RAW AIR begint met thuiszege Noorse schansspringers

In Oslo is dit weekeinde RAW AIR van start gegaan, de Noorse tegenhanger van de Vierschansentournee. Alle wedstrijdsprongen tellen mee, inclusief kwalificaties en landenwedstrijden, maar het viel al deels in duigen: de individuele wedstrijd van zondag moest bij zowel de mannen als vrouwen afgelast worden wegens de gevaarlijk dichte mist op de Holmenkollen.

Voor eigen publiek sprongen de Noren in de eerste ronde naar de leiding. Niemand sprong écht fantastisch en Robert Johansson sprong zelfs een beetje matig, maar Johann André Forfang, Daniel André Tande en Marius Lindvik deden het allemaal keurig. De Duitsers volgden op kleine afstand, waarbij vooral Constantin Schmid lekker scoorde, aangevuld door Pius Paschke, Stephan Leyhe en Karl Geiger. Polen, ondanks een matige Maciej Kot, Japan, Slovenië en Oostenrijk - waar Michael Hayböck flink tegenviel - streden om de derde plek.

In de tweede ronde wisten Forfang, Johansson en vooral Tande de voorsprong op de Duitsers ruimschoots te verdubbelen, terwijl Duitsland zelf niet echt bedreigd werd van achteren - Slovenië, Polen en Japan schudden Oostenrijk af in de strijd om plek drie met nog één springer per land te gaan. Peter Prevc sprong Slovenië naar de derde plek, Geiger sprong de tweede plek binnen voor Duitsland en Lindvik gooide de boel overtuigend op slot voor de derde opeenvolgende Noorse landenzege op de Holmenkollen.

Zoals gezegd tellen in RAW AIR alle officiële sprongen mee, ook die in de kwalificaties en landenwedstrijden. Schmid gaat na zijn kwalificatiezege en prima optreden in de teamwedstrijd aan de leiding, vlak voor Lindvik en de Sloveen Ziga Jelar. Ook de Oostenrijker Stefan Kraft, Forfang en de Japanner Ryoyu Kobayashi doen volop mee.