Van Gerwen pakt 'eindelijk' in 2020 een prijs met UK Open

Michael van Gerwen heeft zich zondag voor de derde keer geplaatst voor de finale van het UK Open in Minehead. De Brabantse nummer één van de wereld won in de halve finales mede dankzij een negendarter met 11-3 van Daryl Gurney.

Van Gerwen had geen moeite met Gurney. Hij brak hem al in de derde leg, waarna hij bij de eerste pauze op een 3-2-voorsprong stond en vervolgens in de zesde leg meteen de negendarter gooide. Na twee keer 180 volgde een 141-finish met via triple 20, triple 19 en dubbel 12. Hij toonde opvallend genoeg weinig emotie na zijn kunststukje en stak alleen kort een vinger op.

Van Gerwen liep daarna in rap tempo uit naar 8-2, gunde Gurney bij die stand nog één leg, maar stoomde in het restant door naar 11-3 en kwam met 110,32 net als in de kwartfinales tegen Rob Cross (110,81) uit op een gemiddelde van boven de 110. 

De Vlijmenaar neemt het in de finale op tegen Gerwyn Price, die in de andere halve finale eveneens overtuigend met 11-4 te sterk was voor Jonny Clayton. Hij zat ook lange tijd boven een gemiddelde van 110 punten,maar moest uiteindelijk genoegen nemen met 102,39 punten.

De finale tussen Van Gerwen en Price begint om 22.00 uur. Het is live te volgen op RTL7. 

Update 23.00 uur

Michael van Gerwen heeft zondag voor de derde keer in zijn loopbaan het UK Open gewonnen. De Brabantse nummer één van de wereld won in de finale in Minehead na een 1-5-achterstand met 11-9 van Gerwyn Price.

De beginfase was overduidelijk voor Price, die gemakkelijk wegliep naar een 5-1 voorsprong na onder meer twee veertiendarters en een 105-finish. De tweede sessie ging echter met 3-2 naar Van Gerwen, die met een veertiendarter aansloot voor 6-4.

In de dertiende leg kreeg Price de kans om de voorsprong te vergroten naar 8-5, maar The Iceman miste vier breakkansen. Via dubbel vijf ontsnapte Van Gerwen aan een grotere achterstand, waarna Mighty Mike via dubbel twee meteen een rebreak plaatste voor 7-7.

Een leg later miste wederom breakkansen, waarna Van Gerwen voor het eerst sinds de eerste leg weer op voorsprong kwam. De genadeklap kwam vervolgens in de zestiende leg, nadat Price opnieuw kansen miste, maar dit keer in zijn eigen leg. De dertigjarige Brabander wierp 136 uit en kwam op een 9-7 voorsprong en vervolgens op 10-7. Van Gerwen liet daarna een matchdart liggen in de negentiende leg en Price kwam terug tot 10-9. Spannender werd het niet. De Welshman miste één kans voor 10-10, waarna zijn Nederlandse rivaal de titel pakte met een 66-finish.

Het was voor Van Gerwen pas zijn eerste prijs in 2020, In de acht eerder gespeelde toernooien kwam hij tweer tot de finale, maar wist niet te winnen. Het was even geleden dat de Nederlander zo laat in het seizoen een toernooi won.