Oranje blijft opnieuw doelpuntloos op Tournoi de France

Na het 0-0 gelijkspel tegen Brazilië op het Tournoi de France, wisten de voetbalsters van het Nederlands elftal er ook tegen Canada het net niet te vinden. Na negentig minuten stond er opnieuw een doelpuntloos gelijkspel op het scorebord.

Sarina Wiegman stuurde ten opzichte van de wedstrijd tegen Brazilië acht andere speelsters het veld in. Kika van Es had een basisplaats op haar vertrouwde rechtsbackpositie en de 20-jarige Joëlle Smits mocht het proberen in de spitspositie, waar normaal gesproken Vivianne Miedema staat.

Canada is geen onbekende tegenstander voor Oranje. Op het WK van 2019 troffen beide landen elkaar in de groepsfase. Toen was Nederland met 2-1 te sterk, dankzij doelpunten van Anouk Dekker en Lineth Beerensteyn. Canada werd in de achtste finales uitgeschakeld, Nederland verloor in de finale van Amerika.

In de eerste helft werden er door beide teams weinig kansen gecreëerd. Oranje was in de twaalfde minuut het dichtst bij een doelpunt, toen Inessa Kaagman de bal snoeihard op de lat schoot. Canada werd in de tweede helft steeds sterker. Nederland kwam er niet meer aan te pas en moest na 49 minuten zelfs verder met tien man. Lize Kop, die in het doel de voorkeur kreeg boven Loes Geurts, kreeg een directe rode kaart na een harde tackle op de doorgebroken Nichelle Prince.

Jessie Fleming kreeg een grote kans om Canada de overwinning te bezorgen. Ze omspeelde de ingevallen Geurts, maar zag haar inzet op de paal eindigen. Daniëlle van de Donk moest na krap een halfuur spelen het veld al verlaten. In haar 104de interland raakte ze geblesseerd aan haar rechterenkel.

Met de blessure voor Van de Donk wordt de ziekenboeg bij Oranje steeds voller. Miedema en Jill Roord moesten tegen Canada aan de kant blijven in verband met blessures en Aniek Nouwen werd uit voorzorg naar huis gestuurd vanwege het coronavirus. Victoria Pelova viel al eerder weg met een knieblessure.