Biatlete Eckhoff slaat toe op massastart, Wierer beperkt schade

In het Tsjechische Nove Mesto hebben de beste biatletes van de wereld de voorlaatste massastart van het World Cup-seizoen afgewerkt. Wegens de COVID-19-dreiging gebeurde dat officieel zonder publiek, hoewel de nodige fans gelukkig wel de weg gevonden hadden naar het parcours in het bos, zij het op enige afstand.

De eerste dertien dames begonnen met vijf treffers en met Dorothea Wierer, Denise Herrmann en Tiril Eckhoff voerden drie van de favorieten het veld aan. Wierer ging bij de tweede schietbeurt de fout in, Herrmann zelfs twee keer en Eckhoff nam zo met vijf treffers de macht in handen. De ook nog foutloze Paulina Fialkova volgde op twaalf seconden, tien tellen voor Ekaterina Yurlova-Percht en thuisfavoriete Marketa Davidova, waar Wierer bij aansloot.

Eckhoff schoot ook bij de derde keer alles raak, Justine Braisaz kwam met haar ene misser naar voren op 26 seconden. De rest schoot matig, behalve Paulina Fialkova, die met vijftien treffers op 27 seconden plek drie in beslag nam. Hanna Öberg, Linn Persson en Mona Brorsson vormden de Zweedse armada, Wierer viel met twee missers weer fors terug naar in dit geval de elfde plek op meer dan een minuut van Eckhoff.

Bij de laatste schietbeurt schoot Eckhoff één keer mis, maar dat deed Braisaz twee keer en dus kon de Noorse op weg naar de winst. Öberg schoof met vijf treffers naar plek twee, Franziska Preuss werkte zich met in totaal slechts één misser naar de derde plek - een ieder vrij eenzaam, dus van spanning was weinig sprake meer. Eckhoff won dus, ruim voor Öberg en de achter haar aanstormende Preuss. Braisaz werd vierde, Wierer hield de schade met het oog op de World Cup flink beperkt met plek vijf. Leuk detail: elf verschillende landen stonden in de top-11.