslo is het World Cup-seizoen op de noordse combinatie afgesloten. Dat was niet de bedoeling, want dat moest een week later gebeuren met de Schwarzwaldpokal in het Duitse Schonach, maar daar ligt niet genoeg sneeuw en dus zijn die wedstrijden afgelast.

Uiteraard won World Cup-eindwinnaar Jarl Magnus Riiber het schansspringen en uiteraard sloeg hij weer een joekel van een gat. Ryota Yamamoto uit Japan bleef als enige binnen de minuut (+0:41), maar is bepaald geen indrukwekkende langlaufer. De wat onervaren Noor Simen Tiller volgde knap op 1:03 minuten, voor de Japanner Akito Watabe (+1:08).

De Fin Ilkka Herola liet de met afstand beste sprong van zijn seizoen zien en dat kon wél interessant worden: hij is de beste langlaufer van het seizoen en begon zo 1:10 minuten na Riiber aan de tien kilometer. Binnen tien seconden van Herola volgden verder ook nog de Duitsers Terence Weber en Fabian Riessle en de Noorse kersverse juniorenwereldkampioen Jens Lurås Oftebro, de beste springer van het seizoen.

Op de langlauflatten waren er voor Riiber natuurlijk weer geen problemen, zelfs met Herola aan de kop kwam het achtervolgende groepje van zes man niet echt dichterbij. Halverwege begon de Fin wat dichterbij te komen - het gat met Riiber was nog wel een volle minuut - en alleen Riessle en Watabe konden hem nog volgen.

Ook de Japanner moest er in de laatste twee kilometer af, terwijl Riiber ver voor de vechtende Riessle en Herola zijn zoveelste zege van de winter pakte. Het werd nog een mooi sprintje om de tweede plek, gewonnen door Riessle, waarbij Herola het laatste podium van het seizoen completeerde.

Uitslag Heracles Almelo - RKC

Heracles Almelo heeft zondagmiddag in een doelpuntrijk duel afgerekend met hekkensluiter RKC Waalwijk: 4-2. In Almelo kwam RKC op een 0-2 voorsprong, maar dat zou niet voldoende zijn voor een nieuwe zege.

Heracles begon prima aan de wedstrijd. Ze kregen in de zesde minuut een 'goedkope' penalty, maar die was niet besteed aan Cyriel Dessers. Orestis Kiomourtzoglou was dichtbij de 1-0 alleen zijn kopbal eindigde op de lat.

RKC profiteerde van de gemiste kansen van de thuisploeg. Clint Leemans wist wel een penalty te benutten en vlak voor het half uur kwamen de bezoekers op 0-2 via Anas Tahiri. Even leek het erop dat RKC een tweede overwinning op rij zou boeken, nadat het vorige week won van FC Utrecht, maar voor rust stond het alweer gelijk via doelpunten van Dario Van den Buijs en Silvester van der Water.

Vlak na rust lak na rust zette Van der Water het veel sterkere Heracles met zijn tweede van de middag op voorsprong, na een overstapje van Dessers. De thuisclub kreeg kans op kans om de score verder op te voeren, uiteindelijk was het Burgzorg die daar voor zorgde.

Heracles Almelo

4 - 2

RKC Waalwijk

 30' v.d.Buijs
 34' v.d.Water
 52' v.d.Water
 66' Burgzorg
   16' Leemans (pen)
 28' Tahiri
 
 Gele kaart: v.d.Buijs, Rossmann, (Heracles Almelo), Meulensteen,Gaari, Delcroix, (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 
Arbiter: 
 
Opstelling:   Opstelling:
     

Wijfje pakt WB-goud op massastart

Melissa Wijfje heeft bij de wereldbekerfinale in Heerenveen de massastart voor vrouwen gewonnen. De eindwinst in de wereldbeker ging voor de tweede maal naar Ivanie Blondin.

De Wit-Russin Zueva en Wijfje reden lang aan de leiding en hadden een grote voorsprong op de rest. Ze werden niet meer bijgehaald en de strijd om  de dagwinst ging tussen de twee. Wijfje zette vlak voor ingaan van de laatste bocht de sprint aan en kwam als eerste over de meet. De strijd om de derde plek daarachter werd gewonnen door Irene Schouten.

Bij de mannen ging de dagwinst naar Jaewon Chung. De Koreaan was de snelste in de eindsprint en bleef Bart Swings en Joey Mantia voor. Met slechts een punt verschil veroverde Swings de wereldbeker ten nadele van Mantia.

Wijfje wint de massastart. (PRO SHOTS/Ron Baltus)
Wijfje wint de massastart. (PRO SHOTS/Ron Baltus)

Duitse kampioen Schachmann wint openingsrit Parijs-Nice

Maximilian Schachmann heeft de eerste etappe van Parijs-Nice op zijn naam geschreven. De Duitse kampioen was in een sprint met vier de snelste. Hij won voor Dylan Teuns, Tiesj Benoot en Julian Alaphilippe. De renner van Bora-hansgrohe is ook de eerste leider in de Franse rittenkoers.

Ondanks het coronavirus werd in Frankrijk wel gewoon gekoerst in tegenstelling tot in Italië. Sommige ploegen hadden afgezegd, waaronder Jumbo-Visma, toch stonden 17 ploegen aan de start in het plaatsje Plaisir, waar ook de finish zou zijn.

De etappe was 154 kilometer lang en ondanks dat het vooral over vlakke wegen ging werd het een prachtige rit dankzij de sterke wind. In het begin van de etappe ontstonden er al wat waaiers, maar halverwege de etappe was alles weer samen.

Op 62 kilometer wilde Sunweb profiteren van de wind. De Nederlandse/Duitse ploeg zorgde ervoor dat het peloton opnieuw in verschillende groepen kwam te zitten. Bij de aanzet van Sunweb was er nog een valpartij, waarbij Romain Bardet en Warren Barguil ten val kwamen en direct een streep konden zetten door een goed klassement.

De actie van Sunweb leverde een kopgroep op van zestien renners met onder meer de belangrijke klassementsrenners Nairo Quintana en Julian Alaphilippe erin. Dertig kilometer lang bleef de voorsprong een halve minuut op de eerste achtervolgende groep. Vlak voordat de achtervolgende groep zou aansluiten reden Tiesj Benoot en Alaphilippe weg op een oplopende strook.

De Belg en de Fransman maakte indruk en hielden de voorsprong lang vast, maar op een klimmetje op vijf kilometer van de streep maakte Teuns samen met Schachmann de oversteek naar de twee koplopers. Bij het aansluiten wilde de Duitse kampioen er direct vandoor, maar dat liet Alaphilippe niet toe. Ook Benoot probeerde het nog in de laatste kilometers met een late aanval, ook hij kwam niet weg, waardoor de sprint de beslissing moest brengen in de openingsrit van Parijs-Nice. Teuns trok de sprint op gang, maar het was Schachmann die makkelijk eroverheen ging en de zege pakte. Cees Bol won de sprint van het peloton en zou vijfde worden in de daguitslag.

In het klassement is Schachmann de eerste leider. Hij heeft daarin een voorsprong van twee seconden op Benoot en vier op Teuns. Het peloton heeft een achterstand van 25 seconden op de klassementsleider.

Tennissers kansloos in Davis Cup

De Nederlandse tennissers zijn uitgeschakeld in de strijd om de Davis Cup. Vorig jaar haalde de ploeg nog de Davis Cup Finals, waar de beste twaalf landen aan het einde van het jaar om de titel strijden, dit jaar moeten ze het een niveau lager doen na verlies in de kwalificatieronde.

In de Kazachse hoofdstad Nur-Sultan won Robin Haase in drie sets van Mikhail Kukushkin, waarna Tallon Griekspoor in twee tiebreaksets onderuit ging tegen Alexander Bublik. In het dubbelspel stond Haase met Jean-Julien Rojer tegenover Andrey Golubev en Aleksandr Nedovyesov, een strijd die met 3-6, 3-6 verloren ging.

Haase moest de kastanjes uit het vuur halen tegen Bublik, maar het vuur was schijnbaar een flink stukje te heet: na het verliezen van de tiebreak in set één was Haase kansloos tegen de in prima vorm verkerende Bublik, die het duel met 6-7 (4), 1-6 naar zich toe trok en zo de strijd besliste in Kazachs voordeel.

Uitslag Feyenoord - Willem II

Om 14.30 uur begon in de Eredivisie het duel tussen Feyenoord en Willem II. Vooral dankzij een goede eerste helft wonnen de Rotterdammers met 2-0 en blijven zo in de buurt in van koplopers AZ en Ajax. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.


Willem II-speler Che Nunnely in duel met Feyenoord-speler Tyrell Malacia (Pro Shots / Toin Damen)

Feyenoord

2 - 0

Willem II

 30' Toornstra
 35' Berghuis(pen)
   
 
 Gele kaart: Karsdorp, özyakup, Botteghin, Toornstra, (Feyenoord), Peters, (Willem II)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Bijlow
Karsdorp
Botteghin
Senesi
Malacia
Toornstra
Fer
Kökcü
Berghuis
Bozenik (özyakup/80)
Haps (Narsingh/69)
  Wellenreuther
Nieuwkoop
Holmén
Peters
Nelom
Saddiki (Saglam/ 46)
Ndayishimiye (Vrousai/80)
Llonch
Nunnely
Pavlidis
Köhlert (Dankerlui/ 71)

Eerste GP-zege Moto2-coureur Nagashima in Qatar, Bendsneyder 11e

Op het Qatarese Losail International Circuit is na de Moto3 ook het seizoen in de Moto2 begonnen. De Grand Prix van Qatar leverde een mooie race op, die pas in de laatste ronde beslist werd.

De race begon met Joe Roberts, Luca Marini en Enea Bastianini op front row en Bo Bendsneyder op de vijfde plek. Bij de start was het Marini die de leiding nam, voor Bastianini en de sterk vertrokken Jorge Martin, terwijl Bendsneyder het moeilijker had en vijf plekken inleverde. Halverwege de race was er nog niet veel veranderd: Marini reed nog altijd op kop, met Roberts en Martin achter zich aan en Bendsneyder op de twaalfde plek.

In de tweede helft viel Martin flink terug en nam Lorenzo Baldassarri de derde plek over, terwijl Bendsneyder nog twee plekken inleverde. Met nog vijf ronden te gaan nam Roberts dan de leiding over, verder leek het wat de winst betreft te gaan tussen hem, Baldassarri, Marini, Bastianini, Jorge Navarro en Tetsuta Nagashima. Marini viel weg uit die groep, terwijl Remy Gardner het gat naar de kopgroep juist dicht begon te rijden.

Met een aangesloten Gardner begonnen de eerste zes aan de slotronde, met Nagashima op kop. De Japanner sloeg een gat en kwam zowaar bijna solo over de finish voor zijn allereerste GP-zege, Baldassarri en Bastianini completeerden het podium en de teruggezakte Marini eindigde zelfs kermend van de pijn op het asfalt. Bendsneyder herstelde zich nog iets en finishte als elfde.

Shinhama wint 500m in bizar baanrecord en pakt wereldbeker

Tatsuya Shinhama heeft de tweede 500 meter voor mannen bij de wereldbekerfinale in Heerenveen gewonnen. De wereldkampioen sprint deed dat in een nieuw baanrecord, te weten 34,07. Bovendien veroverde hij ook de wereldbeker op de kortste afstand.

De Canadees Laurent Dubreuil eindigde als tweede in 34,30, Yamato Matsui uit Japan legde met 34,36 beslag op de derde plek.

De Nederlanders konden geen rol van betekenis spelen. Dai Dai Ntab schaatste in 34,45 naar plek zes , Kai Verbij werd met 34,63 negende.

Handbalsters VZV uitgeschakeld in Challenge Cup

VZV is in de kwartfinales van de EHF Challenge Cup uitgeschakeld door BM Granollers. In de voorstad van Barcelona moesten de handbalsters uit het Noord-Hollandse ‘t Veld met 36-30 het onderspit delven. De thuiswedstrijd had VZV nog met 26-25 gewonnen.

In de beginfase van de eerste helft was Granollers de betere ploeg, VZV liet zich echter niet wegzetten en kwam terug tot 7-7. Daarna kreeg de thuisclub weer de overhand in de wedstrijd en mede door vijf strafworpen in Spaans voordeel was de ruststand 18-14.

VZV kwam goed uit de kleedkamer en kon tot aan 20-20 goed tegenwicht bieden aan Granollers, daarna verliep het scoren moeilijk. Granollers nam een voorsprong van zes doelpunten en kon die voorsprong tot aan het laatste fluitsignaal volhouden: 36-30.

Ondanks het verlies kan VZV terugkijken op een mooi debuutseizoen op Europees niveau. De club is nog volop in de race voor de titel in de Eredivisie.

Wüst naar sprintploeg Reggeborgh

Ireen Wüst schaatst de komende twee seizoenen bij Team Reggeborgh. Dit werd vanmiddag bekendgemaakt.

Het is een opmerkelijke overstap. Team Reggeborgh, het team van trainer Gerard van Velde, is namelijk vooral een ploeg met sprinters. Wüst gaat zich de komende seizoenen focussen op de 1.000 en 1.500 meter.

"Dit is een heel leuke uitdaging. Het is een mooie ploeg, met goede rijders en ik kijk er erg naar uit om samen te werken met Jutta Leerdam," aldus Wüst na afloop van de 1.500 meter vanmiddag in Heerenveen die ze won. Bovendien won ze ook de wereldbeker.

Grote handelsmissie bij staatsbezoek Indonesië

Bijna 180 vertegenwoordigers van 112 bedrijven, organisaties en kennisinstellingen doen mee aan de handelsmissie die parallel plaatsvindt aan het staatsbezoek aan Indonesië. Het Aziatische land is met bijna 270 miljoen inwoners een aantrekkelijke markt voor Nederlandse ondernemers.

Nederland is de grootste Europese investeerder in Indonesië. In 2018 ging het om een investeringsbedrag van ongeveer 4,2 miljard euro. De Indonesische investeringen in Nederland zijn in dat jaar gestegen naar 210 miljoen euro.

In 2018 exporteerde Nederland voor 798 miljoen euro aan goederen, zoals aardolieproducten, machines en voertuigen, en 575 miljoen euro aan diensten. Nederland importeerde in dat jaar ruim 2,8 miljard euro aan goederen uit Indonesië en 447 miljoen euro aan diensten. De economische missie richt zich op vier sectoren: agrifood, gezondheidszorg, kust- en waterbeheer en afvalmanagement (circulaire economie) en watertechnologie.

De handelsmissie onder leiding van minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, zakelijk missieleider Hans de Boer van VNO-NCW en minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) begint maandagavond in Jakarta. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima zijn aanwezig bij enkele onderdelen van het bedrijvenprogramma, waaronder de uitwisseling van overeenkomsten en contracten tussen Nederlandse en Indonesische bedrijven en overheidsorganisaties.

Minister Kaag spreekt onder anderen met de coördinerend minister van Economische Zaken en de minister van Financiën. Ook bezoekt ze een systeem van The Ocean Cleanup dat plastic uit de rivier haalt. Woensdagavond vertrekt Kaag naar Brussel, waar ze donderdag deelneemt aan een vergadering met Europese handelsministers.

Minister Van Nieuwenhuizen is tot vrijdag in Jakarta en Surabaya met bedrijven die actief zijn op het gebied van water, de maritieme industrie en de circulaire economie. Er zijn al veel Nederlandse waterbedrijven actief in Indonesië, onder meer met plannen om overstromingen in de hoofdstad Jakarta aan te pakken.

Op dinsdag 13 maart tekent Van Nieuwenhuizen de watersamenwerking met de Indonesische minister van Publieke Werken. Ook sluit zij een nieuwe overeenkomst met de Indonesische minister van Milieu en Bosbouw voor minder afval, meer recycling en betere waterkwaliteit. Nu nog verdwijnt jaarlijks 3 miljoen ton van hun plastic in de oceanen. Met onze kennis en innovaties kan Nederland helpen in bijvoorbeeld beter afvalbeheer en het duurzamer circulair ontwerpen van producten en verpakkingen. Indonesië werkt aan het slimmer en duurzamer maken van de havens, het verbeteren van maritieme opleidingen en biedt Indonesië kansen voor de scheepsbouwsector. Met de afspraken die tijdens de economische missie worden gemaakt, kunnen Nederlandse maritieme bedrijven en havens meedingen naar deze Indonesische investeringen.

De bedrijven volgen gezamenlijke en eigen programma’s, waaronder seminars, netwerkbijeenkomsten en bezoeken aan bedrijven en de haven. In Surabaya wordt het nieuwe Netherlands Business Support Office geopend, een handelskantoor van de Nederlandse overheid om ondernemers te ondersteunen.

Moto3-coureur Arenas opent seizoen met winst, 100e GP-zege KTM

In Qatar is het nieuwe Grand Prix-seizoen in de motorsport begonnen. De MotoGP rijdt er niet, door de COVID-19-dreiging konden niet alle teams en coureurs afreizen naar Qatar, maar de Moto3 en Moto2 staan wel op het programma. De lichtste klasse opende het bal op het Losail International Circuit.

Met Tatsuki Suzuki, Raul Fernandez en Albert Arenas op de eerste rij werd het allereerste startseizoen van het nieuwe Grand Prix-jaar gegeven en het was de Japanse polesitter die de leiding pakte bij de start.

Suzuki viel in de eerste ronden toch wat terug, Arenas, Darryn Binder en Fernandez namen de touwtjes in handen. Dat zei dan weer niet zoveel: zoals het de Moto3 betaamt reed halverwege gewoon een uiterst grote groep vooraan, met regelmatig positiewisselingen op alle plekken.

In de laatste ronden begon men toch weer steeds iets agressiever te rijden, waarbij Gabriel Rodrigo en Binder als eersten de slotronde in reden. Een zege voor Binder viel echter in het water: de Zuid-Afrikaan werd aangetikt door Tony Arbolino en schoof bij het aanremmen van de eerste bocht onderuit.

Ook Jaume Masia en Ai Ogura kwamen ineens naar voren, net als Jeremy Alcoba. Arenas en John McPhee sloegen dan weer een klein gaatje en zij streden om de winst. Die ging naar Arenas, voor McPhee en Masia, die de rest van de achtervolgers achter zich hield.

De derde podiumplek ging uiteindelijk toch niet naar Masia: hij kwam in de laatste ronde buiten de baan en werd als straf één plek teruggezet, waardoor Ogura als derde eindigde. Voor KTM was de zege van Arenas ook een extra feestje waard: het was de 100e Grand Prix-zege voor het merk.

Golikova snel op 500m, wereldbeker voor Kodaira

Schaatsster Angelina Golikova heeft de laatste 500 meter voor vrouwen van dit seizoen bij de wereldbekerfinale in Heerenveen op haar naam geschreven. De Russin reed met 37.02 bovendien een nieuw baanrecord.

Nao Kodaira eindigde als tweede in 37.19 en dat was genoeg om de wereldbeker op de kortste afstand te pakken. Vanessa Herzog eindigde als derde in 37,52. Sanneke de Neeling, de enige Nederlandse deelneemster, werd elfde in 38.70.

Nuis wint 1.500m en pakt wereldbeker

Kjeld Nuis heeft de 1.500 meter voor mannen gewonnen op de slotdag van de wereldbekerfinale langebaanschaatsen in Heerenveen. De wereldkampioen deed dat in 1.43,00, een nieuw baanrecord. Nuis pakte bovendien ook de eindwinst in de wereldbeker.

Het werd een geheel Nederlands podium: Thomas Krol werd in een rechtstreeks duel met Nuis tweede in 1.43,30. Patrick Roest veroverde het brons in 1.44,00. De vierde Nederlander, Patrick Bosker, eindigde als zesde in 1.45,93.

Uitslag FC Utrecht - Sparta Rotterdam

FC Utrecht heeft zondag een klinkende overwinning geboekt op Sparta Rotterdam. In de Galgenwaard won de club van trainer John van den Brom met 5-1.

Pas in het tweede deel van de eerst 45 minuten kwamen de eerste kansen. Kerk was namens FC Utrecht dichtbij een treffer, aan de andere zijde was Rayhi gevaarlijk met een afstandsschot. Vlak voor rust scoorde Ramselaar op aangeven van Klaiber de openingstreffer.

Na rust stond het na een kwartier 4-0 door treffers van Dalmau, Gustafson en opnieuw Ramselaar. Ruim tien minuten later maakte Klaiber het vijfde doelpunt voor de thuisclub. In de slotfase bepaalde Pirou de eindstand op 5-1.

FC Utrecht

5 - 1

Sparta Rotterdam

 42' Ramselaar
 50' Dalmau
 51' Gustafson
 59' Ramselaar
 72' Klaiber
   89' Piroe
 
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 20.624
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Klaiber
v.d. Maarel
Hoogma
Guwara
v. Overeem
Maher
Gustafson
Ramselaar (Peterson/71)
Kerk (Cerný/77)
Dalmau (Arweiler/63)
  Harush
Fortes
Vriends
Mattheij (Abels/46)
Faye
Harroui
D. Duarte (Piroe/46)
Auassar (Rigo/77)
L. Duarte
Rayhi
Joosten

Biatleet Bø na moeizame start toch oppermachtig

Biatleet Johannes Thingnes Bø heeft in het Tsjechische Nove Mesto de laatste World Cup-wedstrijd van een door COVID-19 zo goed als publiekloze week gewonnen. De massastart bij de mannen sloot de week af en daar ging het flink heen en weer.

De Noorse broers Tarjei en Johannes Thingnes Bø gingen er samen met landgenoot Vetle Sjåstad Christiansen als gekken vandoor en sloegen voor de eerste schietbeurt al een flink gat. Tarjei en Christiansen schoten daar alles raak, Dmytro Pidruchniy uit Oekraïne sloot knap aan en een grotere groep volgde daar nog weer zo'n vijf tot tien seconden achter, inclusief Johannes Bø, die zijn strafrondje al afgewerkt had.

Christiansen bleef ook bij de tweede schietbeurt foutloos en nam de leiding, samen met de ook nog foutloze Duitsers Johannes Kühn en Arnd Peiffer, de Fransman Emilien Jacquelin, de Italiaan Dominik Windisch en de Oekraïner Artem Pryma. Johannes Bø miste nog een keer en viel terug tot net buiten de top-20, samen met zijn broer, die nu ook één keer gemist had. De Franse toppers Martin Fourcade en Quentin Fillon Maillet, eerste en tweede in de World Cup, waren nog foutloos, maar kwamen er vooralsnog op de ski's niet aan te pas.

Ondanks alle schermutselingen kwamen toch acht man gezamenlijk aan voor de derde schietbeurt, waar alleen Jacquelin, Windisch en Peiffer een derde keer foutloos bleven. Pidruchnyi leverde vijftien tellen in en werd gevolgd door de Noor Erlend Bjøntegaard, Johannes Bø schoot nóg een keer mis en dook toch nog als zesde de volgende ronde in, voor Christiansen. Die twee werden op tien tellen gevolgd door Fourcade en Fillon Maillet, die Tarjei Bø in hun nek hadden hijgen.

Voor de laatste schietbeurt was Johannes Bø wéér aangesloten en dit keer trof hij alle vijf schijven. Jacquelin bleef volledig foutloos en gezamenlijk doken ze de slotronde in. Op ruim twintig seconden volgden Peiffer, Christiansen, Bjøntegaard, Pidruchniy en Fillon Maillet, die om de derde plek konden strijden. Jacquelin moest Bø al snel laten gaan en de Noor won weer eens. Achter Jacquelin wist Peiffer zijn kompanen op het laatste klimmetje te verschalken en dus mocht ook de Duitser het podium op.

Wüst superieur op 1.500m

Op de slotdag van de wereldbekerfinale langebaanschaatsen in Thialf in Heerenveen heeft Ireen Wüst de 1.500 meter op haar naam geschreven. In een rechtstreeks duel met wereldrecordhoudster Miho Takagi verbeterde Wüst, die ook de wereldbeker op de schaatsmijl veroverde, met 1.53,10 haar eigen baanrecord. Het is voor Wüst haar 36e wereldbekerwedstrijdzege.

Takagi werd tweede in 1.53,27. Melissa Wijfje pakte met 1.54,69 het brons. Antoinette de Jong eindigde in 1.54,80 als vijfde.

Wüst wint wereldbeker op de 1500 meter. (PRO SHOTS/Ron Baltus)
Wüst wint wereldbeker op de 1500 meter. (PRO SHOTS/Ron Baltus)

COVID-19: 77 nieuwe besmettingen en 2 doden, totaal op 265 in Nederland

Vandaag zijn twee patiënten met het nieuwe coronavirus overleden. Beiden hadden ernstige onderliggende medische problemen. Het gaat om een  86-jarige man die opgenomen was in het Bernhoven Ziekenhuis te Uden en een 82-jarige man uit het Zuyderland Medisch Centrum in Sittard/Geleen. Wat de besmettingsbron van deze patiënten is, is in onderzoek.

Sinds gisteren zijn 77 nieuwe patiënten bij het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gemeld. Hiermee komt het totaal aantal positief geteste patiënten op 265 waarvan 3 patiënten zijn overleden. Hoeveel daarvan afkomstig zijn uit Noord-Brabant volgt nog.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft na de eerdere berichtgeving vanuit Italië over de lockdown van het noorden besloten het reisadvies aan te passen. De veertien provincies die op slot gaan hebben nu een rood (niet reizen) advies gekregen.

Ook in Nederland worden er steeds meer maatregelen genomen, zo heeft de bezorgdienst van de Albert Heijn besloten om in Noord-Brabant de boodschappen alleen nog maar tot de voordeur te brengen. ProRail neem splitst als preventieve maatregel hun Operationeel Besturingscentrum over twee locaties.

Bolshunov wint 50km klassiek in dichte Noorse mist

In het Noorse Oslo is een van de meest prestigieuze langlaufwedstrijden afgewerkt: de 50 kilometer klassieke stijl op de Holmenkollen. Dat gebeurde in dichte mist en ook nog eens nagenoeg zonder publiek, wegens de COVID-19-dreiging.

Na de eerste tien kilometer was de grote groep al een beetje uitgedund en nog zo'n veertien man vormden de kopgroep, hoewel veel mannen er niet ver achter zaten. Een groot deel kwam dan ook weer terug en grofweg halverwege de race bestond de nu wel wat duidelijker kopgroep uit twintig atleten, inclusief alle favorieten. Onder leiding van de Noor Simen Hegstad Krüger, de Zwitser Dario Cologna en de Fin Iivo Niskanen ging het tempo wat omhoog en met twaalf kilometer te gaan moesten er achteraan de groep toch mannen af.

Dertien bleven er over, ietwat verrassend moest ook Hans Christer Holund afhaken. Verrassend genoeg stond ineens ook Niskanen geparkeerd, iets minder verrassend was dat Johannes Høsfløt Klæbo er ook de brui aan moest geven wat de kopgroep betreft, net als veteraan Martin Johnsrud Sundby. Voorin gooide Holund het tempo nog eens wat omhoog, vooral de Zweed Jens Burman en de Russische favoriet Alexander Bolshunov zagen er in zijn spoor nog sterk uit.

Krüger viel met drie kilometer te gaan aan en nam het over van Holund, waarbij alleen Bolshunov hem nog kon volgen; de rest riep om hun moeder en alles wat eventueel hulp kon bieden, maar aanhaken zat er niet meer in. De twee leiders openden de sprint om de winst en daarin was toch duidelijk dat Bolshunov echt niet te kloppen was. De Rus pakte net als vorig jaar de zege in dé klassieker op de World Cup-kalender, voor Krüger en diens Noorse landgenoot Emil Iversen. Plek vier ging naar een derde Noor: Eirik Sverdrup Augdal, die pas zijn zesde World Cup-wedstrijd afwerkte.

Biatlete Eckhoff slaat toe op massastart, Wierer beperkt schade

In het Tsjechische Nove Mesto hebben de beste biatletes van de wereld de voorlaatste massastart van het World Cup-seizoen afgewerkt. Wegens de COVID-19-dreiging gebeurde dat officieel zonder publiek, hoewel de nodige fans gelukkig wel de weg gevonden hadden naar het parcours in het bos, zij het op enige afstand.

De eerste dertien dames begonnen met vijf treffers en met Dorothea Wierer, Denise Herrmann en Tiril Eckhoff voerden drie van de favorieten het veld aan. Wierer ging bij de tweede schietbeurt de fout in, Herrmann zelfs twee keer en Eckhoff nam zo met vijf treffers de macht in handen. De ook nog foutloze Paulina Fialkova volgde op twaalf seconden, tien tellen voor Ekaterina Yurlova-Percht en thuisfavoriete Marketa Davidova, waar Wierer bij aansloot.

Eckhoff schoot ook bij de derde keer alles raak, Justine Braisaz kwam met haar ene misser naar voren op 26 seconden. De rest schoot matig, behalve Paulina Fialkova, die met vijftien treffers op 27 seconden plek drie in beslag nam. Hanna Öberg, Linn Persson en Mona Brorsson vormden de Zweedse armada, Wierer viel met twee missers weer fors terug naar in dit geval de elfde plek op meer dan een minuut van Eckhoff.

Bij de laatste schietbeurt schoot Eckhoff één keer mis, maar dat deed Braisaz twee keer en dus kon de Noorse op weg naar de winst. Öberg schoof met vijf treffers naar plek twee, Franziska Preuss werkte zich met in totaal slechts één misser naar de derde plek - een ieder vrij eenzaam, dus van spanning was weinig sprake meer. Eckhoff won dus, ruim voor Öberg en de achter haar aanstormende Preuss. Braisaz werd vierde, Wierer hield de schade met het oog op de World Cup flink beperkt met plek vijf. Leuk detail: elf verschillende landen stonden in de top-11.

Vier finalisten BENE-League Handball zijn bekend

De vier handbalclubs die via de Final4 gaan spelen voor het kampioenschap in de BENE-League zijn bekend. Bij het al eerder geplaatste Achilles Bocholt uit België hebben zich ook KEMBIT-LIONS, Herpertz/BEVO HC en het Belgische HC Visé BM gevoegd. Het finaleweekend is 14 en15 maart in Den Bosch.

De laatste speeldag van de BENE-League moest de beslissing brengen welke clubs mogen gaan strijden om de titel. Naast de eerder genoemde drie clubs kon ook Sporting Pelt zich nog plaatsen. Hiervoor moest de Belgische club wel afrekenen met directe concurrent LIONS. In Sittard-Geleen was LIONS echter met 30-27 te sterk.

BEVO, nummer drie in de stand, won met 28-23 van Volendam. Visé verloor weliswaar met ruime cijfers de uitwedstrijd tegen koploper Achilles Bocholt (40-32) maar door het verlies van Sporting Pelt plaatsten de Walen zich toch voor de Final4.

In de halve finales moet Achilles het opnemen tegen Visé, in het andere duel treffen LIONS en BEVO elkaar. Hierdoor is het zeker dat de finale een strijd wordt tussen een Belgische en een Nederlandse club waardoor de BENE-League haar naam volledig waarmaakt.

Uitslagen BENE-League speelronde 22
Herpertz/Bevo HC (NED) - KRAS/Volendam (NED) 28-23
KEMBIT-LIONS (NED) - Sporting Pelt (BEL) 30-27
Green Park/Aalsmeer (NED) - HC AtomiX (BEL) 27-20
Hubo Initia Hasselt (BEL) - The Dome/Handbal Houten (NED) 30-27
Achilles Bocholt (BEL) - HC Visé BM (BEL) 40-32
Handbal Tongeren (BEL) - JD Techniek/Hurry-Up (NED) 31-29

Eindstand na speelronde 22
1. Achilles Bocholt (BEL) 22-41
2. KEMBIT-LIONS (NED) 22-32
3. Herpertz/Bevo HC (NED) 22-32
4. HC Visé BM (BEL) 22-29
5. Sporting Pelt (BEL) 22-29
6. Handbal Tongeren (BEL) 22-20
7. JD Techniek/Hurry-Up (NED) 22-20
8. Green Park/Aalsmeer (NED) 22-19
9. Hubo Initia Hasselt (BEL) 22-16
10. KRAS/Volendam (NED) 22-14
11. The Dome/Handbal Houten (NED) 22-6
12. HC AtomiX (BEL) 22-6

Programma Final4
Zaterdag 14 maart halve finales
15.00 uur Achilles Bocholt (BEL) - HC Visé BM (BEL)
17.30 uur KEMBIT-LIONS (NED) - Herpertz/Bevo HC (NED)

Zondag 15 maart 16.00 uur finale

Tévez schiet Boca Juniors naar landstitel

Carlos Tévez heeft Boca Juniors de Argentijnse titel bezorgd op de laatste speeldag van de competitie. Boca Juniors won met 1-0 van Gimnasia y Esgrima La Plata en dat was genoeg na het 1-1 gelijkspel van River Plate tegen Atletico Tucuman. Rivaal en stadsgenoot River Plate stond voorafgaand aan de laatste speelronde nog op de eerste plaats met een punt voorsprong op Boca.

Door het gelijkspel van de aartsrivaal was de 1-0 zege van los Xeneizes voldoende. Tévez schoot de bal twintig minuten voor tijd van net buiten het strafschopgebied achter Jorge Broun na een snelle aanval.

Voorafgaand aan de wedstrijd werd de coach van Gimnasia, Diego Maradona, feestelijk onthaald in La Bombonera, het stadion van Boca. Maradona speelde twee periodes voor de club uit Buenos Aires en is daar nog steeds enorm populair.

Opvallend was dat Tévez en Maradona elkaar voorafgaand aan de wedstrijd vol op de mond zoenden. "Ik wist dat ik Diego moest zoenen. Ik had geluk, soms moet je naar geluk zoeken", legde Tévez het opvallende moment uit.

Door de landstitel komt Boca weer een stapje dichterbij het titelrecord van River Plate: 34 om 36. De club uit Buenos Aires won 14 van de 23 ontmoetingen en vestigde met slechts 8 tegengoals een nieuw defensief record.

Hoewel het competitieseizoen ten einde is, wacht Boca Juniors nog drukke maanden met deelname aan de Copa de la Superliga en de Copa Libertadores.

Het is onduidelijk of Tévez, 36 jaar en goed voor 9 goals in 17 competitieduels, zijn in juni aflopende contract zal verlengen. Hij startte zijn professionele loopbaan als zestienjarige bij Boca Juniors en mogelijk ziet hij de landstitel als een mooie afsluiting.

Atlanta United aan kop in MLS

Atlanta United heeft ook de eerste thuiswedstrijd in het nieuwe seizoen in de Major League Soccer in winst omgezet. Het team van Frank de Boer was voor ruim 69.000 fans nipt te sterk voor FC Cincinnati, waar Maikel van der Werff en Jurgen Locadia aan het startsignaal verschenen: 2-1. Het is voor Atlanta de tweede overwinning van het MLS-seizoen, na de 1-2 zege op Nashville op de eerste speeldag van de Amerikaanse voetbaljaargang.

Atlanta speelde een sterke eerste helft waarin men kansen kreeg via met name Ezequiel Barco. De smaakmaker stuitte in de eerste twintig minuten op doelman Spencer Richey en liet daarna ook voorbereidend werk van Brooks Lennon onbenut.

Barco slaagde er toch in om de score te openen toen hij na 21 minuten na een lage pass van Gonzalo Martínez de bal achter Richey werkte. Het team van De Boer verdubbelde de voordelige marge via Emerson Hyndman na rust. Na een goede aanval over diverse schijven rondde hij met rechts af: 2-0.

Na iets meer dan een uur spelen kon Brad Guzan niet voorkomen dat Yuya Kubo de spanning in de wedstrijd terugbracht, maar het team van Locadia, Van der Werff en Haris Medunjanin stapte net als vorige week op de eerste speeldag uit tegen New York Red Bulls (3-2) als verliezer van het veld.

De eerstvolgende wedstrijd van Atlanta is komende woensdag, wanneer in de kwartfinales van de CONCACAF Champions League het Mexicaanse Club América de tegenstander is.

Drie dagen later wacht in het eigen Mercedes Benz Stadium een ontmoeting met Sporting Kansas City, dat dit seizoen zowel van Vancouver Whitecaps als Houston Dynamo heeft gewonnen: 1-3 en 4-0.

Fun met Funda #188: Amsterdamse bouwval

Op zoek naar een leuk huis in Amsterdam? Dan is dit een echte buitenkans voor je. Voor 750.000 euro mag je je de eigenaar noemen van dit paleis in wording. Moet je er alleen wel een sloopkogel doorheen jagen. Best jammer dat dat niet mag, want het blijkt een monument te zijn. En daarbij mag je ook nog een Ouderdomsclausule & Asbestclausule tekenen. De vorige eigenaar is kennelijk al begonnen met het slopen van de vloer en andere sloopwerkzaamheden, en heeft toen de moed opgegeven (of dacht snel rijk te worden aan de verkoop van dit voormalige huurhuis voor een astronomisch bedrag).

De financieel expert van AT5, Erik Rezelman, is niet zo lovend over de woning. "Het prikkeldraad waarmee de 'tuin' is afgeschermd lijkt bijvoorbeeld net 'Oost-Berlijn, een soort stasi-gevangenis." En op de vraag of er iets positiefs te noemen is, antwoordt hij:  "Nee. Oude bende, slechte plek, veel te duur, veel te ingewikkeld. Dit huis is gewoon minder dan niets. Je mag het niet omgooien met een shovel want het is een monumentaal pand. Je moet echt alles verbouwen, en dan zit je zo boven een miljoen euro. Dat is 10.000 euro per vierkante meter!".

Volgens de makelaar, Martijn van Tol, is de vraagprijs niet bijzonder. "De onderhoudsstatus is inderdaad slecht, maar het monumentale pand staat op eigen grond, heeft een tuin en de locatie en eigenschappen maken het bijzonder."


Super-G Kvitfjell afgelast, klap voor Kilde en zoektocht naar prijzen

Alpineskiër Aleksander Aamodt Kilde had zondag een gooi moeten doen naar de algemene World Cup met de super-G in zijn Kvitfjell, maar dat zat er niet in: zondagochtend werd bekend dat de wedstrijd afgelast moest worden wegens te slechte weersomstandigheden, onder meer dichte mist op een gevaarlijk deel van de piste.

Nadat de World Cup-finales in Cortina d'Ampezzo wegens COVID-19 al afgezegd werden werd zaterdag al de laatste afdaling van het seizoen gehouden, zondag zou de laatste super-G zijn. Die gaat dus niet door en daardoor zijn er alleen nog een reuzenslalom en slalom over in Kranjska Gora, volgende week. Een harde klap voor Kilde: hij strijdt in de World Cup tegen Alexis Pinturault en de Fransman is op de technische onderdelen doorgaans beter dan de Noor, die alleen op de reuzenslalom kans heeft om nog wat te scoren.

Overigens werd er ook nog even een forse zoektocht op touw gezet: bij de seizoensfinales worden de prijzen voor de eindklassementen uitgedeeld, in dit geval voor de Zwitsers Beat Feuz (afdaling) en Mauro Caviezel (super-G). De bekers waren echter niet aanwezig, en de wel aanwezige Noorse legendes Aksel Lund Svindal en Kjetil-André Aamodt konden niet helpen: Svindal woont te ver weg om zijn bokalen even op te gaan halen, die van Aamodt werden ooit gestolen.

Gelukkig was er nog Henrik Kristoffersen, die in 2015/16 de slalombokaal won en vanuit Oslo 200 kilometer naar Kvitfjell kwam rijden om Feuz en Caviezel in elk geval voor de foto's van een prijs te voorzien. Kristoffersen is er in Kranjska Gora ook bij en maakt nog een theoretische kans op de eindwinst, waarvoor hij eigenlijk beide wedstrijden in Slovenië moet winnen en dan ook nog moet hopen op matige scores van Pinturault en Kilde.

Messentrekker en koptelefoondief opgepakt in Tilburg

Agenten belast met het horecatoezicht in het uitgaanscentrum van Tilburg hebben afgelopen nacht omstreeks 04:40 uur op het Pieter Vreedeplein een 27-jarige Tilburger aangehouden voor wapenbezit. De stapper had een uitklapbaar mes bij zich. Ook werden nog stappers aangehouden voor bedreiging en het verstoren van de openbare orde. Verder werd er nog een koptelefoondief betrapt.

Een van de horecadienders zag op het Pieter Vreedeplein een man lopen die een zilverkleurig voorwerp in zijn handen had. Bij nader onderzoek bleek het een uitklapbaar mes te zijn, In zijn binnenzak werd ook nog een klein zakmes aangetroffen. Hij werd aangehouden.

Een 21-jarige man uit Nijmegen werd omstreeks 04.00 uur gearresteerd. Hij zou in een horecazaak een andere stapper geslagen hebben. Hij zou vervolgens gedreigd hebben iedereen dood te schieten waarbij hij zou beginnen met de beveiliger die hem vastpakte. Een eveneens 21-jarige man uit Nijmegen werd opgepakt ter zake het verstoren van de openbare orde.

Een 19-jarige Tilburger werd betrapt op het stelen van een koptelefoon uit een horecazaak. Er wordt hiervan proces-verbaal opgemaakt. De voorgaande nacht werden bij de silent disco bij dezelfde zaak ook al drie stappers hierop betrapt.

Zwaargewicht Helenius verrast Kownacki, Chocolatito staat op met prachtzege

In het boksen is het geen enorm enerverend weekeinde, maar er stond wel een prima affiche bij de zwaargewichten op het programma. De Fin Robert Helenius (29-3, 19 KO's) nam het op tegen de Pool Adam Kownacki (20-0, 15 KO's) en wel in het Barclays Center in New York, waar Babyface Kownacki nu al tien van zijn vorige twaalf gevechten afwerkte. Ook kijken we gelijk nog even terug naar vorig weekeinde, want in Frisco werden ook een paar mooie gevechten gehouden.

Kownacki won in augustus de IBF Inter-Continental-titel na een prachtigevecht met Chris Arreola, waar de twee samen maar liefst 667 rake klappen uitdeelden: een record. De met zijn 36 jaar zes jaar oudere Helenius won ooit van Dereck Chisora, maar verloor van Dillian Whyte en - in juli vorig jaar - van Gerald Washington. Na een simpele knockout tegen Mateus Osorio in november ging het nu weer eens echt ergens om voor de Nordic Nightmare: de winnaar zou in principe om de WBA-wereldtitel mogen vechten, nu in bezit van Anthony Joshua.

Het ging er stevig aan toe, waarbij Kownacki in het begin vooral het lichaam van Helenius bewerkte. Vroeg in de vierde ronde werd de Pool echter even gevloerd door een rechter van de Fin, maar de scheidsrechter zag er - begrijpelijk - een uitglijder in. Tien tellen later ging de Pool dan echt even neer, waarna hij duidelijk niet meer lekker op zijn benen stond. Helenius viel volle bak aan en nog geen minuut later maakte de scheidsrechter er een einde aan in het voordeel van de Scandinaviër.

Kownacki - Helenius

Mikey Garcia (39-1, 30 KO's) - Jessie Vargas (29-2, 11 KO's)
Garcia en Vargas knokten om de vacante WBC Diamond-wereldtitel in het weltergewicht (-66,7kg), het hoofdprogramma van een prima avond in Frisco. Garcia verloor bijna een jaar geleden voor het eerst in zijn loopbaan, waarbij Errol Spence Jr de IBF-wereldtitel in het weltergewicht pakte. Dat liet hij zich geen tweede keer gebeuren, hoewel Vargas er een mooi gevecht van maakte. Toch ging hij halverwege het gevecht al eens hard naar het canvas en aan het eind van de zevende ronde deelde Garcia een zware barrage uit. Vargas bleef op de been, maar na twaalf intensieve ronden werd Garcia uitgeroepen tot winnaar.

Khalid Yafai (26-0, 15 KO's) - Roman Gonzalez (48-2, 40 KO's)
De ongeslagen Brit Yafai verdedigde zijn WBA-wereldtitel in het supervlieggewicht (-52,2kg) voor de zesde keer en had met Chocolatito niet zomaar een tegenstander tegenover zich staan. De 32-jarige Nicaraguaan won wereldtitels in vier gewichtsklassen, de eerste bokser ooit die dat in de vier lichtste klassen deed. Gonzalez was van 2005 tot en met 2016 ongeslagen, maar verloor in dat jaar zijn trainer en werd in 2017 twee keer geklopt door Srisaket Sor Rungvisai. In september 2018 won hij op knockout van Moises Fuentes, na knieproblemen keerde hij pas afgelopen december terug in de ring en wel met een snelle knockout tegen Diomel Diocos.

Nu mocht Gonzalez dus weer vechten om een wereldtitel, waarmee hij zonder meer Yafai's grootste uitdaging zou vormen. Dat bleek, want de veteraan maakte zijn reputatie alsmaar meer waar: hij bleef druk zetten en Yafai had het ronde na ronde moeilijker. In de achtste ging de Brit al even neer, in de negende ronde bekroonde Gonzalez zijn indrukwekkende comeback met zijn kenmerkende rechter, waarmee hij Yafai naar het canvas sloeg en het gevecht tot een einde kwam.

Yafai - Gonzalez

Julio Cesar Martinez (15-1, 12 KO's) - Jay Harris (17-0, 9 KO's)
El Rey Martinez verdedigde nu al zijn in december veroverde WBC-wereldtitel in het vlieggewicht (-50,8kg) en deed dat tegen de ongeslagen Harris. Het werd een bijzonder pittig duel, waarin Martinez in de eerste ronden domineerden. Harris kwam echter knap terug en maakte er een mooi gevecht van, hoewel Martinez hem met een bodyshot in de tiende ronde naar het canvas dwong. Daarmee was het ook wel zo'n beetje gedaan en na nog twee ronden besliste de jury unaniem dat de Mexicaan zijn wereldtitel behield.

Joseph Parker (26-2) - Shawndell Terell Winters (13-2)
Veel stond er nog niet echt op het spel, maar voormalig zwaargewichtwereldkampioen Joseph Parker hoopt zich nog altijd terug te knokken richting een titel. Hij moest zich eerst eens langs Winters slaan en dat ging overtuigend: Parker domineerde, sloeg zijn opponent vrij vroeg al eens naar het canvas en met een stevige tik maakte hij het in de vijfde ronde af.

COVID-19: Italië zet 16 miljoen mensen in lockdown

Nu er het afgelopen etmaal weer 1100 nieuwe besmettingen met het COVID-19 SARS-cOV-2 coronavirus bij zijn gekomen gaat Italië over op drastische maatregelen. Net als het Chinese Wuhan al enkele weken geleden deed gaan nu Lombardije en veertien aangrenzende provincies volledig op slot.

De Italiaanse premier Conte heeft vannacht deze beslissing genomen, Italië is inmiddels de sterkst stijgende brandhaard van het virus. In dit land zijn er inmiddels al 233 mensen aan overleden. Mensen die zich in dit gebied bevinden mogen alleen nog maar reizen in noodgevallen en zullen daar eerst toestemming voor moeten vragen. De nieuwe maatregelen zullen gelden tot begin april.

De 'zona rossa' geldt naast Lombardije ook voor de volgende provincies: Modena, Parma, Piacenza, Emilia-Romagna, Rimini, Pesaro en Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cusio Ossola, Vercelli, Padua, Treviso en Venetië.

7 raddraaiers opgepakt bij verschillende opstootjes in Breda

Agenten belast met het horecatoezicht hebben afgelopen nacht in het uitgaanscentrum van Breda bij verschillende opstootjes zeven verdachten aangehouden. Volgens de horeca agenten verliep de uitgaansnacht tot 04.00 uur relatief rustig. Daarna ontstonden enkele vechtpartijen waarbij de dienders moesten ingrijpen om raddraaiers op te pakken.

Een 28-jarige man uit Hilvarenbeek werd omstreeks 02.45 uur op de Havermarkt aangehouden omdat hij een portier bedreigd zou hebben. Hij was na een opstootje in een café samen met enkele andere bezoekers door de uitsmijters buiten gezet. Buiten maakte hij met zijn linkerhand een gebaar naar een van de beveiligers alsof hij een pistool vast had en riep daarbij “Ik pak je”. Een 22-jarige Oosterhouter werd omstreeks 03.55 uur op de Haven op aanwijzing van een medewerker van het “Sterk op Straat” team aangehouden. Hij was volgens de toezichthouder de aanstichter van een vechtpartij op de Vismarktstraat en verzette zich tegen zijn aanhouding.

Verder werden nog vijf mannen aangehouden ter zake het verstoren van de openbare orde Het gaat om twee mannen uit Geertruidenberg (19 en 30 jaar), een 25-jarige man uit Heukelom, een 22-jarige man uit Goudswaard en een 46-jarige Bredanaar.

GP Bahrein wordt gereden zonder publiek

De Grand Prix van Bahrein wordt op 22 maart gereden zonder publiek. Vanwege de wereldwijde coronavirusuitbraak wordt de race uit voorzorg achter gesloten deuren gereden en zal dus alleen op televisie te zien zijn. De organisatie van de race liet dit vanmorgen weten.

Eerder werd al bekend dat de Grand Prix van China in april wordt uitgesteld. Er is nog geen nieuwe datum bepaald. Voorlopig gaat de Grand Prix van Australië, die volgende week gehouden wordt, gewoon door.

Maandag is supermaandag

Wie maandag naar de maan kijkt kan iets bijzonders zien. Er is dan namelijk sprake van een supermaan en daardoor lijkt de maan groter en feller dan normaal. De maan lijkt het grootst aan het begin van de avond, net wanneer de zon onder gaat. Op dat moment zijn er opklaringen, maar neemt vanuit het westen de bewolking toe.

De maan lijkt maandag ongeveer 7% groter en 14% helderder dan normaal. Dat komt doordat de maan dichter bij de aarde staat dan een gemiddelde volle maan. Het ‘hoogtepunt’ van de supermaan vindt tussen 18:15 uur en 20:15 uur plaats. Dat is het moment waarop de maan opkomt en het grootst lijkt. Om de maan te zien moet je naar het oosten kijken.

De supermaan komt een paar keer per jaar voor. Supermanen volgen elkaar altijd op, omdat de maan de ene helft van het jaar dichtbij de aarde staat en de andere helft van het jaar veraf. De volgende supermaan is op 8 april.

Is de supermaan goed te zien?
Goed nieuws voor wie de supermaan wil zien: precies tijdens het opkomen van de maan zijn er in grote delen van het land opklaringen. Wel neemt de bewolking vanuit het westen toe. Daarbij zorgt sluierbewolking ervoor dat een kring om de maan te zien is. Later wordt de bewolking zo dik dat de maan helemaal niet meer zichtbaar is. Het is ’s avonds een graad of 7, maar de vrij krachtige zuidwestenwind maakt het voor het gevoel een paar graden kouder.

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

Mishandeld tijdens beroving; politie zoekt getuigen

De politie zoekt getuigen van een straatroof op de Nassaulaan in Haarlem. Drie personen werden op straat vanuit het niets belaagd door twee personen.

Dit gebeurde zondagochtend rond 03.40 uur. Eén van de drie slachtoffers wist te ontkomen. De twee andere moesten hun persoonlijke eigendommen afgeven. De twee slachtoffers werden tijdens de beroving mishandeld. Na de straatroof gingen de twee daders er hardlopend vandoor in de richting van de Zijlstraat in Haarlem.

Dader één is een blanke jongen, 17-18 jaar, slank postuur, 175 cm lang, bruin haar met een scheiding, zwart/witte jas. Dader twee is een jongen met een buitenlands uiterlijk, 17-18 jaar, slank postuur, 175 cm lang, kort bruin opgeschoren haar, groene para-jumper jas. Getuigen kunnen contact opnemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Internationale Vrouwendag: 'Vertrouwen winnen is in dit wereldje belangrijk'

Het is vandaag Internationale Vrouwendag. Danielle van het team Mensenhandel in Den Haag ziet vaak vrouwen die gedwongen worden tot betaalde seks. ‘Ik kom veel schrijnende situaties tegen.’

In Den Haag zijn er tussen de legale sekspanden ook kamertjes waar het moeilijker is om toezicht te houden op vrouwen en meisjes die seksueel worden uitgebuit. Toch probeert Danielle zoveel mogelijk met ze in contact te komen. "Ik ga soms langs en drink een bakkie met ze. We hebben het eerst over koetjes en kalfjes. Dat doe ik vaker, en altijd samen met een collega. Na een tijdje beginnen ze je te kennen. Dan laat ik ze merken dat de situatie waarin zij zitten niet veilig is en dat wij ze samen met hulpverleningsorganisaties een uitweg kunnen bieden. Vertrouwen winnen is in dit wereldje echt heel belangrijk. Veel vrouwen zijn bang. Of omdat ze illegaal in Nederland verblijven of omdat ze worden bedreigd door hun pooier."

Voor dit werk heb je volgens Danielle veel geduld nodig. Een keer heeft ze met praten pas na drie jaar bereikt dat de vrouw aangifte wilde doen. ‘Natuurlijk hoop je dat je de vrouwen uiteindelijk over de streep kunt trekken om aangifte te doen tegen hun pooier. Maar dat is niet het belangrijkste. Het doel is om ze uit de situatie weg te halen en in een veilige omgeving te krijgen, zodat ze weer een normaal leven kunnen opbouwen. Maar niet iedereen kan dat. Een rechtszaak is ook zwaar voor deze vrouwen. Ze moeten hun verhaal voor de zoveelste keer vertellen. En de advocaat van de verdachte spreekt niet altijd even respectvol over deze vrouwen. Soms lukt het wel en dan zie je iemand die diep in de put zit veranderen in een sterke vrouw, die haar leven weer op de rit heeft gekregen. Dit zijn in mijn ogen de echte powervrouwen!’

Waar haar motivatie voor dit werk vandaan komt, weet Danielle niet precies. Maar duidelijk is dat ze al tijdens haar opleiding aan de Politieschool getrokken werd door deze kwetsbare groep in de samenleving. ‘Ik liep een keer een dag mee met prostitutiecontrole en het wereldje fascineerde mij meteen.’ En dat bleef zo. Ze doet het werk inmiddels al 18 jaar.

Bewoner gestikt in de rook bij kleine brand

In een woning aan de Jan Vermeerlaan in Roosendaal is zaterdagavond de bewoner dood in de woning gevonden. Hij is bij een noodlottige brand omgekomen. Rond 21.45 uur kregen de hulpdiensten een melding dat vermoedelijk brand was geweest in de woning. Toen zij arriveerden, was de brand al gedoofd. In de woning werd daarna het slachtoffer gevonden.

De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de brand. Hierbij zijn getuigen verhoord en hebben medewerkers van de afdeling forensische opsporing een sporenonderzoek ingesteld. Hierbij bleek dat eerder een zitbank in brand heeft gestaan, waardoor een sterke rookontwikkeling ontstond. Hierdoor is het slachtoffer overleden. Het politieonderzoek is afgesloten.

Politie zoekt getuigen gewapende overval op snackbar

Een snackbar in Winkelcentrum De Schoof in Hendrik-Ido-Ambacht is vrijdagavond doelwit geworden van een gewapende overval waarbij is geschoten. Niemand raakte gewond, maar de schrik zit er goed in. De politie spreekt graag met getuigen.

Even voor 21:30 uur kwam de melding van de overval. Een donker geklede man kwam de snackbar binnen, bedreigde het aanwezige personeel en loste twee schoten. Hij ging er vandoor met de kassalade met daarin een onbekend geldbedrag. Buiten stapte hij in een gereedstaande grijze Audi A4 met de bestuurder nog achter het stuur en het tweetal reed weg. Toegesnelde agenten spraken met getuigen en deden sporenonderzoek, maar konden helaas nog niemand aanhouden.

De overvaller is een man met een Aziatisch uiterlijk van ongeveer 1.70 m lang. Van de bestuurder van de grijze Audi is geen signalement bekend. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

De Vegetarische Slager wil EU-vleessubsidie

De Vegetarische Slager heeft zich bij de EU aangemeld als vleessubsidie-kandidaat om met het subsidiegeld vegetarisch vlees meer onder de aandacht te brengen. Tijdens de ‘Nationale week zonder vlees’ zet zij het initiatief ‘subsidiespecktakel’ op. In een open brief roept het merk Frans Timmermans, lid van de Europese Commissie en verantwoordelijk voor de Green Deal, op om de huidige vleessubsidies van de EU te gebruiken voor het promoten van klimaatvriendelijk, vegetarisch vlees. Europa geeft tientallen miljoenen euro’s per jaar uit aan campagnes ter promotie van vlees, terwijl de Nederlandse overheid juist de dierlijke vleesconsumptie probeert te verminderen om het klimaatprobleem aan te pakken.

Vleescampagnes vs. Green Deal
Jaarlijks deelt de Europese Unie 60 miljoen euro aan subsidies uit aan de voedsel- en landbouwindustrie. Van het geld zet de vleesindustrie campagnes op om het eten van vlees van eigen bodem in Europa te promoten. Zo rijdt er op dit moment een truck in de vorm van een big door Spanje en krijgt de kippenindustrie 800.000 euro om in Nederland een campagne op te zetten. Tegelijkertijd probeert zij via de Green Deal initiatieven op te zetten die het klimaatprobleem aanpakken, waarbij is afgesproken dat Europa in 2050 klimaatneutraal moet zijn. Het vervangen van regulier vlees door vegetarisch vlees kan daarbij een grote impact hebben. Zo stoot bijvoorbeeld de mc2 Burger van De Vegetarische Slager 82% minder CO2 uit dan een burger van rundvlees. ‘Het is onbegrijpelijk dat vleesproducenten subsidie krijgen vanuit de EU, terwijl vegetarisch vlees – dat in smaak en structuur vlees identiek blijkt te kunnen zijn – over het hoofd wordt gezien. We hopen dat we met dit initiatief de EU laten inzien dat vegetarisch vleesch een eerlijke kans verdient op dezelfde subsidie’, aldus Jaap Korteweg, oprichter van De Vegetarische Slager.

Campagne ‘subsidiespecktakel’
De Vegetarische Slager laat al jaren zien hoe lekker en makkelijk te bereiden vleesalternatieven zijn die qua smaak niet onderdoen aan dierlijk vlees. Met het ‘subsidiespecktakel’ zet zij zich wederom in om het nieuwe vlees onder de aandacht te brengen en meldt zij zich aan als kandidaat voor de vleessubsidie vanuit de EU. Daarbij roept zij haar achterban op om met ideeën te komen over initiatieven waaraan het subsidiegeld beter besteed kan worden om vegetarisch vlees te promoten en het klimaatprobleem aan te pakken, zoals een Bofkipbus in plaat van de Pork Lover Tour bus. Daarnaast verschijnt vandaag in verschillende landelijke dagbladen en op posters rondom het Europees Parlement een open brief aan Frans Timmermans met daarin een oproep van De Vegetarische Slager om het vleessubsidiegeld te gebruiken om het klimaatprobleem aan te pakken en vegetarisch vlees te promoten. Op social media kan iedereen de oproep steunen door zijn handtekening onder de brief te zetten middels een groene vink.

'Schaakgrootmeester (27) overleden na lachgasgebruik'

De Oekraïnse schaakgrootmeester Stanislav Bogdanovich is op 27-jarige leeftijd overleden. De Oekraïner, die met een FIDE-ranking van 2552 punten net buiten de mondiale top-500 stond, werd in zijn appartement in Moskou samen met zijn vriendin dood gevonden.

De vriendin van Bogdanovich was Alexandra Vernigora, die in Moskou studeerde en ook een professioneel schaaksster was. De Oekraïner zelf stond in 2015 even op de achtste plek op de wereldranglijst in het snelschaken, zijn specialiteit.

De twee werden gevonden in hun appartement, samen met de nodige lachgaspatronen. Vermoedelijk zijn ze daar mee aan de gang gegaan, met dodelijke afloop. Na onderzoek concludeerde de politie dat van een misdrijf geen sprake was.

Oranje blijft opnieuw doelpuntloos op Tournoi de France

Na het 0-0 gelijkspel tegen Brazilië op het Tournoi de France, wisten de voetbalsters van het Nederlands elftal er ook tegen Canada het net niet te vinden. Na negentig minuten stond er opnieuw een doelpuntloos gelijkspel op het scorebord.

Sarina Wiegman stuurde ten opzichte van de wedstrijd tegen Brazilië acht andere speelsters het veld in. Kika van Es had een basisplaats op haar vertrouwde rechtsbackpositie en de 20-jarige Joëlle Smits mocht het proberen in de spitspositie, waar normaal gesproken Vivianne Miedema staat.

Canada is geen onbekende tegenstander voor Oranje. Op het WK van 2019 troffen beide landen elkaar in de groepsfase. Toen was Nederland met 2-1 te sterk, dankzij doelpunten van Anouk Dekker en Lineth Beerensteyn. Canada werd in de achtste finales uitgeschakeld, Nederland verloor in de finale van Amerika.

In de eerste helft werden er door beide teams weinig kansen gecreëerd. Oranje was in de twaalfde minuut het dichtst bij een doelpunt, toen Inessa Kaagman de bal snoeihard op de lat schoot. Canada werd in de tweede helft steeds sterker. Nederland kwam er niet meer aan te pas en moest na 49 minuten zelfs verder met tien man. Lize Kop, die in het doel de voorkeur kreeg boven Loes Geurts, kreeg een directe rode kaart na een harde tackle op de doorgebroken Nichelle Prince.

Jessie Fleming kreeg een grote kans om Canada de overwinning te bezorgen. Ze omspeelde de ingevallen Geurts, maar zag haar inzet op de paal eindigen. Daniëlle van de Donk moest na krap een halfuur spelen het veld al verlaten. In haar 104de interland raakte ze geblesseerd aan haar rechterenkel.

Met de blessure voor Van de Donk wordt de ziekenboeg bij Oranje steeds voller. Miedema en Jill Roord moesten tegen Canada aan de kant blijven in verband met blessures en Aniek Nouwen werd uit voorzorg naar huis gestuurd vanwege het coronavirus. Victoria Pelova viel al eerder weg met een knieblessure.

Arantxa Rus kansloos in halve finale Monterrey

Tennisster Arantxa Rus heeft in de halve finale van het WTA-toernooi in Monterrey niet kunnen verrassen. Elina Svitolina, de hoogstgeplaatste speelster van het toernooi, was in twee sets veel te sterk voor de Nederlandse, ze won met 6-0 en 6-1.

De 29-jarige Rus bereikte in Monterrey voor het eerst in haar carrière de halve finale van een WTA-toernooi. In haar vorige partijen speelde de Zuid-Hollandse goed, maar Svitolina had geen enkele moeite met Rus. De Oekraïense maakte weinig fouten, zette Rus constant onder druk en sloeg toe als ze een mogelijkheid zag.

In de finale neemt Svitolina het op tegen de Tsjechische Marie Bouzkova. Zij won met 6-3 en 6-4 van de Britse Johanna Konta.

Arantxa Rus niet naar de finale in Monterrey. (PRO SHOTS/Action Images)
Arantxa Rus niet naar de finale in Monterrey. (PRO SHOTS/Action Images)

Van Gerwen en Klaasen naar kwartfinales UK Open

Michael van Gerwen en Jelle Klaasen staan in de kwartfinales van de UK Open. Van Gerwen versloeg James Wade en Klaasen was te sterk voor Gary Anderson. 

Tegen Wade had Van Gerwen het een stuk makkelijker dan eerder op de dag tegen Jason Lowe (10-9). Wade won weliswaar de openingsleg, daarna liep Van Gerwen al snel uit tot 5-1. Die voorsprong gaf hij niet meer uit handen. Mighty Mike noteerde met 108,3 per drie pijlen een uitstekend gemiddelde. Het werd 10-4. 

Met Jelle Klaasen staat er een tweede Nederlander in de kwartfinales van de UK Open. De 35-jarige Nederlander was met een 93,0-gemiddelde in een spannende partij de Schot Gary Anderson de baas: 10-9. Ook Daryl Gurney, Rob Cross, Dimitri van den Bergh, Gerwyn Price, Jamie Hughes en Jonny Clayton bereikten de laatste acht. Clayton gooide in zijn partij tegen Chris Dobey een negendarter. Zondag staat de finaledag op het programma.

Van Gerwen neemt het zondagmiddag in de kwartfinales op tegen Rob Cross en Klaasen stuit op Daryl Gurney. Bij de UK Open wordt er vanaf de vierde ronde na elke ronde geloot op het hoofdpodium en spelers hebben daarbij geen geplaatste status. Het toernooi heet daarom ook wel de FA Cup of Darts.

Uitslagen achtste finales UK Open
Gerwyn Price 10-9 Gabriel Clemens
Michael van Gerwen 10-4 James Wade
Jelle Klaasen 10-9 Gary Anderson
Daryl Gurney 10-6 Peter Wright
Jonny Clayton 10-8 Chris Dobey - Jonny Clayton hits nine-darter
Jamie Hughes 10-5 Mensur Suljovic
Dimitri Van den Bergh 10-8 Kyle McKinstry
Rob Cross 10-8 Stephen Bunting

Kwartfinales - zondagmiddag
Dimitri Van den Bergh v Gerwyn Price
Michael van Gerwen v Rob Cross
Daryl Gurney v Jelle Klaasen
Jamie Hughes v Jonny Clayton


FOK! Wat een weer: zon en regen

Vanochtend neemt de bewolking van het westen uit toe en trekt een zone met af en toe (mot)regen van west naar oost over het land. In het oosten schijnt de zon eerst mogelijk nog even door de sluierbewolking heen. De regenzone verlaat in de loop van de middag het oosten. Vanaf halverwege de middag komen er enkele opklaringen, maar lokaal is nog een bui mogelijk. De maxima liggen rond 10°C. Er staat een vlagerige zuidwestenwind met langs de noordwestkust mogelijk zware windstoten rond 75 km/uur. De wind neemt in de middag af naar matig boven land en vrij krachtig langs de kust.

In de nacht van zondag op maandag zijn er opklaringen, afgewisseld door wolkenvelden. Verspreid over het land komt een enkele bui voor. De minimumtemperatuur ligt rond 5°C. Er staat een overwegend matige wind uit zuidwest tot west. Aan de kust is de wind matig tot vrij krachtig.

Maandag overdag wisselen zon en stapelwolken elkaar af en komen er enkele buien voor. In de avond verdwijnen de buien, maar raakt het van het westen uit bewolkt. De maximumtemperatuur ligt rond 10°C. De wind is zuidwest tot west en matig, aan de kust matig tot vrij krachtig. In de avond neemt de wind langs de kust toe naar krachtig, 6 Bft. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Innisdemon is op Lombok en laat ons weten dat het weer daar prima is.
Innisdemon is op Lombok en laat ons weten dat het weer daar prima is.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Langlaufsensatie Karlsson stunt op Holmenkollen

Langlaufster Frida Karlsson heeft op de Holmenkollen in Oslo haar eerste World Cup-zege gepakt. Het was gelijk een uiterst mooie voor de pas 20-jarige Zweedse: ze won de dertig kilometer klassieke stijl, een echte klassieker op de internationale kalender.

Dertig kilometer is een lange afstand en dan was het ook nog eens in de klassieke stijl: Therese Johaug-dag dus, alweer. De veel te dominante Noorse sloeg pas na een kleine vier kilometer een gaatje naar landgenote Heidi Weng en Karlsson, die zich wat los konden maken van de grote groep.

Weng en Karlsson werden al snel gegrepen, Johaug nam beetje bij beetje meer afstand van de grote groep. Na ruim twintig kilometer gebeurde er dan weer iets: Karlsson trok opnieuw ten strijde, dit keer met landgenote Ebba Andersson, met wie ze een gaatje van een goede tien seconden wist te slaan op de steeds kleiner wordende groep.

De twee jonge Zweedse toptalenten kwamen in behoorlijk rap tempo dichterbij en met een dikke twee kilometer te gaan was het gat nog maar amper tien seconden, waarna Karlsson het gas nog eens open besloot te schroeven en Andersson achter liet. In de slotfase sloot de jonge Zweedse aan bij Johaug en in de sprint wist ze de Noorse grootheid er zowaar op te leggen.

Karlsson debuteerde halverwege februari vorig jaar in de World Cup en werd gelijk gezien als enorm talent. Niet onterecht: op het WK pakte ze gelijk individueel zilver en brons en ook nog goud met de estafetteploeg. Na enkele optredens maakte ze dit seizoen deel uit van het Zweedse team, hoewel ze na een paar wedstrijden wegens gezondheidsproblemen al uit de selectie werd gezet.

Vorige maand keerde ze terug en in haar twaalfde World Cup-wedstrijd was er voor Karlsson dus niet alleen een eerste podiumplek, maar gelijk een eerste zege. Johaug werd tweede, Andersson kwam als derde over de meet.

Karlsson wint

Laatste reviews en specials
review
Till is een pijnlijk portret van toen en nu
special
Random Pics van de Dag #897
special
AI Picture Gallery #139
special
Random Pics van de Dag #896
special
Random Pics van de Dag #895
review
Resident Evil 4 (2023)
©FOK.nl e.a.