FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 9 maart 2020

NASCAR-coureurs strijden in stevige race in Phoenix

Op de Phoenix Raceway is de vierde race van het NASCAR-seizoen verreden. Dat werd een behoorlijk pittige, want ondanks de niet al te hoge snelheden is de baan wel prima geschikt voor stevige knokpartijen hier en daar, iets wat de heren coureurs zich geen tweede keer lieten zeggen.

Met Chase Elliott op poleposition en Kevin Harvick - negenvoudig racewinnaar in Phoenix - naast hem op de eerste rij werd het groen gezwaaid. Dat was dan gelijk het hoogtepunt van de eerste bijna zestig ronden, tot Ricky Stenhouse Jr met een spin tegen de muur een caution veroorzaakte.

Bij de herstart nam Harvick de leiding over, maar al snel kwam de gele vlag weer: Denny Hamlin en Brad Keselowski raakten elkaar op grofweg de tweede rij en Blaney kon het niet ontwijken, wat bij alledrie voor de nodige schade zorgde. Nog een herstart volgde om de stage af te maken en die werd gewonnen door Harvick, voor Elliott.

De twee tot dan toe dominante coureurs begonnen ook als leiders aan stage twee, waarin een klapband van Austin Dillon vroeg voor een caution zorgde. Bij de herstart pakte de op plek 36 begonnen Martin Truex Jr de leiding, die hij in deel twee van de stage af moest staan aan Keselowski.

Een ongeplande vroege pitstop wierp Elliott flink wat terug, Keselowski bleef op kop en won de tussensprint - die eindigde iets eerder dan gepland, doordat Garrett Smithly - een van de mindere goden - met een probleem kampte. Met Keselowski en nu ook Kyle Larson op de eerste rij begon het derde en laatste deel van de race, met nog dik 110 ronden te gaan.

Keselowski pakte de leiding, de indrukwekkende rookie en Xfinity Series-kampioen Tyler Reddick schoof door naar plek twee. Het duurde niet lang voor Quin Houff in beeld kwam en dat betekent één ding: een caution, want hij had de muur geraakt. Truex pakte bij de pitstops de koppositie over en Logano greep de leiding na de herstart.

Hamlin en Blaney in de problemen

Erik Jones was de volgende die de muur in spinde en een caution veroorzaakte, met minder dan zestig ronden te gaan kwam daardoor bijna iedereen binnen voor vier nieuwe banden. Logano behield de leiding, Harvick, Keselowski en Kyle Busch zaten ook voorin, tot de volgende caution al snel weer kwam: Reddick's sterke race eindigde in de muur.

Dit keer pakte Larson bij de herstart de leiding, tot Chris Buescher na een tikje van Christopher Bell voor de volgende caution zorgde. De volgende groenevlagsituatie duurde nóg korter: na ongeveer één bocht racen tikte Truex de muur in na een duwtje van Aric Almirola en voor de oud-kampioen was het in principe einde verhaal. Blij was hij niet: "That fucking clown in the #10 car", doelend op Almirola.

Hetzelfde riedeltje volgde: caution, groene vlag, herstart en de leiding voor - dit keer - Keselowski, met 24 ronden te gaan. Het ging bijna vijftien ronden goed...bijna. Ross Chastain kwam in contact met rookie Cole Custer en spinde rond in de auto van Ryan Newman, die hij na diens hevige crash op Daytona nog altijd vervangt. Enfin, caution dus, met nog een handvol ronden te gaan.

Met dit keer Logano, Harvick en Kyle Busch voorop konden we weer door voor vier ronden, op weg naar een mooie fin...caution. In de verdrukking in het middenveld ging het fout tussen rookie John Hunter Nemechek en - uiteraard - Stenhouse, waar de tijdens de pitstops teruggevallen Keselowski nog precies langs kon komen.

Nu konden we dan écht door en wel voor de overtime, met Logano en Harvick op de eerste en Larson en Busch op de tweede rij. Wonder boven wonder wist iedereen het testosteronniveau binnen de perken te houden en na een alles-of-nietspoging van Harvick om de winst alsnog te pakken - wat zijn tiende in Phoenix zou zijn geweest - pakte Logano zijn tweede zege van het jaar.

In tegenstelling tot vorige week is de (samenvatting van) de race dit keer wél het kijken waard

COVID-19: Heel Italië in lockdown, 4e dode, 321 besmettingen

Op 9 maart zijn er 56 nieuwe patiënten bij het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  gemeld. Hiermee komt het totaal aantal positieve testen op 321.

De meeste patiënten komen uit Brabant: 134. Na Brabant wonen de meeste patiënten in Utrecht: 52. Van 150 personen is bekend dat zij COVID-19 in het buitenland hebben opgelopen. De meeste patiënten waren in Italië. Hiernaast waren er patiënten in Duitsland, Frankrijk, Iran, Oostenrijk, Kaapverdië, Groot-Brittanië en Hong Kong. Van 90 patiënten wordt nog onderzoek gedaan wat de mogelijke bron kan zijn.

De uitkomsten van het onderzoek dat dit weekend onder zorgmedewerkers in Brabant werd gehouden, zijn nog niet bekend. Hier volgt binnenkort meer informatie over.

Update 18.00 uur:
Een bewoner van woonzorgcomplex De Guldenakker in Goirle waarbij van het weekend het SARS-CoV2 coronavirus is geconstateerd is aan de gevolgen van de besmetting overleden. Het slachtoffer was opgenomen in het ETZ ziekenhuis in Tilburg. Dit is daarmee het vierde dodelijke slachtoffer door het virus in Nederland.

Update 21.45 uur:
De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft zojuist in een persconferentie bekend gemaakt dat in navolging tot de quarantaine van de noordelijke regio's, nu het volledige land in lockdown gaat.

'In Rotterdam moet iedere vrouw zich veilig voelen'

De werkgroep Stop geweld tegen vrouwen presenteerde vandaag hun manifest Stop geweld tegen vrouwen in Verhalenhuis Belvedère. De deelnemers aan de werkgroep spreken in het manifest hun betrokkenheid en commitment uit om geweld tegen vrouwen te stoppen. Elk op hun eigen manier en op hun eigen terrein, maar ook meer in samenwerking met elkaar. De deelnemers van de werkgroep zetten extra in door het voortzetten van het gesprek met mannen, vrouwen en organisaties in Rotterdam, door te blijven werken aan de positie van vrouwen én mannen en door meer te luisteren naar (familie van) vrouwen die met geweld te maken hebben en te doen wat zij nodig hebben. De gemeente richt hiervoor een comité van ervaringsdeskundigen in.

‘In Rotterdam moet iedere vrouw zich veilig voelen. Jammer genoeg is dat nog niet zo. Alleen samen kunnen wij geweld tegen vrouwen een halt toeroepen. De manier waarop organisaties samenwerken bij meldingen of vermoedens rond geweld is daarbij cruciaal. Maar ook de preventie in een vroeg stadium en de sociale norm in Rotterdam rond de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen en het afkeuren van geweld, speelt een essentiële rol,’ zeggen wethouder Bokhove, voorzitter werkgroep Stop geweld tegen vrouwen (Mobiliteit, jeugd en taal) en wethouder Wijbenga, lid van de werkgroep (handhaving, buitenruimte, integratie en samenleven).

De inzet en aandacht voor dit onderwerp zijn nodig; de cijfers zijn confronterend. Gemiddeld vallen er in Nederland ieder jaar ruim 50 doden, volwassenen en kinderen, door huiselijk geweld. 51% van de vrouwen die zijn omgebracht worden gedood door hun (ex-)partner. Dit zijn de incidenten die bekendheid krijgen. Dat geldt lang niet altijd voor de duizenden incidenten die, soms dagelijks, in Rotterdamse gezinnen of op straat plaatsvinden.

In 2018 schrok Rotterdam op door de gewelddadige dood van drie jonge vrouwen. Drie verschillende, trieste verhalen. Indrukwekkend en hartverwarmend was de stille tocht eind december 2018 ter nagedachtenis van deze vrouwen en andere vrouwen die door huiselijk geweld en stalking om het leven kwamen. Maatschappelijke organisaties namen het initiatief voor deze tocht. Betrokken Rotterdammers, professionals, raadsleden en leden van het college waren aanwezig en toonden hun medeleven aan de families. Velen kwamen met ideeën om meer te doen tegen geweld tegen vrouwen, anderen boden hun hulp aan om hieraan bij te dragen. Zo startte de werkgroep Stop geweld tegen vrouwen. Gedurende een jaar verkende de werkgroep op welke manieren we geweld tegen vrouwen moeten aanpakken. Op basis hiervan stelde de werkgroep hun commitment op in dit manifest.

COVID-19: 'Rutte legt Nederland volledig contactverbod op'

Minister-president Mark Rutte roept op om in Nederland geen handen meer te schudden. Met die extra maatregel moet de verspreiding van het coronavirus ingedamd worden. Rutte deed die oproep vanavond na een crisisoverleg van het Kabinet.

Eerder werd al opgeroepen om veel de handen te wassen, te niezen in de elleboog en papieren zakdoekjes te gebruiken. Het handen schudden komt daar als extra maatregel bovenop, omdat het een relatief makkelijk uit te voeren besluit is, aldus Rutte.

De persconferentie van vanavond werd met enige hilariteit afgesloten, toen Rutte alsnog de hand schudde van Jaap van Dissel van het RIVM. 'Oh sorry dat mag niet meer, sorry, sorry, sorry.'

'Geen handen meer te schudden'
'Geen handen meer te schudden'

Chong hakt knoop door en blijft in Manchester

Tahith Chong beschikt over een aflopend contract bij Manchester United en in de afgelopen maanden werd er volop gespeculeerd over de toekomst. De twintigjarige Nederlander Chong heeft nu echter toch besloten om zijn toekomst aan the Red Devils te verbinden, zo bevestigt zaakwaarnemer Erkan Alkan.

"Er was veel interesse, we hebben met grote clubs gesproken", laat hij maandag optekenen door het Algemeen Dagblad. "Maar Manchester United kwam toch met een goed plan voor Tahith."

"Hij blijft graag bij de club die hem uit Nederland haalde." Het leek er lange tijd op dat Chong zijn loopbaan zou gaan vervolgen bij Internazionale, maar i Nerazzurri grijpen nu toch mis.

Naast Inter werden ook Barcelona en Juventus genoemd als mogelijke gegadigden. Chong gaat volgens berichten uit Engeland echter op korte termijn een langlopend contract tekenen bij zijn huidige werkgever.

Manchester United is er naar verluidt in geslaagd om de aanvaller te overtuigen met een weeksalaris van 34 duizend euro. Chong is sinds de zomer van 2016 actief bij de huidige nummer vijf van de Premier League, die hem destijds overnam van Feyenoord.

De rechtsbuiten speelde vooralsnog veertien wedstrijden in de hoofdmacht van de rode club uit Manchester, waarin hij nog niet trefzeker was. Dit seizoen staat de teller op drie optredens in de Premier League.

AEX in duikvlucht door coronavirus en onzekere olieprijs

Het coronavirus had vandaag, in combinatie met een internationale olieruzie, een flinke impact op de beurs. De AEX opende vanochtend dramatisch laag, namelijk met 7,5 procent in de min. En dat zorgde voor een chaotische maandag voor de handelaren, zo meldt AT5.


Spannende dag voor handelaren op de beurs (Bron: YouTube/AT5)

Het kelderen van de AEX werd al gisteravond voorspeld en er werd dan ook vanochtend vroeg al door de handelaren met veel spanning toegeleefd naar de officiële opening van de beurs. "Rond kwart over negen zagen we pas echt de dieprode cijfers", vertelt één van hen. "Dat was wel even schrikken."

Hierop volgde een hectische dag. "Je merkt toch wel dat de mensen om ons heen aan het lopen en aan het roepen waren. Normaal blijft iedereen gewoon rustig achter zijn bureau zitten". Een collega voelde ook spanning op de werkvloer. "Dit is geen leuke dag voor handelaren."

Dubbele klap
De donkerrode cijfers worden veroorzaakt door een ongelukkige combinatie van de gevolgen van het coronavirus op de economie én onrust rond de olieprijs. Dit laatste is weer directe het gevolg van een conflict tussen de twee grootste producenten van olie: Rusland en Saoedi-Arabië.

En dit is een dubbele klap voor de wereldeconomie, legt beurscommentator Hans de Geus van RTL Z uit. "Mensen zijn bang dat, zoals in Noord Italië, economieën in complete delen van de wereld weken of zelfs maanden nul activiteit hebben", zegt De Geus. "En de olieprijs zakt 30 procent. Dat is een 'double whammy'."

Slecht sentiment
Hoelang de problemen nog duren op de beurs durven de handelaren niet te zeggen, maar er wordt zeker rekening gehouden met nog heel wat stressvolle ochtenden. "Het sentiment is erg slecht te noemen. Ik verwacht nog wel de komende weken tot maanden slechte markten."

Bergwijn lijkt te ontbreken bij Spurs voor cruciale Champions League-return

Tottenham Hotspur moet dinsdagavond de 0-1 nederlaag die drie weken terug in eigen huis werd geleden tegen RB Leipzig zien weg te poetsen. De zorgen voor deze cruciale return zijn niet alleen vanwege de eerdere uitslag groot bij manager José Mourinho. Hij heeft ook personele zorgen. Naast de al langer afwezige Harry Kane en Heung-Min Son, lijkt de Portugees in Duitsland ook geen beroep te kunnen doen op Steven Bergwijn.

De London Evening Standard meldt maandagmiddag namelijk dat Bergwijn af is gevallen voor de wedstrijd in de achtste finales van de Champions League.

De Oranje-international liep zaterdag tijdens de Premier League-wedstrijd tegen Burnley een enkelblessure op en Mourinho sprak toen al meteen de vrees uit Bergwijn dinsdag te moeten missen.

De aanvaller verscheen daarop maandagochtend, net als ploeggenoot Ben Davies, niet op het trainingsveld en lijkt dus niet op tijd fit de zijn voor de wedstrijd tegen die Roten Bullen.

De verwachting is dat Dele Alli in Leipzig in de aanval zal gaan beginnen, samen met Lucas Moura en Erik Lamela. Het eerste fluitsignaal in de Red Bull Arena zal dinsdag om 21.00 klinken. In tegenstelling tot andere wedstrijden in de Champions League, waaronder Paris Saint-Germain - Borussia Dortmund en Barcelona - Napoli, zullen in Leipzig overigens wel gewoon fans welkom zijn in het stadion.

Call of Duty: Modern Warfare Warzone morgen live

Het is eindelijk zover. Activision heeft eindelijk bekendgemaakt dat op 10 maart de nieuwe modus Warzone beschikbaar komt voor iedereen. Deze Battle Royale-modus voor Call of Duty zal Free-to-Play zijn voor iedereen. 

Zo kun je samen met 149 anderen elkaar helemaal kapotschieten totdat er 1 over blijft. Ook deze modus wordt crossplay, dus het maakt niet uit of je op een Xbox, PlayStation of pc speelt. De eerste map zal onderdelen bevatten van onder andere Overhoren, Scrapyard, Terminal en vele andere. Voor diegene die wel Modern Warfare al hebben gekocht, die zien vanaf nu een timer lopen in het startscherm. Anderen moeten een aantal uurtjes geduld hebben, want die mogen er later mee aan de slag. 

 

 

Italiaans Olympisch Comité wil alle sport tot 3 april uitstellen

Het Italiaans Olympisch Comité (CONI) wil alle sport op alle niveau's tot 3 april stilleggen vanwege het coronavirus. Dat heeft de voorzitter van het CONI, Giovanni Malagó, zojuist bekendgemaakt op een persconferentie.

Het Italiaans Olympisch Comité zat vandaag samen met vertegenwoordigers van de verschillende bonden en daaruit kwam de beslissing om tot 3 april geen enkele sportwedstrijd of -evenement meer toe te laten. Het CONI zal vanavond nog de regering in Rome vragen het voorstel per decreet goed te keuren.

Het CONI liet wel weten dat de beslissing niet geldt voor internationale competities, waardoor de Champions League en de Europa League gewoon door kan gaan omdat ze daar geen bevoegdheid over hebben. Op dit moment is nog wel gewoon de voetbalwedstrijd tussen Sassuolo-Brescia aan de gang.

Barcelona en PSG spelen return in Champions League in leeg stadion

Vanwege het coronavirus in Europa is de kans groot dat het Champions League-duel tussen Barcelona en Napoli achter gesloten deuren plaatsvindt. Dat weet L'Esportiu de Catalunya maandag te melden. De Ministeries van Volksgezondheid en Binnenlandse Zaken in Catalonië denken dat het beter is dat de ontmoeting in het Camp Nou zonder publiek wordt afgewerkt, met het oog op de gezondheid van de supporters.

Beide ploegen ontmoeten elkaar op woensdag 18 maart. Ook de return tussen Paris Saint-Germain en Borussia Dortmund wordt afgewerkt in een leeg stadion, zo bevestigt de Franse politie.

Italië meldt aan de lopende band gevallen van besmetting met het coronavirus, waardoor er onrust is ontstaan in Catalonië. De gemeenteraad van Barcelona heeft zaterdag al een verklaring afgegeven waarin wordt gepleit voor uitstel van de thuiswedstrijd tegen Napoli.

Bovengenoemd medium verwacht dat er in de komende dagen meer duidelijkheid komt over het wel of niet doorgaan van het duel in de achtste finale van het miljardenbal.

Rondom de eerste ontmoeting van beide clubs, twee weken geleden, waren er ook twijfels. Desondanks werd de wedstrijd niet geschrapt door de UEFA. Barcelona verliet het San Paolo met een 1-1 gelijkspel.

De Catalaanse overheid praat deze week met de clubleiding van Barcelona over de heikele kwestie. "We zullen de te hanteren protocollen bespreken", verklaart Staatssecretaris van Sportzaken Gerard Figuera aan Esports3.

"Op dit moment is er echter nog niets definitief besloten. Napels ligt in een afgesloten risicogebied en het volgen van de juiste protocollen op het gebied van de volksgezondheid zou een realistische optie kunnen zijn."

Van sommige wedstrijden in Europees verband is al bekend dat er geen publiek toegankelijk is. Valencia treedt dinsdagavond achter gesloten deuren aan tegen Atalanta. Getafe moet het in de Europa League op 19 maart doen zonder toeschouwers in de thuiswedstrijd tegen Internazionale.

Laatstgenoemde club speelde zondag in een leeg stadium tegen Juventus (2-0 nederlaag). Daarnaast is het bekerduel met Napoli uitgesteld vanwege het coronavirus, wat ook geldt voor de confrontatie in de andere halve finale tussen Juventus en AC Milan.

Slot ziet vijf AZ-spelers kans maken op plek in EK-selectie Oranje

AZ-trainer Arne Slot denkt dat vijf spelers uit zijn selectie kandidaat zijn om komende zomer met het Nederlands elftal mee naar het EK te gaan. Slot sluit niet uit dat bondscoach Ronald Koeman een vijftal spelers in de gaten houdt richting het Europese eindtoernooi. Calvin Stengs en Myron Boadu maakten vorig jaar al hun debuut en zijn volgens Slot goede kandidaten voor Oranje, maar ook drie andere spelers maken volgens de coach een goede kans.

Stengs had vorig jaar tegen Estland (5-0 winst) een basisplaats, terwijl Boadu als invaller binnen de lijnen kwam. "Ik vind dat zij aan een hartstikke goed seizoen bezig zijn", zegt Slot zondagavond bij Studio Voetbal.

"Ze tonen in de topwedstrijden aan dat ze heel goed zijn en volgens mij is dat het belangrijkste meetmoment voor een bondscoach. Maar dat kan ik vinden, maar uiteindelijk zal Ronald Koeman daar iets van moeten vinden."

Volgens Pierre van Hooijdonk is het 'heel reëel' dat Stengs en Boadu komende zomer op het EK te zien zijn. "Boadu was bij zijn invalbeurt de Boadu zoals we die in goede vorm hebben gezien", aldus de oud-international over het Oranje-debuut van de spits.

"Hij scoort dan ook nog in die wedstrijd. Ik denk dat Koeman daar wel een beetje verrast door is geweest, in positieve zin. Stengs vond ik in die wedstrijd eigenlijk helemaal niet goed spelen. Hem kennen we al wat langer en van hem weten we natuurlijk ook welk niveau hij kan halen."

"Zoals bijna altijd gaat het bij ons over Calvin en Myron, maar we hebben ook Marco Bizot die aan een geweldig seizoen bezig is en ook al een paar keer is opgeroepen. En zoals ik er naar kijk denk ik dat ook Teun Koopmeiners en Owen Wijndal in beeld zijn", aldus Slot.

Hij krijgt van Theo Janssen de vraag op welke positie Koopmeiners in Oranje zou moeten spelen. "Ik denk dat het voor een trainer wel fijn is dat hij op meerdere posities uit de voeten kan", reageert Slot.

Koeman maakt op korte termijn zijn Oranje-selectie bekend voor de komende oefeninterlands. Op 26 maart staat het duel met de Verenigde Staten op het programma en drie dagen later volgt de wedstrijd tegen Spanje.

Nieuwe trailer voor Marvels Black Widow

Marvel Studios heeft vandaag een nieuwe, 'final', trailer vrijgegeven voor Cate Shortlands Black Widow, waarin het Marvel Cinematic Universe de klok terugdraait en het spotlicht op Natasha Romanoff (Scarlett Johannson) richt.

De film speelt tussen Civil War en Infinity War en laat iets van Nathasha's leven buiten de Avengers zien. We leren haar familie kennen, gespeeld door Florence Pugh (Midsommar, Little Women), David Harbour (Hellboy, Stranger Things) en Rachel Weisz (The Favourite, The Mummy) en in deze trailer zien we meer actieshots van Taskmaster, die naar verluidt dient als de big bad van dit verhaal.

Black Widow verschijnt op 29 april in de Nederlandse bioscopen.

Nizzolo wint tweede waaierrit in Parijs-Nice, Schachmann doet goede zaken in algemeen klassement

Giacomo Nizzolo heeft de tweede etappe in Parijs-Nice gewonnen. De Italiaan won in Châlette sur-Loing de sprint van een kleine groep die werd gevormd door waaiers. Klassementsleider Maximilian Schachmann was ook mee in de eerste groep en behield daarmee de leiderstrui.

In het peloton was iedereen voortdurend op zijn hoede voor het spel met de wind en op 30 kilometer van de finish zou het peloton in meerdere stukken komen te liggen. Julian Alaphilippe had de slag gemist vanwege materiaalpech en niet snel moest ook Nairo Quintana afmaken, de kleine Colombiaan kwam ten val. Ook Tiesj Benoot en Dylan Teuns, de nummers twee en drie in het klassement waren niet mee in het eerste peloton.

Bora-hansgrohe en Trek-Segafredo waren het best vertegenwoordigd in de eerste groep en op tien kilometer trok Bora-hansgrohe nog eens door met Peter Sagan in dienst voor sprinter Pascal Ackermann en klassementsleider Maximilian Schachmann. Ackermann moest het in de sprint het afleggen tegen Giacomo Nizzolo, maar de Duitse ploeg deed wel goede zaken voor het klassement. Schachmann verstevigde de leiding in het algemeen klassement en heeft nu een voorsprong van vijftien seconden op etappewinnaar Nizzolo.

Alaphilippe en Quintana wisten de schade nog enigzins beperkt te houden maar de twee topfavorieten voor de eindzege verloren een kleine anderhalve minuut op Nizzolo. In het algemeen klassement volgt Alaphilippe op 1.32 van Schachmann, terwijl Quintana al een achterstand heeft van een kleine twee minuten op de Duitse kampioen.

Lerares betaalt leerling om andere leerling te slaan

Lisa Hutchinson, lerares op een school in het Amerikaanse Oneida County, zit in de problemen. Voor de verandering gaat het niet om een juffrouw die haar handen niet thuis kon houden, maar via via lukte dat toch niet helemaal.

De 41-jarige Hutchinson wordt ervan verdacht een leerling vijftig dollar te hebben betaald om een andere leerling te slaan. De jongen ontving het geld van Hutchinson, maar hield zich niet aan zijn deel van de overeenkomst en sloeg het slachtoffer toch niet.

Hutchinson is aangeklaagd wegens het in gevaar brengen van de gezondheid van een kind en moet binnenkort voorkomen. Voor ons rest dan de vraag van de dag: wat is het opvallendste dat een leraar of lerares op jouw school heeft gedaan?

Hoofdverdachten aanslag Telegraaf: 'We hebben er niet mee te maken'

De twee hoofdverdachten van de aanslag op het pand van De Telegraaf in juni 2018, hebben tegen de rechter gezegd dat ze er niets mee te maken hebben. Een derde verdachte, die wel in de rechtbank aanwezig was, beroept zich op zijn zwijgrecht.

In de extra beveiligde rechtbank De Bunker in Osdorp is vandaag de zaak begonnen tegen in totaal elf mannen die worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie, diefstal en heling.

Van die groep zijn er vijf verantwoordelijk voor de aanslag op De Telegraaf, althans, dat meent het Openbaar Ministerie.

Op 26 juni 2018 ramde een bestelwagen de glazen pui van het gebouw aan de Basisweg waar de redactie van de krant werkt. De bestuurder stapte daarna uit en stak de auto, die gevuld was met jerrycans met benzine, in brand. De ontploffing veroorzaakte aanzienlijke schade aan het pand. Niemand raakte bij de aanslag gewond.

De behandeling van de zaak gaat tien dagen duren.

Justis lanceert VOG-check

Wie een Verklaring Omtrent het Gedrag nodig heeft voor een baan of stage kan zich vanaf vandaag online oriënteren op zijn/haar VOG-kansen. De VOG-check berekent aan de hand van een serie vragen of iemand een hoge, gemiddelde of lage kans heeft op een VOG in diverse branches – nu én in de toekomst. De VOG-check is een initiatief van Screeningsautoriteit Justis, onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Met de tool wil Justis onnodige angst voor een afwijzing na de VOG-aanvraag bij mensen wegnemen.

Jaarlijks vragen zo’n 1,2 miljoen mensen een VOG aan. Justis is de enige organisatie die een VOG kan afgeven. Uit onderzoek blijkt dat een deel van hen (jongeren en mensen met een strafblad bijvoorbeeld) de aanvraag als spannend ervaart. Wat is een VOG precies? Waar wordt naar gekeken tijdens de beoordeling? En wie of wat bepaalt of je wel of geen VOG krijgt? Mensen schatten hun kansen op een VOG vaak laag in. Sommigen zien zelfs helemaal af van de aanvraag, uit angst voor afwijzing. Onterecht, want maar een klein deel van alle VOG-aanvragen wordt geweigerd: in 2019 slechts 0,33%. Om misverstanden over de VOG weg te nemen ontwikkelde Justis de VOG-check.

Strafblad? Ook dan kans op een VOG
Wie de nieuwe VOG-check opent, beantwoordt eerst een serie vragen: Hoe oud ben je? In welke branche wil je werken? Heb je een strafblad? Vervolgens krijgt de bezoeker zijn/haar kansen op een VOG te zien. Voor mensen met een strafblad worden de kansen uitgesplitst per branche (horeca, kinderopvang, beveiliging, et cetera). Daarmee toont de VOG-check aan dat een lage kans op een VOG in één branche niet automatisch een lage kans in álle branches betekent. Zij krijgen ook te zien op welk moment in de toekomst de kansen op een VOG in bepaalde branches toenemen. Tijdens het gebruik van de check blijven bezoekers volledig anoniem; hun privacy is gewaarborgd.

De VOG-check maakt op een laagdrempelige manier duidelijk dat niet ieder strafbaar feit het krijgen van een VOG in de weg hoeft te staan. De VOG draagt bij aan een veiligere samenleving, maar stimuleert tegelijkertijd resocialisatie: ook mensen met een strafblad maken kans op een VOG en daarmee op een beter leven, met nieuwe perspectieven.

PVV opent voorzichtig de aanval op FVD

Waar afgelopen week voorzichtig een start werd gemaakt met linkse samenwerking, een waarschijnlijk vruchteloze samenwerking, lijkt aan de uiterst rechtse kant van het politieke spectrum een kleine strijd te ontstaan. Lang lieten PVV en Forum voor Democratie elkaar ongemoeid maar nu de macht lonkt voor de partij van Thierry Baudet lijkt Geert Wilders de aanval te openen.

Afgelopen donderdag werd bekend dat FVD in Noord-Brabant hoogstwaarschijnlijk in het college van Gedeputeerde Staten zal stappen samen met VVD, CDA en Lokaal Brabant. In de gemeenschappelijke verklaring stond dat de provincie een actief onderdeel van Europa is en dat de coalitie een betrouwbare partner bij de uitvoering van het Klimaatakkoord zal zijn. Beide zijn gevoelige punten voor zowel PVV als FVD en dus kon Wilders het niet nalaten even de vinger op de pijnlijke plek leggen voor Forum. "Onderdeel van Europa, uitvoering klimaatakkoord... Het kartel wint", zo liet de PVV-voorman via Twitter weten.

Gisteren was de beurt aan PVV-kopstuk Marjolein Faber. De fractievoorzitter van de PVV in de Eerste Kamer en de Provinciale Staten van Gelderland opende de aanval op de Gelderse afdeling van FVD. Faber haakte in op een verklaring van FVD-statenlid Ilze van Roozendaal die een pleidooi hield voor kernenergie. "Stoer hoor Ilse. Maar als je echt gaat voor kernenergie waarom dien je dan in de Gelderse Staten een motie in om draagvlak te meten voor windmolens en zonneweiden? PVV Gelderland dient toch ook niet een motie in om draagvlak te meten voor moskeeën? Wij willen die gewoon niet", zo liet Faber duidelijk weten via Twitter.

Beide partijen mikken voor een groot deel op dezelfde kiezers aan de rechterflank maar lieten elkaar tot nu toe relatief ongemoeid. Nu de FVD dichtbij de macht komt en ook steeds vaker onder vuur komt te liggen lijkt Wilders zijn kans schoon te zien. Eerder moest hij toezien hoe zijn partij bijna alle Europese zetels verloor aan Forum. Ook vond de PVV het jammer dat Forum voor Democratie zich niet achter de gebruikelijke Nexit-motie van de partij van Wilders schaarde.

PVV opent voorzichtig de aanval op FVD (Pro Shots / Robin Utrecht)
PVV opent voorzichtig de aanval op FVD (Pro Shots / Robin Utrecht)

Spawn verschijnt vanaf 17 maart in Mortal Kombat 11

Tijdens Final Kombat 2020, de finale van de Mortal Kombat 11 Pro Kompetition e-sportserie, hebben Warner Bros. Interactive Entertainment en NetherRealm Studios een nieuwe Mortal Kombat 11‑trailer onthuld waarin de populaire stripfiguur Spawn van Todd McFarlane zijn debuut maakt.

De nieuwe video toont de nieuwe speelbare vechter met zijn kenmerkende cape, ketenen, strijdbijl en meer, die hij tegen zijn tegenstanders inzet. Verder bevat de trailer twee nog niet eerder verschenen muzieknummers van de heavymetalband Trivium, getiteld 'IX' en 'Scattering the Ashes'.

Spawn was voorheen Al Simmons, de beste soldaat en meest effectieve moordenaar van de Amerikaanse regering, tot hij genadeloos werd geëxecuteerd door zijn eigen mannen. Simmons is opgestaan uit de as van zijn eigen graf in een gebrekkige overeenkomst met de krachten der duisternis en herboren als een schepsel uit de diepten van de hel: een Hellspawn. Nu wordt hij in de wereld van Mortal Kombat 11 geworpen, waar hij tegen alle krijgers om overheersing zal vechten.

Spawn wordt op 17 maart toegevoegd aan Mortal Kombat 11 als onderdeel van de vroegtijdige toegangsperiode voor Kombat Pack-bezitters. Vanaf 24 maart is hij voor iedereen verkrijgbaar. Op 17 maart krijgen Kombat Pack-bezitters ook toegang tot de nieuwe, op Spawn geïnspireerde personageskin 'Hellspawn' Jacqui Briggs, naast het Matinee-skinpakket met 'Osh Tekk Vandal' Kotal Kahn, 'Swashbuckler' Erron Black en 'Space Marine' Jacqui Briggs.

Spelers kunnen het Kombat Pack kopen als onderdeel van de Mortal Kombat 11 Premium Edition voor € 99,99 (adviesprijs) of afzonderlijk voor € 39,99 (adviesprijs). Alle DLC-personages en extra personage-skins zijn afzonderlijk verkrijgbaar na de vroegtijdige toegang van één week. Eerder verschenen personages zijn The Joker, Sindel, Terminator T‑800, Nightwolf en Shang Tsung.

Eenzijdig ongeval in Sommelsdijk, 1 dode, 1 zwaargewonde

Afgelopen zondag heeft er een dodelijk ongeval plaatsgevonden op de Oudelandsedijk in Sommelsdijk. Een 19-jarige jongen uit Melissant kwam hierbij om het leven. Een 19-jarige bijrijder is zwaargewond naar het ziekenhuis vervoerd.

Zondag 8 maart omstreeks 20:00 uur in de avond reden de twee jongens op de Oudelandsedijk toen de bestuurder, door nog onbekende redenen, de controle over de stuur verloor. De auto is tegen een boom tot stilstand gekomen. De toedracht van het eenzijdig ongeval wordt onderzocht.

Zes doden bij coronavirusgevangenisopstand

In Italië zijn zondagmiddag in vier gevangenissen opstanden uitgebroken tegen nieuwe regels - zoals het stopzetten van bezoek - die de uitbraak van het coronavirus SARS-CoV-2 in moeten dammen. In Napels, Frosinone, Alexandrië en Modena ging men op de vuist.

Vooral in Modena ging het fout: ongeveer zestig criminelen probeerden er vandoor te gaan, maar die uitbraak werd wél voorkomen, in dit geval door agenten en militairen. Een deel van de gevangenis werd door de schobbejakken in de fik gestoken, twee agenten raakten gewond en twintig personeelsleden moesten het complex verlaten.

Bij het hele gebeuren vielen uiteindelijk zes doden, vermoedelijk allemaal gevangenen. Zeker twee van hen overleden aan een overdosis drugs, van de rest is de oorzaak nog niet bekend.

Beyond Meat introduceert plantaardige beyond burger bij IKEA

Beyond Meat®, leider in plantaardig vlees, kondigt vandaag de introductie aan van de nieuwe, meatier Beyond Burger™ bij IKEA in Amsterdam en Amersfoort. De Beyond Burger is gemaakt van plantaardige ingrediënten en bevat geen GMO’s, soja of gluten, en maakt zijn Nederlandse debuut gedurende een testperiode van acht weken bij IKEA in Amsterdam en Amersfoort.

"In lijn met onze missie Eat What You Love™ willen wij consumenten laten genieten van hun favoriete gerechten met de voordelen van plantaardige eiwitten, en zijn we heel enthousiast om klanten bij IKEA in Amsterdam en Amersfoort kennis te laten maken met de heerlijke smaak en textuur van de nieuwe Beyond Burger," aldus Bram Meijer, Regional Marketing Director EMEA van Beyond Meat. "Ons doel is om plantaardige eiwitten toegankelijker te maken en we zijn er trots op dat we dit doel kunnen bereiken in samenwerking met IKEA, 's werelds grootste bedrijf in meubelen en woonartikelen, die ook streven naar een duurzamer leven."

Marcel Ruttgers, Food Manager bij IKEA: "IKEA wil zoveel mogelijk mensen stimuleren een gezonder en duurzamer leven te leiden. Dat doen we door steeds meer lekkere, gezonde en duurzame voeding aan te bieden die een positieve impact heeft op mens en milieu. Bij IKEA kijken we nadrukkelijk naar plantaardige varianten van bestaande gerechten met vlees en introduceren we steeds vaker nieuwe, smakelijke en gezonde vegetarische opties. Met het grote bereik van IKEA hebben wij de verantwoordelijkheid en de mogelijkheden om voor heel veel mensen eten te serveren dat beter is voor de planeet. Bovendien laten we zien dat een gezonder en duurzamer leven niet ingewikkeld hoeft te zijn. De samenwerking met Beyond Meat sluit hier goed bij aan."

De nieuwe, meatier Beyond Burger: nieuwe burger, dezelfde missie
De nieuwe Beyond Burger is de volgende stap binnen Beyond Meat’s missie om vlees aan te bieden dat rechtstreeks afkomstig is van planten met een consumentenervaring die vergelijkbaar is met dierlijke eiwitten. De Beyond Burger is ontworpen voor de groeiende groep flexitariërs die op zoek is naar lekkere, plantaardige eiwitten zonder een compromis te hoeven sluiten.

De nieuwe, nog meer naar vlees smakende, Beyond Burger wordt bij IKEA geserveerd op een broodje met tomaat, rode ui en sla, met daarbij frietjes en frietsaus voor 7,90€.

Beyond Burger  (Foto: Beyond Meat)
Beyond Burger (Foto: Beyond Meat)

Servicekosten Airbnb in strijd met de wet

Website Airbnb handelt in strijd met de wet door bij zowel huurders als verhuurders bemiddelingskosten in rekening te brengen. Dat oordeelt de meervoudige kamer van kantonrechters van de rechtbank Amsterdam in een zaak die door een klant tegen het bedrijf was aangespannen. Airbnb moet de man de bemiddelingskosten van in het verleden gemaakte boekingen terugbetalen.

“Dubbele bemiddelingskosten”
Woningbezitters die via Airbnb woonruimte aanbieden, betalen het bedrijf per boeking 3,6% van de totale huursom. Ook aan huurders worden door Airbnb servicekosten in rekening gebracht. Voor Nederlandse klanten van het bedrijf bedragen die gemiddeld 15% van de huursom. De klant boekte tussen 2016 en 2018 via Airbnb zeven vakantiewoningen in Nederland en het buitenland. Daarvoor bracht Airbnb hem in totaal 470 euro aan servicekosten in rekening.

Daarna eiste de man dat Airbnb hem dat geld zou terugbetalen. Volgens hem handelde het bedrijf in strijd met het wettelijke verbod om bij het ‘dienen van twee heren’ bemiddelingskosten te vragen van zowel de verhuurder als de particuliere huurder. Airbnb weigerde de servicekosten terug te betalen, waarna de man een gerechtelijke procedure aanspande.

“Airbnb valt onder Iers recht”
In de procedure verweerde Airbnb zich onder meer door te stellen dat haar diensten onder het Ierse recht vallen, omdat het bedrijf in dat land gevestigd is. In de Ierse wet bestaat geen verbod op het dienen van twee heren. Daarom zou de klant op deze bepaling dus ook geen beroep kunnen doen. Bovendien zou de bepaling zoals die in Nederland geldt, bedoeld zijn voor de verhuur of verkoop van permanente woonruimte en niet voor tijdelijke (vakantie)verhuur. Ook zouden de diensten van Airbnb überhaupt niet kwalificeren als ‘bemiddeling’. Het bedrijf biedt slechts een platform voor verhuurders en huurders, aldus Airbnb.

Alle stellingen van Airbnb afgewezen
De kantonrechters gaan in geen van de stellingen van Airbnb mee. Hoewel in de algemene voorwaarden van het bedrijf inderdaad het Ierse recht van toepassing is verklaard, staat in diezelfde voorwaarden ook dat wanneer het consumentenrecht van het land van de klant gunstiger voor hem uitpakt, die lokale wetgeving wordt gevolgd. Dat is hier het geval. Daarom kan wel degelijk een beroep worden gedaan op het Nederlandse verbod op het dienen van twee heren.

Ook concludeert de rechtbank dat niet uit de wet kan worden opgemaakt dat het verbod op dubbele bemiddelingskosten alleen geldt voor permanente woonruimte. De wet is juist bewust heel ruim geformuleerd om consumenten bescherming te bieden.

Airbnb bemiddelt wel degelijk
Bovendien oordelen de kantonrechters dat Airbnb wel degelijk als bemiddelaar optreedt. Het bedrijf bemoeit zich namelijk actief met alle aspecten van de totstandkoming van de huurovereenkomst. Airbnb bepaalt onder meer welke zoekresultaten een huurder op de website wel of niet te zien krijgt en wat de uiteindelijke prijs is die de huurder moet betalen. Ook kan een huurovereenkomst alleen tot stand komen door het gehele boekingsproces van Airbnb te doorlopen; doordat Airbnb contactgegevens en het exacte adres van de huurwoning pas prijsgeeft als de boeking is voltooid, hebben huurder en verhuurder geen mogelijkheid om buiten Airbnb om met elkaar in contact te treden.

Dit alles leidt de kantonrechters tot de conclusie dat de bemiddelingskosten voor de zeven boekingen van de man in strijd zijn met de wet zijn en daarom dienen te worden terugbetaald.

Politie onderschept voor miljoen euro aan namaakartikelen

Tijdens invallen in meerdere garageboxen op donderdag 5 maart in een bedrijvencomplex in de Spaanse Polder in Rotterdam heeft de politie voor meer dan een miljoen euro aan namaakartikelen in beslag genomen. In het boxencomplex werden meerdere compleet ingerichte kledingwinkels aangetroffen, alle artikelen worden vernietigd. Behalve kleding vond de politie ook parfums, schoenen en tassen van diverse luxe merken. De politie vermoedt dat de spullen alle van Turkse makelij zijn.

De inkoopwaarde van de kleding ligt volgens de politie vermoedelijk op ongeveer 450.000 euro, de verkoopwaarde gaat richting de miljoen euro. De invallen worden uitgevoerd door rechercheurs van Den Haag en Rotterdam. ‘We hebben de criminelen achter deze vorm van ondermijning een grote klap toegebracht. Uiteindelijk hebben we in zes boxen nagemaakte artikelen gevonden. Drie boxen waren ingericht als complete winkels inclusief paskamers’, aldus de coördinator veel voorkomende criminaliteit die de actie heeft opgetuigd.

Terwijl de agenten bezig zijn om meerdere boxen uit te ruimen komt er een melding binnen via Meld Misdaad Anoniem. De tip zorgt er voor dat agenten in een andere opslagbox in hetzelfde pand nog een ingerichte winkel vol namaakartikelen vinden. ‘We hebben echt een grote partij van de markt kunnen houden. Daarnaast werd de kracht van Meld Misdaad Anoniem wederom duidelijk.’ Er werden geen verdachten aangehouden. De huurders van de boxen worden binnenkort uitgenodigd op het bureau.

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

Meisje (11) overleden na eenzijdig verkeersongeval

Een 11-jarig meisje uit Wessem is zondagavond overleden na een verkeersongeval dat eerder die avond plaatsvond op de Heerbaan in Heel. Rond 18.00 uur vond er een eenzijdig verkeersongeval plaats waarbij een auto door nog onbekende oorzaak in een slip raakte en tegen een boom reed.

Hierbij raakten twee mensen gewond. Het meisje overleed in het ziekenhuis aan haar verwondingen. Het tweede slachtoffer, een 34-jarige man uit Wessem, is inmiddels uit het ziekenhuis. De politie stelt een onderzoek in naar de exacte toedracht.

Aerialskiërs sluiten World Cup af in stijl

In het Russische Krasnoyarsk is de zevende en laatste World Cup-wedstrijd van het seizoen gehouden voor de freestyleskiërs op de aerials. Op dat onderdeel voeren deelnemers elke ronde een sprong uit, waarbij men vaak behoorlijk hoog de lucht in vliegt.

Bij de mannen gign de winst naar de 19-jarige Zwitser Noé Roth, die in de finale tot 127,40 punten kwam met zijn back-double full-double full-full. Hij versloeg de Rus Pavel Krotov en de Canadees Lewis Irving, die een zogenaamde back-full-full-double full en een back-double full-full-full lieten zien; de termen vliegen je net als de skiërs om de oren op de aerials. Met zijn eerste zege van het seizoen - en zelfs de eerste uit zijn carrière - verzekerde Roth zich van de eindzege in de World Cup. Naaste rivaal Maxim Burov werd vierde en werd in het klassement nog gepasseerd door diens landgenoot Krotov.

Roth wint

Laura Peel was al zeker van de eindwinst bij de vrouwen en de Australische bekroonde haar titel - de eerste na al zeven jaar op rij in de top-10 geëindigd te zijn - met een fraaie zege in de laatste wedstrijd. Met een vrij zeldzame back-full-tuck-full scoorde Peel 96,99 punten en dat was gnoeg om de Chinese Xu Sicun (95,86; back-lay-full-full) en de Amerikaanse Ashley Caldwell (88,83; back-full-double full) te verslaan. Plek twee in het eindklassement ging naar de Chinese Xu Mengtao, voor Aliaksandra Ramanouskaya. De Wit-Russische won één keer en werd twee keer tweede, maar kwam bij de overige vier wedstrijden niet in actie.

Peel wint

Identiteit treinrukker en aanrander bekend

De politie doet een dringende oproep aan een jongen, die ervan wordt verdacht in de trein zijn geslachtsdeel aan een vrouw te hebben laten zien en haar op haar kont te hebben geslagen, om zich zo snel mogelijk bij de politie te melden. Hij had een week de tijd gekregen om dit te doen, voordat herkenbare beelden van hem verspreid zouden worden. Dat heeft hij niet gedaan. Vandaar dat de verdachte nu herkenbaar wordt getoond.

Het slachtoffer bevindt zich zondagochtend 8 december 2019 rond 07.45 uur op station Amsterdam Zuid. Ze is onderweg naar de sprinter richting Utrecht en staat op de roltrap om bij het betreffende perron te komen. Op de roltrap wordt haar aandacht getrokken door een jongen. Deze jongen lijkt haar eerst in te willen halen op de roltrap, maar blijft dan, in plaats van te passeren, opeens naast haar staan. Het slachtoffer vindt dit vreemd, maar schenkt er verder geen aandacht aan.

Vertrekkende trein
Op het perron aangekomen, arriveert de trein net en het slachtoffer stapt in de trein. De jongen die naast haar was gaan staan op de roltrap, stapt ook in. Hij gaat in de trein aan de andere kant van het gangpad schuin tegenover het slachtoffer zitten. Al snel heeft het slachtoffer door dat de jongen haar zit te bekijken. Ze ontwijkt zijn blik, maar wordt op een gegeven moment door hem aangetikt. Hij vraagt of ze in de trein naar Utrecht zitten. Het slachtoffer geeft aan dat dit klopt is en dan komt de jongen dichter bij haar zitten. Eerst zat hij in de vierzits-plek aan de andere kant van het gangpad, nu komt hij schuin tegenover het slachtoffer in dezelfde vierzits-plek zitten. Het slachtoffer vindt dit niet prettig, maar zegt er niets van.

Aandacht trekken
Omdat het slachtoffer zich op een bepaalde manier toch onveilig voelt, besluit ze de jongen stiekem te filmen. Verder negeert ze hem. Hij tikt op zijn beurt een paar keer met zijn knie tegen haar knie aan, op zo’n manier dat het slachtoffer merkt dat dit niet per ongeluk gaat. Ze krijgt het gevoel dat de jongen haar aandacht probeert te trekken. Ze blijft zelf op haar telefoon en uit het raam kijken. Op een gegeven moment ziet ze in de weerspiegeling van het raam dat de jongen zichzelf mogelijk aan het betasten is. Hierop kijkt ze naar hem en ziet hoe de jongen zijn jas een stukje optilt en zijn geslachtsdeel in erectie aan haar laat zien. Steeds laat de jongen zijn geslachtsdeel even zien en verbergt deze als er andere mensen langslopen. Het slachtoffer durft niet weg te lopen, want dan moet ze langs de jongen. Ze besluit hem nogmaals stiekem te filmen. Als ze hem geen aandacht geeft, stopt hij vanzelf wel, zo hoopt ze. Dit gebeurt echter niet: hij blijft haar aankijken en zijn geslachtsdeel aan haar laten zien.

Op een gegeven moment vraagt het slachtoffer dan aan de jongen of hij weg wil gaan. Hij doet dat niet. Ze filmt de jongen nog een keertje en zegt opnieuw dat hij weg moet gaan. Ze herhaalt het nog een paar keer en dan staat hij uiteindelijk toch op. Hij gaat zitten waar hij eerst ook zat, aan de andere kant van het gangpad. Als de jongen is verplaatst, durft het slachtoffer op te staan en weg te lopen. In het voorbijgaan geeft de jongen een klap op de kont van het slachtoffer. Ze geeft direct aan dat hij haar niet moet aanraken en loopt dan door.

Neem contact op
Herkent u de jongen op de beelden? Of heb je andere informatie? Vul dan het tipformulier in. U kunt uw informatie ook telefonisch doorgeven via de opsporingstiplijn: 0800-6070. Wilt u liever anoniem blijven, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of vul geheel anoniem op www.meldmisdaadanoniem.nl het tipformulier in.

Update 09-03 08:53 uur
Naar aanleiding van het openbaar maken van de foto van de man die wordt verdacht van schennispleging en aanranding in de trein zijn meerdere tips binnengekomen, waaronder een herkenning. Foto is op verzoek van de politie verwijderd. 

Terugblik Womens March 2020 in Amsterdam

Gisteren was het Internationale Vrouwendag, en in Amsterdam vond voor de derde keer een Womens March plaats. Deze stond in het kader van vrijheid. De deelnemers verzamelden zich op de Dam, waar voorafgaand aan de mars een krans bij het monument op de Dam werd gelegd voor de nooit erkende oorlogsslachtoffers uit Nederlands-Indië. Ook werd er een minuut stilte in acht genomen. Daarna vertrokken de enkele duizenden deelnemers richting het Museumplein. 

Een sfeerimpressie:

Womens March 2020 (Foto: FOK!)
Womens March 2020 (Foto: FOK!)

FOK! Wat een weer: wisselvallig

Vandaag wisselen zon en wolkenvelden elkaar af en komen er enkele buien voor. In de avond verdwijnen de meeste buien en raakt het van het westen uit bewolkt. Aan het einde van de avond gaat het in het (zuid)westen regenen. De maximumtemperatuur ligt rond 9°C. De wind komt uit zuidwest tot west en is matig, aan de kust matig tot vrij krachtig. In de avond draait de wind naar zuidwest tot zuid en neemt langs de kust toe naar krachtig, 6 Bft.

Komende nacht breidt een regengebied zich oostwaarts over het hele land uit. De minimumtemperatuur ligt rond 6°C. De zuid- tot zuidwestenwind neemt toe naar matig tot vrij krachtig, aan de kust en boven het IJsselmeer wordt de wind krachtig tot hard, 6-7 Bft.

Dinsdag overdag is het bewolkt en zijn er perioden met regen. Mogelijk wordt het in de loop van de middag van het westen uit meest droog. De maximumtemperatuur ligt rond 12°C. Er staat een overwegend vrij krachtige wind uit zuidwest tot west. In de kustgebieden en op het IJsselmeer is de wind krachtig tot hard, 6-7 Bft. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Innisdemon is op Lombok en laat ons weten dat het weer daar prima is.
Innisdemon is op Lombok en laat ons weten dat het weer daar prima is.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Wetsvoorstel plaatst groepen designerdrugs op lijst Ia van de Opiumwet

Producenten en handelaars in drugs zijn creatief in het vinden van manieren om de Opiumwet te omzeilen. Dat doen zij bijvoorbeeld door het ontwikkelen van nieuwe psychoactieve stoffen (NPS), ook wel designerdrugs genoemd. Dit zijn nieuwe stoffen die sterk lijken op harddrugs die al op lijst I van de Opiumwet staan, maar in ons land nog niet verboden zijn. Deze stoffen bootsen de werking na van drugs als XTC, cocaïne en amfetamine. Problematisch is dat als zo’n nieuwe stof onder de Opiumwet wordt gebracht, er weer een nieuwe stof wordt gemaakt met een net iets andere samenstelling waardoor de stof buiten de drugswetgeving valt. Om deze ontwikkeling een halt toe te roepen, brengen staatssecretaris Blokhuis (VWS) en minister Grapperhaus (J&V) vandaag een wetsvoorstel in consultatie, dat het mogelijk maakt om ook stofgroepen te verbieden.

Lijst Ia
Het voorstel is om een nieuwe ‘Lijst Ia’ aan de Opiumwet toe te voegen, waarmee bepaalde risicovolle stofgroepen strafbaar worden gesteld. Door een stofgroep onder de Opiumwet te plaatsen, worden alle substanties die kunnen worden afgeleid van de chemische basisstructuur van een stof in één klap verboden. Zo krijgt een hele groep designerdrugs bij voorbaat geen kans, ongeacht de specifieke samenstelling. In Duitsland en België wordt al met succes gewerkt met een dergelijk verbod. Staatssecretaris Blokhuis en minister Grapperhaus beogen hiermee zowel de volksgezondheid te beschermen als de productie en handel in deze stoffen tegen te gaan.

Staatssecretaris Blokhuis: “De stoffen die op Lijst I van de Opiumwet staan, staan daar niet voor niets. Dit zijn drugs met aantoonbaar grote gezondheidsrisico’s. Van de designerdrugs die hiervan zijn afgeleid kunnen we aannemen dat ze net zo goed grote gezondheidsschade kunnen aanrichten. Denk bijvoorbeeld aan stoffen die zijn afgeleid van een zwaar middel als Fentanyl. Uit voorzorg nemen we daarom nu maatregelen. Door bepaalde groepen stoffen te verbieden nemen we ook de indruk weg bij gebruikers dat deze stoffen niet zo schadelijk zijn, omdat ze in eerste instantie legaal op de markt komen.”

Minister Grapperhaus: “Achter designerdrugs zit een keiharde wereld waarin mensen worden geïntimideerd en bedreigd, waarin onze woonwijken en ons milieu ernstig in gevaar worden gebracht en zware criminelen enorme financiële winsten maken die via witwaspraktijken onze legale economie dreigen te corrumperen. Deze wetswijziging helpt in de aanpak van deze ondermijnende criminaliteit. Drugsproducenten en –handelaars weten met nieuwe stoffen nu vaak de dans te ontspringen. Door bepaalde groepen stoffen te verbieden kunnen onze opsporingsdiensten sneller doorpakken. We kunnen internationaal ook meer gezamenlijk optrekken en beter voldoen aan rechtshulpverzoeken uit andere landen, waar deze stoffen al verboden zijn.”

Drie stofgroepen
In de consultatie stellen Blokhuis en Grapperhaus voor om een drietal stofgroepen op Lijst Ia van de Opiumwet te plaatsen en daarmee te verbieden. Dit zijn drie veel voorkomende stofgroepen die ook al in het buitenland via deze weg zijn verboden en die zijn afgeleid van individuele stoffen die al op lijst I van de Opiumwet staan. Met dit verbod op bepaalde stofgroepen worden gebruikers gewaarschuwd voor de gezondheidsrisico’s die kleven aan deze designerdrugs. Het draagt tegelijkertijd bij aan bestrijding van de drugscriminaliteit die zich deels heeft verplaatst naar de productie en handel in deze stoffen die (nog) niet verboden zijn.

Internetconsultatie
Het wetsvoorstel gaat vandaag in internetconsultatie. Iedereen die wil meedenken kan tot 20 april zijn ideeën of suggesties over het wetsvoorstel meegeven via deze link.

KWF vraagt aandacht voor de Week van de Zeldzame Kankers

Vandaag start de Week van de Zeldzame Kankers. KWF Kankerbestrijding zet zich in voor betere zorg voor patiënten met een zeldzame kanker. Deze aandacht is nodig omdat de kennis en ontwikkelingen achterblijven. De oorzaak hiervan is het kleine aantal patiënten per kankersoort. Daardoor is onderzoek moeilijker, expertise schaarser, diagnoses duren langer en de behandelopties zijn beperkter.

Annebel Schipper, KWF Kankerbestrijding: 'Een zeldzame kanker is bijvoorbeeld keelkanker of schildklierkanker. Die komen heel weinig voor in Nederland en daarom zijn de overlevingskansen lager voor deze patiënten. Daarom is het heel belangrijk dat we hier deze week bij stilstaan.'

Het Patiëntenplatform Zeldzame Kankers roept de week van 9 tot en met 15 maart 2020 uit tot de Week van de Zeldzame Kankers. Dit initiatief heeft als doel zichtbaarheid te creëren voor het patiëntenplatform en aandacht te vragen voor mensen met een zeldzame vorm van kanker. Het platform is onderdeel van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties. Op www.zeldzamekankers.nl vinden patiënten betrouwbare informatie over hun kankersoort, kunnen ze in contact komen met lotgenoten en wordt er opgekomen voor hun belangen.

Laatste reviews en specials
review
Final Fantasy VII Remake
review
Murder by Numbers
review
For All Mankind
review
The Invisible Man
review
Resident Evil 3 Remake
review
One Piece: Pirate Warriors 4
©FOK.nl e.a.