Riiber sluit ongekend seizoen af met winst op noordse combinatie

In het Noorse Oslo is het World Cup-seizoen op de noordse combinatie afgesloten. Dat was niet de bedoeling, want dat moest een week later gebeuren met de Schwarzwaldpokal in het Duitse Schonach, maar daar ligt niet genoeg sneeuw en dus zijn die wedstrijden afgelast.

Uiteraard won World Cup-eindwinnaar Jarl Magnus Riiber het schansspringen en uiteraard sloeg hij weer een joekel van een gat. Ryota Yamamoto uit Japan bleef als enige binnen de minuut (+0:41), maar is bepaald geen indrukwekkende langlaufer. De wat onervaren Noor Simen Tiller volgde knap op 1:03 minuten, voor de Japanner Akito Watabe (+1:08).

De Fin Ilkka Herola liet de met afstand beste sprong van zijn seizoen zien en dat kon wél interessant worden: hij is de beste langlaufer van het seizoen en begon zo 1:10 minuten na Riiber aan de tien kilometer. Binnen tien seconden van Herola volgden verder ook nog de Duitsers Terence Weber en Fabian Riessle en de Noorse kersverse juniorenwereldkampioen Jens Lurås Oftebro, de beste springer van het seizoen.

Op de langlauflatten waren er voor Riiber natuurlijk weer geen problemen, zelfs met Herola aan de kop kwam het achtervolgende groepje van zes man niet echt dichterbij. Halverwege begon de Fin wat dichterbij te komen - het gat met Riiber was nog wel een volle minuut - en alleen Riessle en Watabe konden hem nog volgen.

Ook de Japanner moest er in de laatste twee kilometer af, terwijl Riiber ver voor de vechtende Riessle en Herola zijn zoveelste zege van de winter pakte. Het werd nog een mooi sprintje om de tweede plek, gewonnen door Riessle, waarbij Herola het laatste podium van het seizoen completeerde.