Bolshunov wint 50km klassiek in dichte Noorse mist

In het Noorse Oslo is een van de meest prestigieuze langlaufwedstrijden afgewerkt: de 50 kilometer klassieke stijl op de Holmenkollen. Dat gebeurde in dichte mist en ook nog eens nagenoeg zonder publiek, wegens de COVID-19-dreiging.

Na de eerste tien kilometer was de grote groep al een beetje uitgedund en nog zo'n veertien man vormden de kopgroep, hoewel veel mannen er niet ver achter zaten. Een groot deel kwam dan ook weer terug en grofweg halverwege de race bestond de nu wel wat duidelijker kopgroep uit twintig atleten, inclusief alle favorieten. Onder leiding van de Noor Simen Hegstad Krüger, de Zwitser Dario Cologna en de Fin Iivo Niskanen ging het tempo wat omhoog en met twaalf kilometer te gaan moesten er achteraan de groep toch mannen af.

Dertien bleven er over, ietwat verrassend moest ook Hans Christer Holund afhaken. Verrassend genoeg stond ineens ook Niskanen geparkeerd, iets minder verrassend was dat Johannes Høsfløt Klæbo er ook de brui aan moest geven wat de kopgroep betreft, net als veteraan Martin Johnsrud Sundby. Voorin gooide Holund het tempo nog eens wat omhoog, vooral de Zweed Jens Burman en de Russische favoriet Alexander Bolshunov zagen er in zijn spoor nog sterk uit.

Krüger viel met drie kilometer te gaan aan en nam het over van Holund, waarbij alleen Bolshunov hem nog kon volgen; de rest riep om hun moeder en alles wat eventueel hulp kon bieden, maar aanhaken zat er niet meer in. De twee leiders openden de sprint om de winst en daarin was toch duidelijk dat Bolshunov echt niet te kloppen was. De Rus pakte net als vorig jaar de zege in dé klassieker op de World Cup-kalender, voor Krüger en diens Noorse landgenoot Emil Iversen. Plek vier ging naar een derde Noor: Eirik Sverdrup Augdal, die pas zijn zesde World Cup-wedstrijd afwerkte.