Van Gerwen bereikt halve finales, Klaasen strandt na thriller op UK Open

Michael van Gerwen heeft zich zondag geplaatst voor de halve finales van het UK Open in Minehead door een 10-4-zege op Rob Cross en een gemiddelde van boven de 110. Jelle Klaasen deed dat niet. Hij werd uitgeschakeld na een thriller tegen Daryl Gurney (9-10).

Van Gerwen begon nog wel stroef. Hij stond bij de eerste break 2-3 achter, maar liep daarna in rap tempo weg bij de steeds minder gooiende Cross en had in alle legs die hij naar zich toetrok niet meer dan vijftien pijlen nodig. De nummer één van de wereld kwam uit op een gemiddelde van 110,81.

Klaasen redde het niet tegen Gurney. Hij was aanvankelijk nog wel goed op weg, maar kende een mindere tweede helft van de wedstrijd en dat kostte hem tot zijn eigen frustratie uiteindelijk de kop. The Cobra leidde halverwege met 6-4, maar verzuimde daarna uit te lopen naar 7-4. Gurney profiteerde, bracht de stand in evenwicht (7-7) en trok in de beslissende leg aan het langste eind, mede doordat Klaasen amper een triple raakte.

Klaasen kan desondanks terugkijken op een goed toernooi. Hij bereikte mede dankzij een fraaie zege in de zesde ronde op Gary Anderson (10-9) voor het eerst sinds het EK van 2016 de kwartfinales van een major.

Naast Van Gerwen en Gurney drongen ook Gerwyn Price (10-5 tegen Dimitri Van den Bergh) en Jonny Clayton (10-9 tegen Jamie Hughes, die acht matchdarts miste), door tot de halve finales. Van Gerwen neemt het zondagavond in de halve finales op tegen Gurney en de andere halve finale gaat tussen Price en Clayton.