Zwaargewicht Helenius verrast Kownacki, Chocolatito staat op met prachtzege

In het boksen is het geen enorm enerverend weekeinde, maar er stond wel een prima affiche bij de zwaargewichten op het programma. De Fin Robert Helenius (29-3, 19 KO's) nam het op tegen de Pool Adam Kownacki (20-0, 15 KO's) en wel in het Barclays Center in New York, waar Babyface Kownacki nu al tien van zijn vorige twaalf gevechten afwerkte. Ook kijken we gelijk nog even terug naar vorig weekeinde, want in Frisco werden ook een paar mooie gevechten gehouden.

Kownacki won in augustus de IBF Inter-Continental-titel na een prachtigevecht met Chris Arreola, waar de twee samen maar liefst 667 rake klappen uitdeelden: een record. De met zijn 36 jaar zes jaar oudere Helenius won ooit van Dereck Chisora, maar verloor van Dillian Whyte en - in juli vorig jaar - van Gerald Washington. Na een simpele knockout tegen Mateus Osorio in november ging het nu weer eens echt ergens om voor de Nordic Nightmare: de winnaar zou in principe om de WBA-wereldtitel mogen vechten, nu in bezit van Anthony Joshua.

Het ging er stevig aan toe, waarbij Kownacki in het begin vooral het lichaam van Helenius bewerkte. Vroeg in de vierde ronde werd de Pool echter even gevloerd door een rechter van de Fin, maar de scheidsrechter zag er - begrijpelijk - een uitglijder in. Tien tellen later ging de Pool dan echt even neer, waarna hij duidelijk niet meer lekker op zijn benen stond. Helenius viel volle bak aan en nog geen minuut later maakte de scheidsrechter er een einde aan in het voordeel van de Scandinaviër.

Kownacki - Helenius

Mikey Garcia (39-1, 30 KO's) - Jessie Vargas (29-2, 11 KO's)
Garcia en Vargas knokten om de vacante WBC Diamond-wereldtitel in het weltergewicht (-66,7kg), het hoofdprogramma van een prima avond in Frisco. Garcia verloor bijna een jaar geleden voor het eerst in zijn loopbaan, waarbij Errol Spence Jr de IBF-wereldtitel in het weltergewicht pakte. Dat liet hij zich geen tweede keer gebeuren, hoewel Vargas er een mooi gevecht van maakte. Toch ging hij halverwege het gevecht al eens hard naar het canvas en aan het eind van de zevende ronde deelde Garcia een zware barrage uit. Vargas bleef op de been, maar na twaalf intensieve ronden werd Garcia uitgeroepen tot winnaar.

Khalid Yafai (26-0, 15 KO's) - Roman Gonzalez (48-2, 40 KO's)
De ongeslagen Brit Yafai verdedigde zijn WBA-wereldtitel in het supervlieggewicht (-52,2kg) voor de zesde keer en had met Chocolatito niet zomaar een tegenstander tegenover zich staan. De 32-jarige Nicaraguaan won wereldtitels in vier gewichtsklassen, de eerste bokser ooit die dat in de vier lichtste klassen deed. Gonzalez was van 2005 tot en met 2016 ongeslagen, maar verloor in dat jaar zijn trainer en werd in 2017 twee keer geklopt door Srisaket Sor Rungvisai. In september 2018 won hij op knockout van Moises Fuentes, na knieproblemen keerde hij pas afgelopen december terug in de ring en wel met een snelle knockout tegen Diomel Diocos.

Nu mocht Gonzalez dus weer vechten om een wereldtitel, waarmee hij zonder meer Yafai's grootste uitdaging zou vormen. Dat bleek, want de veteraan maakte zijn reputatie alsmaar meer waar: hij bleef druk zetten en Yafai had het ronde na ronde moeilijker. In de achtste ging de Brit al even neer, in de negende ronde bekroonde Gonzalez zijn indrukwekkende comeback met zijn kenmerkende rechter, waarmee hij Yafai naar het canvas sloeg en het gevecht tot een einde kwam.

Yafai - Gonzalez

Julio Cesar Martinez (15-1, 12 KO's) - Jay Harris (17-0, 9 KO's)
El Rey Martinez verdedigde nu al zijn in december veroverde WBC-wereldtitel in het vlieggewicht (-50,8kg) en deed dat tegen de ongeslagen Harris. Het werd een bijzonder pittig duel, waarin Martinez in de eerste ronden domineerden. Harris kwam echter knap terug en maakte er een mooi gevecht van, hoewel Martinez hem met een bodyshot in de tiende ronde naar het canvas dwong. Daarmee was het ook wel zo'n beetje gedaan en na nog twee ronden besliste de jury unaniem dat de Mexicaan zijn wereldtitel behield.

Joseph Parker (26-2) - Shawndell Terell Winters (13-2)
Veel stond er nog niet echt op het spel, maar voormalig zwaargewichtwereldkampioen Joseph Parker hoopt zich nog altijd terug te knokken richting een titel. Hij moest zich eerst eens langs Winters slaan en dat ging overtuigend: Parker domineerde, sloeg zijn opponent vrij vroeg al eens naar het canvas en met een stevige tik maakte hij het in de vijfde ronde af.