Duitse kampioen Schachmann wint openingsrit Parijs-Nice

Maximilian Schachmann heeft de eerste etappe van Parijs-Nice op zijn naam geschreven. De Duitse kampioen was in een sprint met vier de snelste. Hij won voor Dylan Teuns, Tiesj Benoot en Julian Alaphilippe. De renner van Bora-hansgrohe is ook de eerste leider in de Franse rittenkoers.

Ondanks het coronavirus werd in Frankrijk wel gewoon gekoerst in tegenstelling tot in Italië. Sommige ploegen hadden afgezegd, waaronder Jumbo-Visma, toch stonden 17 ploegen aan de start in het plaatsje Plaisir, waar ook de finish zou zijn.

De etappe was 154 kilometer lang en ondanks dat het vooral over vlakke wegen ging werd het een prachtige rit dankzij de sterke wind. In het begin van de etappe ontstonden er al wat waaiers, maar halverwege de etappe was alles weer samen.

Op 62 kilometer wilde Sunweb profiteren van de wind. De Nederlandse/Duitse ploeg zorgde ervoor dat het peloton opnieuw in verschillende groepen kwam te zitten. Bij de aanzet van Sunweb was er nog een valpartij, waarbij Romain Bardet en Warren Barguil ten val kwamen en direct een streep konden zetten door een goed klassement.

De actie van Sunweb leverde een kopgroep op van zestien renners met onder meer de belangrijke klassementsrenners Nairo Quintana en Julian Alaphilippe erin. Dertig kilometer lang bleef de voorsprong een halve minuut op de eerste achtervolgende groep. Vlak voordat de achtervolgende groep zou aansluiten reden Tiesj Benoot en Alaphilippe weg op een oplopende strook.

De Belg en de Fransman maakte indruk en hielden de voorsprong lang vast, maar op een klimmetje op vijf kilometer van de streep maakte Teuns samen met Schachmann de oversteek naar de twee koplopers. Bij het aansluiten wilde de Duitse kampioen er direct vandoor, maar dat liet Alaphilippe niet toe. Ook Benoot probeerde het nog in de laatste kilometers met een late aanval, ook hij kwam niet weg, waardoor de sprint de beslissing moest brengen in de openingsrit van Parijs-Nice. Teuns trok de sprint op gang, maar het was Schachmann die makkelijk eroverheen ging en de zege pakte. Cees Bol won de sprint van het peloton en zou vijfde worden in de daguitslag.

In het klassement is Schachmann de eerste leider. Hij heeft daarin een voorsprong van twee seconden op Benoot en vier op Teuns. Het peloton heeft een achterstand van 25 seconden op de klassementsleider.