Langlaufsensatie Karlsson stunt op Holmenkollen

Langlaufster Frida Karlsson heeft op de Holmenkollen in Oslo haar eerste World Cup-zege gepakt. Het was gelijk een uiterst mooie voor de pas 20-jarige Zweedse: ze won de dertig kilometer klassieke stijl, een echte klassieker op de internationale kalender.

Dertig kilometer is een lange afstand en dan was het ook nog eens in de klassieke stijl: Therese Johaug-dag dus, alweer. De veel te dominante Noorse sloeg pas na een kleine vier kilometer een gaatje naar landgenote Heidi Weng en Karlsson, die zich wat los konden maken van de grote groep.

Weng en Karlsson werden al snel gegrepen, Johaug nam beetje bij beetje meer afstand van de grote groep. Na ruim twintig kilometer gebeurde er dan weer iets: Karlsson trok opnieuw ten strijde, dit keer met landgenote Ebba Andersson, met wie ze een gaatje van een goede tien seconden wist te slaan op de steeds kleiner wordende groep.

De twee jonge Zweedse toptalenten kwamen in behoorlijk rap tempo dichterbij en met een dikke twee kilometer te gaan was het gat nog maar amper tien seconden, waarna Karlsson het gas nog eens open besloot te schroeven en Andersson achter liet. In de slotfase sloot de jonge Zweedse aan bij Johaug en in de sprint wist ze de Noorse grootheid er zowaar op te leggen.

Karlsson debuteerde halverwege februari vorig jaar in de World Cup en werd gelijk gezien als enorm talent. Niet onterecht: op het WK pakte ze gelijk individueel zilver en brons en ook nog goud met de estafetteploeg. Na enkele optredens maakte ze dit seizoen deel uit van het Zweedse team, hoewel ze na een paar wedstrijden wegens gezondheidsproblemen al uit de selectie werd gezet.

Vorige maand keerde ze terug en in haar twaalfde World Cup-wedstrijd was er voor Karlsson dus niet alleen een eerste podiumplek, maar gelijk een eerste zege. Johaug werd tweede, Andersson kwam als derde over de meet.

Karlsson wint