Biatleet BÝ na moeizame start toch oppermachtig

Biatleet Johannes Thingnes Bø heeft in het Tsjechische Nove Mesto de laatste World Cup-wedstrijd van een door COVID-19 zo goed als publiekloze week gewonnen. De massastart bij de mannen sloot de week af en daar ging het flink heen en weer.

De Noorse broers Tarjei en Johannes Thingnes Bø gingen er samen met landgenoot Vetle Sjåstad Christiansen als gekken vandoor en sloegen voor de eerste schietbeurt al een flink gat. Tarjei en Christiansen schoten daar alles raak, Dmytro Pidruchniy uit Oekraïne sloot knap aan en een grotere groep volgde daar nog weer zo'n vijf tot tien seconden achter, inclusief Johannes Bø, die zijn strafrondje al afgewerkt had.

Christiansen bleef ook bij de tweede schietbeurt foutloos en nam de leiding, samen met de ook nog foutloze Duitsers Johannes Kühn en Arnd Peiffer, de Fransman Emilien Jacquelin, de Italiaan Dominik Windisch en de Oekraïner Artem Pryma. Johannes Bø miste nog een keer en viel terug tot net buiten de top-20, samen met zijn broer, die nu ook één keer gemist had. De Franse toppers Martin Fourcade en Quentin Fillon Maillet, eerste en tweede in de World Cup, waren nog foutloos, maar kwamen er vooralsnog op de ski's niet aan te pas.

Ondanks alle schermutselingen kwamen toch acht man gezamenlijk aan voor de derde schietbeurt, waar alleen Jacquelin, Windisch en Peiffer een derde keer foutloos bleven. Pidruchnyi leverde vijftien tellen in en werd gevolgd door de Noor Erlend Bjøntegaard, Johannes Bø schoot nóg een keer mis en dook toch nog als zesde de volgende ronde in, voor Christiansen. Die twee werden op tien tellen gevolgd door Fourcade en Fillon Maillet, die Tarjei Bø in hun nek hadden hijgen.

Voor de laatste schietbeurt was Johannes Bø wéér aangesloten en dit keer trof hij alle vijf schijven. Jacquelin bleef volledig foutloos en gezamenlijk doken ze de slotronde in. Op ruim twintig seconden volgden Peiffer, Christiansen, Bjøntegaard, Pidruchniy en Fillon Maillet, die om de derde plek konden strijden. Jacquelin moest Bø al snel laten gaan en de Noor won weer eens. Achter Jacquelin wist Peiffer zijn kompanen op het laatste klimmetje te verschalken en dus mocht ook de Duitser het podium op.