Super-G Kvitfjell afgelast, klap voor Kilde en zoektocht naar prijzen

Alpineskiër Aleksander Aamodt Kilde had zondag een gooi moeten doen naar de algemene World Cup met de super-G in zijn Kvitfjell, maar dat zat er niet in: zondagochtend werd bekend dat de wedstrijd afgelast moest worden wegens te slechte weersomstandigheden, onder meer dichte mist op een gevaarlijk deel van de piste.

Nadat de World Cup-finales in Cortina d'Ampezzo wegens COVID-19 al afgezegd werden werd zaterdag al de laatste afdaling van het seizoen gehouden, zondag zou de laatste super-G zijn. Die gaat dus niet door en daardoor zijn er alleen nog een reuzenslalom en slalom over in Kranjska Gora, volgende week. Een harde klap voor Kilde: hij strijdt in de World Cup tegen Alexis Pinturault en de Fransman is op de technische onderdelen doorgaans beter dan de Noor, die alleen op de reuzenslalom kans heeft om nog wat te scoren.

Overigens werd er ook nog even een forse zoektocht op touw gezet: bij de seizoensfinales worden de prijzen voor de eindklassementen uitgedeeld, in dit geval voor de Zwitsers Beat Feuz (afdaling) en Mauro Caviezel (super-G). De bekers waren echter niet aanwezig, en de wel aanwezige Noorse legendes Aksel Lund Svindal en Kjetil-André Aamodt konden niet helpen: Svindal woont te ver weg om zijn bokalen even op te gaan halen, die van Aamodt werden ooit gestolen.

Gelukkig was er nog Henrik Kristoffersen, die in 2015/16 de slalombokaal won en vanuit Oslo 200 kilometer naar Kvitfjell kwam rijden om Feuz en Caviezel in elk geval voor de foto's van een prijs te voorzien. Kristoffersen is er in Kranjska Gora ook bij en maakt nog een theoretische kans op de eindwinst, waarvoor hij eigenlijk beide wedstrijden in Slovenië moet winnen en dan ook nog moet hopen op matige scores van Pinturault en Kilde.