FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 5 maart 2020

Feyenoord finalist na simpele zege op NAC Breda

Feyenoord heeft zich geplaatst voor de finale van de KNVB beker. Tegen NAC Breda had het een makkelijk avondje, het werd maar liefst 7-1.

Ondanks de ruime nederlaag waren de bezoekers in de openingsfase nog wel de bovenliggende partij. Desondanks was het Feyenoord waarbij de eerste kans direct raak was. Uit een vrije trap van Berghuis kopte Senesi raak. Daarna stortte NAC in ging het plots snel. Berghuis scoorde uit een strafschop, Bozenik strafte getreuzel van keeper Olij af en na een goal van Haps stond het na een half uur al 4-0. Vlak voor rust zorgde Berghuis met een mooi stiftje voor de mooiste goal van de avond.

Vlak na rust deden de bezoekers toch wat terug. Een kopbal van Van Hecke ging tussen de benen van Bijlow door maar het zorgde niet dat de spanning terug kwam. Berghuis mocht even later opnieuw aanleggen voor penalty en nadat die benut was stond het 6-1. Met een hattrick op zak werd Berghuis gewisseld, hij stond al op scherp en riskeerde zo geen schorsing voor de finale.

NAC bleef het wel proberen maar het was toch gewoon Feyenoord dat het gevaarlijkst bleef. Bozenik scoorde uit een volley maar zijn goal werd afgekeurd wegens buitenspel. De 7-1 kwam er toch: ook Narsingh benutte een strafschop.

Feyenoord neemt het op 19 april in der eigen Kuip in de finale op tegen FC Utrecht dat gisteren Ajax versloeg.


Berghuis mag juichen na de 5-0 (Pro Shots / Toin Damen)

Feyenoord

7 - 1

NAC Breda

 15' Senesi
 20' Berghuis(pen)
 23' Bozenik
 31' Haps
 45' Berghuis
 52' Berghuis(pen)
 88' Narsingh(pen)
   47' v.Hecke
 
 Gele kaart: , Haye, Monsalve, (NAC Breda)
 Rode kaart: , Riera (88/2xg) (NAC Breda)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Bijlow
Karsdorp
Botteghin
Senesi (Ié/46)
Malacia
Toornstra
Kökcü
Fer (özyakup/46)
Berghuis (Narsingh/55) Bozenik
Haps
  Olij
v.Anholt
v.Hecke
Monsalve
Riera
Verschueren
Azzagari (J.v.d.Gaag/68)
El Allouchi
Haye
Boussaid (Noblejas/68)
Stokkers

Verplaatste sprintklassieker Drammen levert toch mooie finales op

In het Noorse Konnerud is de traditionele stadssprint van Drammen voor de langlaufers gehouden. Van een stadssprint was echter geen sprake en in Drammen was het ook niet: daar was niet genoeg sneeuw gevallen en dus moest men noodgedwongen uitwijken naar Konnerud, waar aan het begin van het seizoen ook het NK gehouden werd.

Vrouwen
Kristina Stavaas Skistad kwam zwaar ontgoocheld terug van het WK junioren in Duitsland, waar ze haar juniorenwereldtitel op de sprint kansloos kwijtraakte. De jonge Noorse maakte in Konnerud echter indruk en in de finale nam ze ook weer de leiding. Dit keer wist Nadine Fähndrich de grote Skistad te passeren en de Noorse batterij leek vervolgens op. Jonna Sundling en Linn Svahn kwamen hard het laatste rechte stuk op en Sundling wist daar nog voorbij Fähndrich naar de winst te sprinten, voor de Zwitserse en Svahn.

De vrouwenfinale

Mannen
Johannes Høsflot Klæbo was uiteraard weer de grote favoriet, maar de Noor had het lange tijd lastig: hij zat een beetje ingesloten tussen vier landgenoten en de Rus Alexander Bolshunov. In de slotfase van de finale opende Håvard Solaas Taugbøl de strijd pas echt en op het laatste rechte stuk was Klæbo toch een maat te groot. Taugbøl eindigde als tweede, voor Eirik Brandsdal, Sindre Bjørnestad Skar, Bolshunov en Erik Valnes.

De mannenfinale

Voorzitter Pride stapt niet op maar biedt wel excuses aan na vluchtelingen-uitspraak

Frits Huffnagel, voorzitter van de Pride, heeft zijn excuses aangeboden na de ophef die er is ontstaan over zijn opmerkingen met betrekking tot vluchtelingen. 'Ik had niet verwacht dat mijn mening zo sterk zou worden geplakt op de Pride organisatie.' Toch stapt hij, ondanks het verzoek van het COC Amsterdam, niet op.

In het programma Spraakmakers van NPO Radio 1 stelde Huffnagel dat Nederland geen nieuwe vluchtelingen moet toelaten. 'Wij zien een kind en denken: "wat zielig". Terwijl we niet zien dat er een vader achter staat die misschien wel oorlogsmisdaden heeft gepleegd', was zijn motivatie.

Dat kwam hem op flinke kritiek te staan. Niet alleen op Twitter: het COC Amsterdam wilde zelfs dat Huffnagel af zou treden als voorzitter van de Pride.

De organisatie reageerde eerder al op de ophef, maar laat nu toch wat stelliger weten dat het standpunt van Huffnagel 'niet in gezamenlijkheid door het bestuur wordt gedragen'.

'Het bestuur is divers samengesteld en kent vele privé meningen. Huffnagel is een debater en publiek figuur en had genuanceerder zijn mening kunnen geven', zo staat in een statement op Facebook. Het bestuur zegt de verontwaardiging dan ook 'te betreuren'. Wel benadrukt de organisatie dat Huffnagel zijn uitspraken op persoonlijke titel deed.

Zelf geeft Huffnagel aan dat er hem 'op internet standpunten toegedicht worden die ik niet heb of had'. Toch biedt de voorzitter zijn excuses aan. 'En ik heb er spijt van dat mijn woorden een deel van onze achterban hebben gegriefd en pijn hebben gedaan.'

Ook had hij naar eigen zeggen 'beter moeten inschatten' dat mensen er van uit zouden gaan dat zijn mening gelijk is aan die van de organisatie. 'Ik trek hier mijn les uit voor de toekomst', concludeert hij. 'Uiteraard blijf ik mij inzetten voor de Pride community, zoals ik dat ook de afgelopen jaren met veel passie en liefde heb gedaan.'

Het bestuur van Pride geeft tot slot aan 'de komende periode met partijen in gesprek te gaan, die hun ongenoegen hebben geuit'.

De gewraakte uitspraken van Huffnagel:

Drie stafleden Ajax uit voorzorg thuis vanwege coronavirus

Christian Poulsen, assistent-trainer bij Ajax, moet voorlopig thuisblijven uit vrees voor het coronavirus. Dit geld ook voor inspanningsfysioloog Alessandro Schoenmaker en één van de fysiotherapeuten. De drie waren vorige week te gast op een verjaardagsdiner van de Deense oud-international Thomas Kahlenberg, bij hem is afgelopen dinsdag het virus vastgesteld.

Ook spelers en medewerkers van de Deense voetbalclubs Brøndby en Lyngby zijn om deze reden in quarantaine geplaatst.

The Last of Us krijgt televisieserie

Naast The Witcher krijgt ook The Last of Us als game een televisieserie op Netflix. De televisieserie wordt een samenwerking tussen het team van Naughty Dog en HBO, waarbij Neil Druckmann en Craig Mazin samenwerken bij het maken van de serie.

Craig Mazin verwierf roem als de maker van het gelauwerde Chernobyl, een serie over de gelijknamige nucleaire ramp in Oekraïne. Neil Druckmann, die het verhaal voor de eerste The Last of Us-game schreef, zal dienen als schrijver en executive producer.

Wanneer de serie uitkomt is nog niet bekend.

OM eist levenslang tegen Utrechtse tramschutter GŲkmen Tanis

Als het aan justitie ligt, komt Gökmen Tanis nooit meer vrij. Het OM eist een levenslange gevangenisstraf voor de Utrechtse tramschutter. Slachtoffers en nabestaanden applaudisseerden na het uitspreken van de eis. De rechter doet over twee weken uitspraak.

Een uitgebreid artikel, inclusief video en reacties van familieleden is beschikbaar op de site van het Algemeen Dagblad.

Ghost of Tsushima krijgt definitieve release date

Sony heeft eindelijk Ghost of Tsushima een datum gegeven. Eerder moesten we het doen met een simpele 'zomer 2020', maar het doel is duidelijk: 26 juni moet de game in de winkels liggen.

Om dit feit te vieren heeft Sony de speciale edities onthuld en een verhaaltrailer vrijgegeven. Wat hierin te zien is weet uw aller Noppie2000 niet, want ik wil geen spoilers zien. Bekijk de trailer dus op eigen risico en zet 26 juni maar alvast in je agenda.

Ghost of Tsushima Collector's Edition

"PSV informeerde naar Bruma"

PSV heeft in de winterstop geprobeerd om Jeffrey Bruma terug te halen naar het Philips Stadion. Technisch manager John de Jong slaagde er echter niet in om de centrumverdediger een contract te laten ondertekenen.

Bruma, die een doorlopend contract heeft bij VfL Wolfsburg, koos uiteindelijk voor een verhuurperiode bij FSV Mainz 05. Desondanks zit de naam van PSV wel altijd in zijn achterhoofd.

"Mainz wil per se in de Bundesliga blijven en de leiding gaf me vanaf de eerste seconde het vertrouwen dat ik daarbij een cruciale speler voor ze ben", verklaart Bruma de tijdelijk overstap aan het Eindhovens Dagblad. Mainz was evenwel niet de enige gegadigde. "Er waren meer opties, PSV was een van de clubs die ook had geïnformeerd, maar ik had eerder al besloten om nu nog niet terug te gaan naar Nederland. Dat soort keuzes maak ik altijd op gevoel."

"Als het juiste moment daar is, wil ik zeker terugkeren bij PSV. Het is de club waar ik heel erg prettig ben weggegaan en prachtige dingen heb beleefd. Als ik de naam PSV hoor, blijft het kriebelen", aldus Bruma, die tussen 2013 en 2016 voor de Eindhovense club uitkwam.

De mandekker besloot Wolfsburg te verlaten nadat het spelsysteem werd veranderd. "Ik werd daarbij geslachtofferd en dan kun je gaan zeuren en mekkeren, maar dat heeft geen zin. Je helpt er niemand mee en jezelf al helemaal niet."

Bruma is blij dat PSV er in is geslaagd om Ricardo Rodríguez aan te trekken. Het tweetal kent elkaar van hun gezamenlijke periode bij Wolfsburg. "Hij informeerde voordat hij naar PSV ging en ik dacht al dat de club goed bij hem zou passen."

"Ricardo is een rustige vent, die met zijn ervaring, slimheid en technische bagage heel functioneel voetbalt", deelt Bruma complimenten uit. Volgens hem staan de kwaliteiten van Rodríguez buiten kijf.

"Hij voelt het spel enorm goed aan. We verstonden elkaar goed en spreken elkaar nog regelmatig per app. Als ik in Eindhoven ben, zoek ik hem op. Aan de vriendschap hecht ik veel waarde, omdat Ricardo gewoon een fijn mens is."

FC Utrecht komt met afkeurend statement na zege op Ajax

FC Utrecht bereikte woensdagavond ten koste van Ajax de finale van de TOTO KNVB Beker. De wedstrijd heeft voor de Domstedelingen echter ook een negatieve lading gekregen, doordat er rondom het duel antisemitische leuzen te horen waren.

FC Utrecht neemt in een statement afstand van de spreekkoren en laat weten dat men het Openbaar Ministerie te hulp schiet waar nodig. Op social media waren beelden te zien van de aankomst van de spelersbus van Ajax, waarbij de nodige antisemitische leuzen te horen waren.

"Rondom het duel met Ajax woensdagavond hebben aanhangers van FC Utrecht zich schuldig gemaakt aan het gebruik van antisemitische spreekkoren. FC Utrecht keurt dit gedrag ten zeerste af, en distantieert zich van iedere vorm van antisemitisme", schrijft FC Utrecht in zijn statement.

"Het betreft een zaak voor het Openbaar Ministerie. Uiteraard gaat FC Utrecht alle eventuele medewerking verlenen die gevraagd wordt in deze casus", benadrukt de club.

FC Utrecht versloeg Ajax met 2-0, door doelpunten van Sander van de Streek en Simon Gustafson.

Voor de ploeg van trainer John van den Brom wacht in de finale van de TOTO KNVB Beker een ontmoeting met de winnaar van de andere halve finale tussen Feyenoord en NAC Breda.

De filmtips voor de maand maart 2020

Ondanks dat het COVID-19-virus steeds meer om zich geen grijpt en James Bond al is uitgesteld, lijkt het erop dat het virus nog geen vat heeft gekregen op de maart-releases. Hieronder vind je onze tips voor deze maand!

A Quiet Place, Part II

Releasedatum: 19 maart 2020
Genre: Horror
Regisseur: John Krasinski
Acteurs: Emily Blunt, Djimon Hounsou, Cillian Murphy

A Quiet Place 2

A Quiet Place Part II van regisseur John Krasinski is het vervolg op de succesvolle horrorthriller uit 2018. De familie Abbott (Emily Blunt, Millicent Simmonds, Noah Jupe) heeft hun huis verlaten en moet de gevaren van de buitenwereld onder ogen komen.

Een vervolg op het origineel is een logsche stap. Zowel creatief als financieel was de film een gigantisch succes. Een perfecte methode om het universum uit te breiden. Hopelijk is de film net zo origineel en verrassend! Beklemmend is het zeker als we op de trailer af kunnen gaan. 


Mulan

Releasedatum: 26 maart 2020
Genre: Actie/Avontuur
Regisseur: Niki Caro
Acteurs: Yifei Liu, Donnie Yen, Jet Li

Mulan

Het epische verhaal van de legendarische krijger van China, waarin een heldhaftige jonge vrouw uit liefde voor haar familie en haar land, alles riskeert om een van de grootste krijgers te worden die China ooit heeft gekend.

Nog een remake van een oudere animatieklassieker uit de stallen van Disney. Opvallend is dat Disney met deze film voor een heel andere koers als de animatie heeft gekozen. Het #MeToo-tijdperk is daar van grote invloed op geweest. Zonder het draakje Mushu maar wel met sensationele actie. Dit zou best een verrassend interessante film kunnen zijn.

Bloodshot

Releasedatum: 12 maart 2020
Genre: Actie
Regisseur: Dave Wilson
Acteurs: Vin Diesel, Guy Pearce, Toby Kebbell

Bloodshot

In deze verfilming van de populaire gelijknamige comic speelt Vin Diesel de rol van Ray Garrison, een marinier die door de RTS Corporation opnieuw tot leven gewekt wordt als de superheld Bloodshot. Met nanotechnologie in zijn aderen is hij sterker dan ooit en geneest hij meteen van verwondingen. De RTS Corporation heeft niet alleen de controle over zijn lichaam, maar ook over zijn geest en herinneringen. Ray zet alles op het spel om de controle over zijn leven terug te krijgen.

Dit ziet er uit als een snack die je het liefst zo snel mogelijk weer vergeet. Zin om even je hoofd leeg te maken? Zeker even naar deze film gaan!

My Spy

Releasedatum: 12 maart 2020
Genre: Actie/Komedie
Regisseur: Peter Segal en Gavin O'Connor
Acteurs: Dave Bautista, Ken Jeong, Ben Affleck

My Spy

JJ (Dave Bautista) is een belangrijke CIA-agent, maar wanneer een missie uit de hand loopt, krijgt hij nog één kans om zijn carrière te redden. Hij wordt op een undercoveroperatie gezet om een gevaarlijke familie van wapenhandelaars te observeren.

In al het geweld hierboven lijkt weinig ruimte voor humor te zijn. Dat maakt Dave Bautista deze maand goed met deze actiekomedie.


Prinny 1&2: Exploded and Reloaded naar Switch

NIS America brengt de eerste twee Prinny-games, die oorspronkelijk uitkwamen voor PlayStation Portable, naar Nintendo Switch. Veel informatie is nog niet bekend, maar de games bevatten in ieder geval verbeterde graphics.

De bundel komt dit jaar nog exclusief naar Nintendo Switch. De eerst ebeelden kun je in de tweet hieronder bekijken.

COVID-19: 82 besmettingen in Nederland

Tijdens het debat omtrent het door het coronavirus SARS-CoV-2 veroorzaakte COVID-19 zijn zojuist de nieuwe cijfers van het RIVM wat betreft het aantal besmettingen bekendgemaakt door minister Bruno Bruins. Het aantal vastgestelde besmettingen staat nu op 82, een dag eerder was nog sprake van 38 besmettingen.

In meerdere ziekenhuizen zijn mensen, met name personeel, besmet geraakt met het virus. Volgens Bruins is sprake van 'een inhaalslag', doordat mensen zich nu meer bewust zijn van de ziekte en zich alsnog melden om getest te worden. Door de vele testen die worden uitgevoerd 'past de stijging in het beeld'.

Overigens staat Nederland nu op de dertiende plek op de wat dubieuze COVID-19-wereldranglijst, zo'n tien plekken hoger dan een dag eerder.

"E3 gaat mogelijk niet door"

De E3 gaat toch misschien niet door. Afgelopen dagen Twitterde de organisatie achter de E3 dat zij er nog steeds het volle vertrouwen in hebben dat de grootste gamebeurs van de wereld door gaat, maar nu Los Angeles, de stad waar het allemaal plaats vindt, de noodtoestand heeft afgekondigd, komt het toch allemaal op losse schroeven te staan.

Met nog een kleine 3 maanden te gaan wordt het vrij lastig voor grote uitgevers en ontwikkelaars om een nieuwe locatie te vinden om de journalisten en bezoekers die het aantrekt te huisvesten. Tijdens deze week wordt er veel reclame gemaakt en het meeste daarvan wordt nu voorbereid. Sony had al aangegeven dat zij niet aanwezig zullen zijn, en het zou ons niet verbazen als andere grote namen eieren voor hun geld kiezen en het anders gaan aanpakken.

De E3 lag al onder vuur vanwege afnemende belangstelling van onder andere Sony. Als het dit jaar niet door gaat, zou het Corona niet alleen menselijke slachtoffers maken, maar ook wel eens de E3 over de kling jagen. 

Geen vervolging in Amsterdam bij eerste winkeldiefstal

Winkeldieven die voor het eerst in de fout gaan, worden vanaf heden niet automatisch meer aangehouden en strafrechtelijk vervolgd. De politie eenheid Amsterdam en het Openbaar Ministerie Amsterdam starten, in nauwe samenwerking met Platform Veilig Ondernemen, een nieuwe aanpak winkeldiefstal.
Met de nieuwe aanpak houden politie en OM meer tijd over voor 'zwaardere' misdrijven

Civiele schadeclaim
In de nieuwe aanpak winkeldiefstal krijgen zogenaamde 'first offenders', mits voldoenend aan bepaalde voorwaarden, voortaan direct een civiele schadeclaim opgelegd van 181 euro, te voldoen aan de gedupeerde ondernemer. Daarmee is het delict niet langer een belasting voor de politiecapaciteit en de justiële keten. Bovendien zorgt de nieuwe aanpak ervoor dat minderjarigen die voor het eerst een winkeldiefstal plegen niet meer in de onwenselijke situatie belanden waarbij zij enkele uren moeten verblijven in een politiecel. De nieuwe aanpak zal gefaseerd worden uitgerold binnen Amsterdam en omliggende Amstelland-gemeenten en geldt alleen bij aangesloten winkeliers.

6 à 8 uur tijdwinst
"De afhandeling van dit grote aantal en relatief lichte vergrijpen betekent een flinke aanslag op de capaciteit van de politie en het Openbaar Ministerie, die daarmee wordt ingezet op relatief lichte en eenvoudige vergrijpen met een lage prioriteit", stelt Toine van Loenhout, districtschef binnen de politie eenheid Amsterdam. "De tijd van de afhandeling staat veelal niet in verhouding tot het delict en de schade. Politiemensen zijn gemiddeld 6 à 8 uren bezig met de administratieve afhandelingen. Hierdoor zijn steeds minder politiemensen beschikbaar zijn voor het afhandelen van andere ernstige misdrijven met een hogere prioriteit zoals straatroven, geweld, stalking of fraude. Ook het aantal minderjarige personen die worden aangehouden en ingesloten voor (relatief) eenvoudige delicten vraagt veel aandacht van de politie en het Openbaar Ministerie. Dit plan wil er in de kern voor zorgen dat de politiecapaciteit wordt ingezet op de zaken met de hoogste prioriteit."

"De aanpak is een maatschappelijk verantwoorde en efficiënte afhandeling van dit soort winkeldiefstallen”, zegt officier van justitie Frank van Dijk. In zijn team worden de meeste winkeldiefstallen behandeld. "Als OM staan we achter deze alternatieve benadering. De ondernemer krijgt de schade vergoed die de diefstal met zich meebrengt, de minderjarige dader wordt niet in het jeugdstrafrecht getrokken en de politie kan zich richten op meer ernstige delicten.”

Voorwaarden
Voorwaarde voor een civiele afdoening tussen winkeldief en de getroffen ondernemer is wel dat de winkeldief niet eerder is aangehouden voor een dergelijk delict, er geen geweld is gebruikt bij de diefstal is, meewerkend is na de aanhouding en het gestolen goed een winkelprijs heeft van relatief geringe waarde. Na een winkeldiefstal bij een onderneming die deelneemt aan de nieuwe aanpak komt de politie ter plaatse en stelt vast of de betrokken winkeldief voldoet aan de criteria voor alternatieve afdoening. Indien dit het geval is zal de winkeldief niet worden aangehouden, maar zal een civiele schadeclaim in gang worden gezet. De ervaring leert dat deze schadeclaim in de praktijk snel en effectief wordt uitgevoerd en de winkeldief een duidelijke ‘tik op de vingers’ ervaart.

Daarnaast vindt er in de winkel een ‘reprimande-gesprek’ met de betrokkene plaats en wordt de winkeldief door de politie gewezen op de strafrechtelijke consequenties bij een eventuele volgende diefstal.

5500 aangehouden verdachten
Winkeldiefstal is binnen de eenheid Amsterdam in toenemende mate een probleem. Zo groeit het aantal aangehouden winkeldieven in de stad Amsterdam en de Amstellandgemeenten de laatste jaren gestaag. In 2019 heeft de eenheid Amsterdam ruim 5500 aangehouden verdachten van winkeldiefstal verwerkt. De toename van de winkeldiefstallen valt te verklaren door de toenemende economische bedrijvigheid in Amsterdam en de regio en een groeiend aantal winkels die zijn gaan werken met zelfscankassa’s en andere vormen van ‘open pui concepten’. Grootwinkelbedrijven en grotere concerns hebben hun concepten en openingstijden aangepast om het winkelen nóg aantrekkelijker te maken, wachttijden bij kassa’s te beperken en minder personeel in te zetten. Deze nieuwe vormen van winkelen kunnen bijdragen aan de verleiding om de boodschap niet af te rekenen en zorgen daarmee voor de toename.

"Deze aanpak bevordert de samenwerking tussen de politie en het bedrijfsleven in de afdoening van winkeldiefstal. Daarnaast krijgen winkeliers een grotere rol in het aanspreken en eventueel aanhouden van de verdachte, waardoor zij meer handelingsperspectief hebben. De partners van het Platform Veilig Ondernemen zijn erg positief over deze aanpak en steunen een verdere uitrol”, aldus Hester Diemer, coördinator van het Platform Veilig Ondernemen Amsterdam-Amstelland, waarin naast politie, Openbaar Ministerie en het georganiseerde bedrijfsleven ook de gemeenten Amsterdam, Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn deelnemen.

Succesvolle pilot
De nieuwe aanpak winkeldiefstal volgt op een succesvolle pilot die door de politie werd gedraaid in 2019 in district Zuid. Tijdens de pilot kregen zogenaamde ‘first-offenders’ van winkeldiefstal een niet strafrechtelijkealternatieve afdoening. De resultaten uit de pilot van Amsterdam Zuid zijn zeer positief. Inmiddels zijn in 2019 ruim 250 winkeldiefstallen op deze alternatieve wijze afgehandeld. Hierdoor is in district Zuid een forse capaciteitswinst ontstaan die de politie heeft kunnen benutten voor zaken met een hogere prioriteit. Gedurende de pilot werden, mede als gevolg van de forse tijdbesparing door deze alternatieve afdoening, door het district significant meer zwaardere zaken bij het OM aangedragen. Verder blijkt dat het recidive cijfer van betrokkenen in de alternatieve afdoening zeer laag is. Er gaat dus een aanzienlijke toekomstige preventieve werking uit van deze werkwijze.

Rotterdam start proef flexwonen

Rotterdam start met een proef voor flexibel wonen om nog beter te kunnen voorzien in de vraag naar woningen. Dit zorgt voor een toename van 700 tot 1000 woningen verspreid over de stad. Flexwoningen zijn woningen die voor maximaal 15 jaar worden geplaatst. De eerste tijdelijke woningen komen bij De Kroon in Schiehaven en in Hoogvliet Noord West. De bouw is gepland in 2020.

“Ook in Rotterdam zien we de vraag naar tijdelijk wonen stijgen. Oorzaken zijn onder meer de toename van het aantal tijdelijke arbeidscontracten, schommelende aantallen statushouders en de groeiende druk op de woningmarkt waardoor het voor spoedzoekers en jongeren minder makkelijk is om snel een woning te vinden”, zegt wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen).

Breed scala aan doelgroepen
Niet alle locaties zijn voor alle doelgroepen geschikt of interessant. Per locatie gaat de gemeente daarom kijken naar de doelgroep en het woontype dat erbij past. Uitgangspunt is dat er een evenwichtige mix aan bewoners ontstaat die elkaar kunnen ondersteunen waar nodig én versneld kunnen (re)integreren. "In Rotterdam willen we iedereen een thuis kunnen bieden, ook mensen die op zoek zijn naar een woning als opstap of tussenstap naar een permanente woning. Deze flexwoningen zijn een uitkomst voor studenten, jonge leraren en politieagenten. Maar ook voor jonge statushouders, jongeren met een laag inkomen of jongeren die uitstromen uit een opvangsituatie is het een eerste stap richting een permanente woning. Tijdelijk wonen kan ook een oplossing op de korte termijn zijn voor mensen die door renovatie of bijvoorbeeld een echtscheiding in hun huidige wijk tijdelijk woonruimte nodig hebben”, zegt wethouder Kurvers.

Locaties tijdelijke woningbouw
De twee locaties in Schiehaven en Hoogvliet zijn gekozen op basis van een aantal criteria. Zo is er onder andere gekeken naar een goede bereikbaarheid, voldoende voorzieningen in de omgeving en naar de gebiedsplannen. In beide gevallen gaat het om grond van de gemeente en wordt nog gekeken hoeveel tijdelijke woningen er precies geplaatst kunnen worden. Op korte termijn wordt er ook gekeken of het mogelijk is om in Hillegersberg, Hoek van Holland, Feijenoord en Vreewijk tijdelijke woningbouw toe te staan. Start bouw op deze locaties staan op de planning voor 2021.

Bouwen, bouwen, bouwen
Rotterdam werkt hard aan het bouwen van een huis voor elke Rotterdammer. De bouwopgave is groot. Daarom probeert de gemeente de bouw te versnellen. Er worden bijvoorbeeld afspraken met marktpartijen in het bouwakkoord gemaakt waarbij juridische hobbels worden weggenomen die de bouw onnodig vertragen. Ook zijn er vuistregels opgesteld per gebied om initiatiefnemers veel sneller op weg helpen met het uitrollen van hun plannen.

'Corona decimeert deelnemersveld treinenronde - WEER geen Fyra voor PTA-helden'

Tijdens de negende en laatstvorige Nieuwjaarsronde van de treinenfappers ontstond het idee om voor de 10 jaar jubileum-editie naar Italië te gaan om alsnog een ritje met de AnsaldoBreda V250 te maken. De Fyra die onze vrienden al in januari 2013 heel graag hadden willen testen, maar die van het net getrapt was voordat iemand er serieus een indruk van kon krijgen, wegens het verlies van allerlei onderdelen onderweg.

Diezelfde treinstellen zijn na veel geklier en geklooi in 2015 terug gegaan naar Italië, in 2017 door de nationale spoorwegen opgekocht en vanaf 2019 mondjesmaat weer ingezet. En juist nu komt het coronavirus de boel verpesten. Sinds de uitbraak op vrijdag 21 februari hebben de deelnemers vrijwel elke avond urenlang overleg gepleegd: "zullen we wel, zullen we niet, is het veilig, is het paniek?"

Uiteindelijk kreeg iedereen er een steeds slechter gevoel bij en toen ook nog het reisadvies voor heel Noord-Italië oranje werd, konden onze helden niet anders dan de plannen wijzigen. Voor velen was de lol er allang vanaf, maar uiteindelijk zijn zes hardliners donderdagochtend toch vertrokken voor een mooie vierdaagse met Zwitserland als doel.

Natuurlijk is er ook weer een boekje gemaakt maar aangezien dat grotendeels irrelevant is slaan we dat dit jaar maar over. Het spreekt voor zich dat iedereen uitermate teleurgesteld is, maar ze proberen er toch nog wat moois van te maken, en qua treinen is Zwitserland natuurlijk ook niet te versmaden. Het komt goed! Somehow. En die Fyra, die krijgen ze nog wel. Ooit...

De Fyra met Italiaanse kleuren  (Foto: FOK!)
De Fyra met Italiaanse kleuren (Foto: FOK!)

Greta: ' We zullen niet toestaan dat jullie onze toekomst op het spel zetten'

Gisteren was Greta Thunberg te gast bij het Europees Parlement, om te (s)preken over de klimaatcrisis. Ze was heel duidelijk in haar stelling: "Jullie hebben de morele verplichting om het voortouw te nemen. In november 2019 beweerden jullie dat de klimaatverandering een existentiële bedreiging vormt. Nu moeten jullie bewijzen dat het jullie menens is."

De klimaatactiviste vertelde dat het nieuwe voorstel voor een klimaatwet, die woensdag naar buiten werd gebracht door de Europese Commissie, een 'overgave' is. Greta: "De natuur onderhandelt niet, en je kunt geen deals sluiten met de wetenschap. We zullen niet toestaan dat jullie onze toekomst op het spel zetten."

Kijk ter lering ende vermeack haar toespraak hieronder terug.

Snel inzetbaar team moet antwoord zijn op cyberdreiging

Er komt een snel reagerend cyberteam, bestaande uit experts van verschillende landen. Het team assisteert de deelnemende landen bij het beveiligen tegen cyberdreigingen. Het gaat om Estland, Finland, Kroatië, Nederland, Polen en Roemenië. Ze tekenden woensdag een Memorandum of Understanding. Daarmee is het voornemen om samen te werken binnen het project ‘cyber rapid response teams and mutual assistance in cyber security’ in een volgende fase beland.

De cyber-samenwerking gebeurt onder de vlag van Permanent Structured Cooperation (Pesco), op 11 december 2017 formeel opgericht in Brussel. Pesco is bedoeld Europese Defensiesamenwerking te versterken. Een voorbeeld is militaire mobiliteit, een initiatief van Nederland. Hierbij is het de bedoeling dat militair personeel en materieel snel over Europese grenzen door de Europese Unie zijn te verplaatsen.

Van wezenlijk belang
Met de vandaag getekende overeenkomst, in de Raad Buitenlandse Zaken Defensie, willen de deelnemers zich weren tegen toenemende cyberdreiging. Minister Ank Bijleveld-Schouten tekende namens Nederland. “Het is belangrijk om dit snel inzetbare team te hebben. Cyberaanvallen worden niet door landsgrenzen beperkt, daarom is een collectieve aanpak van wezenlijk belang.” Digitale spionage bij overheden en bedrijven en digitale verstoring van onze vitale infrastructuur blijft één van de grootste cyberdreigingen voor Nederland en zijn bondgenoten.

Het project staat onder leiding van Litouwen. De deelnemende landen richten elk 1 of meer expertisecellen op. Deze zijn op te roepen voor het zogenoemde Cyber Rapid Response Team (CRRT). Daarbij komen een raad en juridische, politieke en technische werkgroepen.

Past in Defensie Cyber Strategie
Wat de minister betreft past de aandacht voor het cyberdomein in de Defensie Cyber Strategie. “Hier is de samenwerking in Pesco-verband met Litouwen en andere partners een onderdeel van. Dit specifieke project wordt gezien als één van de meest succesvolle.”

Een CRRT is permanent en wordt geleid onder roterend voorzitterschap. Een CRRT wordt geactiveerd op verzoek van een deelnemend land en na goedkeuring van de CRRT-raad. Uiterlijk 72 uur later krijgt het verzoekende land hulp bij het cyberincident.

Na goedkeuring van de huidige deelnemende landen, is het ook voor andere lidstaten mogelijk om deel te nemen aan het Pesco-project. Nederland werkt al nauw samen met Litouwen. Zo opereren in de Baltische staat Nederlandse militairen in NAVO-verband, de enhanced Forward Presence, om aanwezigheid te tonen op de oostflank van het Europees grondgebied.

Koninklijke Landmacht knapt Pampus op

Een unieke plek voor een mooie oefening. Dat is het eiland Pampus, waar landmachtmilitairen sinds woensdag meerdere bouwprojecten uitvoeren. De genisten knappen evenementenlocatie Pampus op en trainen zo hoe moeilijk bereikbare locaties van bouwmaterialen te voorzien zijn.

Vroeger gebeurde het nog wel eens: voor Pampus liggen. Schepen moesten wachten voordat het vloed werd en ze langs de zandplaat in het IJ naar Amsterdam konden doorvaren. Later kreeg ‘voor Pampus liggen’ de betekenis ‘uitgeteld zijn’. Dat geldt misschien ook voor de ongeveer 30 militaire bouwvakkers van de 103 Constructiecompagnie, als ze de opknapbeurt van Pampus er 19 maart op hebben zitten.

Mistklokhuis
Maar dinsdag zijn de militairen voortvarend begonnen. In de middag vertrokken er 2 pontons met bouwmaterialen naar het eiland, inclusief een mobiel systeem dat voor vers drink- en douchewater zorgt. Woesdag begonnen de genisten met de reconstructie van het ‘mistklokhuis’ op het eiland. De militairen slapen in het fort op veldbedden. De voeding komt met een aanvalsboot vanuit de jachthaven van Muiden.

Bakstenen en beton
Het is zeker niet de eerste keer dat de krijgsmacht Pampus aandoet. Na de Frans-Duitse oorlog van 1870 was Nederland beducht voor een aanval op Amsterdam vanaf de Zuiderzee. In 1887 startte daarom de bouw van het fort Pampus: een uit beton en bakstenen opgetrokken vesting op 4.000 11 meter lange heipalen. In de militaire hoogtijdagen van het fort waren er 200 soldaten nodig om onder meer de 3 snelvuurkanonnen en 2 reusachtige Krupp-Gruson-kanonnen te bedienen. Na de Tweede Wereldoorlog gebruikte de toenmalige mijnopruimdienst het eiland nog om munitie tot ontploffing te brengen.

Evenementen
De situatie op Pampus is ondertussen een stuk minder explosief geworden. Met de Afsluitdijk was het gevaar van een aanval over het water geweken. De laatste tijd doet het forteiland dienst als evenementenlocatie. En nu dus ook als terrein voor een oefening, waar overigens niet alleen de 30 militairen van 103 Constructiecompagnie bij betrokken zijn. 105 Geniecompagnie Waterbouw is onmisbaar om al het materiaal over het water naar het eiland te vervoeren. De Luchtmacht transporteert per Cougar-transporthelikopter een grote houtlading, die de rigger marshallers van de Luchtmobiele Brigade op het eiland binnenhalen.

Met de renovatie van Pampus kunnen de Genisten hun constructievaardigheden oefenen op een uitdagende plek, in het IJsselmeer. Dat alles gebeurt in samenspraak met de beheerder van de evenementenlocatie. Tijdens de vrijwilligersactie NL Doet op 13 en 14 maart, krijgen de militairen bij de opknapbeurt hulp van tientallen vrijwilligers.

Op 19 maart moet alles afgerond zijn. De relatie tussen Pampus en de krijgsmacht is dan, net zoals het eiland zelf, weer flink verstevigd.

Afbeelding: Defensie
Afbeelding: Defensie

Ramp op ramp in Jemen: naast geweld en honger nu ook muggenziekten

Naast honger en jarenlang oplaaiend geweld heeft Jemen nu ook te maken met muggenziekten, zoals dengue en malaria. Vijf jaar na het ontstaan van het conflict in Jemen is de situatie in het land nijpender dan ooit. Terwijl de vraag naar medische zorg groot is, is slechts 51 procent van de gezondheidscentra operationeel. In 2020 zijn naar verwachting meer dan 24 miljoen mensen afhankelijk van hulp om te (over)leven. ,,Het is wrang om te beseffen dat er in Jemen miljoenen mensen in grote nood zijn, maar dat er nauwelijks aandacht voor is. Het blijft onzichtbaar, onder andere doordat er nauwelijks journalisten het land binnenkomen. Toch blijft het belangrijk dat mensen weten dat er nog steeds een doorlopende ramp in Jemen gaande is”, zegt Rode Kruis-ambassadeur Floortje Dessing, die onlangs voor een tweede keer Jemen in kon gaan.

In grote delen van Jemen is dengue (knokkelkoorts) en malaria geconstateerd, naast de gezondheidsproblemen die er al zijn door het conflict en het gebrek aan betaalbaar voedsel. De ziekten worden verspreid via muggen, die goed kunnen broeden in afval. Door de chaos in het land wordt afval niet goed afgevoerd en hebben de beestjes alle kans om zich te vermenigvuldigen. Het Rode Kruis behandelt nu grote groepen mensen met dengue en malaria in ziekenhuizen in Bajil en Hodeida. Daarnaast is de honger in het land enorm toegenomen en de voedselprijzen voor eten als rijst, linzen, melk en bonen zijn met 60 procent gestegen.

Cholera
Tegelijkertijd zijn er elke dag nieuwe meldingen van cholera in Jemen. In 2019 waren er 66.570 mensen die vermoedelijke cholera hadden. Het Rode Kruis houdt de situatie nauwlettend in de gaten. In 11 steden heeft het Rode Kruis speciale behandelpunten voor mensen met verschijnselen van uitdroging en diarree.

Floortje Dessing
De situatie in Jemen is schrijnend, maar toegang tot het gebied is lastig. Mede daarom komen er weinig beelden van de situatie naar buiten. In het najaar van 2019 reisde Rode Kruis-ambassadeur Floortje Dessing voor de tweede keer mee met het Rode Kruis naar Jemen. Tijdens haar eerste bezoek kwam ze vast te zitten tussen de gevechten in Jemen. Met hulp van het Rode Kruis slaagde zij er dit keer in om toegang te krijgen tot het voor buitenlanders bijna ontoegankelijke noorden van Jemen. ,,Het was heel bijzonder om de situatie nu daadwerkelijk met eigen ogen te zien”, concludeert Dessing. Ze maakte daar opnames voor haar programma ‘Floortje terug naar het Einde van de Wereld’. ,,Door wat ik heb gezien, ben ik extra gemotiveerd om dit verhaal te vertellen. Ik kon daar weer weg, maar de mensen daar blijven in deze ellende zitten.”

Podcast
Vanavond om 21.30 is de uitzending te zien op NPO1. Ook vertelt Dessing over hoe ze haar reis naar Jemen heeft beleefd in de nieuwe podcast ‘Kruisgesprek’, van het Rode Kruis. Deze podcast is gelijk na de uitzending te beluisteren via de reguliere podcast-kanalen.

Rechter legde vorig jaar 218 keer tbs op

Rechters legden vorig jaar 218 keer tbs op. Dat blijkt uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak. In 145 gevallen ging het om tbs met dwangverpleging, in 73 gevallen om tbs met voorwaarden. Een jaar eerder, in 2018, legde de rechter in totaal nog 250 keer tbs op.

Het is voor het eerst in jaren dat het aantal keer dat tbs wordt opgelegd daalt. Maar het aantal maatregelen ligt nog steeds fors hoger dan 5 jaar geleden, toen de maatregel in totaal 146 keer werd opgelegd. Rechter Jan Moors: "Er is geen onderzoek gedaan naar de reden voor de stijging sinds 2015. We hebben wel de indruk dat meer mensen met een psychische stoornis in aanraking komen met het strafrecht. Dan is het aan de rechter of hij een straf oplegt of een behandeling. Dat kan ook tbs zijn."

opgelegde tbs20152016201720182019
tbs met dwangverpleging 95 106 126 163 145
tbs met voorwaarden 51 68 82 87 73
totaal 146 174 208 250 218

Aantal verlengingen
In 2019 beoordeelden rechters ruim 1200 verzoeken tot verlenging van een tbs-maatregel. Verreweg het grootste deel daarvan werd toegewezen: in 1040 gevallen (87%) werd de tbs verlengd.

verlenging tbs20152016201720182019
afwijzing 108 93 107 111 100
verlenging 1183 1088 1078 991 1040
overig 112 85 62 60 61
totaal 1403 1266 1247 1162 1201

Wanneer tbs?
Tbs (terbeschikkingstelling) is een behandelmaatregel die de rechter kan opleggen als iemand een misdrijf heeft gepleegd terwijl hij leed aan een ernstige stoornis of gebrekkige ontwikkeling. Om de samenleving te beschermen wordt iemand behandeld. Zolang de officier van justitie op basis van adviezen denkt dat er nog sprake is van een stoornis en het risico op herhaling, zal hij de rechter vragen om de maatregel te verlengen met 1 of 2 jaar. De rechter laat zich bij zo’n beslissing vervolgens adviseren door onder andere de tbs-kliniek en onafhankelijke deskundigen.  

Bij tbs met dwangverpleging gaat de veroordeelde naar een forensisch psychiatrisch centrum (beter bekend als tbs-kliniek), maar de rechter kan ook kiezen voor tbs met voorwaarden. De verdachte moet zich dan aan een aantal voorwaarden houden, zoals meewerken aan een behandeling (meestal deels in een kliniek) of bijvoorbeeld stoppen met drugsgebruik.

FOK! Wat een weer: bewolkt en regen

Het is zwaar bewolkt en aanvankelijk zijn er in het noorden nog opklaringen. Er is in opklaringen nog een kleine kans op een mistbank. Vooral in het zuiden en oosten valt lokaal lichte regen of motregen. In de middag gaat het in het zuiden harder regenen. De regen breidt zich in de loop van de middag en avond noordoostwaarts uit. Het noordwesten en noorden blijven mogelijk droog. In het zuiden kan er vrij veel regen vallen, mogelijk 10-20 mm. De maximumtemperatuur komt uit rond 8°C. De wind wordt oost tot noordoost en neemt toe naar matig, langs de kust vrij krachtig en later mogelijk krachtig, 6 Bft.

In de nacht van donderdag naar vrijdag is het bewolkt en valt er met name in het oosten en het zuidoosten af en toe regen, mogelijk gaat de regen daar even over in natte sneeuw. De minima komen uit rond 4°C. De wind is noordoost tot noord, is matig aan de kust vrij krachtig.

Vrijdag overdag is er af en toe zon en in de middag zijn er enkele buien. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 7°C. De wind draait van noord naar noordwest is matig, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Zaterdag tijdelijk droger, daarna opnieuw wisselvallig met vooral op dinsdag veel regen en wind. De maxima liggen rond normaal.(Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Winterstorm666 was een paar weken geleden in Oostenrijk en stuurde ons wat foto's.
Winterstorm666 was een paar weken geleden in Oostenrijk en stuurde ons wat foto's.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
Bloodshot
review
Final Fantasy VII Remake
review
Murder by Numbers
review
For All Mankind
review
The Invisible Man
review
Resident Evil 3 Remake
©FOK.nl e.a.